Kaikki blogit puheenaiheesta Lääke

Lapsien käytöshäiriöiden lääkitys

Satakunnakansa uutisoi tutkivan journalismin Long Playn tutkimuksesta joka kertoo psykoosilääkkeiden villistä käytöstä lapsien hoidossa. Lääkkeitä määrää niin yleislääkärit kuin koululääkärit mutta lääkehoidon hyöty on  joskus arvailujen varassa. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota rispedidon psyykeläkkeeseen jossa on kuuden viikon käyttöaika mutta tosiasiassa sitä käytetään pidempään.

Pitääkö kalliiden lääkkeiden olla niin kalliita

En ole blogissani kovin usein lähtenyt kommentoimaan muiden kirjoituksia, mutta kaksi hienoa blogia viimeisen parin viikon aikana samasta aiheesta ansaitsevat huomiota. Noissa kirjoituksissa arvioidaan vaikean SMA-lihassairauden hoitoon käytettävän nusinerseeni –lääkkeen hyödyllisyyttä. Tuon lääkehoidon vuosikustannus on ensimmäisenä hoitovuotena n. 500 000 euroa ja sen jälkeen potilasta kohden 250 000 euroa vuodessa.

Lääkeannoksen hinta: 100.000 euroa - kuka maksaa?

Kun sairauden hoidon yksi lääkeannos maksaa satatuhatta euroa niin pitäisikö yhteiskunnan se maksaa?

"Vuonna 2005 Fabryn taudin kohdalla. Eduskunnan oikeusasiamiehen linjauksen perusteella julkinen terveydenhoito maksaa kyseisen taudin kalliin hoidon kustannuksista riippumatta."

"Joissakin Euroopan maissa on jo tehty joitakin rajauksia: esimerkiksi Britanniassa yhden lisävuoden hinta voi olla korkeintaan 50 000 puntaa, sanoo Vuorenkoski."

Laillinen "kevytkannabis" – kysyntä ylittää jo tarjonnan

No, aluksi on sanottavat, että edes kevytkannabis ei ole Suomessa laillista.

Kyse on siis kannabiksesta jossa THC:tä on alle 1% sensijaan lääkinnällistä CBD:tä on runsaasti enemmän.

 

Mielenkiintoinen tilanne Sveitsissä, jossa "kevytkannabiksen" suosio on kovassa kasvussa. 

Asiakaskuntakin on mielenkiintoinen.

"Monot kertoo, että liikkeen asiakaskunta on sekalaista. Hänen mukaansa joukossa on lähes 90-vuotiaita vanhuksia sekä työläisiä, pankkiireita ja lakimiehiä."

Lääkekorvauksen leikkaus ei säästä

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden sairausvakuutuskorvausta vähennetään merkittävästi. Diabeteslääkkeet siirretään ylemmästä erityiskorvausluokasta alempaan erityiskorvausluokkaan. Riittämättömästi hoidettuna tyyppi 2 johtaa vakaviin elinvaurioihin ja lisäsairauksiin, joiden hoitaminen on yhteiskunnalle paljon kalliimpaa kuin lääkkeiden korvaaminen sairastuneille. Sairaus on pitkälti perinnöllinen sairaus. -2 tyyppi on perinnöllinen ja siihen voi sairastua, vaikka olisi koko ikänsä pitänyt itseään kunnossa, kirjoittaa lääkeaddressin allekirjoittanut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä