*

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaussota

Mannerheim ja Suomen kansa - sotien ja ylivaltojen armoilla

Suomen satavuotinen historia ja monien sotiemme painajaismaiset tapahtumat ovat mykistävää luettavaa. Suomalaisten ja sotilaiden selviäminen ja sodanjälkeiset tapahtumat eivät jätä ketään kylmäksi. Toisille talvi- ja jatkosodan päättyminen olivat suuren ilon ja helpotuksen aikoja, toisille taas suurten menetysten ja elämättömän elämän tosiasioita – oli isiä ja naisia, jotka eivät palanneet, tuli leskiä ja orpoja, jotka jäivät kovan elämän puristukseen. On suoranainen ihme, että sotiin joutunut Suomi on nyt olemassa itsenäisenä, hyvinvoivana menestysvaltiona.

Miksi vapaussodasta vaietaan vielä 100-vuotisjuhlavuonnakin?

Se, että 100-vuotisjuhlan kunniaksi on tilattu teloitusaiheinen juhlaraha kansalaissodasta, osoittaa, että historiaa käsitellään ikään kuin Neuvostoliitto olisi edelleen olemassa ja kommunismi voimissaan.

Ajatusta kaksipuoleisuudesta olisi voitu hyödyntää tuomalla edes kolikon toisella puolella esiin se itsenäisyyden kannalta oleellinen asia, että kansalaissota liittyi Suomen vapaussotaan. Vapaussota-aiheista kuvitusta ei taida kuitenkaan olla julkaistu erityisemmin toisen maailmansodan jälkeen. Vanhoista valokuvista niitäkin löytyy.

Vuoden 1918 museo Suomenlinnaan

 

Eilisessä Nykypäivän Verkkouutisissa otettiin tiukasti kantaa Suomen vuoden 1918 tapahtumiin:

 

Professori sanoo tämän olleen vuosisadan suurin virhe Suomen politiikassa

Professori Seikko Eskolan mukaan vuoden 1918 sota oli vapaussota, mutta toki muutakin.

Vapaussota vai luokkasota? Vain lopputuloksella on merkitystä!

28.1.1918 alkoi Suomessa sota, jonkun mielestä vapaussota, toisen mielestä luokkasota. Mitä väliä tuolla oikeastaan on?

Jos vertaamme kehitystä Suomessa ja Idässä, johon suuntaan punaiset olisivat meitä vieneet,  ei avoimin silmin katsovalle lopputuloksesta ole epäilystä.Vain lopputuloksella on merkitystä! Kyllä Suomi kuuluu maailman valtioiden joukossa niihin menestyjiin.

Kaikista ongelmista huolimatta Suomi on todellinen menestystarina! Aivan varmasti olisimme vaikeamman tien joutuneet kulkemaan. Vertaa mihin tahansa itäblogin maahan.

Jääkäriliikkeen perintöä vaalimassa

Tänään on tullut kuluneeksi tasan 100 vuotta siitä, kun isänmaalliset ylioppilaspiirien nuoret miehet kokoontuivat Helsingin Ostrobotnialla perustamaan Saksaan sotilaskoulutukseen lähtevää joukkoa, josta myöhemmin muodostui Preussin kuninkaallinen jääkäripataljoona 27. Kirkas ajatus oli tarvittaessa sotilaallisesti irroittaa Suomi itsenäiseksi Venäjän vallan alta ja siihen Saksasta luvattiin apua. Tammikuun lopulla 1915 tehtiin sopimus 200 suomalaisen ylioppilaan lähtemisestä Saksaan. Vuosina 1915-1918 Saksassa aloitti sotilaskoulutuksen kaikkiaan 1897 suomalaismiestä.

Paavo Susitaival, nimi graniitissa

Paavo Susitaival, nimi graniitissa

Kirjoitus julkaistu  Sopu Savo lehdessä 4.12.2002

 

"Näin meidänkin olisi käynyt , ellei lottia ja suojeluskuntalaisia olisi ollut". Näin kirjoitti everstiluutnantti Paavo Susitaival juvalaiselle lotta Ulla Eerolalle ojentaessaan teoksen Viro ja Venäjä lottapatsaan äärellä 27.11.1986  Eerolan 70-vuotispäivänä.

Toisen signeeratun kirjan nimi oli Viro taistelee vapaudestaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä