Kaikki blogit puheenaiheesta Huostaanotto

Lapsista

Lastensuojelun keskusliiton kevätkokouksessa eilen istuessani, ryhdyin taas pohtimaan lapsia ja siitä syntyi tämä lyhykäinen kirjoitukseni.


Lastensuojelun keskusliitto on ollut jo vuosikausia huolissaan lastensuojelun tilanteessa, lähinnä sen toimimattomuudesta. Liitto on sitä mieltä, ettei politiikka kykene näkemään kuinka tärkeää ehkäisevä työ on.

 

Kestämätöntä hallituspolitiikkaa

Suomessa on noin 900 000 köyhää, ja 150 000 lasta elää köyhyysrajan alapuolella! Lapsia on otettu huostaan noin 15 000, ja 50 000 on sosiaaliavun piirissä. Köyhät ja vähävaraiset on unohdettu ja heidän perustuslailliset oikeutensa on maahan poljettu.

Huostaanotto pysyväksi?

Pohjolan Sanomat uutisoi 23.6.2015, että hallitus aikoo selvittää perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) johdolla mahdollisuudet väljentää lastensuojelulain pykäliä, jotta lasten huostaanotto voitaisiin muuttaa pysyväksi. Siinä meni kertaheitolla aamukahvit väärään kurkkuun ja jäin miettimään, mitä tälläkin nyt sitten haetaan?

Lastensuojelu tänään - noin vuosi myöhemmin

Lähes vuosi sitten julkaisin Uudessa Suomessa ja Verkkomediassa kirjoituksen "Kuka suojelisi lapsia järjestelmältä?". Kirjoituksessani käsittelin lastensuojelun nykytilaa, ja toin esiin kokemiani epäkohtia, joihin toivoin muutosta. Kritisoin erityisesti lastensuojelun yksityistämistä ja sen taloudellisia ulottuvuuksia. Kirjoitus herätti runsaasti keskustelua, ja useat ihmiset lähestyivät minua sähköpostein, ja kertoivat omista kokemuksistaan.

Välitätkö vai et?

Tänään oli Eerikan nimipäivä. Muistatko hänet? Minä muistan!

”Kahdeksanvuotias Vilja-Eerika Tarkki kuoli äitienpäivänä tasan kaksi vuotta sitten. Lastensuojelulle tehdyt ilmoitukset eivät pelastaneet pientä tyttöä isänsä ja äitipuolensa väkivallalta. Eerikasta tehtiin 11 lastensuojeluilmoitusta, mutta silti hän asui isänsä ja äitipuolensa kanssa kuollessaan. Syyttäjä Tuire Tamminiemen mukaan jutussa on tällä hetkellä 12 epäiltyä ja jos syytteet päätetään nostaa, oikeuskäsittely alkaisi aikaisintaan syksyllä.”

Perheiden piina

Suomalainen yhteiskunta on vuosikymmeniä ollut lipunkantaja maailmalla ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa sosiaaliekonomisesta asemasta riippumatta. Valtion taloudellisen huolen nostaessa yhtäkkiä päätään 90-luvun laman aikaan, taloudellinen huoli ylitti arvoistamme kiinni pitämisen. Nykyinen taloustilanne ei ole juuri asiaa parantanut.

Olosuhdeselvitys Oulussa

Oulun Lastensuojelulle

 

Olosuhdeselvitys ja tukitoimien kartoitus

 

Lasten suojelun viisi virhettä

Epävarmassa taloustilanteessa on lohdullista, että ainakin kahdesta voimme olla varmoja. Talous on tasapainotettava, emme saa ahnehtia tulevien sukupolvien mahdollisuuksia. Toimet, joita teemme lasten hyvinvoinnin edistämiseksi ovat kullanarvoisia. Suurin osa lapsista ja nuorista voi hyvin, ehkä paremmin kuin koskaan. Mutta kasvava joukko voi huonosti. Lasten pahoinvoinnin kitkeminen ja ehkäiseminen on asia, johon on pysähdyttävä. Ydinkysymys on, missä on menty pieleen.

Kuka suojelisi lapsia järjestelmältä?

Minut herätti tänään video huostaanottotilanteesta, jossa paikalla oli niin sosiaalitoimen edustajia kuin poliisejakin. Videot, kuten tämä, ovat tänä päivänä monen suomalaisen arkea, mutta silti hyvin vaiettu asia. Voin taustoittaa videoa sen verran, että kyseessä ei ole päihde –tai väkivaltaperhe, vaan aivan tavallinen suomalainen perhe, josta oli tehty ilmoitus lastensuojeluun.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä