*

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuntauudistus ja sote

Yksinkertainen syy muutosten vastustamiselle

Päätöksentekijät sekä politiikassa että yrityksissä valittavat säännöllisesti siitä, että muutoksia on niin vaikea viedä maaliin, kun niitä aina vastustetaan.

Vastustuksen syy on lopulta melko yksinkertainen.

Meillä kyllä osataan vaatia muutoksia, mutta kun keskustelu muutoksesta siirtyy konkreettisen valmistelun tasolle, se keskustelu käydäänkin pienen piirin kesken. Ihmisten mielipiteitä ollaan valmiita kuulemaan yleisellä tasolla, mutta käytännöllisten asioiden ratkaiseminen yhdessä on jo vaikeampi juttu.

Sosiaali- ja terveyspalvelut vaarassa

Terveydenhuoltoamme ajetaan kunnissa ja kaupungeissa kovaa vauhtia alas, eivätkä kaikki kuntapäättäjät edes tajua tilanteen vakavuutta. Helsingissä on asetettu jopa tuottavuustavoite. Tämä merkitsee sitä, että työntekijöiden on tehtävä enemmän töitä samalla palkalla.

Rakenteellisen Sote-sopimuksen sijaan laadullinen Sote? Voisiko se toimia?

Kun talo on tulessa - on vaikeaa saada palovakuutusta, tokaisi eräs ystäväni keskustellessamme NATO - jäsenyydestä joskus silloin, kun NATO:sta oli vielä ylevää keskustella siihen savyyn, että asiaan ei liittynyt poliittista agendaa. Olin ja olen luonnollisestikin NATO - jäsenyyttä vastustava suomalainen mies, jolla ei ole oikein mitään muuta sanottavaa asiaan kuin se, että NATO - jäsenyys ei ole rauhaa edistävä ajattelutapa. Tai jos ajatellaan, että on, niin voidaan aivan yhtäältä todeta, että esimerkiksi vaimon uhkaileminen väkivallalla on hyvän avioliiton tae.

Lopetetaan kunnat 1/3: Koska se on järkevää

Sote-uudistus toteutetaan maakuntamallilla. On arvuuteltu, tuleeko uudesta portaasta ylimääräinen verottaja ja hallintohimmeli.

Parempi viedä kehitys loogiseen ja toimivaan päätökseen! Eli lopetetaan nykyiset kunnat.

Ajatus saanee monen nykyisen kuntavaikuttajan ja –työntekijän takajaloilleen. Ottakaa ja lukekaa rauhassa, ei tämä huomenna toteudu.

 

1 Miksi kuntien lopettaminen kannattaa

Maakuntamallista kuntauudistukseen

Päivystäviä sairaaloita on jatkossakin

Viikonloppuna tehtiin periaateratkaisu kuinka sote-uudistus tehdään. Asiaa on vatvottu vuosikausia ja nyt siinä päästiin eteenpäin.

Niinsanottu maakunnallinen itsehallinto jakautuu ratkaisun myötä 18 alueelle ja sote-alueita tulee 15. Laajan päivystyksen sairaaloita tulee olemaan 12 jotka jakautuvat suurinpiirtein tasaisesti ympäri maan. On syytä huomioida, ettei laajan päivystyksen kriteeristön ulkopuolelle jääviä sairaaloita kaikkia suinkaan lakkauteta.

Haluaako Kepu monia osavaltiota?

Nykyisessä sote-kiistassa ei näytä olevan kysymys niinkään sote-hallinnosta kuin uusien alueellisten hallintokeskusten perustamisesta Suomeen.

Viime vuosituhannen lopulla toteutettiin ns. väliportaan hallinnonuudistus, jossa byrokratiaa kevennettiin luopumalla valtion "läänityksistä", lääniperusteisesta aluehallinnosta. Etenkin presidentti Urho Kekkosen pitkällä valtakaudella maaherran virat olivat kysyttyjä "eläkevirkoja" maakunnasta kotoisin oleville poliitikoille. Lääninhallituksissa oli toki muitakin hallintovirkoja.

Sote –uudistuksen vaikuttavuus sidoksissa kuntarakenteeseen

 

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeiden askelmerkit ja aikataulut päätetään tänään.

Voiko sotetukseen kuolla?

Kuulin kuntatalolla kuntauudistuksen seurantaryhmän kokouksessa uuden termin, nimittäin "sotettaa". Termi määriteltiin kuvaamaan syvää ja määrittelemätöntä ahdistusta siitä, ettei mikään etene kuten kuuluisi, vaan asiat junnaavat paikoillaan. Yleinen arvio oli, että aika monella "sotettaa" tällä hetkellä.

Sote-uudistusta ei olisi koskaan pitänyt irrottaa kuntauudistuksesta

Aikaisemmin tällä vaalikaudella neljä suurinta puoluetta valmistelivat sosiaali- ja terveysalan uudistuksen hallitus-oppositiorajan yli. Tuolloin uudistusta pidettiin malliesimerkkinä asioiden parlamentaarisesta valmistelusta, mutta ensimmäisenä soraäänenä oli nähtävissä lähes välittömästi sen jälkeen tapahtunut Vasemmistoliiton ero hallituksesta, syyt tähän tosin olivat moninaisempia.

Kuntauudistus etenee

Hallitus antaa ensi viikolla nk.  sote –järjestämislain eduskunnalle ja vatkaaminen asiassa loppuu.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä