Heureka!

Eilen oli mielenkiintoinen päivä. Jyrki Kataisen konsensus-seminaari keräsi Tikkurilaan paitsi poliittista päättäjistöä, myös sankan joukon toimittajia. Tämähän ei sinänsä ole yllättävää, koska näin yleensä tapahtuu, mikäli jokin riittävän tärkeä poliittinentaho järjestää tilaisuuden ja kutsuu toimittajat paikalle. Näinhän se menee tulevan budjettiriihenkin kohdalla. Säätytalon portaille kerääntyy sankka joukko seuraamaan audien saapumista.

Se, mikä nyt oli merkillistä ja hyvin kiinnostavaa, oli toimittajien selkeä kyllästyneisyys siihen saman asian uudelleen muotoiluun eri sanoin, josta suomalainen politiikka on pitkään muodostunut. 

Kaikkein kiinnostuneimpia toimittajat olivat kaikesta sellaisesta ideoinnista, joka käytännössä näytti, että asioita voidaan tehdä uudella tavalla ihan siitä riippumatta, että meillä on niskassamme EU, euro, globalisaatio ja muut möröt. Läheskään kaikkea päätösvaltaa ei todellakaan ole annettu pois ja ihan tavalliset kunnallispoliitikot voivat halutessaan tehdä uudenlaisia päätöksiä. Ainoa, mitä siihen tarvitaan on uudenlainen ajattelu, jossa ei tuijota ensin sitä viivan alle tänä vuonna jäävää summaa vaan ajatellaan asioita omaa vaalikautta pidemmälle.

Tällä viikolla olen itse eniten innostunut Imatran lastensuojelun uudistuksesta, jossa painopiste siirrettiin ennaltaehkäisyyn ja todettiin sen todellakin säästävän merkittävästi kunnan varoja huostaanottojen ja muiden raskaiden toimenpiteiden vähentyessä nopeasti. Lisäksi tästä syntyi itseään ruokkiva kierre, jossa sieltä "loppupäästä" alettiin siirtää vapautuvia resursseja yhä enenmmän ennaltaehkäisyyn. Toimenpiteet siis tulevat luomaan yhä suurempaa säästöä tulevaisuudessa.

Myös Espoossa on kokeiltu jännää mallia, jossa kuntien julkisiin hankintoihin kytketään espoolaisten työttömien ottaminen töihin.  Hollannissa mallista on jo erittäin hyviä kokemuksia ja mielestäni parasta tässä on se, että jopa pitkäaikaistyöttömillä on näin mahdollisuus päästä ihan oikeaan työelämään ilman, että he joutuvat "tempputyöllistetyiksi" käytännössä korvauksetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat