Mitä Mykkänen halusi sanoa Hesarin jutussa?

Kokoomuksen sisäinen kriisi on kiinnostava. Puolue on jakautunut karkeasti ottaen heihin, jotka haluaisivat nojata oikealle jalalle ja heihin, jotka haluaisivat säilyttää nykyisen linjan, sinivihreähkön. Käytännössä tilanne horjuttaa puoluetta ja tasapainoa on hankala löytää. Selkiintymätön tilanne on omiaan aiheuttamaan kokoomuslaisissa kiukkua. Puhutaanhan puolueesta, jonka yksi perusmantroista on se, miten vahva yksilö vastaa itsestään ja läheisistään. Vahvoille yksilöille tämä sopii niin kauan, kun yhteinen maali on selvä. Kokoomus ei yksinkertaisesti ole ollut valmis PS:n nousuun, joka haastoi sekä voitti ilmatilan puoluekartan oikealla laidalla. Nyt kokoomuksessa ollaankin keräännytty sen perustotuuden äärelle, että politiikka on tiimityötä myös vahvoille. Julkisuudessa kähinöineet kokoomuslaiset, erityisesti Rydman ja Siren, eivät varmasti ole edesauttaneet puolueen valmistautumista kuntavaaleihin, kuntavaaleihin, jotka ovat historiallisen tärkeät. Mutta tästä kohta lisää. Suunnataan ensin spottivalo tiimityötä vahvistamaan tulleeseen, puolueen julkisuuskuvaa selkeyttämään saapuneeseen, maltillisena herramiespolitiikkonakin tunnettuun ja tänään Hesarissa lausuntonsa antaneeseen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaan Kai Mykkäseen.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007787129.html

”Sosiaalitukia pitää leikata hyvinvointivaltion tervehdyttämiseksi”, sanoo Mykkänen.

Mykkäsen lausunto voi kuulostaa äkkiseltään paradoksilta, mutta kokoomuslaisella logiikalla siihenkin löytyy järki. Enkä puhu kokoomuksen poliittisista arvoista, joihin ulostulo sopii kuin kristalli kruunuun, vaan kokoomuksen tämän hetkisestä tilanteesta ylipäätään, joka tällaisiin lausuntoihin pakottaa. Ei liene sattumaa, että puoluejohto on alkanut kokoomuksessa ottaa entistä vahvempaa roolia.

Lausuntohan vaikuttaa näennäisesti radikaalilta, mutta on kokoomuslaista politiikkaa puhtaimmillaan: verotus alas, tuet pois, kaikki töihin!

Mutta mikä on Mykkäsen tosiasiallinen viesti lausunnon takana?

Eduskuntaryhmän pj:n ulostulon voidaan nähdä tarkoittavan myös ohjetta kokoomuslaisille poliitikoille, miten sen tulee toimia, ettei kuntavaaleissa tulisi lunta tupaan. Ohje on selkeä: on toimittava yhtenäisesti. Mykkänen kritisoi Hesarin jutussa erityisesti SDP:ta, mutta jokainen politiikkaa seurannut tietää, miten puoluekentällä jyllää tosiasiassa persunpelko, toiselta nimeltään persfobia.

Siinä missä muitten puolueitten on ollut koko ajan helpompi asemoitua suhteessa perussuomalaisiin, on PS:n nousu ollut kokoomukselle todellinen, puoluetta sisältä päin hajottava uhka. Viime päivinä uutisista tutuiksi tulleet nk. rajapinnat (suomeksi: epävarmojen äänestäjien käyttäytyminen) voivat viedä kokoomuslaisilta ääniä persuihin. Kokoomuksella on ehkä enemmän hävittävää kuin millään muulla puolueella kuntavaaleissa 2021. Persujen voitto kuntavaaleissa kun voisi suistaa kokoomuksen todelliseen kriisiin. Mykkäsen ulostulolla onkin kaksi tehtävää. Sen on tarkoitus 1) selkeyttää puolueen linjaa ulospäin sekä 2) jäähdyttää sen sisäistä kuohuntaa.

Kun ajatellaan kohtaa 2, vaikuttaa Mykkäsen ulostulo hyvältä strategialta. Vaikka kaikki kokoomuslaiset olisivatkin eri mieltä siitä, tuleeko puolueen olla enemmän vai vähemmän oikealla, lienee Kokoomuksen kuitenkin helppo löytää sisäinen syvä konsensus siitä, että on helppo pelata tiiminä maaliin, josta voittaja saa palkinnoksi puhkaista köyhän pallon.

Kohta 1 on kuitenkin ongelmallisempi. Huomion kiinnittäminen sosiaalietuuksien leikkaamiseen saa kokoomuksen näyttämään kovalta ulos päin, ja antaa sikäli valttikortin suhteessa perussuomalaisiin. Onhan vastuulliseen taloudenhoitoon vetoaminen kokoomuslaisuuden ydinmehua. Mutta jopa tässä piilee ongelma. Onhan juuri tuo vastuullinen taloudenpito, joka on tapahtunut sosiaalietuuksista karsimalla ja rikkaita suosimalla, lisännyt tuloeroja. Tuloerojen kasvu taas on jakanut kansaa voittajiin ja häviäjiin, onnellisiin ja tyytymättömiin.

Vaikka Kokoomus onkin mielellään aina voittajien puolella, on PS se, joka on onnistunut kääntämään tyytymättömyyden poliittiseksi polttoaineeksi. Kokoomuksen linja saattaa vahvistaa voimassa olevia asetelmia ja itse asiassa palvella sen pahinta kilpailijaa kuntavaaleissa.

 

Keskityn tänä keväänä kirjoittamaan kuntavaaleista. Pysykää kuulolla!

LISÄKSI!

Kokoomuksen tilanne on saanut koomillisia, jopa sarjakuvamaisia piirteitä. Politiikan toimittaja Marko Junkkari kirjoitti viime syksynä, että kokoomuksen kannatuskehitys jumittaa kuin kuolleen aivokäyrä.

https://www.hs.fi/junkkari/art-2000006637176.html

Vertaus on osuva, mutta koska puhutaan elävästä puolueesta, on syytä välttää rinnastukset kuolleisiin. Kokoomusta ja sen kylmänkankeaa kannatusta kuvaakin paremmin Batmanista tuttu Tohtori Victor Fries (jonka Arnold Schwarzenegger teki tutuksi elokuvassa Batman & Robin vuonna 1997). Mr Fries, joka putosi jääkylmään kylmiöliuokseen, pystyi selviytymään vain nolla-asteisessa ilmastossa. Kokoomuksen tilanteessa on jotain hyvin samankaltaista. Kokoomus on kuin syväjäässä, mutta Mykkäsen ulostulon jälkeen voikin huomata syväjään alla liikkuvat silmät. Jäänsininen sydän pumppaa oikealla hitaasti, mutta varmasti. Huvittuneena mutta vähän huolestuneena kaverin kunnosta seuraan, miten ruiskukan värinen Mr Freeze eli Pakkasherra astelee kyberneettisessä kylmiöasussaan kohti kuntavaaleja.

 

Arnold Schwarzenegger näytteli Mr Freezen roolin elokuvassa Batman & Robin vuonna 1997.
aaltoterho
Helsinki

Politiikan penkkiurheilija. Opiskelen luovaa kirjoittamista. Seuraan maailman tapahtumia ja omaatuntoani. Kirjoitan mistä vaan! mutta täällä erityisesti politiikasta. Jos kiinnostuit teksteistäni, kommentoi / laita viestiä tulemaan. Käydään dialogia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu