Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteistyön esteet

Keväällä 2021 poliittinen tilanne oli patissa Kokoomuksen sekä Perussuomalaisten osalta

Kokoomuksen puoluekannatus oli jumiutunut noin 17 prosenttiin ”kuin kuolleen aivokäyrä”, kuten politiikan toimittaja Marko Junkkari asian ilmaisi. Samaan aikaan Suomen suosituin puolue Perussuomalaiset ei kyennyt käyttämään valtaansa. Muut puolueet epäsivät siltä yhteistyön mahdollisuuden. Näihin puolueisiin kuului myös sen aikainen Kokoomus.

Yhteistyön esteet henkilöityivät puheenjohtaja Jussi Halla-ahoon. Hänen ihmiskäsityksensä herätti sen aikaisessa Petteri Orpossa epäluottamusta esimerkiksi luovuttamattomien ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen merkityksen suhteen.

Kun Halla-aho päätti vetäytyä puoluejohtajan paikalta kesäkuussa 2021, ei hän itse tarkemmin eritellyt vetäytymisensä syitä. Seuraukset ovat kuitenkin nähtävissä. Halla-ahon väistyminen puheenjohtajan tehtävistä mahdollisti Kokoomuksen nykyisen yhteistyön Perussuomalaisten kanssa.

Halla-ahon väistymistä seurasi Kokoomuksen siirtyminen gallupjohtoon. Ykköstila on kestänyt tähän päivään saakka. Halla-ahon siirtyminen sivuun hyödytti kannatusvaikeuksissa pyörinyttä Kokoomusta. Se hyödytti myös Perussuomalaisia, jonka poliittinen eristys päättyi Kokoomuksen päätökseen tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Yhtäkkiä Perussuomalaisilla oli realistinen mahdollisuus päästä hallitukseen.

 

Kumpaa puoluetta Halla-ahon päätös hyödytti enemmän?

Kokoomus myi vanhan arvopohjansa, kun se suostui yhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa (Halla-aho luopui puheenjohtajuudesta tasan kuukausi sen jälkeen, kun Kokoomus oli ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön). Sillä oli kuitenkin myönteisiä seurauksia puolueen tilanteeseen. Päätöksellä Orpo onnistui rauhoittamaan puolueen sisäisen hajaannuksen, joka alkuvuodesta 2021 näytti ulospäin jopa kaaokselta. Puolueen oikea siipi sai mitä halusi. Jos liberaalilla siivellä on yhä ongelmia tilanteen nielemisessä, on Orpo onnistunut hiljentämään kriittiset äänet kohonneilla kannatuslukemilla.

Petteri Orpo kuvaa Perussuomalaisia nykyisin puolueeksi, joka on pyrkinyt ”selvästi rauhoittamaan linjaansa”. Tällä hän viittaa siis Perussuomalaisiin, joita johtaa Jussi Halla-ahon sijasta Riikka Purra. Puheenjohtajan vaihdos onkin ainoa muutos, joka Perussuomalaisissa on tapahtunut. Puolueen linja ei ole muuttunut miksikään.

Voidaan sanoa, että kumpikin puolue on hyötynyt tasaisesti Halla-ahon siirtymisestä sivuun, joskin Kokoomus gallupien perusteella enemmän. Hallitusyhteistyötä puolueiden välille pedataan jo nyt, vaikka vaalit ovat vasta huhtikuussa.

Mikä voisi mennä pieleen?

 

Kepu, tapaus Rydman ja arvopohja

Koska Kokoomus ainoana puolueena suostuu tekemään Perussuomalaisten kanssa yhteistyötä, ovat Perussuomalaiset tietyssä mielessä yhden kortin varassa. Jos Kokoomus päättäisi hylätä yhteistyön, jäisivät persut ypöyksin. Tilanne kaventaa puolueen liikkumavaraa ja tekee sen haavoittuvaiseksi. Muitten puolueitten toiminta korostuu.

1) Kepu. Hallitustunnusteluja ajatellen Keskustan tilanne on mielenkiintoinen. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteiskannatus ei tule riittämään enemmistöhallitukseen. Jos Kokoomus voittaa vaalit ja PS on toinen, jää nähtäväksi, millaisiin asentoihin Kepu hallitustunnusteluissa taipuu. Sitä ennen sen kannattaisi selvittää itselleen oma arvopohjansa muuttuneessa poliittisessa ympäristössä. Muutoin tiedossa on ikäviä yllätyksiä Kepun äänestäjille, jotka tosin taitavat olla yhtä pihalla Kepun linjasta kuin Kepu itse.

SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat sanoneet suoraan, etteivät he tee yhteistyötä Perussuomalaisten kanssa. Jos Kepu liittyy joukkoon, PS voi hyvinkin tippua ulos seuraavan hallituksen kokoonpanosta.

2) TAPAUS RYDMAN. Ironista on, että Kokoomuksen kelkasta pudonnut henkilö on sama, joka näkyvimmin on vaatinut yhteistyön syventämistä Perussuomalaisen kanssa. Hesarin juttu paljasti kulissien takaisesta Wille Rydmanista sellaisen puolen, joka ei sopinut Kokoomuksen viralliseen imagoon. Rydman pettyi puolue- ja eduskuntaryhmän johtoon, jotka pakottivat hänet eroamaan Kokoomuksesta. Hän löysi uuden poliittisen kodin Perussuomalaisista. Vähemmän yllätyksellisesti Rydman ei vaikuttanut kielteisesti Perussuomalaisten viralliseen imagoon.

On huomionarvoista, että Kokoomus ei huolinut Rydmania kokoomuslaisena, mutta perussuomalainena kumppanina hän puolueelle kyllä kelpaisi.

Rydmanin tapaus osoittaa Kokoomuslaisten arvojen ambivalenssin. Rydman voi toimia ennakkotapauksena suuremmallekin joukkopaolle puolueessa, mikäli puoluejohto ei näe eroa edustamansa ja ajamansa politiikan välillä.

3) ARVOPOHJA. Kokoomus suuntaa vaaleihin tutulla talouden kärkiteemalla. Se on järkevää, koska tämä on selkein asia, joka yhdistää puoluetta Perussuomalaisten kanssa. On kuitenkin muistettava, että yhteistyötä yrittävät globalisaatiomyönteinen Kokoomus ja rajat kiinni-PS. Jos hallitusyhteistyöhön asti edetään, on tiedossa ongelmia, jotka liittyvät arvopohjaan.

Kirsi Pihan vetäytymisen Helsingin pormestarikisasta voi tiivistää yhteen lauseeseen: ”ihmisarvolla ei politikoida”. Vaikka Kokoomuksen sisäinen hajaannus on saatu julkisuudessa taltutettua, erimielisyydet puolueen sisällä taatusti kytevät.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Halla-aho ei ole enää puheenjohtaja, mutta ei hän silti ole kadonnut politiikasta, eronnut Perussuomalaisista tai muuttanut mielipiteitään. Jokaisen Kokoomus-äänestäjän olisikin syytä muistaa, että ääni Kokoomukselle on myös ääni yhteistyön puolesta Perussuomalaisten kanssa. Viime kädessä se on myös ääni poliitikolle, joka viimeisimmissä some-päivityksissään pitää välttämättömänä venäläisten sotilaiden demonisointia rotiksi ja torakoiksi ja toivoo sodan karnevalisointia.

Lähteet:

https://www.hs.fi/junkkari/art-2000006637176.html

https://yle.fi/a/3-11991803

https://www.willerydman.fi/blogi/2022/12/30/petteri-orpon-ja-kai-mykksen-toiminnasta

https://kirsipiha.fi/kiitos-ja-nakemiin/

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009316877.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009325713.html

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008840422.html

aaltoterho
Helsinki

Politiikan penkkiurheilija. Seuraan maailman tapahtumia ja omaatuntoani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu