Kaikki blogit puheenaiheesta Aleksanteri-instituutti

Aleksanteri-instituutin Markku Kivisen olisi jo aika siirtyä sivuun

Suomalaiset tiedotusvälineet kysyvät Aleksanteri-instituutin tutkijoilta usein asiantuntijamielipidettä, kun haluavat kannanoton Venäjästä ennen kaikkea Suomen Venäjä-suhteita koskeviin asioihin. Vastaajina ovat olleet kolme tohtoria, jotka ovat instituutin johtaja Markku Kivinen, tutkimus- ja varajohtaja Markku Kangaspuro ja tutkijatohtori Hanna Smith.

Aleksanteri-instituutti tapetilla

Suomen kuvalehti (SK 27, 8.7.2016) esittää pitkässä jutussaan kysymyksen, mihin Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituuttia tarvitaan.

 

Jutun alkupuolella todetaan, että Suomen liityttyä EU:hun, Suomesta löytyi vain kourallinen Venäjään erikoistuneita tutkijoita, kuten Osmo Jussila, Urpo Kivisaari, Ilmari Susiluoto, Pekka Sutela, Tauno Tiusanen ja Timo Vihavainen. ”Hekin tarkastelivat Venäjää usein Suomen näkökulmasta”.

 

Suomen ulkopoliittisten päättäjien tiedonsaanti

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kaipaa oikea-aikaista informaatiota sekä analyysia tulehtuneesta Ukrainan tilanteesta. Hän viittaa Venäjä-tutkimukseen erikoistuneeseen Aleksanteri-instituuttiin ja Ulkopoliittiseen instituuttiin.

Ukrainan kriisiä on sävyttänyt propagandasota, mikä korostaa tiedon merkitystä.

"Tahallisen tai tahattoman informaation ja disinformaation erottaminen toisistaan on äärimmäisen vaikeaa. Miksi meillä ei ole analyysikeskusta, joka reagoisi nopeasti ja kertoisi, mikä tieto voidaan vahvistaa."

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä