Kaikki blogit puheenaiheesta Baltia

Baltia pitää Suomen ja Ruotsin Naton ulkopuolella

# Maanantaina 30.10. presidentti Sauli Niinistö laskeutui korokkeeltaan ja asettui samalle lattiatasolle haastajiensa kanssa keskustelemaan ja kiistelemään. Presidenttiehdokkaista Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ei ollut paikalla, ei myöskään Paavo Väyrynen, joka vielä kerää kannattajakortteja. Väyrysellä oli muuten toimipiste myös Helsingin Kirjamessuilla. Se olkoon tiedoksi ja varoitukseksi Keskustan Matti Vanhaselle ja muillekin ehdokkaille.

Turpokeskustelun kategoriat ja osallistujat

 

Tilanne

Putin on johdonmukaisella politiikallaan säikäyttänyt Euroopan ja Yhdysvallat. Venäjän uusi doktriini on kriisiajan doktriini. Kenraalit tekevät kartalla siirtojaan varmistaakseen rauhan. Ci vis pacem, para bellum.

USA:lla on Nato-kengässään kivi. Vähäisesti varustetut ja sivustaltaan täysin suojattomat baltit tuottavat hiertävän ongelman. Vahvan Puolan ohut kannas ei riitä.

Haluaako Venäjä sotaa? - Lavrovin lausunto ja balttialainen näkökulma

Haluaako Venäjä sotaa?  - Lavrovin lausunto ja balttialainen näkökulma

Sotilaspoliittiset uhkat Itämeren rannoilla ja pohdintaa Venäjän ”vastatoimista”.

*

Ulkoministeri Sergei Lavrov lausui Dagens Nyheterin haastattelussa 29.4.2016:

Venäjä ja sen pienet rajanaapurit - kansallisuuspolitiikan pitkä linja

Venäjällä kysymys sen rajoilla olevien pienten tasavaltojen kohtalosta on ikuinen

Tulin aikani kuluksi selailleeksi toisen maailmansodan aikaisia Yhdysvaltalaisia lehtiä ja muuta sodankulkuun liittyvää aineistoa.

Baltia ja Nato

Muutama päivä sitten Spiegel oli artikkeli jossa arviotiin kylmästi tilannetta että sodan syttyessä Nato ei pystyisi puolustamaan Baltiaan. Tämä on varmaan aika hyvä tilannekatsaus, Baltian maat ovat turvassa vain Naton eli käytännössä Usan ydinasesuojan alla. Kysymys kuuluu, suojeleeko se todellisuudessa Baltian maita käytännössä sekään. 

Kylmä sota palaamassa

Venäjän aloittaman aggressiivisen ulkopolitiikan johdosta Usa harkitsee sijoittavansa itäiseen Keski-Eurooppaan lisää panssarivaunuja ja raskasta aseistusta. Kyseeseen tulee myös 5.000 yhdysvaltalaisen sotilaan sijoittaminen Eurooppaan. Jos tänä toteutuu, olisi kysymyksessä ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat sijoittaa järeää sotilaskalustoa Baltiaan ja itäisen Keski-Euroopan uusiin Nato-maihin.

Asian uutisoi New York Times. Sen mukaan kysymyksessä on poliittinien viesti Venäjälle.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1434242453417.html

NATO, Kyvyn vain tahdon puute?

Naton sotilaallisesta kyvystä puolustaa Baltian maita on puhuttu jo jonkin aikaa. Itse olen yrittänyt nostaa keskusteluun mm. Eurooppalaisten valtioiden maavoimien ja varsinkin niiden raskaiden komponenttien puutetta. Lisäksi Venäläisen melko tehokkaan ohjuspuolustuksen kantama tekee ilmatoiminnasta Baltiassa erittäin riskialtista. Nämä seikat yhdessä Ruotsin olemattomaan puolustuskykyyn tekevät Suomenkin aseman erittäin hankalaksi, jos tilanne Naton ja Venäjän välillä eskaloituu.

Venäjän lähiajan ohjelmakohdat

Venäjän lähiajan ohjelmakohdat

Venäjän eräitä painopisteitä, Ukrainan ohella, joissa se pyrkii kontraamaan ”Lännen painetta vastaan”:

  1. Baltia
  2. Kuuba
  3. Kiina
  4. Väli-Amerikka
  5. Lähi-Itä
  6. Kreikka
  7. Turkki

*

Suomi, Valko-Venäjä ja Ukraina - kuin kolme sisarta

Suomi, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat yhdessä tärkeässä suhteessa kuin kolme sisarusta. Ne ovat kolme eurooppalaista maata, jotka ovat hoitaneet näihin asti yksi enemmän ja toinen vähemmän  menestyksellisesti suhteensa suureen naapurimaahansa Venäjään turvautumatta Pohjois-Atlantin demokratioiden puolustusliittoon Natoon.

Venäjä tahtoo lisää maata

Krim on miehitetty ja kansa äänestytetty kyseenalaisesti Venäjän huomaan. Jotkin asiantuntijat ovat esittäneet mielestäni selkeän virheellisiä tulkintoja tilanteesta. On sanottu, että Krim riittää Venäjälle. Putinin ulkomaisille kuulijoille tarkoitettuja puheita on osin tulkittu siellä täällä tulkitsematta niitä oikeastaan lainkaan.

 

Tuoreet tiedot kertovat joukkojen siirroista Ukrainan itärajalle. Venäjä väittää ja USA kiistää niiden olevan siellä sotaharjoituksia varten. Itänaapurillamme olisi varmasti vähemmänkin provosoivia paikkoja ja hetkiä sotaharjoituksille.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä