Kaikki blogit puheenaiheesta Rahan luonti

Fiat-velkarahajärjestelmä pähkinänkuoressa

Alunperin kiinnostukseni rahajärjestelmiä kohtaan lähti siitä, kun aloin selvittelemään euron ongelmia. Sen yhteydessä minulle lopulta valkeni, että itseasiassa koko nykyinen rahajärjestelmämme eli ns. fiat-velkaraha on hyvin ongelmallinen.

Ohessa äärimmilleen tiivistetty esitykseni velkarahajärjestelmästä ja sen ongelmista kaikille "raha-asioista" kiinnostuneille:

--

Luoko pörssi rahaa?

Aihe josta olen kinannut talousdemokraatit ry jäsenten kesken raivokkaasti. Pörssi ja yksityiset pankit luovat rahaa.

Pörssin rahanluontimekanismi lyhyesti. Sijoitat satasen osakkeisiin, kurssi nousee ja saat myydessä 200. syntyi tyhjästä 100 €.

Vastaväite. Osake ei ole rahaa, sinun täytyy löytää osakkeelle ostaja joka ostaa sen ennen kuin saat rahat eli raha ei synny pörssissä vaan kaupassa.

Pitää olla oivallusta puuttua perusrakenteisiin

Kun Suomessa on tehty todellisia uudistuksia, ovat ne aina muuttaneet yhteiskunnan rakenteita. Tällaisia isoja asioita ovat olleet kaikille yhtäläinen äänioikeus, torpparivapautus, siirtoväen asutus, kansakoulu ja lasten päivähoito, indeksijärjestelmän purku, eläkejärjestelmät, pankki- ja rahalaitosjärjestelmän säätelyn lopetus ja euroon siirtyminen sekä siihen liittyen EU:n jäsenyys.

Rahan määrä ja hintavakaus

Mietiskelin rahan kvantiteettiteoriaa. Teoria kuuluu, rahamäärän lisäys talouteen nostaa hintoja, rahan määrän vähentäminen laskee niitä. Joissakin oloissa tuo pitää paikkansa. Ei tosin aina.

Oletetaan kumminkin että se pitää paikkansa, tehdään kerrankin mieliksi monetaristeille ja unohdetaan keynesiläinen hömppä. Mitä siitä seuraa?

Ensinnäkin, kuinka raha syntyy? Raha syntyy pankissa sillä hetkellä kun pankki myöntää lainan. (Jätetään kaikki muut rahan syntymekanismit huomioimatta, vaikka minäkin niitä olen esittänyt blokissani.)

Rahan luominen pankissa ja pörssissä

Nykyisin on yleistä tietoa missä raha syntyy. Se syntyy pankissa kun pankki myöntää luottoa. Luottoa myöntäessä syntyy kaksi pankkitiliä. Lainan ottajan tili jossa on positiivinen saldo ja velkatili jonka saldo on negatiivinen. Ville Iivarinen kirjassaan Raha tuo asiaa esiin.

Kansa tietää ja on aina oikeassa. Näinköhän?

Helsingin sanomien tämän aamun (4.1.-16) uutisen mukaan Sveitsissä puuhataan kansanäänestystä järjestelmästä, jossa rahaa saisi luoda vain keskuspankki. Jos kansan enemmistö hyväksyy ajatuksen, liikepankit eivät enää saisi laskea liikkeelle rahaa enemmän kuin niillä on yleisön talletuksia tai omia varoja. Tavoite on ylevä. Pankkijärjestelmän ei saa velkaannuttaa ihmisiä ja yrityksiä liikaa, vaan luoda vakautta.

Rahajärjestelmämme säännöt ja näkymät

Olen huomannut, että meillä vallitsee suorastaan sokeus moneen asiaan, mihin meidät on ehdollistettu ja opetettu ylläpitämään. Vaikka me nähdään rahanikn olevan arkinen ja suorastaan itsestään selvä asia meidän elämässä, kuinka moni ymmärtää todellisuudessa, miten koko rahajärjestelmä toimii? Oletko miettinyt, että miksi ylipäätänsä Suomi tai muut valtiot voivat olla niin paljon velkaa? Noh, kohta ymmärrät, sillä tarkoitukseni tässä kirjoituksessa on näitä asioita valottaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä