*

Kaikki blogit puheenaiheesta Energiateollisuus

Suomen sähkösyöpöt - tomaatteja sähköllä

Mitä tarvitsee suomalainen tomaatti kasvaakseen? Perinteisten veden, valon ja ravinteiden lisäksi sähköä. Närpiö yllätti kaupunkien sähkönkulutuslistauksessa olemalla erittäin korkealla - kulutukseltaan viisi kertaa suurempi kuin kooltaan vastaava Hyvinkää.

Force majeure - ylivoimainen este

Tänä aamuna on Pohjoismaisen voimajärjestelmän tila näyttänyt tuulivoiman osalta 5 % osuutta sähkön kokonaistuotannosta. Tuulivoimateollisuus on luonnon armoilla usein ja yllättäin! Ja kun ovat luonnon armoilla, ja kun ei tuule, tuulivoimateollisuus ei voi toimittaa sähköä, aina kun lakkaa tuulemasta Pohjoismainen voimajärjestelmä kääntyy muiden sähkövoiman tuottajien puoleen.

 

State of the Nordic Power System

 

EU on hiili- ja teräsunioni

Saksan keskeinen asema EU:ssa viitoittaa unionin taloudellista toimintaa. Unionin alkujuuret lähtevät hiili- ja teräsyhtiöiden toiminnasta, jolloin kaupankäynnin esteitä purettiin yhteisillä sopimuksilla. ”Vapaan kilpailun varmistamiseksi korkean viranomaisen tietoon on saatettava jäsenvaltioiden kaikki toimet, jotka ovat omiaan vaarantamaan sen toiminnan.”

 

Suomen teollisuus on vararikon partaalla

Paljon puhuttu vapaakauppasopimus (TTIP-sopimus) tullessaan toisi koko Euroopan ja Yhdysvaltojen välille, ei vain Suomen ja Yhdysvaltojen välille paljon vakautta heiluttavia tekijöitä. Vaikka ajatus sinällään on hyvä sopimisen kannalta, myöskään loukkaamatta Yhdysvaltoja, asettaa tämä vapaakauppasopimus sopijan valtiolle rajoitteita. Esimerkiksi estää sellaiset mielivaltaiset hinnankorotukset kansainvälisten yhtiöiden toimissa, joilla jatkossa suojattaisiin yhdysvaltalaisten osakkeenomistajien sijoitukset kohdemaassa.

Energiantuotannon säätelylle loppu

Suomessa on jo nyt erittäin vapaat energia- ja sähkömarkkinat, mutta parantamisen varaa on vielä runsaasti. Energiantuotantoa on vaikea sanoa vapaaksi, mikäli jo pelkästään käytössä olevaa teknologiaa rajoitetaan muutamiin vaihtoehtoihin. Hyvä esimerkki näistä säätelyistä on BAT, eli paras saavutettava tekniikka, jossa ylempää määrätään minkälaista tekniikkaa pitää käyttää vaikkapa hakkeenpoltossa. On törkeyden huippu, että ylempi taho määrää, minkä valmistajan ja suunnittelijan teknologia on hyväksyttyä ja mikä ei. Jos jokin on totalitaarisuutta niin edellä mainittu.

Vihreällä idealismillako Suomen talous kuntoon?

Käsitykseni mukaan vihreiden agendan kärkipäähän sijoittuu vapaasti muotoiltuna maapallon jättäminen tuleville sukupolville mahdollisimman puhtaana kaikin käytettävissä olevin vaikutusmahdollisuuksin. Kuten rangaistuksenomaisissa veroissa sekä lisämaksuissa ja ydinvoiman vastustuksessa, Suomen oloissa (seismisesti vakaalla mannerlaatalla) vaarattomana sekä tehokkaana energiamuotona, on huomattu, on puolue valmis tinkimään talouskasvun edellytyksistä ylevien periaatteidensa saavuttamiseksi.

Kun työ valuu merenpohjaan

Illalla naurettiin koilauskasalla, kun tuumattiin, että kuka kantaa tulevaisuuden merikaapelista näytepätkän laadunvalvontaan. Onneksi Jukka nostaa penkiltä 250kg, joten näytteen kantajasta ei liene epäselvyyttä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä