Esitutkinnassa epäillyllä ei ole totuudessapysymisvelvoitetta
Al-Hol -casen rikostutkinnassa ministeri Pekka Haavisto oli epäiltynä, joten hänen ei ollut pakko puhua lausumisissaan totta. Poliisikuulustelussa Haavisto väitti mm. konsulipäällikkö Tuomisen sanoneen, että ”orpolapsilla on nyt hyvä olla siellä alueella, kun ovat perheisiin tilapäisesti sijoitettuina”.
Esitutkinnassa Tuominen oli todistajana, ja hänen oli pysyttävä totuudessa. Tutkinnan loppulausunnossaan Tuominen kiistää yleisesti Haaviston väitteet.
Tiistaina Tuominen kiisti Ylelle koskaan sanoneensa, että ”orpolapsilla olisi hyvä olla siellä alueella”.
Mahdollisuus puhua vastoin totuutta? Totuudessa pysymisvelvollisuus? Vaiko vain sana vastaan sana?
https://yle.fi/uutiset/3-11698874
Ilmoita asiaton viesti
”Mahdollisuus puhua vastoin totuutta? Totuudessa pysymisvelvollisuus? Vaiko vain sana vastaan sana?”
Vastaus riippunee varmaan siitä keneltä kysyy. Jos kysyy palstan vihreiden puhtaanapito -osastolta, niin saa todennäköisesti erilaisen vastauksen kuin jos kysyy joltakin järkevältä ihmiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti näin on.
Ilmoita asiaton viesti
No en nyt tiedä kuka on yllättynyt. Ylioppilas Haavisto on juuri niin hysteerinen neiti-ihminen kuten on voinut olettaa. Totuudessa on tällöin liian haastavaa pysyä.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan ei tarvitse todistaa itseään vastaan, ts. jos totuus uhkaa tuomiolla, ei ole laitonta valehdella.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä!
Ilmoita asiaton viesti
Itsekriminointisuoja on absoluuttinen oikeus, mutta virkamiesten ja ministerien kohdalla se muuttuu suhteelliseksi.
Ei ole velvollisuutta pysyä totuudessa, mutta valheesta saatetaan silti rangaista, vaikka muunneltu totuus pelastaisi oikeuden tuomiolta.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat tarkoittaa itsekriminilisointia? Siihen on jokaisilla oikeus. Ihan sama vaikka kuinka hauskuttaa kuulustelussa joulutarinoilla, kunhan ei itseään vahingoita kertomuksillaan.
Hyvä esimerkki on tämä Jyrki Katainen, joka väärensi asiapapereita ja hänen puolustukseen otettiin joku henkilö, joka myönsi väärän todistuksen ottamaan syyt niskoilleen ja Jyrki pääsi pälkähästä.
Ilmoita asiaton viesti
”Itsekriminalisointi” on melko hassu sana.
Itsekriminointisuoja
”rikoksesta epäiltyä tai syytettyä suojaava sääntö, jonka mukaan häntä ei saa pakottaa eikä painostaa omalla toiminnallaan edistämään syyllisyytensä selvittämistä
Explanation Ketään ei voida rangaista siitä, ettei ole aktiivisesti edesauttanut joutumistaan epäillyksi tai syytetyksi (self-incrimination). Suomalaisessa oikeuskirjallisuudessa on käytetty myös termejä myötävaikuttamattomuusperiaate ja itsensä syyllistämiskielto.”
https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:itsekriminointisuoja
Ilmoita asiaton viesti
Öh… tietenkin itsekriminointi on oikea sana. Olen vaan tottunut tuohon itsekriminalisointi-sanaan. Korjataanpas asia ja poistetaan turha sana pois.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeusvaltio on juristinketkujen keksintö. Eihän ole mitään perustetta, että rikosepäilyssä on kenelläkään kuultavalla missään roolissa lupa valehdella tai pimittää mitään.
Terve oikeusnäkemys vaatii korotettua tuomiota vakehtelusta eikä lainsuojaa sille.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa vilkaista, ketkä periaatteesta ovat poikenneet (”6. Setbacks during Totalitarianism” ja miettiä sitten millaista arvomaailmaa Hämäläisen ”terve oikeusnäkemys” edustaa.
https://www.legal-tools.org/doc/f9b453/pdf/
X
Ilmoita asiaton viesti
”Terve oikeusnäkemys vaatii korotettua tuomiota vakehtelusta eikä lainsuojaa sille.”
Periaatteessa näin, mutta se tarkoittaisi samalla sitä että jos on syytettynä ja näyttäisi siltä että häviää vaikka olisi todellisuudessa syytön, kannattaisi valehdella olevansa syyllinen. Eli käänteisesti toden puhuminen muuttuisi rangaistusta korottavaksi tekijäksi, vaikka tarkoitus olisi ollut päinvastainen.
Yhdysvalloissahan tämänsuuntainen ilmiö on tehnyt koko oikeusjärjestelmästä irvikuvan itsestään. Poliisi saa valehdella, esittää vääristeltyjä todisteita ja kiristää epäiltyä antamaan tunnustuksen, vaikka tämä olisi täysin syytön. Jos ei heti tee sopimusta näihin vääriin tietoihin nojautuen, voi saada vielä isomman tuomion. Sitten todistajana voi olla samalla tavalla kiristetty henkilö ja tuomio tulee vailla mitään todellisuuspohjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lukkala, rikoksesta epäiltynä kuulusteltu saa tietysti puhua mitä sylki suuhun tuo tai olla puhumatta. On kuitenkin muistettava, minkälaisen käsityksen kansalainen saa ministerivalan vannoneesta ministeristä, kun esitutkintapöytäkirjoista selviää tämän valehdelleen esitutkinnassa. Näin toimimalla ministeri saa helposti rikollisen maineen ja osoittaa, että kaikki lain suomat keinot on käytettävä hillotolppapaikan säilyttämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tammela, en mielestäni väittänyt mitään. Jätin asian jokaisen lukijan pääteltäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla tuo väittämäsi valehtelu selviää esitutkintapöytäkirjassa?
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto kertoi syylliseksi epäiltynä täysin eri tavalla kuin Tuominen todistajana ( todistajalla esitutkinnassa totuusvelvollisuus) siitä, mitä Tuominen oli puhunut.Siinä yksi esimerkki Haaviston valehtelusta esitutkinnassa.
Epäilet Tuomisen todistajana valehdelleen esitutkinnassa. Tuominen kieltäytyi toimimasta Haaviston pyytämässä asiassa vedoten syyllistyvänsä rikokseen. Tuominen tiesi varmasti sen, että mikäli valehtelee todistajana kuultuna esitutkinnassa syyllistyy myöskin rikokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on mielenkiintoinen tapa päätellä sanotun todenmukaisuus. Joku voisi pitää hieman naivina uskoa, että kaikki todistajat puhuvat totta, koska se on heidän velvollisuus. Olihan Haavistonkin velvollisuus noudattaa hallinto- ja ulkoasiainlakia. Tuolla totuusvelvollisuudella pyritään toki lisäämään totuudenpuhumisen todennäköisyyttä, mutta ei se mikään tae ole. Vaikkapa juuri tässä tapauksessa todistajalla voisi olla motiivi valehdella kostaakseen. Kyllä Tuomisen versio olisi jostain lähteestä todennettava, ennen kuin voi kohtuudella päätellä Haaviston valehdelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kukin meistä voi kuvitella mitä tahansa todistajana kuullun henkilön motiiveista, joten saat elää kuvitelmissasi aivan vapaasti. Pitkän virkauran erilaisissa poliisitehtävissä tehneenä ei minun tarvitse kuvitella , mitä motiiveja todistajilla mielissään on, mutta totuuden puhuminen on varmasti tärkein.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään kuvittele. Sinä teit johtopäätöksen Haaviston valehdtelusta. Minä vain huomautin ettei sellaista ole näytetty toteen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko näytetty toteen syytetyn paskan puhuminen?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on ihan luonnollista ,eihän sitä tarvitse mitenkään toteen näyttää, Haavisto on mitä ilmeisemmin vihreä, se on todisteena riittävä. Kaikki vihreät puhuu pelkkää pas….
Ilmoita asiaton viesti
Esitutkinnassa Haavisto oli epäiltynä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos eduskunnassa tai hallituksessa valehtelusta seuraisi viraltapano niin Arkadianmäellä istuisivat ainoastaan ne edustajat jotka eivät koko istuntokaudella avaa kertaakaan suutaan eikä maassa olisi minkäänlaista hallitusta 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuominen osoitti olevansa taitava viestijä. Emmehän me voi tietää kumman versio on tosi, kun sitä ei ole tutkinnassa todennettu ulkopuolisten todistajien tai dokumenttien myötä. Nostamalla esiin todistajan velvollisuuden pysyä totuudessa, Tuominen erittäin taitavasti loi epäilyksen Haaviston lausunnon totuudellisuudesta. Mikään argumenttihan tuo velvollisuus ei ole, saati sitten todiste. Hätäisimmät toki vetivät johtopäätöksen, että Haavisto on valehdellut kuulustelussa, kuten voimme tässäkin ketjussa havaita.
Ilmoita asiaton viesti
Stenbäck, lisäyksenä edelliseen kommenttiini. Mihin perustuu kommentissasi esittämät epäilyt Tuomisen rellisyydestä. Toivottavasti sinulla on muutakin näyttöä kuin vetoaminen Tuomisen taitavaan epäilyksen luomiseen Haaviston lausunnon totuudellisuudesta. Tiedoksesi, todistajana kuullun henkilön kuulustelukertomus on erittäin vahva näyttö ja syyte perustuu varsin usein todistajan kuulustelukertomuksessa kertomiin asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään epäile, kunhan totesin ettei valehtelusta ole näyttöä, vaan on kaksi ristiriitaista kertomusta. Tuominenhan ei ole tässä mikään ulkopuolinen todistaja, vaan asianosainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tiistaina Tuominen kiisti Ylelle, että hän olisi sanonut kokouksessa, että orpolapsilla on hyvä olla siellä.”
Luulen että kaikki kokouksessa sanotut on tallennettu, jos on niin todisteethan löytyy ”nauhoitteesta”. Ellei sitten ulkoministeriö julista sitä salaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Taas uusi selitys, ”Tuominenhan ei ole tässä mikään ulkopuolinen todistaja, vaan asianosanen”. Epäillyn rikoksen esitutkinnassa on asianomistaja, rikoksesta epäilty ja todistaja. Vielä kerran, asianomistajalla ja todistajalla on totuusvelvollisuus. Rikoksesta epäilty voi puhua totta, kiistää syyllisyyden, kertoa satuja/valeita tai olla puhumatta mitään.
Tämä oli tällä kertaa viimeinen kommenttini Stenbäckille sillä hän on horjumaton epäilyissään Tuomisen toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minähän en epäillyt mitään. Vedät ihan perusteettoman johtopäätöksn kirjoittamastani. Miksi ihmeessä vätät minun epäivevän jotain, kun en ole mitään sellaista kirjoittanut?
Ilmoita asiaton viesti
Eikä oikeudessa.
Todistajien pitää puhua totta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kukaan tai mikään taho ollut kiinnostunut fenomeniasta, joka liittyy Vihreisiin.
Lähes pakkomielteiseen toimintamalliinsa kytkeytyy pelastustoiminta, jossa on annettava kaikille maahamme pyrkijöille oikeutus saada elinkelpoiset olosuhteet sosiaaliturvaan.
En ole vielä niin pitkälle tutkinut motiiveja, mutta eräs niistä lienee menneestä kommunistisesta aatteesta.
Samaan aikaan, maamme vallassa oleva ministeri, ostaa sijoitusasuntoja, voidakseen hyötyä valtion (veronmaksajien) asumistuista.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Mirjami tullut ajatelleeksi, että persuilla voisi olla jokin muu asia mielessä kuin vihreitten pakkomielteinen mollaaminen joka asiassa? Politiikan tutkija Rauli Mickelsson sanoi Facebookissa hyvin: ”Katsoin eilen maanantaisen perussuomalaisten Työmiehen tuumaustunnin. Siinä näki taas miten perussuomalaiset rakentavat agendaansa vihreiden varaan. Siis tarkoitan vastustamalla kaikkea mikä vihreille on keskeistä. No ensiksi Putkonen haukkui tuulivoimalat ja kehui turvetta. Tämän jälkeen alkoi Halla-ahon osuus, jossa hän piti vihreitä vaarallisena ääriliikkeenä, joka pitäisi kieltää mm. Elokapinan mielenosoitus oli vihreiden syytä. Maltillisimman ja asiallisemman puheenvuoron piti Marko Hamilo. Hän puhui etätyöstä, joskin tutkimusten evidenssit, joihin hän vetosi vaikuttivat melko pinnallisilta. Sen jälkeen alkoi osuus, jossa puhuttiin maahanmuuttajien kustannuksista. Kyseessä oli kunnallisvaalikirjan ”Kummallisvaalit” julkistamistilaisuus. Selailin kirjaa, joka oli sekoitus pamflettia ja tilastollista selvitystä. Julkisuudessa on puhuttu case-Närpiöstä, miten tällä maahanmuuttopaikkakunnalla puolet toimeentulotuen saajista on maahanmuuttajaperäisiä. Koko maahanmuuttodiskurssi on juuriltaan erittäin rasistista, tarkoitan tällä kulttuurista rasismia. Myös käsite ”hyvinvointisovinismi” kuvaa tätä diskurssia varsin erinomaisesti. Hyvinvointisovinisten on koko maahanmuuttosana. Siis mikä yhdistää brasilialaista ja japanilaista? No kun he muuttavat Suomeen ovat he maahanmuuttajia… Siis muita kuin suomalaisia.
Surkeinta tässä on, että kepulaiset ja kokoomuslaiset ovat menneet kalastelemaan persujen kanssa samoilla vesille.”
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää kirjoittaa tapansa mukaisesti taas ohi blogin aiheen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin, mutta entä ministerillä? Eikö tarvitsekaan olla rehelliseksi tunnettu?
Ilmoita asiaton viesti
Ministerin tulee olla rehellinen ja taitavaksi tunnettu.
Oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa, että vaatimus toteutuu jokaisen ministerin osalta.
P.S. Perustuslakivaliokunta on mietinnössään todennut ministeri Haaviston rikkoneen lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lisätietoa.
https://www.verkkouutiset.fi/nain-keskusta-herasi-al-holiin-ei-ole-meidan-ministereille-mainittu/?fbclid=IwAR3HW-z4JxAZSHZWkxe00JT-VhZqfiVHLk-1T1d8_KlR6xws1CtWi-lIc6k#fadf6e2a
Ilmoita asiaton viesti