Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmisoikeudet orjuus

Onko ihmisellä teetettävä työ ihmisoikeusrikos 100 vuoden päästä?

Vievätkö älykkäät robotit työmme?

Otsikon asiasta olen pitänyt joitakin puheita erilaisissa seminaareissa ja tapahtumissa, sekä kirjoittanut joitakin pohdintoja. Päätin nyt sitten lisätä hieman tämän asian pohdintaa tännekin, koska asiahan on yhä ajankohtainen.

Orjavaltio Suomi

Puhukaamme asioista niiden oikeilla nimillä.

 

Kansainvälisten (YK, ILO, OECD, ihmisoikeusjärjestöt jne.) määritelmien mukaan orjuus on:

1. Työtä, josta ei voi kieltäytyä.

2. Työtä, josta ei saa riittävää toimeentuloa.

3. Työtä, johon ei voi vaikuttaa.

4. Työtä, jota ei voi valita

5. Työtä, johon joutuu pakotettuna

6. Työtä, josta kieltäytymisestä seuraa rangaistus.

 

Seura kertoi taannoin (19.7.2018) että Suomessa yli 500000 (514444) ihmistä tekevät ilmaista työtä.

 

Orjuus on yhä voimissaan meillä Suomessakin

Kun aikoinaan toimin tulkkina turvapaikkaprosessissa, muistan haastatteluja tehneen viranomaisen kysyneen hakijalta, mitä tämä tekee, mikäli hänelle ei myönnetäkään turvapaikkaa.

Suurin osa vastasi syvään huokaistuaan, ettei heillä olisi siinä vaiheessa enää mitään syytä elää ja että he mieluummin joutuisivat vaikka vankilaan Suomessa kun palaisivat Somaliaan. Uskon tämän olleen vallitseva mielipide myös muiden turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Saudi-Arabia valittiin YK:n ihmisoikeuselimen johtoon - miksi?

Saudi Arabian Faisal bin Hassan Trad nousi YK:n ihmisoikeusneuvoston tärkeän työryhmän johtoon. Nyt organisaation yhtä keskeistä työryhmää johtaa maa, joka pakottaa puolet asukkaistaan pukeutumaan säkkiin, eikä anna heidän ajaa autoa tai äänestää.

Ihmisorjan leimallinen asema on ollut olemassa yli 5000 vuotta

 

Ihmisellä on syytä pelätä toista ihmistä, ellei laki suojele häntä pahalta. Siten yksin laki antaa ihmiselle kaiken vapauden varsinkin, jos laki koskee kaikkien ihmisten oikeuksia, vapauksia ja velvollisuuksia.

Meriharakan pesä on vaatimaton maakuoppa soraisella maalla veden äärellä. Meriharakka ei kuitenkaan ole samassa asemassa kuin aikoinaan oli maaorja vailla muuttamisoikeutta herransa omistamasta maakuopasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä