Onko kokoomus uusi keskusta?

Mäenpään syytesuojan purkamisessa kokoomuksen edustajista 13 oli poissa äänestyksen aikana. Luultavimmin ryhmäpaine — tai sen puute — sai paikalle painamaan ”jaa” tietynlaisen ”virallisen” kokoomuksen (siis sen liberaalin ja ihmisoikeuksiin uskovan kokoomuksen). Tietysti paikalla äänestyksessä oli myös oikeistoradikaali siipi, PS:n kanssa julkisesti hallitukseen valmiit Rydman, Sankelo, Heikkinen, Vestman. Halukkaita olisi todennäköisesti ollut enemmänkin, mutta rasismin sävyttämässä keskustelussa poliittisesti profiloitumaan olivat valmiita vain edellä mainitut.

Missä Kokoomus menee? Siis puoluekartalla?

Kun Kepu ei osaa tehdä päätöksiä, se mataa, ja valtapoliittinen tyhjiö alkaa täyttyä myös keskeltä poliittista karttaa. Kun äärilaitoja venyttävät PS ja vasemmistopuolueet (SDP, Vas, Vihr), löytää liikkumiskyvytön Kokoomus itsensä valinnan edestä: liikkuako oikealle vai vasemmalle. Ryhmässä on monenlaista ääntä, äänestyksessä näkynyttä ja äänestyspaikalle pääsemätöntä edustajaa. Pohdintaan käytetty aika köyttää puolueen keskelle. Poliittisesti Kokoomus on selkeämpi kuin Kepu ja kenties siksi ei vielä henkitoreissaan.

Polarisoituneen puoluepolitiikan aikakautta näyttäisi ilmentävän myös jähmettyneen poliittisen keskustan aika.

Kokoomus ei ehkä ole kuvitellut, että se löytäisi itsensä poliittisesta keskustasta, mutta siihen se on kuitenkin kovaa kyytiä joutumassa, jos se ei kykene tekemään valintaa PS:n ja vasemmiston välillä. Tällaiseen liikkumattomuuteen ei ole iki-kykenevä kokoomus tottunut. Puolueessa kun tunnuttaisiin kovasti uskovan että yksilö pystyy mihin vain jos on ahkera, jokainen on oman onnensa seppä. Kokoomus on tottunut sanelemaan poliittisen keskustelun säännöt ja periaatteet.

Nyt se on kuitenkin liukunut paitsioon ja jatkaa silti pelaamista.

aaltoterho

Politiikan penkkiurheilija. Kirjoittajaopiskelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu