Kaikki blogit puheenaiheesta Infrastruktuuri

Julkishallinnon on lopetettava Espoo-Tallinna-tunnelin jarruttaminen

Julkisen sektorin tulisi olla mahdollistaja eikä estäjä, mutta liian monelle poliitikolle ja virkamiehelle tähän mielentilaan pääseminen vaikuttaa ylitsepääsemättömältä haasteelta. Tämän osoitti jälleen kerran Uudenmaan maakuntahallitus, joka kaavaluonnoksessaan esittää pääkaupunkiseudun Tallinnaan ydistävän tunnelin kulkevan Helsingin kautta, vaikka projektin puuhaajilla on tahtotila, ja ovat keränneet rahoituksen, Espoon kautta kulkevalle tunnelille.

Vastuu perusinfrastruktuurista kuuluu valtiolle

Muutaman viime hallituksen aikana päättäjien taholta toisteltu mantra on, että yksityistäminen lisää tehokkuutta. Tällä pyritään perustelemaan pyrkimystä paikata valtiontaloutta myymällä erinäisiä valtion hallinnoimia yrityksiä ja toimintoja. Monien seikkojen suhteen yksityinen kilpailu ehkä toimintaa tehostaakin, mutta tietyt, yhteiskunnan perustoimintoihin kuuluvat asiat tulee pitää valtion hallinnassa. Varsinkin, kun niiden myyminen harvoin on kansantalouden tai kansalaisten edun mukaista.

Infraverkkojen myynnissä ulkomaille vaarantuu myös talous ja turvallisuus

Suomessa on oltu kummallisen piittaamattomia myytäessä maan turvallisuuden kannalta strategisilla alueilla olevia maita ulkomaisille omistajille. Piittaamattomuus ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle. Valtion elintärkeän infrastruktuurin myynti on myös kiihtymässä. Infraverkkojen myynti alkoi kun 2003 poliitikot päättivät myydä YLE:n lähetysten jakelutekniikan, Digitan, TDF nimiselle konsernille, joka on edelleen myynyt suomalaisten TV-lähetykset mahdollistavan verkon australialaiselle First State Investmentille.

Ammattilaisen palkka ammattilaisen työstä, ei amatöörityöstä

Tämän viikon virkamiesonnistuja löytyy Liikenne- ja viestintäministeriöstä, joka on heittänyt 50 000 veronmaksajien euroa infrastruktuurin mainostamiseen tarkoitettuun Youtube-videosarjaan.

Ensimmäiset neljä videota olivat keränneet ensimmäisten kuukausien aikana 150-500 katsojaa, mikä kertoo kaiken olennaisen projektin kustannustehokkuudesta. Vertailun vuoksi, Suomen kärki-tubettajien kautta markkinoituna tuolla rahalla olisi tavoittanut satojatuhansia katsojia. Siis jos infraa yleensäkään tarvitsisi markkinoida.

Kiitokset hallituksen politiikalle vasemmalta!

Pidän istuvan hallituksen politiikkaa erittäin huonona kokonaisuutena arvostellen. Tämä ei liene vasemmistopoliitikon näkemykseksi kovin yllättävä juttu, mutta samanlaisia arvioita on tullut kovin monelta asiantuntijatahoilta. Esimerkiksi itseään porvariksi luonnehtinut taloushistorian emeritusprofessori Markku Kuisma on luonnehtinut Sipilän hallitusta jopa historiallisen huonoksi.

Jatkuvasta infran parantamisesta lääke työttömyyteen

Kun Amerikkaan tuli lama 1920- ja 1930-luvuilla, aloitti hallitus elvytysohjelman nimeltä New Deal. Siinä rakennettiin infrastruktuuria valtion kustannuksella. Suomessa on nyt hieman samanlainen tilanne, tosin lama ei ole niin paha kuin Amerikassa tuolloin.

Toimisiko sama lääke myös Suomessa? Teitä voitaisiin parantaa moottoriteiksi, matkapuhelinverkkoja nopeiksi 5G-verkoiksi, rautateitä kestämään Pendolino-tason matkustajajunaliikenne, satamalaitteita voitaisiin modernisoida ja julkinen valaistus voitaisiin vaihtaa energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Tapoja varmasti olisi monia.

Metafora (kielikuva)

Tammikuun puolivälissä tapahtui Moskovassa traaginen onnettomuus, jossa hissikopin pohja petti ja 36-vuotias nainen, Irina Volodina, tippui 7:stä kerroksesta hissikuilun pohjaan. Koska tämä kuolemaan johtanut tapaus sattui eliitin "Punaiset purjeet"-asuinalueella toimittaja Sergei Jerzhenkov rupesi tutkimaan mistä ja kenestä oli kysymys. Jerzhenkov työskentelee televisioyhtiö "Dozhd":in toimituksella, joka on Venäjän harvoja itsenäisiä toimituksia.

Mustaan aukkoon katoavat rahat

Aluksi kaikki näytti sujuvan hyvin Tilapäisratkaisu-pilvenpiirtäjässä. Konttivirkamiehet olivat jo ehtineet onnitella itseään hienosta ratkaisusta, kun ongelmia alkoi ilmetä. Nuorisojoukot olivat ryöstäneet useampia ylempien kerrosten omistusasujia, ja palveluyritys toisensa jälkeen laittoi pillit pussiin. Suomenlinna oli tähän asti pärjännyt kokonaan ilman omia poliisivoimia ja oikeuslaitosta, mutta nyt tilanne näytti olevan muuttumassa. Tilapäisratkaisun hallitus ja asukasneuvosto kutsuttiin neuvotteluun Pirunkirkkoon.

SSS-hallituksen kur(j)istuslinja on väärää politiikkaa

# Katselin Yle Tv1:stä ruotsalaisen journalistin Erik Sandbergin dokumentin taloustieteilijöiden vaihtelevista teorioista (Ulkolinja 23.7. klo 22.05). Jos se jäi näkemättä, kannattaa katsoa Areenasta. Ohjelmassa kerrotaan, että vuodesta 2008 jatkuneen kriisin syitä on selittänyt syvällisesti ranskalainen Thomas Piketty. Hänen mukaansa kapitalismi on ajautunut vaiheeseen, jossa tuloerot vain kasvavat ja pääomat kasaantuvat, pankit voivat hyvin ja yhä useammat kansalaiset huonosti.

Tyhmä kysyy: mitä ihmettä tarkoittaa tulonsiirto?

Pikku-Mustan yliopistoon oli alkanut saapua tutkijoita. Hakijalaumalle oli ilmoitettu, että alkuvaiheessa työvälineitä ei vielä hankittaisi, joten suuri osa fyysikoista, lääketieteen tutkijoista, kemisteistä sun muista mikrobiologeista oli lykännyt saapumistaan. Sen sijaan paikalle oli ilmestynyt filosofeja, historioitsijoita, kielitieteilijöitä, kauppatieteilijöitä, valtiontaloustieteilijöitä ja muita vähemmän kalliita teknisiä laitteita tarvitsevia tutkijoita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä