Tuotepakkauksiin selkeät symbolit kierrätystavasta

Kotitalouksissa heitetään päivittäin pois erilaisia tuotepaketteja. Pakkausmateriaaleina käytetään muovia, paperia, kartonkia, metallia ja lasia, joiden kierrättäminen on Suomessa hyvinkin tavallista. Näille materiaaleille löytyykin kerrostalojen roskahuoneesta kierrätysastiat sekajäteastian lisäksi. Kunhan vain kuluttaja osaa lajitella jätteensä oikein.

Valveutunut kuluttaja tunnistaa eri pakkausmateriaalit, ja osaa siten tehdä lajittelun pääosin oikein asiaa sen enempää miettimättä. Jos kuluttaja ei olekaan varma oikeasta kierrätystavasta, niin hän saattaa alkaa etsiä tuotepakkauksista ohjeita kierrätykseen. Vastaan saattaa tulla symboleita, joista on muutama esimerkki artikkelikuvassa.

Yksikään näistä symboleista ei kerro kuluttajalle suoraan, voiko tuotepaketin laittaa muovinkeräykseen.  Jotkut alkavat googlailemalla selvittää, mitä symboli tarkoittaa ja voiko paketin laittaan muovinkeräykseen. Tietysti ensin pitää löytää paketista tuo symboli, jonka merkitystä alkaa selvittää. Aika paljon vaivaa ja ajanhukkaa.

Eivätkä kaikki paketit ole tietysti muovia laisinkaan, vaan paperia, kartonkia, lasia tai metallia, joiden lajittelu ja kierrätys pitää hoitaa ihan samalla tavalla. Siis lisää selvitystyötä tiedossa. Varsin usein tuotepaketista löytyy lajitteluohjeet jostakin kohtaa, kunhan hieman jaksaa etsiskellä. Aina näitä ohjeita ei ole, jolloin etsiskelyssä vain tuhlaa aikaa. Eikä kierrätystä myöskään helpota kierrätyssymboli, jonka selityksessä lukee: ”Pakkaus on valmistettu kierrätysmateriaalista.”.

Eri materiaalien lajittelua ja kierrätystä helpottamaan voitaisiin keksiä värikoodatut symbolit lyhyine selitysteksteineen. Ei tarvittaisi kuin kuusi erilaista symbolia, joilla jokaisella olisi oma väri. Jokaisesta tuotepaketista löytyisi värillinen symboli ja lyhyt yhden sanan kuvaus kierrätystavasta. Nämä samat värilliset symbolit löytyisivät myös roskahuoneen kierrätysastioista, joiden värit vastaisivat symbolien värejä. Itse asiassahan värikoodit ovat jo kierrätysastioissa käytössäkin, mutta kuluttajan on ensin itse osattava tehdä lajittelu oikein kotona.

Kotitalousjätteiden kierrättämisestä on tehtävä niin helppoa, että siitä selviää kolmevuotiaskin. Kun Suomessa on noin 2,7 miljoonaa kotitaloutta, niin on täysin turhaa, että jokaisessa käytetään aikaa ja vaivaa oikean kierrätystavan valintaan.

 

PS. Palautuspulloista ja -tölkeistä löytyy pullonpalautuksen symboli ja pullopantin arvo. Helppoa..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu