Kaikki blogit puheenaiheesta Länsimainen kulttuuri

Tekopyhä kansakunta - kulttuuriton yhteiskunta

Pariisin Notre-Damesta kirjoitetaan "ranskalaisuuden symbolina" tai jonain sellaisena vaikka aiheellisempaa olisi puhua länsimaiden, Oksidentin, symbolista.

Kaksi Seine-joen saarta, Cité ja Saint-Louis, ovat länsimaisen kulttuurin tosiasiallinen kehto ja Notre-Dame niiden pyrkimysten, joita pidetään olemukseltaan länsimaisina, varhaisimpia monumentteja ja vielä aivan "kotiosoitteessa". Ei ole liioiteltua sanoa katedraalin sijaitsevan täsmälleen länsimaisen sivistyksen keskipisteessä ja olevankin se.

Maailman pelastaminen ilmaston muutokselta

Olen täs miettinyt kun monenlaista tietäjää ilmaantunut saarnaamaan kuinka lähinnä muiden pitäisi toimia ilmaston muutosta vastaan . Länsimaissa elävä saarnaaja itse elää täysin kestämättömästi loppupeleissä . Jos vertailukohdaksi otettas jotta kaikil maailmas elävät kuluttas yhtä paljon kuin saarnaaja itse luonnon varoja . Maailmanloppuun olisi minuutti kaksi aikaa . Tämä meidän nykyinen länsimainen korkea kulttuuri joka öljyn jalostukseen pääasiassa perustuu . Pakottaa ihmisiä ollakseen talouskasvussa mukana lisäämään kulutusta joka tuhoaa luontoa .

Länsimaisen kulttuurimme häpeäkohtia

 

Monet ihannoivat länsimainen kulttuuriamme ja pitävät sitä jopa muualle viemisen arvoisena. Ellei puhuta pakottamisesta länsimaiseen kulttuuriin, niin ainakin voimakkaasti halutaan taivutella muitakin siihen. Samalla saatetaan suhtautua väheksyvästi muihin kulttuureihin pitäen vain länsimaista kulttuuria mallikelpoisena. Tiedotusvälineet näyttävät tukevat kyseenalaistamatta tätä länsimaisen kulttuurin liberaaliversion paremmuuden kuvaa.  

 

Onko länsimainen kulttuurimme todellakin kaikessa ihailtavaa?

Taistelu läntisten arvojen puolustamiseksi

Hallituspuolueiden johtajat esittivät tunnetut ”arvopuheensa” syrjäyttäessään Jussi Halla-ahon (ps.) hallitusyhteistyön ulkopuolelle. Suomen valtaeliitti ei ole ainoa, joka on puhunut arvojen ja yhteisen arvopohjan merkityksestä.

Halla-ahon vaara ja mahdollisuus

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi piristänee suomalaista politiikkaa, jota on leimannut älyllinen kapeakatseisuus ja vaihtoehdottomuus. Ainakin se herättää toiveita henkisen ilmapiirin avartumisesta ja poliittisesta muutoksesta.

Kulttuurien yhteentörmäys manchesterilaiseen tapaan

Manchesterin terrori-iskusta epäillystä Salman Abedista ja tämän perheestä on uutisoitu asioita, jotka nostavat jälleen pintaan muslimiyhteisöjen suhteen länsimaiseen yhteiskuntaan.

Tiedot tapauksesta vahvistavat – edellisten iskujen tavoin – epäilyjä islamin ideologian sopeutumattomuudesta länsimaiseen kulttuuriin.

Se, että Manchesterin iskun kohteeksi oli valittu seksuaalisuutta korostavan amerikkalaisen nuoren naispopparin faninuoriso tämän megakonsertissa, ilmentää symbolisestikin kulttuurien välisen yhteentörmäyksen jyrkkyyttä.

Länsimaiden perikato lähenee – oletko valmis?

Ylen esittämä tv-reportaasi Kiinalainen maailmanvalloitus – jossa ennakoitiin nykyisen länsimaisen maailmanjärjestyksen loppua – palautti mieleen historianfilosofi Oswald Spenglerin (1880–1936) lähes sata vuotta sitten julkaiseman klassikon Länsimaiden perikato: Maailmanhistorian morfologian ääriviivoja (1918, 1922).

Nizzan syypäitä huonot muslimit

Nizzan terroristi käytti huumeita, joi viinaa, söi sianlihaa ja kävi naisissa miten tahtoi. Työ oli, mutta ero tuli.  Mieli oli vialla ja tavat väkivaltaiset. Siinäkö ovat iskujen laukaisevat seikat? Näin terroristi tehdään:

 

Näinkin voisi tapahtua

Länsimaat joutuivat useita vuosisatoja kestäneen kukoistuskautensa tärkeimmän valinnan eteen vuoden 2017 lopulla.

Tilanne alkoi kehittyä Donald Trumpin noustua Yhdysvaltain presidentiksi. Ratkaisevaksi tekijäksi vaalissa muodostui vain vähän ennen äänestyspäivää paljastunut ääri-islamilaisten terroristien suunnitelma Trumpin kiinteistöihin New Yorkissa, Las Vegasissa ja Panamassa kohdistettavasta iskujen sarjasta. Tieto suututti epävarmat äänestäjät niin, että mielipidetutkimusten voittajaksi ennustama Hillary Clinton jäi kakkoseksi, eikä tulos ollut edes kovin tulkinnanvarainen.

Voima ja kunnia meillä ja muualla

Mitä eroja on kunniassa ja voimassa länsimaiden ja monien muiden kulttuurien edustajien välillä? Kunniamurhat, naisen asema, terrorismi ja yksinvaltius tarkastelussa.

 

Kunniamurha osoittaa, että perheen kunniaa on pahoin häpäisty. Perheen kunnia on siis heikko ja haavoittuva. Tästä herää ajatus, että kunniaa ei osata ansaita ja niitä vähiä on puolustettava jopa tappamalla. Se on heikon itsetunnon merkki. Suomessa on sanonta, että vain juopot ja huorat huutavat kunniansa perään. Nähdäkseni Suomessa kunniamurha osoittaa täten heikkoutta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä