Pukit kaalimaan vartijoina

Veikkaus on noussut kesän jälkeen keskustelunaiheeksi. Suomessa Veikkauksella on monopoli kaikenlaisten rahapelien järjestäjänä. Yhtenä sen perustana pidetään Veikkauksen velvoitetta rahapelien haittojen ehkäisemistä. Suurimpana ongelmien aiheuttajana on osoitettu olevan erilaiset rahapeliautomaatit.  Mutta toimiiko Veikkaus velvoittensa mukaan? Suomessa ei kukaan voi olla törmäämättä peliautomaateihin. Niitä on jokaisessa kaupassa, huoltoasemalla ja ravintolassa. Esimerkiksi Saksassa ja Norjassa automaatteja saa olla vain erillisissä peliautomaattihalleissa, joissa alaikäisten sisäänpääsy on kokonaan estetty.

Suomen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (SDP) oli a-studion haastateltavana näistä peliautomaattien aiheuttamisista haitoista menneellä viikolla ja ilmeni, että hän puhui vastoin parempaa tietoa esim. alaikäisten valvonnan toteutumisessa pelaamisesta. Eilen puolestaan a-talkissa oli muiden mukana pelihaitosta keskustelemassa kansanedustaja Jukka Gustafsson (SDP). Keskustelussa kävi ilmi myös se, että Veikkaus ei vastaavan ahvenanmaalaisen PAF:n tapaan tuntenut pelaajiensa profiileja ja heidän tappioitaan edes suuntaa antavasti.

Vaikka mainitsikin edellä kahden demarikansanedustajien nimet, on Veikkauksen hallintoneuvostossa lähes jokaisen eduskuntapuolueen edustajia ja he saavat varsin merkittäviä kokouspalkkioita hallitusneuvoston kokouksista. Iltalehti koosti entisten ja nykyisten kansanedustajien saamat kokouspalkkiot Veikkaukselta viimeisen kymmenen vuoden aikana, mukana Paatero ja Gustafsson, mutta monta muutakin. Ei siis ihme, että näihin pelihaittoihin on vaikeaa puuttua. (Kommentissa yksi Iltalehden uutinen asiasta).

En kannata peliautomaattien totaalikieltämistä, mutta olisin valmis siirtymään niiden osalta Saksan ja Norjan malliin, peliautomaatit ainoastaan valvottuihin halleihin. Myöskään eduskunta ei ole oikea paikka tämän asian valvontaan.

1203pl

Neljän lapsen isä ja kuuden lapsenlapsen vaari.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu