Kaikki blogit puheenaiheesta Verokiila

Korkea verokiila kuristaa festivaaleja

Olin aikonaan kuuntelemassa paneelikeskustelua aikapankkitoiminnasta, jossa eräs osallistuja puolusti aikapankkeja siitä, että ne olivat mainio tapa tehdä töitä menettämättä tukia. Kyseinen henkilö myös kannatti korkeaa veroastetta.

Aivan kuten aikapankkitoiminnassa, myös monien festivaalien järjestämisen kannattavuus perustuu veronkiertoon:

Työn hinta / Palkka

OECD:n sivuilta löytyi verokiilalaskelmia. Keskituloisen palkasta meni sen mukaan Suomessa (2015) 43,88% tuloveroihin sekä palkan sivukuluihin. Kyllähän se kuulostaa paljolta. Entä jos tekemääsi työhön lisätään vielä arvonlisävero, 24% (linkin takaa löytyy excel-tiedosto OECD-maiden arvonlisäveroista)?

Verokiilan ohentaminen sosiaalisesti oikeudenmukaisesti - ansio omiin käsiin

Verokiilalla tarkoitetaan työnantajan lakisääteisten kokonaistyökustannusten ja työntekijän käteen jäävän ansion välistä erotusta. Se koostuu työnantajamaksuista, työntekijämaksuista, valtion tuloverosta, joka sisältää kelamaksut ja yleveron sekä kuntaverosta. Vapaaehtoisina jäsenmaksuina kirkollisvero ja ay-maksut eivät tähän kuulu ehkä työttömyyskassamaksua lukuun ottamatta.

Luuseriyritykset ja löysät heitot

“Joskus tuntuu, että luuseriyritykset valittaa ja ne, jotka on ymmärtäneet uuden ajan vaatimukset tekevät eivätkä vikise,” kommentoi kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) viime syksynä Facebookissa. Filatov on pisimpään työministerinä toiminut suomalainen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä