Kaikki blogit puheenaiheesta Osakeyhtiö

Vastuullinen omistaminen

Taloudessamme on vakavia ongelmia. Varallisuus keskittyy, globaalit suuryritykset valtaavat markkinoita, rahataloutta vaivaa spekulatiivinen voitontavoittelu. Samalla hallitukset leikkaavat julkista sektoria ja yksityistävät julkisia palveluita, kuten hoiva- ja liikennepalveluja.

Talouden ongelmat eivät ratkea hienosäädöllä. Meidän pitää ajatella rohkeasti uudelleen sekä omistajuuden, että rahoituksen periaatteita. Samalla meidän pitää tuoda uudet ajatukset käytäntöön ja lainsäädännön tasolle.

Hölmölän yritystoiminta

Hölmölässä oli kolme maansiirto yritystä. Vanhan jäärän lapiomies, Hukka siirto ja Fraus maansiirto. Jokainen omisti yhden lapion (arvo 100 e) ja töissä oli yksi mies. Yritykset tekivät urakan, arvo 5000 e. Palkkoihin meni 100 e, lapio kului rikki. Yritysten pääoma menot 100 e, palkkamenot 100 e, tulorahoitus 5000 e. Vanha jäärä osti satasella uuden lapion, maksoi palkat ja isännän taskuun jäi 4800 e. Modernit yritykset ottivat lainaa palkkamenojen kattamiseksi, lapiot jätettiin uusimatta. Näin saatiin kohtuullinen osinko, 5000 e.

Adam Smithin virhe ja kommunismi

Kuten tunnettua Adam Smith piti osakeyhtiötä erittäin heikosti toimivana yritysmuotona. Muutama lainaus:

Osakeyhtiö ja ympäristönsuojelu

Aikoinaan Adam Smith piti osakeyhtiötä toimimattomana yritysmuotona koska siinä vastuu kaikoaa, ketään ei kiinnosta yhteisten asioiden hoito koska jokainen ajaa vain omaa etuaan. Osayhtiö on kuitenkin mahdollista muodostaa niin että se on suhteellisen tehokas. Nallen esittämä malli jossa yhtiön ainut tehtävä on maksimoida omistaja arvo elikkä osakkeen omistajien tulot on kuitenkin joissakin suhteissa tehokas mikäli johdon kannusteet on oikein muodostettu. Esim osakekurssiin sidottu palkkaus ja optiot ovat tehokas kannustin.

Kaivokset, ympäristö ja osakeyhtiöt

Adam Smith vastusti aikoinaan voimakkaasti osakeyhtiöitä koska ne ulkoistavat riskit ja eivät toimi yhtä tehokkaasti kuin yksityiset yhtiöt joissa omistajan nahka on pelissä. Marx taas kannatti niitä askeleena kommunismiin (Osakeyhtiöhän on yhteisomisteinen, palkatun johtajan johtama yritys jonka voi omistaa investointipankki, työläiset, eläkevakuutusyhtiö, valtio tai yksityiset sijoittajat. Siinä ei siis ole kapitalismin perinteistä patruuna omistajaa. Jos osakeyhtiö toimii, toimii myöskin kommunismi.)

Kuinka venäläinen rahakasa teki itsenäisiä päätöksiä Suomen energiapolitiikassa

Fennovoimaa oli mietitty myös saarivaltion näkökulmasta. Energian tarve tulisi lähivuosina nousemaan reippaasti, eivätkä kaikki Suomeen perustettavat palvelinsalitkaan tulisi toimimaan ilman sähköä. Uuden "kotimaisen" omistajan rooli kokonaisuudessa herätti kuitenkin epäilyksiä sekä kansassa että poliitikoissa. Keskusteluja käytiinkin monissa paikoissa:

- Minä en ymmärrä suomalaisia, venäläinen oligarkki sanoi. - Siellähän ollaan aivan sekaisin. Meidän rahamme eivät kelpaa, vaikka tietääkseni rahakasat eivät koskaan ole tehneet poliittisia päätöksiä.

Joukkoliikenneyhtiö Ouluun

Uusi joukkoliikennejärjestelmä on nyt otettu käyttöön Oulun alueella. Tiedotusvälineissä on ollut paljon valituksia aiheesta. Itse uskon, että tällaisessa muutoksessa väistämättä ihmisille tulee epätietoisuutta ja siten pettymyksiä. Eli näistä valituksista ei suoranaisesti voi vielä päätellä joukkoliikenteen uusien periaatteiden onnistumista.

Luonnollisesti kuitenkin verkon kattavuus ja vuorojen määrä ja sopivuus määräävät pitemmän päälle joukkoliikenteen toimivuuden.

Verottaja ei ehkä kärsi lääkäriyhtiöistä - lakien laatu ongelmana

Osakeyhtiö voi jakaa osinkoa vain verotetusta voitostaan joten jos lääkärinpalkkio kierrätetään yhtiön kautta niin se on toimistokulujen jälkeen voittoa mistä maksetaan yhteisövero. 

Kun lääkärin palkka maksetaan terveyskeskuksen demarilääkärille niin päältä menee ainakin 30 % pakollisia ansionvakuutusmaksuja ja vasta nettosummaa verotetaan. Vaikka sovellamme 50 %:n marginaaliveroa niin koko summasta tämä tekee vain 35 %. Jos käytämme lääkärille tyypillistä julkista veroastetta, ehkä noin 30 %  bruttotulosta, niin veroasteeksi koko lääkärikulusta jää runsaat 20 %.

Kuukausi yrittäjänä

Noin kuukausi sitten heinäkuussa päätin perustaa yrityksen. Olen toiminut jo hyvän aikaa toimittajana ja ilmoitusmyyjänä eräässä lehtitalossa. Media-alalla olen ollut vuodesta 2001.  Tarkoitus on, että myyn oman osaamiseni oman yritykseni kautta, enkä verokortilla. Samalla voisin tehdä muitakin asioita, joihin on ollut mielenkiintoa, mutta Y-tunnuksen puuttuminen on estänyt tämän.

Kolme syytä vastustaa esitettyä metsähallituslakia

Maa- ja metsätalousministeriö lähetti eilen esityksen uudesta metsähallituslaista laajalle lausuntokierrokselle. Lakiluonnoksen merkittävin uudistus on Metsähallituksen metsätalousliiketoimintojen yhtiöittäminen, joka on herättänyt paljon huolta niin poliittisesti kuin Metsähallituksen sisälläkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä