Keskustalla uusi puheenjohtaja: Mitä nyt?

Keskusta valitsi lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen Katri Kulmunin. Keskustan ongelmana on sen suorastaan romahtunut kannatus. Kannatus on koko keskusta/maalaisliiton historian alhaisin. Tuskin sitä pelkästään uusi puheenjohtaja ratkaisee. Ongelmat ovat syvemmällä.

Koko yhteiskunta on elänyt uutta vuosituhatta murroksessa. Keskustan kannatus on koko puolueen historian ajan nojannut maaseutuun. Maaseudulta palvelut, koulut ja työpaikat karkaavat etelään tai maakuntakeskuksiin. Kouluihin ja opiskelemaan lähteneet eivät enää palaa kotiseudulleen, koska opiskeluja vastaavia työpaikkoja ei siellä ole tarjolla. Nuorten keskuudessa keskustan suosio on kadonnut. Enää vain kuusi prosenttia nuorista äänestäjistä pitää keskustaa omanaan.

Keskusta/maalaisliitto on perinteisesti ollut varsin konservatiivinen puolue. Keskusta ei voi jatkossa olla ”suuri” puolue saamatta myös kaupunkilaisia mukaan. Puolue on myös pyrkinyt siihen ottamalla linjaansa mukaan liberaaleja elementtejä, josta kaikki peruskannattajat eivät ole pitäneet. Dilemma, joka repii puoluetta kahtia. Tämä liberaalilinjaus näkyy esimerkiksi siinä, että keskusta on valinnut viiteryhmäkseen Euroopan parlamentissa ALDE:n.

Koko kesän käynnissä ollut puheenjohtajakisa kahden Rinteen hallituksen ministerin Kulmunin ja Kaikkosen, välillä oli väritön, hajuton ja mauton. Oikeastaan muuta ei voinut odottaakaan. Hallitusohjema rajoitti irtiottoja ja toisaalta molemmat kuuluvat ns. vanhaan puolue-eliittiin, toinen oli varapuheenjohtaja ja toinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Keskusta haluaa ”terävöittää” linjaansa ja selkeyttää sitä. Miten? Keskustassa kaivataan tänään vanhaa tahtopolitiikan linjaa. Millainen se tahtopolitiikka voisi olla tänään, Rinteen hallituksen apupuolueena? Kivinen on Kulmunin tie kannatuksen nostamiseen 20 prosenttiin, Suomen suurimmaksi puolueeksi vuoden 2023 vaaleissa.

1203pl

Neljän lapsen isä ja kuuden lapsenlapsen vaari.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu