Kaikki blogit puheenaiheesta Kevyt liikenne

Koulumatkapyöräilyä vai -autoilua?

Nuoremman poikani koulun Oulunkylän ala-asteen ympärillä pyörii aamuisin hurha liikennehärdelli. Vaikka koulun viereisen Norrtäljentien pääväylän varteen on tehty erityisiä pysäköintipaikkoja oppilaita kouluun autolla tuovia vanhempia varten, tukkii autoliikenne myös viereiset Teinintien ja Kinkeripolun alkupään. Kapeilla pihateillä on sekaisin peruuttavia ja kääntyviä autoja ja pieniä koululaisia reppuineen.

Kaupunkiliikenteen tärkeysjärjestys

Talvi on pikku hiljaa lähestymässä ja haluan nostaa esille Rovaniemen kaupungin alueella katujen ja teiden rakentamista ja kunnossapitoa koskevan tärkeysjärjestyksen.  Luulisi, että kaupungin intresseissä olisi suosia koulu- ja työmatkaliikenteessä kevyttä liikennettä. Päivittäinen hyötyliikunta on yksi parhaimmista tavoista vaikuttaa kaupunkilaisten hyvään fyysiseen kuntoon ja täten myös terveydenhoidon menoihin. Arkitouhuissa suositaan helppoa liikkumista autoilla.

Jalankulkuväylien suunnittelu

Tyypillistä kevyen liikenteen ja varsinkin jalankulkuväylien suunnittelua Suomessa vaivaa epäkäytännöllisyys. Suunnitellaan ja rakennetaan suorakulmia, ja meinataan, että ihmiset kulkevat niistä.

Eihän niistä kukaan kulje. Tai aniharva ainakin. Kaikki yleensä oikaisevat, mistä suorinpaan pääsevät.

Miksi ei katsota, esimerkiksi yleisen Saksan mallin mukaisesti, mistä ihmiset kulkevat, ja rakenneta sitten siihen aslfaltoitu polku.

Suojateiden lainsuojattomat Kyllösen murheena

Liikenneministeri Merja Kyllönen on päästänyt jälleen suustaan uuden sammakon. Liekö Suomussalmen raiteilla hirveästi edes on suojateitä, mutta nyt rouva ministerin mielestä suojateiden määrää tulisi laskea. Perusteluna toimii se, että autoilijat eivät kunnioita suojateitä, joten looginen ratkaisuhan on sitten vain vähentää suojateitä. Arvon ministeri ehdottaa myös, että peltipoliisi laitettaisiin valvomaan autoilijoiden käyttäytymistä suojeteiden lähistöllä, sekä ehdottaa jalankulkijoille turvaliivien käyttöä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä