Miksi Jussi Halla-aho jätti puheenjohtajan tehtävät?

Mies itse on ollut vaitonainen syistä, jotka tilanteeseen johtivat. Se jättää tilaa spekuloinnille syistä ja seurauksista.

Tämä kirjoitus on katsaus politiikkaan päätöksen ympärillä.

SYYT SPEKULOIDA

21.6. Halla-aho ilmoitti jättävänsä puheenjohtajan tehtävät. Virallisiksi syiksi hän mainitsi muun muassa se, että ”yhdenkään puoluejohtajan ei pidä takertua liian lujasti asemaansa – – muut saattavat alkaa uskoa johtajan välttämättömyyteen ja korvaamattomuuteen.” Tämä on varmasti totta. Puolueesta tulee haavoittuvaisempi, jos se kiinnittyy liikaa yhteen ihmiseen.

Tämä ei kuitenkaan ole riittävä selitys. Se ei selitä tärkeintä kysymystä: miksi nyt?

Koska syytä ei voida etsiä Halla-ahon omista puheista, ja kun hänen virallinen kirjeensä päätöksen syistä julkaistaan vasta kymmenen vuoden kuluttua, täytyy asiaa katsoa juuri nyt hieman kauempaa.

Halla-aho on ollut Perussuomalaisten puheenjohtaja vuodesta 2017. Mikä siis on eri tavalla nyt kuin aiempina vuosina?

PERUSSUOMALAISET OVAT SUOMEN SUOSITUIN PUOLUE

Perussuomalaiset ovat monessa mielessä Suomen suosituin puolue. Puolueitten kannatusta mittaavissa kyselyissä he onnistuivat olemaan Suomen suosituin puolue joulukuusta 2020 toukokuuhun 2021. Samoin kävi huhtikuusta 2019 maaliskuuhun 2020. Perussuomalaiset ovat toisin sanoen pitäneet gallupien ykköstilaa 16 kuukautta viimeisen kahden vuoden aikana, vajaat puolitoista vuotta. Se on melkein puoli hallituskautta. Siis jos vain Jussi Halla-ahon Perussuomalaiset olisivat koskaan tulleet kelpuutetuiksi hallitukseen. Puolue on jumiutunut poliittiselle saarelle, koska yksikään toinen puolue ei ole halunnut tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Tämä siitä huolimatta, että PS oli toiseksi suurin puolue viime eduskuntavaaleissa. (Se sai ainoastaan noin 8000 ääntä vähemmän kuin vaalivoittaja SDP.)

Kuntavaalit sujuivat Perussuomalaisilta ihan mukavasti. Heidän kannatuksensa oli 14,5 %, mikä tarkoitti +5,6 % nousua edellisistä vaaleista. Vertailun vuoksi Keskustalla samat luvut olivat 14,9 % kannatus / -2,7 % laskua. Puolueiden kannatusta mittaavissa gallupeissa Perussuomalaiset roikkuu kärkisijoilla mittauksesta toiseen.

Jussi Halla-aho yksin sai kuntavaaleissa liki 19 000 ääntä. Vertailun vuoksi: Liike Nyt sai vajaat 39 000 ääntä.

Jussi Halla-ahon johtamia Perussuomalaisia ja heidän kannatustaan ei toisin sanoen olisi uhannut lähitulevaisuudessa mikään. Näin ollen Halla-ahon päätös on erityinen. Politiikassa harvoin lopetetaan huipulla, vaikka se toisinaan varmaan viisasta olisikin. Käytännössä puoluejohtajan tehtävistä luopuminen ilman kunnollisia perusteluja tarkoittaa joko sitä, että taustalla ovat henkilökohtaiset syyt tai sitten syy on poliittisesti arkaluontoinen.

Henkilökohtaisuuksia on turha spekuloida, eivätkä ne kuulu kuin henkilölle itselleen. Poliittisia syitä on kuitenkin syytä spekuloida. Tehtävän helpottamiseksi on katsottava puoluejohtajan lisäksi myös muitten puolueitten suhdetta Perussuomalaisiin.

KOKOOMUKSEN ROOLI

Samaan aikaan kun Perussuomalaiset ovat tuskailleet eristyksessä poliittisella saarella, on Kokoomus tuskaillut sisäisen myllerryksen parissa. Toisin kuin Perussuomalaisten, heidän kannatuksensa on notkahtanut. Edellisen kerran puolue piti gallupien ykköspaikkaa huhtikuussa 2018. Alhaisimmillaan puolueen kannatus on käynyt helmikuussa 2021, jolloin kannatus oli tasan 16,00. Ja mikä muukaan Kokoomusta olisi painanut, ellei sitten suhde Perussuomalaisiin. Neljän vuoden aikana PS on onnistunut ryöstämään puoluekentän oikean laidan. Usein tällaisissa tilanteissa alakynnessä oleva osapuoli kysyy klassisen kysymyksen: onko yhteistyö kilpailijan kanssa uhka vai mahdollisuus? Konservatiivinen laita näkee yhteistyön Perussuomalaisten kanssa mahdollisuutena, liberaali laita taas uhkana. Tilanne on repinyt puoluetta sisältä päin ja kääntynyt lopulta konservatiivien hyväksi. Kirsi Pihan päätös vetäytyä pormestariehdokkuudesta, sekä hänen kuntavaalien jälkeen julkaisemansa pamfletti avasivat Kokoomuksen sisäistä painekattilaa yleisölle. Toki sieltä kattilasta oli vuotanut yli jo aiemminkin, mutta enää tilanteesta ei ollut mitään epäselvyyttä: Kokoomuslaiva on kääntynyt tyyrpuuriin.

Tasan kuukausi ennen Halla-ahon ilmoitusta, siis 21.5., Kokoomuksesta ilmoitettiin, että se on valmis hallitusyhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa. Päätös tarkoitti poliittisen meritien aukeamista Perussuomalaisille aavan meren toiselle puolen, sinne missä hallitusvastuuta kannetaan.

Tasan kuukautta myöhemmin Kokoomuksen ilmoituksen jälkeen Jussi Halla-aho teki oman ilmoituksensa väistyä puheenjohtajan tehtävistä. Kaksi suurta päätöstä. Niitten yhtäaikaisuus ei voi olla sattumaa.

Miten tapaukset liittyvät yhteen? Kokeillaan vaihteeksi ajatusleikkiä.

Kuvitellaan vuotava laiva ulapalla, jonka miehistö kapinoi. Se riitelee siitä, miten laiva pitäisi korjata. Pysyäkö paikallaan vai purjehtiako jonnekin apua hakemaan? Koska se ei löydä yksimielisyyttä, laivan tulevaisuus on epävarma. Toimettomaksi ei voi jäädä, sen ymmärtää jokainen, mutta ymmärrys harvoin yksin tuo sopua. Laivan kapteeni miettii, mitä hän voisi tehdä pelastaakseen aluksen. Hän tietää lähistöllä olevan saaren, jonne periaatteessa laivan voisi viedä korjattavaksi. Ongelma on kuitenkin se, että saari on aluevesien voimakkaimman kilpakumppanin hallinnassa. Laivaa ei voi viedä saareen korjattavaksi, ennen kuin turvatakuut ovat selvillä. Laivan kapteeni tietää kuitenkin sen, mikä on saarelaisten heikko kohta: he eivät ole oppineet purjehtimaan. Siinä on kaupankäynnin paikka. Kummallakin on jotain, mitä toinen haluaa.

Yhdellä puolella on siis rikkinäinen laiva (joka on kuitenkin laiva) sekä kapinoiva miehistö, toisella puolella taas Suomen suosituin puolue, jolla ei ole laivaa.

Kapteeni tekee päätöksen ja ilmoittaa ehtonsa saarelaisille. Hän lupaa saaren johtajalle kääntää kurssin kohti saarta ja pelastaa saarelaiset, jos saaren johtaja vastaavasti antautuu. Sopimus syntyy ja se vahvistetaan julkisuudessa. Ensin Kokoomus tekee oman ilmoituksensa, kuukausi myöhemmin Jussi Halla-aho omansa.

https://www.verkkouutiset.fi/petteri-orpo-mtlle-kokoomus-valmis-hallitukseen-psn-kanssa/#0d4df9da

https://yle.fi/uutiset/3-11991803

Julkisuus on osapuolten turvatakuu: sitä kautta voidaan luontevasti tehdä lähestymisilmoitus ilman arvaamatonta kanssakäymistä kahden kesken.

Julkisuuteen ei tietenkään kuitenkaan puhua mitään kahdenvälisistä sopimuksista, jotka puolueita vetävät yhteen. Jos kävisi ilmi, että Halla-aho väistyy siksi, että Kokoomus voisi pelastaa puolueen eristyksestä, voisi siinä helposti syntyä kiusallisia väärinkäsityksiä. Kiristääkö Kokoomus Perussuomalaisia? Valttikortit ovat eittämättä Kokoomuksella, heillä olisi teoriassa kuitenkin mahdollisuus päästä hallitukseen ilman Perussuomalaisiakin. Eikä Perussuomalaisten kannatus välttämättä kestä ikuisesti, vaikka se onkin osoittautunut ennustettua kestävämmäksi. Sopimus on ollut mielekästä solmia ja Halla-ahon on täytynyt niellä ehdot. Siksi niistä ei ole voinut puhua. On ollut helpompi kirjoittaa kirje, joka julkistetaan hamassa tulevaisuudessa, ja jättää ihmiset spekuloimaan toistaiseksi omiaan. Kokoomukselle taas on ollut helpompaa keskittyä niihin mahdollisuuksiin, joita yhteistyö Perussuomalaisten kanssa voisi avata.

KOKOOMUKSEN PANOKSET SEKÄ KOKO JUTUN IRONIA

Suurin piirtein näin kokoomusjohto on luultavasti tuuminut: se on voinut laskea sen varaan, että yhteistyö saarelaisten kanssa korvaisi ne miestappiot, jonka raskas poliittinen merenkäynti puolueelle aiheuttaa matkalla saareen. Vaihtoehdot ovat aika vähissä: puolueen liberaali siipi joko antautuu tai jättää leikin kesken. Kapteeni Orpo (tai Häkkänen, kuten kulisseissa puhutaan), on varmaan tuntenut kantavansa jopa poliittista vastuuta tehdessään päätöksen kurssinmuutoksesta. Hän kenties on uskonut voivansa pelastaa puolueen uppoamiselta. Kokoomuksen kannatus olisi saattanut kenties laskeakin – kuntavaalien voitosta huolimatta – pitkällä tähtäimellä, jos se olisi pysynyt paikoillaan.

Isossa kuvassa juttu sisältää aimon annoksen ironiaa. Ilman sitä tämä spekulatiivinen juttu ei olisi ehkä kertomisen arvoinen. Vai miltä kuulostaa: Kokoomus on ajanut iät ja ajat vapaata markkinataloutta. Pyrkimys on onnistunut paremmin kuin hyvin ja maailma on nykyään yksi iso kauppa-alue, joka ei tunne valtioiden rajoja. Sellaisessa maailmassa valtaa pitävät suurimmat yritykset, eivät suinkaan valtiot, kuten joskus ammoisina aikoina. Perussuomalaiset taas ovat politisoituneet juuri siksi, että he haluavat vastustaa kansainvälistä, rajatonta maailmaa. Yritysten kaapattua vallan valtioilta, on nationalisteille jäänyt käteen oikeastaan pelkkä mennen ajan henki. Ei ole enää Suomea eikä suomalaisuutta samalla tavalla kuin ennen. Suomi on yrityksistä muodostuva yritys, jolla on kansainvälinen brändi, kilpailukyky ja jolle myönnetään luottoluokituksia.

Kun Kokoomus siis pyytää Perussuomalalaisia purjehtimaan kanssaan ja Perussuomalaiset vastaavat kyllä, ovat samassa purkissa yhtä aikaa globalisaatiota ajava ja globalisaatiota vastustava porukka. Puolueitten yhteen kytkeytyneisyys ja ristiriitaisuus on suorastaan huvittavaa. Näitä kahta yhdistävät oikeastaan vain ja ainoastaan talous, joihin on kuitenkin eri tulokulma.

Talouden pelisäännöistä nämä kaksi riitelevät tulevaisuudessa.

MAHDOLLISET SEURAUKSET

Tulevaisuudessa nämä ristiriidat tulevat eskaloitumaan. Globaali ja kansallinen eivät mahdu samaan yhtälöön. Ristiriitaa voidaan häivyttää esimerkiksi talouspuheen alle, mutta silti ristiriidat elävät. Kaikkein kipeimmin ristiriita tulee esiin, kun puhutaan maahanmuutosta. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta Perussuomalaiset haluavat tähänkin kovia ehtoja, kuten 3000 euron kuukausitulot. Siinä on Kokoomuksella nieleskelemistä. Harva rikas/hyvätuloinen tässä maassa itse kuuraa vessansa, vaikka toki poikkeuksiakin on, kuten nykyinen pääministerimme Sanna Marin.

Maahanmuutto-kysymyksen myötä tulevat monet ongelmat esiin. Nämä ongelmat ovat ennen pakottaneet Kokoomuksen (ja koko muun puoluekentän) hajurakoa Perussuomalaisiin, mutta nyt niihin vaaditaan myös Kokoomukselta uusi suhde. Sitähän tarkoittaa kurssinmuutos. Perussuomalaisten muukalaisvastaisuudesta ja vihapuheesta voi tulevaisuudessa kehkeytyä ongelma Kokoomuksen puolueväelle, vaikka se ei sitä varsinaiselle puoluejohdolle olisikaan. Arvot ja asiat menevät uudella tavalla sydämen puntariin.

Kokoomusjohdossa hyvin todennäköisesti ajateltiin, että ankkuri oli nostettava ja riski otettava puolueen kannatuksen nostamiseksi sekä vakauttamiseksi. Loppujen lopuksi kumpi tahansa suunta olisi ollut kuitenkin mahdollinen. Henkilökohtaiset mieltymykset ajoivat Kokoomuslaivan kohti puoluekentän oikeaa laitaa vasemman sijasta. Se kertoo niistä arvoista, joita nykyinen Kokoomusjohto pitää tärkeinä.

Mitä puolue voi tehdä sitten maahanmuuttokysymysten edessä? Epäluulo ja vihapuhe maahanmuuttajia kohtaan on ongelma Suomen brändin ja kilpailukyvyn kannalta, joten sen luulisi olevan ongelma myös Kokoomukselle.

Ehkäpä kokoomusjohdossa uskotaan, että mahdollinen hallitusvastuu auttaisi perussuomalaisia näkemään monimutkaisen maailman ja taltuttaisi näitten ketutuksen. Ehkä Kokoomuslaivan kapteeni laskee juuri tämän ajatuksen varaan toivon polkunsa. Se kenties auttoi häntä pysymään juuri sen verran rauhallisena, että käännös tyyrpuuriin oli mahdollinen.

Tai ehkäpä on niinkin, että Kokoomus itsekin haluaisi puhua kovempien arvojen puolesta äänekkäämmin, mutta ei vielä pysty, koska se on Perussuomalaisten erikoisalaa. Perussuomalaisten kyljessä tällainen puhe olisi toki luontevaa. Sellaisessa seurassa ei välttämättä edes tarvitsisi itse sanoa mitään. Voisi antaa kaverin hoitaa puhe ja olla itse hiljaa ja kerätä populismin kylvämät hedelmät kannatuksessa.

Kumpi siis hyötyy enemmän yhteistyöstä, Kokoomus vai Perussuomalaiset, jää nähtäväksi. Nyt nämä kaksi tuntuvat kovasti tarvitsevan toisiaan. Järkiavioliitto on solmittu. Vaikka on siinä paljon tunnettakin mukana. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat ainakin yhteiset: hallitusvastuu eduskuntavaaleissa 2023.

Sinne saakka on kuitenkin jäljellä monen monta merimailia.

+2
aaltoterho
Helsinki

Politiikan penkkiurheilija. Opiskelen luovaa kirjoittamista. Seuraan maailman tapahtumia ja omaatuntoani. Kirjoitan mistä vaan! mutta täällä erityisesti politiikasta. Jos kiinnostuit teksteistäni, kommentoi / laita viestiä tulemaan. Käydään dialogia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu