Kaikki blogit puheenaiheesta Politiikan kriisi

Normittomuuden musta aukko

Venäjä on noussut viime vuosina uuden poliittisen kulttuurin edelläkävijäksi. Maassa on luotu populismiin, valehteluun, opposition vainoamiseen ja kansallisen erityisyyden korostukseen perustuva johtajuusinstituutio. Samankaltaista toimintamallia noudattavia johtajia löytyy nykyisin Venezuelasta Filippiineille saakka, ja halukkaita seuraajia löytyy Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trumpia myöten.

Kun millään ei ole mitään väliä

Puheenjohtajan työnäyte

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto harkitsee hakemista puolueen puheenjohtajaksi. Suursuosiota nauttiva Ville Niinistö väistyy ensi kesänä sekä rotaatiosäännön vuoksi että tahdostaan kunnioittaa tuota demokratiaa edistävää pykälää.

Miksi Trump menestyy?

Miksi Trump menestyy?

*

Joitakin huomioita Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien tähänastisista ilmiöistä..

Erottautua - tunnistautua

CNCB:n kolumnisti Jake Novakin mukaan  Donald Trump ja hänen kampanjansa on onnistunut esivaalikampanjassaan siinä, missä hänen monin verroin kokeneempi poliittinen vastustajansa Hillary Clinton on onnistunut heikommin – tai suorastaan epäonnistunut.

Kontekstiharha

Robotit ovat olleet teollisuudessa jo vuosikymmeniä ja mahdollistaneet monenlaista massatuotantoa. Monet kuvittelevat, että robotit ovat aina hyvästä aina ja joka paikassa, kuva. Konsulttihöpöä roboteista:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/202860-konsulttihopoa-rob...

 

Berlusconi teki miljardibisnestä ja italialaiset luulivat, että hyvä liikemies on hyvä myös politiikassa. Suomalaiset luulevat samaa Sipilästä. Valtiota ei voi johtaa kuten yritystä:

Olen hyvin, hyvin pettynyt

Perussuomalaisten nousu Suomen poliittiselle kartalle oli monen suomalaisen mielestä parasta, mitä poliittisella agendalla oli tapahtunut pitkiin aikoihin. Oli tullut uusi puolue, jolla näytti olevan muita puolueita selvästi parempi poliittinen moraali.  Jos jotakin luvattiin, se myös luvattiin pitää.

Ensimmäisen "jytkyn" jälkeen kaikki oli vielä suurinpiirtein kunnossa. Hallitukseen ei menty, koska hallitusohjelma ei sisältänyt niitä tavoitteita joita puolueella ja sitä äänestäneillä kansalaisilla oli.

Politiikan itsemurha

Politiikka tappaa itse itsensä, vaikka ei se sitä itse huomaa, tai ainakaan suostu sitä myöntämään. Politiikka ei järky lainkaan, vaikka se lyö itseään puukolla selkään. Politiikan ulkopuoliset pyörittelevät silmiään, kun politiikka rankaisee itse itseään. Se ei suostu ottamaan tarjottua apua vastaan. Onko politiikka jo saattanut itsensä tilaan, jossa se pitäisi ottaa holhouksen alaiseksi?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä