Harrastus

Jokaisella lapsella on oikeus liikuntaan

Alkuviikosta eduskunnassa käsiteltiin Suomen ensimmäistä liikuntapoliittista selontekoa. Tällä viikolla on vietetty myös lasten oikeuksien päivää.  Liikunnalla on merkittäviä terveysvaikutuksia sekä yksilölle että yhteiskunnalle iästä riippumatta. Lasten ja nuorten osalta on erittäin huolestuttavaa, että heidän keskimääräinen fyysinen kuntonsa on huonontunut jatkuvasti. Huomioitavaa on, että digitaaliset älylaitteet haukkaavat nykyään aikamoisen osan monen lapsen ja nuoren ajasta.

Harrastaminen ei saa olla rahasta kiinni

Meidän on tärkeää kannustaa jokaista lasta ja nuorta mukaan vähintään yhteen harrastukseen. Mikäli halukkuutta löytyy, harrastaminen ei saa jäädä kiinni perheen taloudellisesta tilanteesta. Harrastuksiin osallistuminen tukee lapsen ja nuoren kasvua sekä ehkäisee syrjäytymistä. Harrastukset vahvistavat sosiaalisuutta ja tarjoavat usein myös liikuntaa päivään.

Asukkaiden terveys ja hyvinvointi jatkossakin kuntien tehtävänä

Moni sanoo, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien tehtävistä maakuntauudistuksen myötä. Tämä on vain osa totuutta. Vaikka uudistus viekin suoraan näihin sektoreihin liittyvät palvelut pois kunnilta, kunnille jää paljon tehtäviä joilla edistetään terveyttä ja aktiivisuutta sekä ehkäistään näihin liittyviä ongelmia. Keskeisiä ovat erityisesti liikuntapalvelut sekä harrastus- ja kansalaistoiminnan edellytysten turvaaminen.

Kaikille lapsille mahdollisuus harrastaa Turussa!

Luin eilen Turun Sanomista (TS 30.6.) Paco Diopista, joka pisti pystyyn oman urheiluseuran. Seuran tavoitteena on saada erityisesti maahanmuuttajatytöt mukaan liikkumaan. Harrastukset ovatkin lapsille ja nuorille parasta kotoutumista ja syrjäytymisen ehkäisyä – kansallisuuteen katsomatta.

 

Liikunnan riemua kaikille?

Tällä viikolla on Helsinkiin kokoontunut kaksikymmentä tuhatta voimistelijaa, mikä tekee järjestettävästä Gymnaestradasta suurimman koskaan Suomessa järjestetyn kansainvälisen urheilutapahtuman. Taakse jäävät niin yleisurheilun EM-kisat kuin vuoden 1952 Olympialaiset. Tapahtumaa, kuten harrastustoimintaa muutenkin, tehdään nykyisin suurella sykkeellä ja sydämellä, mutta yhä enemmän myöskin rahalla.

Vapaaehtoisuus voimavarana

Vapaaehtoistyö on kuulunut elämääni oikeastaan aina. Lapsuudessani vapaaehtoiset ohjaajat pyörittivät pyhäkouluja, kerhoja ja leirejä, joilla sain olla mukana. Mikäli seurakunnissa ei olisi ollut vapaaehtoisia, eivät nämä toiminnatkaan olisi paikallisessa helluntaiseurakunnassa toimineet. Tai jos palkatut henkilöt yksin olisivat niitä pyörittäneet, hinnatkin olisivat olleet sen mukaisia. Nyt toiminta oli leirejä lukuun ottamatta ilmaista. Luultavasti korkea hinta olisi estänyt pääsyni niihin mukaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä