Kaikki blogit puheenaiheesta Oppimateriaali

Mistä maito tulee?

Alakoulusta kuuluu kummia. Tuore väestötutkimus väittää, että monen lapsen käsitys ruoantuotannosta on jotenkin vinksallaan. Kersat elävät siis jollain tapaa pumpulissa. Siis niin pumpulissa, etteivät esimerkiksi edes tiedä, mistä maito tulee ja luulevat maitotiloja lähinnä jonkinlaisiksi eläintarhoiksi. Vaikuttaa jotenkin siltä, kuin näillä tiloilla olisi meneillään jotain, josta lasten ei olisi hyvä tietää.

Opetuksen resursseja kohdilleen

Rovaniemellä peruskoululaisten oppimateriaalien hankintaan käytettävä vuosittainen euromäärä on n. 200 €/oppilas/vuosi. Tällä rahalla heille hankitaan vuodeksi kaikki opetuksessa tarvittavat materiaalit, apuvälineet ja laitteet. Käytettävä rahamäärä oppilasta kohden on pysynyt lähes samana viimeiset kymmenen vuotta. Tuona aikana hinnat ovat nousseet ehkäpä noin 20 %. Oppimateriaalien siirtyessä digitaaliseen muotoon hinnat, vuosittainen oppilaskohtainen oppimateriaalin hinta voi olla jopa kaksinkertainen. Samaan aikaa opetuksessa olisi tehtävä jonkinlainen ”digiloikka”.

Nettiopetusmateriaalin taloudellisen tuen lopettaminen tehostaa opetusta

Onko sinulla lapsia tai oletko pienten lasten opettaja? Huolestuttaako sinua uutinen LukiMatin valtion rahoituksen loppumisesta? Ei hätää.

Kilpailu jalostaa

Suomen tietokirjailijoiden tilaisuudessa Lahdessa keskusteltiin 21.2 Jukka-Pekka Pietiäisen johdolla tietokirjallisuudesta. Poliitikkoja haastettiin kertomaan omia näkemyksiämme alan tulevaisuudesta. Osallistuin tilaisuuteen yhtenä panelistina. Olen sitä mieltä, että kirjat ja kirjasto ovat ihmiskunnan muisti. Elämme murrosaikaa kirjallisuuden osalta maailman nopean digitalisoitumisen kautta. Vaikka elämme teknologian aikaa, se ei saisi mennä tietokirjallisuudessa sisältöasioiden edelle. Tiede ja koulutus perustuvat kirjaan ja tietoon.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä