Median itsereflektiotaidoista

Olen tässä blogissa seurannut viime kuukaudet median suhdetta hallituksen toimintaan korona-aikana. Kun virus sai pandemia-luokituksen ja Suomessa otettiin käyttöön poikkeuslait, ilmestyi myös mediassa ensimmäiset johtamiseen liittyvät kohkaukset. Draamaa pyrittiin luomaan hallituksen ja presidentin välille ajatuksella, että kuka tätä kriisiä johtaa ja kenen johdolla siitä mennään ulos. Vaikka kyselyiden mukaan kansan enemmistö on pitänyt sekä hallituksen että presidentti Niinistön toimintaa erittäin hyvänä, on media halunnut korostaa Niinistön roolia poikkeusajan johtamisessa hallituksen kustannuksella. Varovaisempaa linjaa on edustanut HS:n Junkkari sekä Saarikoski ja äärimmäistä linjaa IS:n Haapala, joka väitti muummuassa Niinistön ”jyränneen” poikkeuslait voimaan. Arvostelu ja suoranainen maan kaivaminen hallituksen jalkojen alta ei loppunut edes uusimpiin Ylen gallup-tuloksiin, joitten ykkössijan SDP liki neljän prosenttiyksikön johdolla vei. Esimerkiksi juuri IS:n Haapala alias Setä Arkadia on pitänyt tarpeellisena mitätöidä tämänkaltaiset kansalaisten luottamuksenosoitukset vihjailemalla halventavasti asian johtuvan Antti Rinteen oletetusta epäsuosiosta, joka olisi pönkittänyt Marinin suosiota kansalaisten silmissä.

Kaikesta tästä huolimatta Saska Saarikoski tohtii kirjoittaa päivän Hesarissa näin:

Koska olen seurannut aihetta tämän kolumnisarjani takia, uskallan väittää, että varsinkin kriisin alkuvaiheissa media pysytteli tiukasti viranomaisten linjalla ja korosti kovasti määräysten ja rajoitusten noudattamisen tärkeyttä.

Tällainen ”vastuullisuus” on suomalaiselle medialle yleensäkin tyypillistä, ja sitä yleisökin tuntuu journalisteilta odottavan – välillä hyvinkin vaativaan tyyliin.

https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000006505380.html

Nähdäkseni kun vastuullisuutta on ilmentynyt, on se näkynyt siinä, miten maata johdettu poikkeuksellisena aikana määrätietoisesti ja parhaan osaamisen ja kyvyn mukaan erinomaisella tavalla. Gallupit puhuvat tämän puolesta selkeällä tavalla: suomalaiset ovat tyytyväisiä hallituksen ja presidentin toimintaan. Kuitenkin edellä mainitut median edustajat ovat kokeneet kaiken aikaa tarpeelliseksi esittää jos minkälaista mitätöivää sanaa hallitusta kohtaan. Saarikosken kolumnin myötä ei voi kuin todeta, että jos blogissa esitetty kanta edustaa laajemminkin median kykyä itsereflektioon, ei siihen näytä sisältyvän kovinkaan paljon halua katsoa omaa toimintaa kriittisesti.

aaltoterho

Kirjoittaja (opiskelija), muusikko (palkaton), teatteri-ilmaisun ohjaaja (työtön), vahtimestari (työpaikka koronan vuoksi suljettu).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu