Kaikki blogit puheenaiheesta Ylen gallup

Kesän poliittisesti hiljaisen ajan gallup

Kesän hiljainen poliittinen aika tarjosi tänään varsin yllätyksettömän Ylen puoluegallupin. Kolme suurinta puoluetta lisäävät eroaan muihin.

SDP näyttää vakiinnuttaneen asemansa suurimpana puolueena tällä hetkellä. Kokoomuksen kannatus on vakaalla tasolla. Ilmeisesti peruskannattajakuntansa voimin. Myös Keskustan kannatus on vaihteeksi nousussa.

Yllätyksellinen Ylen puoluegallup

Yle julkaisi tänään Taloustutkimuksen lokakuussa tekemän kyselyn tulokset puolueitten kannatuksesta eduskuntavaaleja ajatellen. 

https://yle.fi/uutiset/3-9911028

Harvoin ovat puolueitten kannatukset muuttuneet yhdessä kuukaudessa näin paljon. Perussuomalaisten kannatus laski peräti 3 %-yksikköä ja Vihreiden puolestaan 2,6 %-yksikköä. Näyttää siltä, että perinteiset kolme suurta puoluetta ovat vahvistaneet kannatustaan juuri Perussuomalalaisten ja Vihreiden kustannuksella ja ovat erottuneet selvästi muista.

Vihreiden kannatus jatkaa kasvuaan

Suurimpana muutoksena Ylen edelliseen gallupiin tänään julkaistun mukaan Vihreiden kannatus jatkaa reipasta kasvua ja oli nyt 14,8%, eli kasvua edellisestä 1,3%-yksikköä.

Kannatuskärjessä jatkavat tasaisena parina Keskusta ja SDP runsaan 20%:n kannatuksella, SDP:n kannatus tosin laski 1,4%-yksikköä. Ehkä puheenjohtajakisa on saanut Kokoomuksen kannatuksen vaihteeksi kasvuun, nyt 17,7%. Perussuomalaisetkin on ehkä jo nähnyt pohjalukemansa. Nyt kannatus oli 9%.

Muiden puolueiden osalta muutokset olivat vähäisiä.

SDP ja Vihreät nousussa

Ylen uusimman puoluegallupin mukaan Sdp:n ja Vihreiden kannatus on nousussa. Kaikkien hallituspuolueiden kannatus puolestaan laskussa. 

SDP on vahvistanut suurimman puolueen asemaansa. Sen kannatus on nyt se on 21,5%. Keskustan kannatus on puolestaan laskussa, 20,4%. Myös kokoomuksen kannatus jatkaa loivaa laskuaan, nyt 17%.

SDP:n kannatus romahti?

Ylen tänään julkaistussa puoluekannatusmittauksessa Keskusta on taas noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi 21,7%:n kannatuksella. SDP:n kannatus romahti 2,6%-yksikköä 20,3%:in. Kokoomuksen kannatus jatkaa vakaalla noin 17%:n tasolla.

http://yle.fi/uutiset/keskusta_nousi_suurimmaksi_puolueeksi_sdp_putosi_k....

SDP:n nousukiito jatkuu

Ylen joulukuun puoluegallupissa SDP on ottanut kärkipaikan itselleen 22,7%:n kannatuksella. Keskusta ja Kokoomus ovat säilyttäneet vakaan tasonsa, Keskusta 21,4% ja Kokoomus 18,7%. Perussuomalaisten kannatuksen lasku näyttää pysähtyneen ja on edellisen kyselyn tasolla 8,9%:ssa.

Vihreitten, Vasemmistoliiton sekä RKP:n kannatus näyttää lievää vajaan prosentin laskua.

http://yle.fi/uutiset/huonoja_uutisia_hallitukselle__sdp_pomppasi_karkee...

Ei siis mitään järisyttävää uutta.

 

Hallituksen ripeä alamäki

Tänään julkaistiin jälleen Ylen gallup. Siitä voi tehdä useita kiinnostavia havaintoja. Yksi sellainen on hallituspuolueiden yhteiskannatuksen laskeminen alle opposition yhteiskannatuksen. Hallituksen politiikka on selvästi ollut monelle pettymys.

Pohdin itse, onko hallituspuolueiden kannatuksen romahtaminen todellakin poikkeuksellista vai tuntuuko se vain siltä. Vastaus taitaa kallistua poikkeuksellisen puolelle.

Perussuomalaisten kannatus on kevään vaaleista puolittunut

Ylen marraskuun puoluegallupissa perussuomalaisten kannatuksen laskeminen näkyy selkeänä trendinä. Vastaavasti SDP:n kannatus jatkaa nousuaan.

Keskusta 21,6%

SDP 21,0%

Kok 18,3%

Vihr 12,6%

PS 8,9%

Vas 8,1 % 

RKP 4,6%

KD 3,5%

Oppositiopuolueiden kannatus ohitti tämän kyselyn mukaan hallituspuolueiden kannatuksen. Varsinkin SDP ja Vihreät ovat hyötyneet oppositioasemastaan.

Suurista puolueista vain perussuomalaisten kannatus nousi

Jännitys tiivistyy vaalien lähestyessä, sillä sdp:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatuserot mahtuvat jo virhemarginaalin sisään. Olennaista on myös huomata, että suurista puolueista vain perussuomalaiset on pystynyt nostamaan kannatustaan viimeisen kuukauden aikana.

Keskustan kannatushuippu näyttää olevan menneen talven lumia. Kannatuslukema on tullut alaspäin 1,1 %-yksikköä. Merkittävä muutos siis.

Ylen uusin gallup

Kilpailu toiseksi suositumman puolueen paikasta kiristyy. Tänään julkistetun tutkimuksen mukaan SDP:n kannatus on nyt 16,8%, Kokoomuksen 16,2% ja Perussuomalaisten 15,4%.

Toinen huomioitava seikka kyselyssä oli, että keskustan kannatus ei enää kasva, se oli nyt 24,9%.

http://yle.fi/uutiset/

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä