Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskuntavaali 2019

Tavallisuus valttia eduskuntavaaleissa – kärkinimet harvoin kuntien ääniharavia

Vaikka tunnetut nimet ottavat tilaa julkisuudessa, eduskuntavaalit käydään yhä paikallistasolla. Kevään eduskuntavaalien tilastollinen tarkastelu vahvistaa tämän.

Lähes kaikkien kuntien ääniharavat olivat paikallisia ehdokkaita. Ääniharavaksi nousee vain harvoin ehdokas, joka ei ole samasta seutukunnasta, naapurikunnasta tai jolla ei ole mitään siteitä kuntaan.

Kiitos 14.4.2019.

Vaalit on nyt käyty, oma saldoni oli 1353 ääntä puolueelle. On aika pohtia mitä tuosta kampanjasta jäi mieleen. Omasta puolestani voin sanoa että kampanja oli huikea, kohtasin kampanjan aikana aivan fantastisia ihmisiä mm. vanhoja koulukavereita 20-30 vuoden takaa. Ilman tätä kampanjaa kaikki nuo keskustelut ja kohtaamiset olisivat jääneet kokematta.

Voittivatko perussuomalaiset – vai hävisivätkö arvonsa?

Eduskuntavaalien tulosten äärellä herää monia kysymyksiä, kuten perussuomalaisten tulosta koskeva. Riippuu täysin ”voiton” käsitteestä, onko syytä sanoa heidän voittaneen. Sen voi sanoa, että he palasivat ennen hajoamistaan olleeseen kannatukseensa vaaleissa, joissa kysymys voittajasta on ”voittajien” osalta hyvin tulkinnanvarainen. Vaalin tapahtumiin kuului mm. äänten jakautuminen usean tasavahvan ryhmän kesken – yhtään kannatukseltaan 20 prosenttiin yltävää puoluetta ei ole.

Vaalihäirintää ja mustamaalaamista

Olin Uudenmaan ehdokkuuteni lisäksi myös Liberaalipuolueen vaaliasiamies Vaasan vaalipiirissä. Osasin odottaa, että jonkinlaista satunnaista julisteidein repimistä olisi odotettavissa, mutta harmikseni huomasin että vaalijulisteidemme tuhoaminen Kokkolan ja Kaustisen seudulla oli sen verran järjestelmällistä, että asialla lienee ollut toisen puolueen aktiivi, joka on kiertänyt julistepaikkoja läpi.

Vaalitulos ja kahtiajako

Eduskuntavaalien tulokset pikemminkin vahvistivat suomalaista kuplautumista kuin vähensivät sitä. 

YLE julkaisi vuonna 2017 tutkimuksen, jossa vertailtiin eri puolueiden kannattajia. Sen mukaan Nuorimmat äänestäjät löytyvät Vihreiltä ja Perussuomalaisilta. mutta kahden vaalivoittajan profiilit ovat hyvin erilaiset. 

Tuon tutkimuksen maukaan näiden kahden puolueen kannattajakunnat eroavat kuin yö ja päivä.

- 71 % Vihreiden kannattajista on naisia ja heistä 75 % korkeakoulutettuja.

SDP:n uho 0,2%:n markinaalilla epäviisasta!

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne päästi vaalikeskusteluissa sammakoita suustaan, joihin muut puoleet mm. Kokoomus ja Keskusta hanakasti tarttuivat. Sama Rinteen taitamattomuus näyttää jatkuvan ja haparointi sinne sun tänne lausunnissa panee kansan miettimään onko Antista pääministeriksi.

SDP ja Rinne eivät näytä ymmärtävän, että heidän suuruus seuraavaan puoleeseen kannatauksessa on vain 0,2%:a ja seuraavaan 0,7%:a. Polittisen rehellsyyden kannalta olisi hyvä jo tunnustaa se, että on 3 tasavahvaa puoluetta, joista mikä puole tahansa voi olla hallituksen muodostaja.

Näistä asioista emme äänestä huomenna

Sote, sotu, ilmasto, maahanmuutto, työ ja sata muuta iloista avainsanaa. Puolueet pyrkivät erottautumaan linjallaan näissä ja muissa aiheissa, mutta muutamassa aiheessa se on hädin tuskin painomusteensa arvoista julistusta. Kaivoin muutaman asian, missä jokainen vähänkin kannatusta gallupeissa nauttiva puolue on käytännössä samaa mieltä.

Persut kopioineet vihollisensa aseet.

Jouduin pettymään ihmisiin parissa nimeltä mainitsemattomassa face-ryhmässä. Olin siinä uskossa, että näissä ryhmissä olllaan yhdessä kansanmielisiä saman asian takana. Itse pyrinkin ajamaan ajatusta, että pidetään yhtä puolueesta riippumatta. Näinhän se ei ollut, eikä yhteishenkeä saatu kasaan. Ryhmissä toimi/toimii Perussuomalaisten sensuuri joka muistuttaa hyvin paljon YLE.n ja vastaavien propagandakoneistojen toimintaa. Erona se, että Persujen toiminta on huomattavasti räikeämpää ja röyhkeämpää. Selvisi millaisesta porukasta on kyse.

KD ja PS nousussa – sananvapaus vahvistuu!

Koko vaalikampanjani ajan olen lujasti puolustanut jokaisen ihmisen sanan- ja uskonnonvapautta. Jo vaalikampanjani avauspuheenvuorossa totesin minusta näyttäneen siltä, että perinteisistä eduskuntapuolueista kaikki muut paitsi Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset ovat alistuneet ns. Seta-normatiivisuuteen uutena syrjimisperusteena. Olen myös vaalikampanjani ajan puhunut siitä, miten sananvapauden pelastaminen vaatii vahvoja Kristillisdemokraatteja, vahvoja Perussuomalaisia ja näiden vahvaa yhteistyötä. Olen käynyt vaalikampanjaa, millaista en muista kenenkään ennen käyneen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä