Sergei ja Julia Skripal http://perttikannisto1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/176597/all Thu, 24 May 2018 11:21:50 +0300 fi Hermomyrkkyisku - Julia Skripal haluaa palata Venäjälle http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255766-hermomyrkkyisku-julia-skripal-haluaa-palata-venajalle <p>Raikkaan ja terveen näköinen perin viehättävä Julia Skripal on palannut julkisuuteen, tosin Britannian suojeluksessa ja salaisessa piilopaikassa. Hän kertoo haluavansa palata Venäjälle. Ihmekös tuo, koti on koti ja kotimaa on kotimaa. Kotona on kaikkein turvallisinta.</p><p>Tätä uutista saa toiki aika kauan etsiä, etenkin Ylen ja Helsingin Sanomien verkkosivuilta, mutta kyllä se sieltä löytyy.&nbsp;</p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-10220616" title="https://yle.fi/uutiset/3-10220616">https://yle.fi/uutiset/3-10220616</a></p><p>Täällä Julia Skripal taidetaan nähdä oikein videolla.</p><p><a href="https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/salaisessa-paikassa-elava-julia-skripal-astui-julkisuuteen-hermomyrkkyiskun-jalkeen-talta-han-nayttaa-nyt/6922354#gs.D2LXvVQ" title="https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/salaisessa-paikassa-elava-julia-skripal-astui-julkisuuteen-hermomyrkkyiskun-jalkeen-talta-han-nayttaa-nyt/6922354#gs.D2LXvVQ">https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/salaisessa-paikassa-elava-...</a></p><p>Tuolta hän siis nyt näyttää.</p><p>Mielenkiintoista tässä koko maailmaa kuohuttaneessa tapauksessa &nbsp;- jossa onneksi ei kukaan kuollut &nbsp;- &nbsp;on se ettei syyllisiä tai edes epäiltyjä ole löydetty. On kyllä kerrottu, mikä maa on syyllinen, ja on kyllä kerrottu että tekijöiden epäillään saapuneen maahan ja poistuneen maasta, ja on kyllä kerrottu että tekijöiden epäillään ja vähintään uskotaan majailevan Venäjällä.</p><p>Hämmästyttävän vähiin ovat kuitenkin jääneet luotettavat näytöt kenenkään syyllisyydestä. Edes Venäjän syyllisyydestä ei ole mitään uskottavaa näyttöä.</p><p>Kaikkein mielenkiintoisinta on tietenkin kuinka valtavat mittasuhteet tapaus on saanut. Kenties Therese Mayn silloisella tukalalla tilanteella oli osuutta asiaan?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Raikkaan ja terveen näköinen perin viehättävä Julia Skripal on palannut julkisuuteen, tosin Britannian suojeluksessa ja salaisessa piilopaikassa. Hän kertoo haluavansa palata Venäjälle. Ihmekös tuo, koti on koti ja kotimaa on kotimaa. Kotona on kaikkein turvallisinta.

Tätä uutista saa toiki aika kauan etsiä, etenkin Ylen ja Helsingin Sanomien verkkosivuilta, mutta kyllä se sieltä löytyy. 

https://yle.fi/uutiset/3-10220616

Täällä Julia Skripal taidetaan nähdä oikein videolla.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/salaisessa-paikassa-elava-julia-skripal-astui-julkisuuteen-hermomyrkkyiskun-jalkeen-talta-han-nayttaa-nyt/6922354#gs.D2LXvVQ

Tuolta hän siis nyt näyttää.

Mielenkiintoista tässä koko maailmaa kuohuttaneessa tapauksessa  - jossa onneksi ei kukaan kuollut  -  on se ettei syyllisiä tai edes epäiltyjä ole löydetty. On kyllä kerrottu, mikä maa on syyllinen, ja on kyllä kerrottu että tekijöiden epäillään saapuneen maahan ja poistuneen maasta, ja on kyllä kerrottu että tekijöiden epäillään ja vähintään uskotaan majailevan Venäjällä.

Hämmästyttävän vähiin ovat kuitenkin jääneet luotettavat näytöt kenenkään syyllisyydestä. Edes Venäjän syyllisyydestä ei ole mitään uskottavaa näyttöä.

Kaikkein mielenkiintoisinta on tietenkin kuinka valtavat mittasuhteet tapaus on saanut. Kenties Therese Mayn silloisella tukalalla tilanteella oli osuutta asiaan?

]]>
53 http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255766-hermomyrkkyisku-julia-skripal-haluaa-palata-venajalle#comments Hermomyrkkykiista Lehdistö Novichok Sergei ja Julia Skripal Syyllinen Thu, 24 May 2018 08:21:50 +0000 Pekka Siikala http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255766-hermomyrkkyisku-julia-skripal-haluaa-palata-venajalle
Huonoa myrkkyä - Kukaan ei kuollut eikä ketään epäillä http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255496-huonoa-myrkkya-kukaan-ei-kuollut-eika-ketaan-epailla <p>Olipa huonoa hermomyrkkyä tuo maailman tappavimmaksi hermomyrkyksi kehuttu Novichok. Kukaan ei kuollut, ei edes pappa-Skripal, joka on jo päässyt pois sairaalasta. Tyttärensä Julia &nbsp;Skripal koki ihmeparantumisen jo paljon aiemmin.</p><p>Britannian poliisi sun muut tahot siellä ovat yhtä tehottomia kuin Novichok; iskusta epäiltyjä ei ole lainkaan.</p><p>Mutta kaikille on tietysti aivan selvää että syypää tappavalla myrkyllä tehtyyn tappavaan iskuun on Venäjä. Kyllä sen niin olla täytyy, koska lehdissä niin luki. Ei lehdistö valehtele. Missään tapauksessa poliitikot ja nimettömät lähteet eivät valehtele.</p><p>Putin siellä on varmasti itse hääräillyt, pääpiru kun on. Turha on muuta väittää. Kenelläkään muulla tai millään muulla maalla ei ole voinut olla tätä ehdottoman tappavaa maailman tappavinta hermomyrkkyä. Ellei sitten Pohjois-Korealla, joka tietysti on saanut sen Venäjältä.</p><p>Onneksi ainakin Julia Skripal on päässyt CIA:n, FBI:n tai jonkun muun vastaavan amerikkalaisen esi- ja jälkidemokraattisen järjestön suojiin. Samalla tavalla kuin se Venäjän systemaattisen dopingin paljastanut kaveri, joka on &nbsp;kaikkien paljastusten luotettava esiäiti.</p><p>Mutta kyllä oli myrkky huonoa, ja sehän taas on selvä osoitus sekä Neuvostoliiton, Venäjän että Putinin kyvyttömyydestä tehdä mitään oikein.</p><p>Salpalinja on kiiruusti kunnostettava ja otettava aktiiviseen käyttöön. Senaatti-kiinteistöt on pilkottava ja naiset poistettava armeijasta.</p><p>Kaasunaamarit nyt tarjouksessa.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Olipa huonoa hermomyrkkyä tuo maailman tappavimmaksi hermomyrkyksi kehuttu Novichok. Kukaan ei kuollut, ei edes pappa-Skripal, joka on jo päässyt pois sairaalasta. Tyttärensä Julia  Skripal koki ihmeparantumisen jo paljon aiemmin.

Britannian poliisi sun muut tahot siellä ovat yhtä tehottomia kuin Novichok; iskusta epäiltyjä ei ole lainkaan.

Mutta kaikille on tietysti aivan selvää että syypää tappavalla myrkyllä tehtyyn tappavaan iskuun on Venäjä. Kyllä sen niin olla täytyy, koska lehdissä niin luki. Ei lehdistö valehtele. Missään tapauksessa poliitikot ja nimettömät lähteet eivät valehtele.

Putin siellä on varmasti itse hääräillyt, pääpiru kun on. Turha on muuta väittää. Kenelläkään muulla tai millään muulla maalla ei ole voinut olla tätä ehdottoman tappavaa maailman tappavinta hermomyrkkyä. Ellei sitten Pohjois-Korealla, joka tietysti on saanut sen Venäjältä.

Onneksi ainakin Julia Skripal on päässyt CIA:n, FBI:n tai jonkun muun vastaavan amerikkalaisen esi- ja jälkidemokraattisen järjestön suojiin. Samalla tavalla kuin se Venäjän systemaattisen dopingin paljastanut kaveri, joka on  kaikkien paljastusten luotettava esiäiti.

Mutta kyllä oli myrkky huonoa, ja sehän taas on selvä osoitus sekä Neuvostoliiton, Venäjän että Putinin kyvyttömyydestä tehdä mitään oikein.

Salpalinja on kiiruusti kunnostettava ja otettava aktiiviseen käyttöön. Senaatti-kiinteistöt on pilkottava ja naiset poistettava armeijasta.

Kaasunaamarit nyt tarjouksessa.

]]>
52 http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255496-huonoa-myrkkya-kukaan-ei-kuollut-eika-ketaan-epailla#comments Hermomyrkkykiista Novichok Poliittinen propaganda Sergei ja Julia Skripal Fri, 18 May 2018 11:15:02 +0000 Pekka Siikala http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255496-huonoa-myrkkya-kukaan-ei-kuollut-eika-ketaan-epailla
Käsi ylös kuka yllättyi http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254215-kasi-ylos-kuka-yllattyi <p>Brittilehti <em>Telegraphin</em> mukaan poliisi ja tiedustelupalvelut uskovat tunnistaneensa Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun pääepäillyt. Epäiltyjen uskotaan olevan nyt Venäjällä. Käsi ylös kuka yllättyi.</p><p>Lehden tietojen mukaan Britanniaan tulleiden ja Britanniasta lähteneiden lentojen tutkinta on nostanut esille tiettyjä nimiä <strong>Skripalien</strong> salamurhaa yrittäneiden etsinnässä. Poliisi on myös tutkinut valvontakameramateriaaleja ja käynyt läpi autojen rekisterikilventunnistuskameroita.</p><p>Britannian myrkytystapaus ja Syyrian kaasuisku ovat nostaneet kemialliset aseet puheenaiheeksi. Sotilaallinen läsnäolo Syyriassa ja <strong>Assadin</strong> hirmuhallinnon tukeminen on muuten heikolle Venäjälle tapa roikkua mukana suurvaltojen sarjassa. Ulkoministeri <strong>Sergei Lavrov</strong> valehtelee Venäjän osuudesta jo vuosien kokemuksella. Hjuva mies, jos trolliarmeijalta kysytään.</p><p>Vastatoimia Venäjän hybridiuhalle herättiin pohtimaan vasta Krimin miehityksen jälkeen. Hybridiä valloituksessa olivat voimakkaan propagandavyörytyksen lisäksi tunnuksettomat sotilaat, &quot;pienet vihreät miehet&quot; ja se, että Venäjä kiisti osuutensa hyökkäykseen Sittemmin selkkaus laajeni Itä-Ukrainan sodaksi, ja Krimistä ryhdyttiin rakentamaan valtavaa sotilastukikohtaa.</p><p><em>The European Centre of Exellence for Countering Hybrid Threats</em> -osaamiskeskuksen johtajan <strong>Hanna Smithin</strong> mukaan länsimaat ovat nykyisin jatkuvan hybridiuhan alla. Vaalituloksiin yritetään vaikuttaa ja väestöä radikalisoida disinformaatiokampanjoilla. &quot;Tarkoituksena on päästä vaikuttamaan eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen päätöksentekoon&quot;, Smith sanoo <em>Suomen Kuvalehden</em> haastattelussa 20.4.2018.</p><p>Hybridikeskus törmäsi häirintään jo ennen kuin se ehti aloittaa toimintansa. Venäjän politiikan markkinamiehenä tunnettu dosentti <strong>Johan Bäckman</strong> yritti rekisteröidä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus -nimisen yhdistyksen pari päivää sen jälkeen, kun julkisuudessa oli kerrottu eurooppalaisesta hankkeesta. Patentti ja rekisterihallituksen mielestä nimi muistutti liiaksi varsinaista hybridiosaamiskeskusta, joten Bäckmanin valekeskus rekisteröitiin lopulta nimellä Euroopan riippumaton hybridiuhkien turkimuskeskus yhdistys ry.&nbsp; Valekeskuksen nettivisivujen ulkoasu imitoi oikean hybridikeskuksen sivuja otsikoita myöten. Bäckmanin &quot;keskuksella&quot; ei ole käytännössä mitään toimintaa, kyse on vain hämäyksestä ja kiusanteosta. Enpä voi sanoa yllättyneeni tästäkään.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Brittilehti Telegraphin mukaan poliisi ja tiedustelupalvelut uskovat tunnistaneensa Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun pääepäillyt. Epäiltyjen uskotaan olevan nyt Venäjällä. Käsi ylös kuka yllättyi.

Lehden tietojen mukaan Britanniaan tulleiden ja Britanniasta lähteneiden lentojen tutkinta on nostanut esille tiettyjä nimiä Skripalien salamurhaa yrittäneiden etsinnässä. Poliisi on myös tutkinut valvontakameramateriaaleja ja käynyt läpi autojen rekisterikilventunnistuskameroita.

Britannian myrkytystapaus ja Syyrian kaasuisku ovat nostaneet kemialliset aseet puheenaiheeksi. Sotilaallinen läsnäolo Syyriassa ja Assadin hirmuhallinnon tukeminen on muuten heikolle Venäjälle tapa roikkua mukana suurvaltojen sarjassa. Ulkoministeri Sergei Lavrov valehtelee Venäjän osuudesta jo vuosien kokemuksella. Hjuva mies, jos trolliarmeijalta kysytään.

Vastatoimia Venäjän hybridiuhalle herättiin pohtimaan vasta Krimin miehityksen jälkeen. Hybridiä valloituksessa olivat voimakkaan propagandavyörytyksen lisäksi tunnuksettomat sotilaat, "pienet vihreät miehet" ja se, että Venäjä kiisti osuutensa hyökkäykseen Sittemmin selkkaus laajeni Itä-Ukrainan sodaksi, ja Krimistä ryhdyttiin rakentamaan valtavaa sotilastukikohtaa.

The European Centre of Exellence for Countering Hybrid Threats -osaamiskeskuksen johtajan Hanna Smithin mukaan länsimaat ovat nykyisin jatkuvan hybridiuhan alla. Vaalituloksiin yritetään vaikuttaa ja väestöä radikalisoida disinformaatiokampanjoilla. "Tarkoituksena on päästä vaikuttamaan eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen päätöksentekoon", Smith sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa 20.4.2018.

Hybridikeskus törmäsi häirintään jo ennen kuin se ehti aloittaa toimintansa. Venäjän politiikan markkinamiehenä tunnettu dosentti Johan Bäckman yritti rekisteröidä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus -nimisen yhdistyksen pari päivää sen jälkeen, kun julkisuudessa oli kerrottu eurooppalaisesta hankkeesta. Patentti ja rekisterihallituksen mielestä nimi muistutti liiaksi varsinaista hybridiosaamiskeskusta, joten Bäckmanin valekeskus rekisteröitiin lopulta nimellä Euroopan riippumaton hybridiuhkien turkimuskeskus yhdistys ry.  Valekeskuksen nettivisivujen ulkoasu imitoi oikean hybridikeskuksen sivuja otsikoita myöten. Bäckmanin "keskuksella" ei ole käytännössä mitään toimintaa, kyse on vain hämäyksestä ja kiusanteosta. Enpä voi sanoa yllättyneeni tästäkään.

]]>
18 http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254215-kasi-ylos-kuka-yllattyi#comments Hermomyrkkyisku Hybridisodankäynti Krim Sergei ja Julia Skripal Syyrian sisällissota Sun, 22 Apr 2018 08:18:05 +0000 Mika Lamminpää http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254215-kasi-ylos-kuka-yllattyi
Älä ajattele - Vastuullinen journalismi tekee sen puolestasi http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253878-ala-ajattele-vastuullinen-journalismi-tekee-sen-puolestasi <p>Reilu viikon ero suomalaisesta mediasta on perin virkistävä ja silmiä avaava kokemus, etenkin kun sen viikon ajan eri maissa lueskelee lähinnä vain paikallislehtiä ja katselee maassa jos toisessakin iltaisin pelkästään televisiota.</p><p>Palikat asettuvat kohdilleen ja todellisuus alkaa hiukan häämöttää suomalaisen median luoman harhan takaa.</p><p>Kun sitten palaa Suomeen ja törmää sivustolla jos toisellakin median itsekehuiseen sloganiin, jossa korostetaan vastuullista journalismia, niin kuulkaa ihan on pakko nauraa.</p><p>Yhtä hyvin voisi tietysti itkeäkin.</p><p>Käytännössä suomalainen media nähkääs elää lähes pelkästään Venäjästä, Venäjän uhasta ja mistä tahansa mikä jotenkin liittyy Venäjään. Olkoon sitten kyse juustosta, oudon makuisesta makkarasta tai kemiallisisista aseista.</p><p>Ei muualla maailmassa vastaava näe. Tosin en käynyt Virossa enkä Britanniassa. Enkä Yhdysvalloissa.</p><p>Oletteko kuulleet suhteellisuudesta?</p><p>Luultavasti olette, mutta tuskin ymmärrätte mitä se on. Siksi teiile pitää antaa asiasta yksinkertainen esimerkki.</p><p>Suomalaisen asetehtaan edustajana toiminut mies myrkytettin Ugandassa. Lukekaa nyt huolella; hänet myrkytettiin ja hän kuoli, koska hänet myrkytettiin.</p><p>Brianniassa myrkytettiin pari venäläistaustaista henkilö. Kumpikaan ei kuollut. Tiettävästi.</p><p>Miten suomalainen media on suhtautunut näihin kahteen myrkytystapaukseen, joista vain toisessa uhri kuoli, ja vain toisessa uhri oli &nbsp;- &nbsp;suomalainen!</p><p>No tietysti suomalaisuhrin osalta pureutuen oleelliseen, muutaman päivä ajan, kirkumalla että miksi Suvi Linden oli uhrin matkassa. Siinä kaikki.</p><p>Britannian tapauksen tiimoilta suomalainen media on antanut Venäjä-vihalleen kaikki vallat ja ohjat. Ihme kun vielä ei olla Uralilla. On näet huudettu Theresa Mayn suulla otsikosta toiseen. Täysin palkein.</p><p>Että se suhteellisuudesta ja sen ymmärtämisestä.</p><p>Kun länsi murjoi miljoonakaupunki Mosulin maan tasalle (tiettävästi jopa 40 000 siviiluhria) oli suomalainen media hiljaa kuin pissi sukassa. Luonnollisesti kahdesta syytä; Suomi oli mukana Mosulissa, mutta Venäjä ei ollut.</p><p>Vaan auta armias kun Syyriassa jotain tapahtuu. Silloin suomlainen media kertoo että länsi iski kemiallisten aseitten varastoihin ja kemiallisia aseita valmistaviin tehtaisiin.</p><p>Juuri samoin kuin siinä jokseenkin turhassa Irakin sodassa.</p><p>Mitä siis on vastuulinen journalismi Suomessa? Kyllä te sen tiedätte. Se on sitä että uutisoidaan kiltisti liki sanasta sanaan &nbsp;- &nbsp;mitään mistään tarkistamatta &nbsp;- kaikki se mitä lännen kahjot johtajat sanovat.</p><p>Tämä jo pitkään vallalla ollut vastuullinen journalismi on liki insestisessä avioliitossa suomalaisen sosiaalisen median kanssa.</p><p>Totuus on kuollut ja journalismi on haudattu. Siinä vastuullisen journalismimme koko kuva, ja myös kukkaro.</p><p>Hyvää tätäkin mediapäivää kaikille.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Reilu viikon ero suomalaisesta mediasta on perin virkistävä ja silmiä avaava kokemus, etenkin kun sen viikon ajan eri maissa lueskelee lähinnä vain paikallislehtiä ja katselee maassa jos toisessakin iltaisin pelkästään televisiota.

Palikat asettuvat kohdilleen ja todellisuus alkaa hiukan häämöttää suomalaisen median luoman harhan takaa.

Kun sitten palaa Suomeen ja törmää sivustolla jos toisellakin median itsekehuiseen sloganiin, jossa korostetaan vastuullista journalismia, niin kuulkaa ihan on pakko nauraa.

Yhtä hyvin voisi tietysti itkeäkin.

Käytännössä suomalainen media nähkääs elää lähes pelkästään Venäjästä, Venäjän uhasta ja mistä tahansa mikä jotenkin liittyy Venäjään. Olkoon sitten kyse juustosta, oudon makuisesta makkarasta tai kemiallisisista aseista.

Ei muualla maailmassa vastaava näe. Tosin en käynyt Virossa enkä Britanniassa. Enkä Yhdysvalloissa.

Oletteko kuulleet suhteellisuudesta?

Luultavasti olette, mutta tuskin ymmärrätte mitä se on. Siksi teiile pitää antaa asiasta yksinkertainen esimerkki.

Suomalaisen asetehtaan edustajana toiminut mies myrkytettin Ugandassa. Lukekaa nyt huolella; hänet myrkytettiin ja hän kuoli, koska hänet myrkytettiin.

Brianniassa myrkytettiin pari venäläistaustaista henkilö. Kumpikaan ei kuollut. Tiettävästi.

Miten suomalainen media on suhtautunut näihin kahteen myrkytystapaukseen, joista vain toisessa uhri kuoli, ja vain toisessa uhri oli  -  suomalainen!

No tietysti suomalaisuhrin osalta pureutuen oleelliseen, muutaman päivä ajan, kirkumalla että miksi Suvi Linden oli uhrin matkassa. Siinä kaikki.

Britannian tapauksen tiimoilta suomalainen media on antanut Venäjä-vihalleen kaikki vallat ja ohjat. Ihme kun vielä ei olla Uralilla. On näet huudettu Theresa Mayn suulla otsikosta toiseen. Täysin palkein.

Että se suhteellisuudesta ja sen ymmärtämisestä.

Kun länsi murjoi miljoonakaupunki Mosulin maan tasalle (tiettävästi jopa 40 000 siviiluhria) oli suomalainen media hiljaa kuin pissi sukassa. Luonnollisesti kahdesta syytä; Suomi oli mukana Mosulissa, mutta Venäjä ei ollut.

Vaan auta armias kun Syyriassa jotain tapahtuu. Silloin suomlainen media kertoo että länsi iski kemiallisten aseitten varastoihin ja kemiallisia aseita valmistaviin tehtaisiin.

Juuri samoin kuin siinä jokseenkin turhassa Irakin sodassa.

Mitä siis on vastuulinen journalismi Suomessa? Kyllä te sen tiedätte. Se on sitä että uutisoidaan kiltisti liki sanasta sanaan  -  mitään mistään tarkistamatta  - kaikki se mitä lännen kahjot johtajat sanovat.

Tämä jo pitkään vallalla ollut vastuullinen journalismi on liki insestisessä avioliitossa suomalaisen sosiaalisen median kanssa.

Totuus on kuollut ja journalismi on haudattu. Siinä vastuullisen journalismimme koko kuva, ja myös kukkaro.

Hyvää tätäkin mediapäivää kaikille.

 

 

]]>
43 http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253878-ala-ajattele-vastuullinen-journalismi-tekee-sen-puolestasi#comments Kemialliset aseet Länsi Novichok Sergei ja Julia Skripal Syyrian kriisi Mon, 16 Apr 2018 08:21:09 +0000 Pekka Siikala http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253878-ala-ajattele-vastuullinen-journalismi-tekee-sen-puolestasi
Packalen voi olla oikeassa? http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253461-packalen-voi-olla-oikeassa <p><strong>Tom Packalen&#39;lla</strong> saattaa&nbsp;kokeeneena rikostutkijana olla oikeassa Venäjän syyttömyydestä <strong>Serge</strong>i ja <strong>Julia&nbsp;Skripalin</strong>&nbsp;murhayritykseen&nbsp;&nbsp;<a href="http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252960-kokematon-sipila-panikoi-venalaisten-syyttely-on-ennenaikaista" target="_blank">http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252960-kokematon-sipila-panikoi-venalaisten-syyttely-on-ennenaikaista</a>&nbsp;ja olen itsekin epävarma Venäjän syyllisyydestä, vaikka seuraavassa kerron murheellista tarinaa Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton edesottamuksista liittyen biologisiin aseisiin ja aseena käytettäviin säteileviin materiaaleihin.</p><p>En ole myöskään vakuuttunut eilisen the Times lehden artikkelin <a href="https://www.thetimes.co.uk/article/salisbury-poison-made-at-russia-s-porton-down-7p7kfcs3c" target="_blank">https://www.thetimes.co.uk/article/salisbury-poison-made-at-russia-s-porton-down-7p7kfcs3c</a>&nbsp;perusteella, että Iso Britannia olisi löytänyt asiassa savuavan aseen, sillä artikkeli valokuvineen Shikhanyi-nimisestä tutkimuslaitoksesta&nbsp;toi ikävällä tavalla mieleen YK:n turvallisuusneuvostossa näytetyt USA:n tiedusteluvalokuvat Irakin väitetyistä massatuhoaseista, joita käytettiin perusteena&nbsp;sodan aloittamiselle <strong>Saddam Husseinia</strong> vastaan.</p><p>Molemmat iltapäivälehtien kolumnistit leimasivat tänään Tom Packalenin käytännössä isänmaan petturiksi tämän Times artikkelin pohjalta. Suomessa saa olla vain yhtä mieltä.</p><p>Itse pidän myös mahdollisena, että joku kolmas osapuoli olisi tässä tapauksessa syyllinen lähinnä ajoituksen ja motiivinkin näkökulmasta.</p><p><strong>VAROKAAMME RYHMÄAJATTELUA</strong></p><p>Ryhmäajattelulla&nbsp;voi olla&nbsp;tällaisissa turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kiperissä kysymyksissä&nbsp;tuhoisia seurauksia. Tämän on osoittanut Yale-yliopiston psykologian professori <strong>Irvin Janis</strong> jo vuonna 1972&nbsp;<a href="https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/02/Groupthink.pdf" target="_blank">https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/02/Groupthink.pdf</a>&nbsp;. Esimerkkeinä hän käytti mm. Korean sotaa&nbsp;ja&nbsp;Sikojen lahden invaasiota edeltäviä yksipuolisia ryhmäajatteluun pohjaavia keskusteluja. Janis&nbsp;käytti laaja-alaista ja vastakkaiset näkemykset sallivaa keskustelua, joka edelsi Marshall-avun antamista esimerkkinä ei-ryhmäajatteluun pohjaavasta onnistuneesta päätöksenteosta. Ryhmäajattelussa pistetään suut tukkoon kuten tänään Timo Haapala tekee kolumnissaan.&nbsp;<a href="https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005632649.html" target="_blank">https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005632649.html</a></p><p>Mutta mennään niihin Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton synteihin. Neuvostoliiton ja Venäjän johtajien on todistetusti osoitettu sekaantuneen salamurhiin alkaen Lev Trotskin salamurhasta Meksikossa. Iso Britannia ei myöskään ole tällaisen&nbsp;salamurhavehkeilyn keskiössä nyt ensimmäistä kertaa. Jo 1978 Georgi Markov niminen bulgarialainen toisinajattelija salamurhattiin sateenvarjon kärjen avulla ihon alle tökätyllä risiinikuulalla.&nbsp;<a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov_(toisinajattelija)" target="_blank">https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov_(toisinajattelija)</a>&nbsp;</p><p><strong>LITVINENKON SÄDEALTISTUS OLISI SAATTANUT JÄÄDÄ HUOMAAMATTA</strong></p><p>KGB:n entinen toimija Aleksander Litvinenko murhattiin tunnetusti alfasäteilevällä poloniumilla&nbsp;<a href="http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(16)00144-6.pdf" target="_blank">http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(16)00144-6.pdf</a>&nbsp;. Olen tavannut yhden tuon Lancet artikkelin kirjoittajan eräässä EU:n terroriharjoituksessa. Iltamyöhällä kumosimme muutamat oluet ja hän kertoi, kuinka hän oli suunnitellut Litvinenkon ruumiinavauksen säteilysuojelutoimet. Valoimme kannuja ja hän kertoi omana käsityksenään, että geigermittarissa näkymätön polonium olisi saattanut jäädä huomaamatta, jos salamurhaaja olisi titrannut annoksen paremmin. En muista tarkalleen <strong>Nick Gentin</strong> päättelyä, oliko murhaamistarkoituksessa annettu yli- vai aliannos, mutta oleellista oli, että Litvinenkoa tutkittiin myrkytyspotilaana pitkään kuten selviää tuosta linkkaamastani Lancetin artikkelista. Vaikka alfa-säteily aiheutti hirvittävät elinkohtaiset annokset, alfasäteily&nbsp;ei kuitenkaan läpäise edes paperia.&nbsp;</p><p>Ison Britannia&nbsp;käynnisti tapauksesta virallisen tutkinnan. <a href="http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160613090305/https://www.litvinenkoinquiry.org/" target="_blank">http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160613090305/https://www.litvinenkoinquiry.org/</a>&nbsp;Epäiltyä syyllistä ei ole saatu oikeuteen ja hän nauttii kaiketi edelleen Venäjän duuman jäsenenä parlamentaarista immuniteettia.&nbsp;</p><p><strong>SVERDLOVSKIN ASETEHTAAN ONNETTOMUUS</strong></p><p>Paljon vähemmän suuri yleisö tietää&nbsp;Venäjän edeltäjän Neuvostoliiton Sverdlovskissa tapahtuneesta bioasetehtaan onnettomuudesta. Sain tästä onnettomuudesta yksityiskohtaista tietoa jo keväällä 1993, kun toimin Yhdysvaltain liittovaltion entisen pääepidemiologin legendaarisen <strong>Alex Langmuirin</strong> opetusassistenttina. Hän kuoli syksyllä 1993.&nbsp;Saimme mm. nähtäväksi KGB:ltä piilotetut ruumiinavausvalokuvat, joissa näkyi vainajien suolistossa selvästi pernaruton ns. systeemisen leviämisen merkit, jotka puhuivat vastaansanomattomasti alla esitettyä Neuvostoliiton virallista meriselitystä vastaan ja puolsi keuhkojen kautta saatua&nbsp;tartuntaa.&nbsp;</p><p>Alex Langmuir&nbsp;oli ollut mukana 1950-luvulla Yhdysvaltain biologisen aseen kehittelyssä. Hänen lempiharrastuksiinsa epäilevänä tiedemiehenä kuului tutkimus, joka liittyy tartuntataudin leviämiseen ilmateitse. Kun 2000 vuotta vallinnut miasmateoria, jonka mukaan&nbsp;ilmassa leviävät&nbsp;huurut levittävät tauteja&nbsp;kumottiin bakteriologian vallankumouksen myötä, kaikkia niitä, jotka uskoivat eräiden tautien voivan levitä ilmankautta aerosoleina pidettiin kummajaisina. Nyt tiedetään, että tuhkarokon lisäksi mm. tuberkuloosi leviää tehokkaasti aerosolin välityksellä eikä pelkästään klassisen pisaratartunnan välityksellä. Klassisessa pisaratartunnassa terve ihminen saa esimerkiksi sairastuneen aivastuksen myötä alle metrin etäisyydellä lentävällä&nbsp;pisaralla tartunnan.</p><p>Eräs merkittävimmistä flow-tunteista tutkijanurallani oli saattaa loppuun julkaisumme&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="https://pdfs.semanticscholar.org/187c/2b6ca4fa6749197ebb7a84e1bca7e35855ac.pdf" target="_blank">https://pdfs.semanticscholar.org/187c/2b6ca4fa6749197ebb7a84e1bca7e35855ac.pdf</a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;Satakunnassa sijaitsevan&nbsp;Honkajoen peruskoulun&nbsp;1990 talven tuhkarokkoepidemiasta. Siinä osoitimme tuhkarokon levinneen räjähdyksenomaisesti&nbsp;aerosolina. Yhdysvaltain tartunnan torjunnan keskuksen CDC:n tutkijat olivat aiemmin osoittaneet lähes identtisesti taudin levinneen ilmateitse eräässä koulussa.&nbsp;&nbsp;Tuolloin päätin popularisoida tätä aihetta kollegoilleni ja kirjoitin tuhkarokosta&nbsp;ja muista ilmankautta leviävistä tartuntataudeista&nbsp;jutun Lääkärilehteen:</p><p><em><strong>Paunio M. Tartuntataudin leviäminen ilmateitse - Räjähdyksenomainen tuhkarokkoepidemia huonosti ilmastoidussa koulussa Honkajoella. SLL 10/99 vsk 54 sivut 1223-8.</strong></em></p><p>Seuraavassa olen kopioinut NL:n bioasetehtaan onnettomuudesta tietämäni ja kirjallisuuden kautta tietooni tulleet tosiseikat tuosta artikkelista. Jos joku on kiinnostunut artikkelin tieteellisistä viitteistä, joita pyrin kaivamaan mahdollisimman kattavasti, hän löytää ne esimerkiksi Lääketieteellisestä keskuskirjastosta, kun etsii käsiini po. artikkelini.&nbsp;</p><p><em>Aivan oma lukunsa on tautien ilmateitse tapahtuvasta leviämisessä kuitenkin Sverdlovksissa (nyk. Jekaterinburg) tapahtunut biologiseen aseen valmistukseen liittynyt onnettomuus huhtikuussa 1979. Neuvostoliiton hajottua yhdysvaltalaiset tutkijat käyttivät sekasortoista tilannetta hyväkseen ja saivan käsiinsä kudosnäytteitä ja sairastuneiden lukumäärän. Paikallinen &quot;puskaradio&quot; ja läntiset tiedustelulähteen uskoivat jopa tuhannen kuolleen. Onnettomuudessa mikrohiukkasiin kiinnitettyä anthrax-bakteeria pääsi ulkoilmaan ja &quot;vain&quot; hieman yli 60 ihmistä myöhemmin menehtyi keuhkoanthraxiin, joka tunnettiin 1800-luvulla muutamista työperäisistä epidemioista villanlajittelijan tautina. Taudin tappavuus infektoituneilla oli kuitenkin liki 100 %. Vain ihmisen tarkoituksellisesti rakentama aerolosoli kykenisi ulkoilmassa levittämään tautia niin tehokkaasti kuin Sverdlovskissa.</em></p><p><em>Neuvostoliittolaisten hyökättyä Afganistaniin kylmä sota oli jälleen kuumentunut. Tuolloin Neuvostoliiton viranomaiset väittivät taudin levinneen saastuneista, torilla kaupatuista mustaan pörssiin joutuneista eläinten ruhoista ja että sairastuneilla taudinkuva oli suolistoanthrax. Viranomaiset organisoivat myös peittelyoperaation ja kaksi Neuvostoliiiton viranomaisepidemiologia kirjoitti&nbsp;aiheesta ilmeisesti sepitetyn tieteellisen artikkelin. Kaksi paikallista siviilipatologia oli kuitenin piilottanut KGB:n virkailijoilta mm. keuhkoleikkeitä ja myöhemmin yhdysvaltalaiset tutkijat pääsivät tutustumaan niihin.</em></p><p><em>Neuvostoliiton viranomaisten peittely-yrityksellä oli jo alun perin lyhyet jäljet, koska suolistoanthraxista ei ole kirjallisuudessa yhtään kuvausta ja moni epäilee, että koko tautia olisi edes olemassa. Mikäli ihmisellä ja saastuneella eläimen ruholla on välitön kontakti, todennäköinen taudinmuoto on ihoanthrax.</em></p><p><em>Neuvostoliiton kyseenalainen &quot;meriselitys&quot; Sverdlovskin epidemiasta oli poliittisen johdon näkökulmasta välttämätön, koska he olivat vuonna 1975 allekirjoittaneet biologisen aseen kieltävän kansainvälisen sopimuksen. Neuvostoliiton poliittinen järjestelmä mahdollisti laajat salailutoimenpiteen ja mm. kaikki paikallisten lääkärien muistiinpanot ja potilaskertomukset tuhottiin. Salailu oli niin määrätietoista, että turvallisuusviranomaiset eivät kertoneet edes paikallisille korkeille siviiliviranomaisille tai potilaita hoitaneille lääkäreille taudin aiheuttajaa. Siviilipatologit saivat kuitenkin omilla taidoillaan melko nopeasti selville, mistä oli kyse. Terveydenhuoltohenkilökunnan pelot lienevät olleen&nbsp;melkoiset, kun he ovat ymmärtäneet taudin olleen epideemisen. &quot;Onneksi&quot; biologisten aseiden infektiivinen komponentti valitaan siten, että sairastunut ei kykene enää levittämään tautiaan. Näin kävikin Sverdlovskissa. Eräs epidemiologinen kummajainen tässä biologisella aseella synnytetyssä villanlajittelijan taudissa oli, että tautia ei tavattu lainkaan lapsista, täysin tuntemattomasta syystä.</em></p><p><em>Vieläkään ei Sverdlovskin onnettomuudesta tiedetä läheskään kaikkea. &quot;Hyvälle&quot; biologiselle aseelle asetetaan suunnittelussa mm. kaksi seuraavaa tavoitetta tuhovaikutuksen lisäksi: 1) aiheutetun taudin ei pidä levitä ihmisestä ihmiseen, ja 2) sen tulisi levitystilanteessa levitä hallitusti. Ensimmäinen vaatimus toteutui pernaruton kohdalla Sverdlovskissa, mutta toinen vaatimus ei täyttynyt. Kuolleita eläimiä löytyi vielä 50 kilometrin päässä onnettomuuspaikalta. Venäläiset eivät ole vieläkään kertoneet, mihin aerosoliin anthrax-itiöt oli sidottu, eivätkä he ole suostunet kertomaan itiöiden lukumäärää, ja vielä nykyäänkin arviot vaihteilevat puolestatoista grammasta puoleentoista kilogrammaan. Tiedetään kutienkin, että aerosoliräjähdys aiheutti hyvin kapeasektorisen leviämisen Sverdlovskissa, mutta esimerkiksi mahdollisesti altistuneiden lukumääriä ei tiedetä.</em></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tom Packalen'lla saattaa kokeeneena rikostutkijana olla oikeassa Venäjän syyttömyydestä Sergei ja Julia Skripalin murhayritykseen  http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252960-kokematon-sipila-panikoi-venalaisten-syyttely-on-ennenaikaista ja olen itsekin epävarma Venäjän syyllisyydestä, vaikka seuraavassa kerron murheellista tarinaa Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton edesottamuksista liittyen biologisiin aseisiin ja aseena käytettäviin säteileviin materiaaleihin.

En ole myöskään vakuuttunut eilisen the Times lehden artikkelin https://www.thetimes.co.uk/article/salisbury-poison-made-at-russia-s-porton-down-7p7kfcs3c perusteella, että Iso Britannia olisi löytänyt asiassa savuavan aseen, sillä artikkeli valokuvineen Shikhanyi-nimisestä tutkimuslaitoksesta toi ikävällä tavalla mieleen YK:n turvallisuusneuvostossa näytetyt USA:n tiedusteluvalokuvat Irakin väitetyistä massatuhoaseista, joita käytettiin perusteena sodan aloittamiselle Saddam Husseinia vastaan.

Molemmat iltapäivälehtien kolumnistit leimasivat tänään Tom Packalenin käytännössä isänmaan petturiksi tämän Times artikkelin pohjalta. Suomessa saa olla vain yhtä mieltä.

Itse pidän myös mahdollisena, että joku kolmas osapuoli olisi tässä tapauksessa syyllinen lähinnä ajoituksen ja motiivinkin näkökulmasta.

VAROKAAMME RYHMÄAJATTELUA

Ryhmäajattelulla voi olla tällaisissa turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kiperissä kysymyksissä tuhoisia seurauksia. Tämän on osoittanut Yale-yliopiston psykologian professori Irvin Janis jo vuonna 1972 https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/02/Groupthink.pdf . Esimerkkeinä hän käytti mm. Korean sotaa ja Sikojen lahden invaasiota edeltäviä yksipuolisia ryhmäajatteluun pohjaavia keskusteluja. Janis käytti laaja-alaista ja vastakkaiset näkemykset sallivaa keskustelua, joka edelsi Marshall-avun antamista esimerkkinä ei-ryhmäajatteluun pohjaavasta onnistuneesta päätöksenteosta. Ryhmäajattelussa pistetään suut tukkoon kuten tänään Timo Haapala tekee kolumnissaan. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005632649.html

Mutta mennään niihin Venäjän ja sen edeltäjän Neuvostoliiton synteihin. Neuvostoliiton ja Venäjän johtajien on todistetusti osoitettu sekaantuneen salamurhiin alkaen Lev Trotskin salamurhasta Meksikossa. Iso Britannia ei myöskään ole tällaisen salamurhavehkeilyn keskiössä nyt ensimmäistä kertaa. Jo 1978 Georgi Markov niminen bulgarialainen toisinajattelija salamurhattiin sateenvarjon kärjen avulla ihon alle tökätyllä risiinikuulalla. https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov_(toisinajattelija) 

LITVINENKON SÄDEALTISTUS OLISI SAATTANUT JÄÄDÄ HUOMAAMATTA

KGB:n entinen toimija Aleksander Litvinenko murhattiin tunnetusti alfasäteilevällä poloniumilla http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(16)00144-6.pdf . Olen tavannut yhden tuon Lancet artikkelin kirjoittajan eräässä EU:n terroriharjoituksessa. Iltamyöhällä kumosimme muutamat oluet ja hän kertoi, kuinka hän oli suunnitellut Litvinenkon ruumiinavauksen säteilysuojelutoimet. Valoimme kannuja ja hän kertoi omana käsityksenään, että geigermittarissa näkymätön polonium olisi saattanut jäädä huomaamatta, jos salamurhaaja olisi titrannut annoksen paremmin. En muista tarkalleen Nick Gentin päättelyä, oliko murhaamistarkoituksessa annettu yli- vai aliannos, mutta oleellista oli, että Litvinenkoa tutkittiin myrkytyspotilaana pitkään kuten selviää tuosta linkkaamastani Lancetin artikkelista. Vaikka alfa-säteily aiheutti hirvittävät elinkohtaiset annokset, alfasäteily ei kuitenkaan läpäise edes paperia. 

Ison Britannia käynnisti tapauksesta virallisen tutkinnan. http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160613090305/https://www.litvinenkoinquiry.org/ Epäiltyä syyllistä ei ole saatu oikeuteen ja hän nauttii kaiketi edelleen Venäjän duuman jäsenenä parlamentaarista immuniteettia. 

SVERDLOVSKIN ASETEHTAAN ONNETTOMUUS

Paljon vähemmän suuri yleisö tietää Venäjän edeltäjän Neuvostoliiton Sverdlovskissa tapahtuneesta bioasetehtaan onnettomuudesta. Sain tästä onnettomuudesta yksityiskohtaista tietoa jo keväällä 1993, kun toimin Yhdysvaltain liittovaltion entisen pääepidemiologin legendaarisen Alex Langmuirin opetusassistenttina. Hän kuoli syksyllä 1993. Saimme mm. nähtäväksi KGB:ltä piilotetut ruumiinavausvalokuvat, joissa näkyi vainajien suolistossa selvästi pernaruton ns. systeemisen leviämisen merkit, jotka puhuivat vastaansanomattomasti alla esitettyä Neuvostoliiton virallista meriselitystä vastaan ja puolsi keuhkojen kautta saatua tartuntaa. 

Alex Langmuir oli ollut mukana 1950-luvulla Yhdysvaltain biologisen aseen kehittelyssä. Hänen lempiharrastuksiinsa epäilevänä tiedemiehenä kuului tutkimus, joka liittyy tartuntataudin leviämiseen ilmateitse. Kun 2000 vuotta vallinnut miasmateoria, jonka mukaan ilmassa leviävät huurut levittävät tauteja kumottiin bakteriologian vallankumouksen myötä, kaikkia niitä, jotka uskoivat eräiden tautien voivan levitä ilmankautta aerosoleina pidettiin kummajaisina. Nyt tiedetään, että tuhkarokon lisäksi mm. tuberkuloosi leviää tehokkaasti aerosolin välityksellä eikä pelkästään klassisen pisaratartunnan välityksellä. Klassisessa pisaratartunnassa terve ihminen saa esimerkiksi sairastuneen aivastuksen myötä alle metrin etäisyydellä lentävällä pisaralla tartunnan.

Eräs merkittävimmistä flow-tunteista tutkijanurallani oli saattaa loppuun julkaisumme    https://pdfs.semanticscholar.org/187c/2b6ca4fa6749197ebb7a84e1bca7e35855ac.pdf   Satakunnassa sijaitsevan Honkajoen peruskoulun 1990 talven tuhkarokkoepidemiasta. Siinä osoitimme tuhkarokon levinneen räjähdyksenomaisesti aerosolina. Yhdysvaltain tartunnan torjunnan keskuksen CDC:n tutkijat olivat aiemmin osoittaneet lähes identtisesti taudin levinneen ilmateitse eräässä koulussa.  Tuolloin päätin popularisoida tätä aihetta kollegoilleni ja kirjoitin tuhkarokosta ja muista ilmankautta leviävistä tartuntataudeista jutun Lääkärilehteen:

Paunio M. Tartuntataudin leviäminen ilmateitse - Räjähdyksenomainen tuhkarokkoepidemia huonosti ilmastoidussa koulussa Honkajoella. SLL 10/99 vsk 54 sivut 1223-8.

Seuraavassa olen kopioinut NL:n bioasetehtaan onnettomuudesta tietämäni ja kirjallisuuden kautta tietooni tulleet tosiseikat tuosta artikkelista. Jos joku on kiinnostunut artikkelin tieteellisistä viitteistä, joita pyrin kaivamaan mahdollisimman kattavasti, hän löytää ne esimerkiksi Lääketieteellisestä keskuskirjastosta, kun etsii käsiini po. artikkelini. 

Aivan oma lukunsa on tautien ilmateitse tapahtuvasta leviämisessä kuitenkin Sverdlovksissa (nyk. Jekaterinburg) tapahtunut biologiseen aseen valmistukseen liittynyt onnettomuus huhtikuussa 1979. Neuvostoliiton hajottua yhdysvaltalaiset tutkijat käyttivät sekasortoista tilannetta hyväkseen ja saivan käsiinsä kudosnäytteitä ja sairastuneiden lukumäärän. Paikallinen "puskaradio" ja läntiset tiedustelulähteen uskoivat jopa tuhannen kuolleen. Onnettomuudessa mikrohiukkasiin kiinnitettyä anthrax-bakteeria pääsi ulkoilmaan ja "vain" hieman yli 60 ihmistä myöhemmin menehtyi keuhkoanthraxiin, joka tunnettiin 1800-luvulla muutamista työperäisistä epidemioista villanlajittelijan tautina. Taudin tappavuus infektoituneilla oli kuitenkin liki 100 %. Vain ihmisen tarkoituksellisesti rakentama aerolosoli kykenisi ulkoilmassa levittämään tautia niin tehokkaasti kuin Sverdlovskissa.

Neuvostoliittolaisten hyökättyä Afganistaniin kylmä sota oli jälleen kuumentunut. Tuolloin Neuvostoliiton viranomaiset väittivät taudin levinneen saastuneista, torilla kaupatuista mustaan pörssiin joutuneista eläinten ruhoista ja että sairastuneilla taudinkuva oli suolistoanthrax. Viranomaiset organisoivat myös peittelyoperaation ja kaksi Neuvostoliiiton viranomaisepidemiologia kirjoitti aiheesta ilmeisesti sepitetyn tieteellisen artikkelin. Kaksi paikallista siviilipatologia oli kuitenin piilottanut KGB:n virkailijoilta mm. keuhkoleikkeitä ja myöhemmin yhdysvaltalaiset tutkijat pääsivät tutustumaan niihin.

Neuvostoliiton viranomaisten peittely-yrityksellä oli jo alun perin lyhyet jäljet, koska suolistoanthraxista ei ole kirjallisuudessa yhtään kuvausta ja moni epäilee, että koko tautia olisi edes olemassa. Mikäli ihmisellä ja saastuneella eläimen ruholla on välitön kontakti, todennäköinen taudinmuoto on ihoanthrax.

Neuvostoliiton kyseenalainen "meriselitys" Sverdlovskin epidemiasta oli poliittisen johdon näkökulmasta välttämätön, koska he olivat vuonna 1975 allekirjoittaneet biologisen aseen kieltävän kansainvälisen sopimuksen. Neuvostoliiton poliittinen järjestelmä mahdollisti laajat salailutoimenpiteen ja mm. kaikki paikallisten lääkärien muistiinpanot ja potilaskertomukset tuhottiin. Salailu oli niin määrätietoista, että turvallisuusviranomaiset eivät kertoneet edes paikallisille korkeille siviiliviranomaisille tai potilaita hoitaneille lääkäreille taudin aiheuttajaa. Siviilipatologit saivat kuitenkin omilla taidoillaan melko nopeasti selville, mistä oli kyse. Terveydenhuoltohenkilökunnan pelot lienevät olleen melkoiset, kun he ovat ymmärtäneet taudin olleen epideemisen. "Onneksi" biologisten aseiden infektiivinen komponentti valitaan siten, että sairastunut ei kykene enää levittämään tautiaan. Näin kävikin Sverdlovskissa. Eräs epidemiologinen kummajainen tässä biologisella aseella synnytetyssä villanlajittelijan taudissa oli, että tautia ei tavattu lainkaan lapsista, täysin tuntemattomasta syystä.

Vieläkään ei Sverdlovskin onnettomuudesta tiedetä läheskään kaikkea. "Hyvälle" biologiselle aseelle asetetaan suunnittelussa mm. kaksi seuraavaa tavoitetta tuhovaikutuksen lisäksi: 1) aiheutetun taudin ei pidä levitä ihmisestä ihmiseen, ja 2) sen tulisi levitystilanteessa levitä hallitusti. Ensimmäinen vaatimus toteutui pernaruton kohdalla Sverdlovskissa, mutta toinen vaatimus ei täyttynyt. Kuolleita eläimiä löytyi vielä 50 kilometrin päässä onnettomuuspaikalta. Venäläiset eivät ole vieläkään kertoneet, mihin aerosoliin anthrax-itiöt oli sidottu, eivätkä he ole suostunet kertomaan itiöiden lukumäärää, ja vielä nykyäänkin arviot vaihteilevat puolestatoista grammasta puoleentoista kilogrammaan. Tiedetään kutienkin, että aerosoliräjähdys aiheutti hyvin kapeasektorisen leviämisen Sverdlovskissa, mutta esimerkiksi mahdollisesti altistuneiden lukumääriä ei tiedetä.

]]>
9 http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253461-packalen-voi-olla-oikeassa#comments Iso Britannia Novichok Sergei ja Julia Skripal Venäjä Sat, 07 Apr 2018 09:04:09 +0000 Mikko Paunio http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253461-packalen-voi-olla-oikeassa