Kaikki blogit puheenaiheesta Naisasialiike

Madonna ja rakkauden vallankumous

USA:n uudella presidentillä, Donald  Trumpilla on heti edessään erikoisia haasteita.  Hänen hallintolinjansa taakse on syntynyt varteenotettava ”viides kolonna”. Maan naiset ovat miljoonapäisenä joukkona kääntyneet häntä vastaan ja sama protesti näyttää levinneen lähes ympäri maailmaa. Ei ole enää ollenkaan helppoa presidentin saada menetetty arvovaltansa takaisin naisten silmissä.

Minna Canth

Tiukan kansallismielistä aatetulkintaa edustava Rajat Kiinni! -ryhmittymä on muokannut itselleen kaikkien suureksi yllätykseksi suomalaisen naisasialiikkeen pioneerista Minna Canthista oman ideologiansa puolestapuhujan. Keskeisinä vaikuttimina tälle keinotekoiselle idolismille on tietenkin ollut kaipuu kuvitteellisen yhtenäiskulttuurin aikakauteen, jolloin suomenkielisyys ja -mielisyys loivat kansallisen identiteettimme perustaa, sekä viimeaikainen kärjistynyt "naisasiakeskustelu".

Saako mies arvostella feminismiä?

Saako mies arvostella feminismiä?

 

Feminismi, tuo 2000-luvun punainen vaate jokaiselle heteronormiselle arvokonservatiiville. Tokihan näitä punaisia vaatteita kanssaheteromieheni löytävät kaikenlaisista muistakin kohteista. Itsellenikin sellaisia toki löytyy, vaikka feminismi, tasa-arvo tai seksuaalivähemmistöt eivät niihin omalla kohdallani kuulukaan. Melko helposti minun ärsytyksen kohteeni ovat kuitenkin löydettävissä ja jopa kokeiltavissa :)

 

Tasa-arvon juovuttamat feministit

Naisasialiike syntyi 1800-luvulla Suomessa. Alkuvuosikymmenien tärkeimpiä aiheita Suomen naisliitossa oli siveyden ohella raittiuden ajaminen. Esimerkiksi Naisasialiittoa 21 vuotta johtanut Hilja Vilkemaa kuului Suomen Opettajain Raittiusliittoon ja myös monet muut varhaiset naisasialiikkeen jäsenet toimivat aktiivisesti myös raittiusliikkeessä.

Miesasialiike ryhdistäytymässä

Miesjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Rolf Paqvalinin mukaan tasa-arvon toteutuminen vaatii laajapohjaista yhteistyötä offensiivisen vastakkainasettelun sijaan :

 

"

– Militantti miesliike pitää meteliä, mutta suurin osa meistä miesasiamiehistä haluaa löytää naisten kanssa yhteisen sävelen, Paqvalin sanoo.

Palkkaerokeskustelu kiihtyy

Kuten tuleekin, sillä samapalkkaisuusohjelman tavoite supistaa miesten ja naisten välinen palkkaero 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä uhkaa jäädä toteutumatta.

Naisasialiikkeen saavutukset Suomessa 2000-luvulla

Usein tai melko usein saa kuulla ja lukea, että naisasialiike on menneiden talvien lumia ja feminismille ei olisi enää vuosikymmeniin ollut tarvetta Suomessa tai missään muuallakaan ns. länsimaassa. Tasa-arvo olisi ikäänkuin saavutettu ja menty ylikin, koska armeija ja miesten lyhempi eliniän ennuste.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä