Alkoholi paha, energiajuoma hyvä?

Alkoholiin liittyvä keskustelu käy taas kuumana. Puolesta ja vastaan, kieltoja tai vapautusta. Itse olen kieltoja vastaan ja vapautuksen puolesta. Mutta entä energiajuomat, joita kokonainen sukupolvi noin 10-30-vuotiaita suomalaisia nauttii runsain, ellei kohtuuttomin määrin?

 

En ole tyytyväinen suomalaisten mahdolliseen alkoholin liikakäyttöön. Mutta toisaalta en ymmärrä nykyistä alkoholipolitiikkaa, jolla yritetään vaikeuttaa alkoholin ostamista, kiristää verotusta ja kannustetaan viinaturismia Viroon - sen sijaan että voitaisiin pitää rajoitukset ja verotus kohtuutasolla sekä vähentää tuontia.

Blogikirjoituksessani 22.3. ehdotin Suomen hallitukselle uuden ns. Viroveron käyttöönottoa, joka olisi esim. 10 euron lisämaksu kaikille etelään risteileville. Tavoite: Lisää verotuloja valtiolle, veronkiristyksille stoppi ja viinarallin vähentyminen.

 

Energiajuomiin suhtaudun yhtä kriitisesti kuin alkoholin rajoitushankkeisiin. Tiedämme että energiajuomien runsas käyttö aiheuttaa erityisesti lapsissa ja nuorissa haitallisia oireita, kuten levottomuutta, unettomuutta ja hammasongelmia, mutta silti niitä myydään ikärajoitta (kauppiaskohtaisia poikkeuksia lukuunottamatta, kts. yksi lista täältä).

Suomalainen päätöksenteko tekee siis tällä hetkellä lähes kaikkensa aikuisten ihmisten juomatottumuksien parantamiseksi, joskin sen ollessa lähinnä kiusantekoa, mutta antaa (kymmenien?) tuhansien alaikäisten pilata terveyttään, talouttaan ja koulunkäyntiään. Jokin tässä oletuksessa ei toimi: Alkoholi paha, energiajuoma hyvä.

 

Toivoisin että päätöksentekijät heräisivät energiajuomienkin osalta. Yhtenä esimerkkinä voisi olla onnistuneen kansalaisaloitteen työstäminen. Toisaalta yksi sellainen on jo nähty eikä se saavuttanut tarvittavaa 50.000 äänen rajaa. Merkittävä teko olisi jonkin eduskuntapuolueen aktivoituminen asiassa seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Vaan kukapa alkaisi urakkaan?

 

Vielä loppuun omat taustani mainuttujen aineiden käyttöön liittyen. Alkoholin käyttöni vähentyi merkittävästi lähemmäs 10 vuotta sitten, ollen lähinnä enään ruokajuoman roolissa. Energiajuomia lipitin innokkaasti vuoden ajan viitisen vuotta sitten, mutta lopetin tajuttuani niiden käsittämättömän huonon hinta-hyötysuhteen ja terveydelliset sivuoireet. Olen ennenkin kirjoittanut energiajuomiin liittyen, kotikuntani näkökulmasta katsottuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat