*

Kaikki blogit puheenaiheesta Metropolipolitiikka

Pormestarimalli jämäköittäisi Espoon päätöksentekoa

Harva olisi uskonut vielä keväällä kuntavaalien jälkimainingeissa, että punaviherenemmistöinen Helsinki kykenisi päättämään kunnallisveron tuntuvasta 0,5 %-yksikön alennuksesta. Viimeisinä vuosina Helsingin kunnallinen päätöksenteko on kerännyt mainetta lähinnä tehottomana ja aikaansaamattomana sekoiluna. Moni muistaa useamman “eipäs-juupas” -väännön, kuten Guggenheim -kiistan, Östersundomin fiaskon, Jätkäsaaren tornihotellitapauksen sekä monta muuta hanketta, joissa poliittinen johtajuus on ollut täysin tulosvastuutonta ja vailla visiota.

Kaupunkipolitiikka tekee hyvää

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ilmoitti tulevan vuoden budjettikäsittelyn yhteydessä, että Keskusta haluaa kutsua koolle neuvonantajaryhmän pohtimaan tasapainoisemman Suomen rakentamista. Tasapainoisempi Suomi ei voi tarkoittaa kaupungistumisen vastustamista eikä siltarumpupolitiikkaa. Suomen menestymiseen tarvitaan niin maaseutu- kuin kaupunkipolitiikkaakin. Toimia on tehtävä alueiden omista lähtökohdista ja Suomen kokonaisetu huomioiden. Kaupungistumisen tosiasiat on tunnistettava ja kaupunkipolitiikka on otettava voimavaraksi. 

 

Keskusta tukee keskittävää metropolipolitiikkaa

Helsingin valtapuolueet ovat toteuttaneet keskittävää metropolipolitiikkaa. Pääkaupunkiseudulle pyritään haalimaan useita satoja tuhansia uusia asukkaita joko Suomen maakunnista tai ulkomailta.

 

Nyt keskustajohtoinenkin hallitus on tukenut tätä kehitystä mm. rahoittamalla paikallisliikenteen investointeja ja keskittämällä asuntorahoitusta suurimpiin kaupunkeihin.  

 

Metropolialue imaisee asumistukien lisäksi myös T&K tuet

Tulonsiirroista keskusteltaessa keskitytään hyvin usein puhumaan ainoastaan valtionosuusjärjestelmän tasauksesta. Helsingin Sanomatkin on usein esittänyt, että Uusimaa elättäisi muuta maata. Nostin itse taannoin esille tulonsiirroista asumistuen, josta suuri osa kohdentuu metropolialueelle. Tässä blogikirjoituksessani käsittelen tutkimus- ja kehittämisrahoitusta.

Väyrynen ”Terve Helsinki” -liikkeen ehdokkaana

Ilmoitin viime keskiviikkona, että harkitsen kuntavaaliehdokkuutta Helsingissä, jos muodostettavalle sitoutumattomien listalle saadaan riittävästi ehdokkaita. Jo nyt on varmistunut, että valitsijayhdistysten yhteislista saadaan muodostetuksi. Mukana on eri puolueiden jäseniä ja sitoutumattomia ehdokkaita.

Yhteislistan nimeksi tulee ”Terve Helsinki”.

Aluepolitiikan valta on palautettava kansalle

Suomessa on meneillään ennen näkemätön alueellinen keskittäminen.

Aluepolitiikkaa johtavat suurimmat kaupungit, jotka määrittelevät itselleen kasvutavoitteet ja sitovat valtiovallan niiden tukemiseen. Aluekehitys on nollasummapeliä: se väestönkasvu, jonka suurimmat kaupungit voittavat, sen pienemmät kaupungit ja maaseutu väestökatona menettävät. 

Metropolipolitiikka näyttää jatkuvan

Keskusta kävi eduskuntavaalit vaatien aluepolitiikkaan suunnanmuutosta. Keskittävästä metropolipolitiikasta piti siirtyä maakuntien kehittämiseen.

Metropolipolitiikan virheellisyys on käynyt ilmi yhä selvemmin.

Asunnottomuus on hyvinvointivaltiomme häpeätahra

Suomessa vietetään tänään 17.10. asunnottomien yötä.  Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran selvityksen mukaan Suomessa oli vuonna 2014 noin 7500 asunnotonta. Asunnottomuus on hyvinvointivaltiomme häpeätahra, josta tulisi päästä eroon. Asunnottomuudesta kärsivät erityisesti nuoret opiskelijat, mielenterveys- tai päihdeongelmien kanssa painivat suomalaiset sekä maahanmuuttajat.

Pisararata on saatava mukaan hallitusohjelmaan

Suomi saanee kolmen suuren porvaripuolueen hallituksen, jolla on edessään raskas vastuu ja Suomen talouden pelastaminen.

Ei tämäkään hallituspohja ole helppo, mutta kolmen puolueen pohja on kuitenkin selkeämpi kuin sateenkaaren koko kirjo ja kuusi puoluetta oli. Hallitusneuvottelijoiden tehtävä ei ole helppo, sillä kyllä esimerkiksi kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on hyvinkin selkeitä linjaeroja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä