Kotimaa

Tiedustelulakien ja soten kaatuminen ei olisi katastrofi

 

Vaalikauden loppuviikot ovat aina ruuhkaisia. Neljä vuotta sitten hallituspuolueiden edustajat äänestivät omia esityksiään vastaan. Äänestäjille jäi touhusta sekava mielikuva. Se näkyi vaaleissa.

 

Nyt tilanne on samankaltainen. Maakunta-sote ja tiedustelulait ovat sotkussa. Perustuslakivaliokunnassa näyttää olevan neljä mietintöä odottavaa ja noin 30 lausuntoa odottavaa hallituksen esitystä. Lisäksi sinne palaavat molemmat tiedustelulakipaketit.

 

Miksi kannatan perustuloa?

Entisenä työelämän tutkijana olen oppinut arvostamaan kaikenlaista työtä ja toimeliaisuutta. Kyse ei ole vain työn tuloksista, vaan myös siitä, miten työ muovaa tekijöitään ja saa heidät kokemaan itsensä arvokkaiksi yhteiskunnan jäseniksi. Oikeustajuni sanoo, ettei ketään pidä päästää nauttimaan toisten ponnisteluista antamatta itse mitään vastineeksi.

Argumentteja puolesta ja vastaan

Muksuton toinen aste

Toinen aste on syösty tällä vuosikymmenellä kriisiin. Lukiot ja ammattikoulut ovat pulassa, koska raha ei yksinkertaisesti riitä. Ammattikouluilta on viety satoja miljoonia, eikä lukion puolellakaan ole hurraamista. Vuonna 2012 lukiorahoitus oli opiskelijaa kohti noin 7 000 euroa nykyrahaksi muutettuna. Nyt rahoitus on hiipunut alle 6 000 euroon. 

Vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaaminen etenee!

Mielestäni nykyisessä vakuutuslääkärijärjestelmässä on huomattavan paljon epäkohtia ja siksi olen todella tyytyväinen, että Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yksimielisesti ehdottaa vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamista. Saimme valiokunnassa tänään valmiiksi mietinnön vakuutuslääkäreihin liittyvästä kansalaisaloitteesta.

Hesarin paljastama Irak-vyyhti haisee taivaaseen asti

Aamun printti-Hesarilla omn melkoinen skuuppi, jota kilpailevat mediat nyt toistelevat. Suomen valtiolle on yritetty myydä sadan miljoonan euron diiliä, jolla Suomessa asuvia irakilaisia turvapaikanhakijoita olisi saatu pakkopalautettua kotimaahansa. Valtion maksamat sata miljoonaa olisivat menneet ruotsalaiselle yhtiölle, joka olisi sitten toimittanut Irakin valtiolle kymmenkertaisesti ylihinnoiteltuja turvakontteja.

Poliitikot ovat syyllisiä vanhusten hätään

Suomalaisen poliitikon koko minäkuva on paljastunut viime viikkojen vanhus- ja vammaispalvelujen ympärillä käydyssä keskustelussa. Keskustelumme on kääntynyt itse asiassa meitä kaikkia vastaan. Me poliitikot olemme syyllistäneet toinen toisemme. Tosiasiassa syyllisiä olemme me kaikki poliitikot, olipa kyse kunta, kaupunki tai maakunta saati eduskuntapoliitikosta.

Onko pääministeri Juha Sipilä alkavan viikon ministeri

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan piti antaa huomenna maanantaina  tai  alkavalla viikolla toinen lausunto sote -lakipaketista (ks. esityslistan kohta 4.). Samalla käytännössä ratkennee, ehtiikö tämä eduskunta saada valmiiksi koko sote -lakipaketin.

Mutta onko se julkistettava lausunto uutisena jo vanha, kun lehdistä voidaan lukea lausunnon sisältöä jo etukäteen.

Puhelimet reppuun koulussa - ollaan kerrankin aikuisia

Matti Helimo puuttuu Iltalehdessä polttavaan ongelmaan: puhelimien viihdekäyttöön koulussa. On hyvä, että asiaan puuttuu väellä ja voimalla joku muukin kuin minä.

Olen ottanut asiaan kantaa jo monta vuotta sitten eri yhteyksissä:

Kännykät ja koulu (kaiari.lundell.blogspot.fi 14.8.2018)

Tulevien vanhuspäätösten vaikutusten ennakointia

Skandaali tehostetun palveluasumisen toteutumisessa on ilmeinen. Jotain on tehtävä ja jos jotain halutaan aikaansaada se maksaa.

 

Hoivapalvelun kriisin yksi syy on, että nyt käytetyllä rahamäärällä ei hyvää hoitoa kaikkialla kaikille pystytä järjestämään. Tarvitaan kaikkia kansalaisia koskevia päätöksiä verotuksen, koulutuksen ja mahdollisesti myös kansalaisvelvollisuuksien osalta.

 

Suomen puoluekenttä pirstaloituu – hallituskoalitioilla laajenemispaineita

Kotimaisella puoluekentällä on yhä enemmän keskisuuria puolueita yhä pienemmillä kannatuseroilla. Se johtanee hallituspohjien laajenemiseen ja vaikeampiin hallitusneuvotteluihin. Onnistuuko moinen poliittisen polarisaation aikakaudella?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä