Latinot ratkaisevat Nevadassa

Alkuun vaalirahoitusuutisia. Tammikuun FEC-raporttien perusteella demokraattiehdokkaat ovat kuluttaneet vaalikamppailussa jo 1,3 miljardia dollaria! Ensimmäisellä sijalla on Michael Bloomberg yli 400 miljoonalla dollarilla ja hänen perässään tulevat Tom Steyer 250 miljoonalla dollarilla ja Bernie Sanders noin 120 miljoonalla dollarilla. Tällä kulutusvauhdilla vuoden 2020 presidentinvaaleista tulee Yhdysvaltain historian kalleimmat.

 

Sitten itse vaaleihin. Demokraattien taistelu on siirtynyt valkoisten äänestäjien Iowasta ja New Hampshirestä huomattavasti monipuolisempiin osavaltioihin. Etelä-Carolina äänestää ensi viikolla ja tänään vuorossa on Nevada. Latinot muodostavat kolmanneksen Nevadan äänestäjäkunnasta ja heidän ratkaisunsa on mielenkiinnon kohteena.

 

Voittaja: Bernie Sanders

 

Olisi todellinen yllätys, mikäli senaattori Sanders ei voittaisi Nevadassa. Hän panostanut osavaltioon merkittävästi niin rahallisesti kuin vaalitilaisuuksien muodossa, sillä Sandersin on pakko osoittaa, että hän kykenee keräämään kannatusta vähemmistön keskuudessa. Gallupien näkökulmasta tässä ei ole ongelmaa ja voitto Nevadassa nostaisi hänet selkeäksi kärkiehdokkaaksi, jolla on vähemmistöt tukenaan.

 

Ongelmia Sandersille on kuitenkin aiheuttanut Nevadan suurimman ammattiyhdistysliikkeen asettuminen ”Medicare for All” – suunnitelmaa vastaan, joka on hänen keskeisin vaaliteema. Suunnitelman on katsottu vievän terveydenhuollon entistä kauemmaksi kansalaisista ja tähän kritiikkiin ovat tarttuneet kaikki muut ehdokkaat. Viimeisimmässä vaaliväittelyssä Sandersin suunnitelman todettiin etäännyttävän äänestäjiä demokraattipuolueesta ja huomattavasti parempana ratkaisuna pidettiin Obamacaren kehittämistä.

 

Haastajat: Joe Biden ja Elizabeth Warren

 

Varapresidentti Biden on korostanut kannatustaan vähemmistöjen  keskuudessa ja Nevada on hänelle todellinen näytönpaikka. Mikäli hän ei ole kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan joukossa niin hänen taistelunsa on ohitse.

 

Senaattori Warren oli toissailtaisen vaaliväittelyn voittoja ja onnistui mätkimään kaikki muut ehdokkaat estradilta akateemisen sivistyneesti. Michael on sovinistinen miljardööri, Bernie haihatteleva sosialisti, Joe on liian Biden, Pete liian kokematon ja Amyn suunnitelmat mahtuvat post-it lapulle.

 

Warrenin menestys vaaliväittelyssä on nostanut hänet uudelleen haastajaksi. Kampanjarahoituksen näkökulmasta voitto oli tervetullut ja jo ensimmäisen vuorokauden aikana hän onnistui keräämään yli 5 miljoonan dollarin edestä lahjoituksia. Noste saattoi kuitenkin tulla liian myöhään sillä väittelyyn mennessä jo 75 000 nevadalaista on käynyt äänestämässä. Määrä on melkein yhtä suuri kuin vuonna 2016 äänestäneet yhteensä. Mikäli äänestysaktiivisuus nousee tänään merkittävästi niin Warrenilla on mahdollisuuksia nousta toiselle sijalle.

 

Etelä-Carolinassa Warrenin kannatuslukemat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Nevadassa mutta hän voi paikata tappiota supertiistaina mm. Kaliforniassa, Oklahomassa ja Massachusettsissa. Kahdessa viimeisessä hänellä on mahdollisuuksia tulla maaliin voittajana.

 

Häviäjät: Pete Puttigieg ja Amy Klobuchar

 

Nykyisistä ehdokkaista Pormestari-Petellä ja senaattori Klobucharilla on ollut suuria vaikeuksia saada kannatusta afroamerikkalaisten ja latinoiden keskuudessa, jotka ovat demokraattien vaalivoiton kannalta keskeisiä äänestäjäryhmiä vaa’ankieliosavaltioissa.

 

Heidän tappionsa on odotettu mutta kannatuksen olisi syytä nousta yli 15 prosentin, jotta heidän uskottavuutensa säilyisi. 15% kannatus on minimi puoluekokousedustajien voittamiseksi Nevadassa.

 

Ulkokehällä: Michael Bloomberg

 

Las Vegasissa järjestetyssä väittelyssä Bloomberg sai vastaansa rajuja hyökkäyksiä muilta ehdokkailta. Vahvan puolustautumisen sijaan hän vaikutti kömpelöltä ja yllättyneeltä eikä kyennyt ottamaan markkinoimaansa johtajuutta. Hän oli muiden vietävissä. Tilanne on sinällään erikoinen, että toimittajien Bloombergiin kohdistamat kysymykset ja muiden ehdokkaiden hyökkäykset eivät voineet tulla yllätyksenä.

 

Bloomberg ei kuitenkaan ole ehdolla Nevadassa vaan keskittyy kampanjoimaan supertiistain osavaltioissa sekä valmistautuu uusintaotteluun Etelä-Carolinan vaaliväittelyssä. Uskottavuuden näkökulmasta hänen on pakko onnistua ja ottaa väittelyn ilmatila haltuunsa. Muutoin edessä on tappio supertiistaina.

 

Katse on jo puoluekokouksessa

 

Tapahtuipa Nevadassa sitten mitä tahansa niin taistelu ei ole nopeasti ohitse. Osavaltiokohtaiset gallupit ovat osoittaneet Sandersilla olevan johto useissa osavaltioissa mutta niskaan hengittää Biden ja rajua nousua tekevä Bloomberg. Kaikesta huolimatta Bidenilla on edelleen vahva asema afroamerikkalaisten keskuudessa. Buttigiegin, Klobucharin ja Warren kampanjat ovat puolestaan saaneet lisärahoitusta hyvin menneiden väittelyiden johdosta ja ainakaan kassasta ei taistelun jatkaminen ole kiinni.

 

Muiden ehdokkaiden ei välttämättä tarvitse voittaa Sandersia tulevissa esivaaleissa vaan pyrkiä pitämään voittomarginaali mahdollisimman pienenä. Näin kukaan ehdokkaista ei tule saamaan valintaan tarvittavaa määrää puoluekokousedustajia (1990) puoluekokoukseen mennessä. Tässä tilanteessa edetään toiseen äänestykseen ja kuvioon tulevat mukaan 800 superdelegaattia, jotka tulevat äänestämään ketä tahansa muuta kuin Bernie Sandersia puolueen presidenttiehdokkaaksi.

 

Juuri tästä syystä kaikki muut ehdokkaat paitsi Bernie Sanders totesivat viimeisimmän vaaliväittelyn päätteeksi, että mikäli kukaan ei saa ensimmäisellä kierroksella enemmistöä niin puolueen sääntöjä noudattaen sali saa ratkaista asian.

Jani Kokko
Helsinki

Yhdysvaltain historian ja politiikan väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta. Tunnetaan myös Tennaripoikana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu