Sivistysporvarin laatikko rusentui

Kokoomus on valmis hallitukseen Perussuomalaisten kanssa.

https://www.verkkouutiset.fi/petteri-orpo-mtlle-kokoomus-valmis-hallitukseen-psn-kanssa/#9173ccc9

Kokoomuksen itsetutkiskelun aika on toisin sanoen ohi. Se on nostanut ankkurin ja suunnannut kurssin kohti puoluekentän oikeaa laitaa ja Perussuomalaisten satamaa.

Päätös ei välttämättä vakauta Kokoomuksen sisäistä kuohuntaa. Päin vastoin. Päätös synnyttää todennäköisesti katkeruutta puolueen vasemmalla laidalla. Nyt kurssia on kuitenkin hankala muuttaa. Luonnollisesti puolueen oikea siipi iloitsee päätöksestä. Se on pitkään ja avoimesti haikaillut yhteistyötä Perussuomalaisten kanssa.

Voittajana voidaan pitää eritoten Perussuomalaisia. Jos PS olisi voittanut viime vaalit, hallitusta ei olisi välttämättä saatu kasaan, ainakaan ilman kivuliaita kompromisseja. Seuraavissa eduskuntavaaleissa tilanne voi hyvinkin olla toisin. Edustuksellisessa demokratiassa ei pärjätä ilman liittolaisia. Nyt PS sai niitä.

Häviäjänä voidaan pitää ainakin sivistysporvaria. Puheenjohtaja Petteri Orpo luonnehti Kokoomusta ja sivistysporvarin käsitettä vielä tammikuussa näin:

– Maltillisen sivistysporvarin laatikko tuntuu nyt ahtaalta ja sitä yritetään painaa kasaan eri puolilta. Juuri tässä tilanteessa meitä tarvitaan eniten. Kyky tehdä yhteistyötä, halu löytää ratkaisuja yhteiseksi hyväksi, vastuullisuus, kanssaihmisistä välittäminen. Sitä on kokoomus.

https://yle.fi/uutiset/3-11729959

Monta vuotta juuri sivistysporvarin ihanne erotti Kokoomuksen Perussuomalaisista. Vielä 2018 Orpo ei nähnyt mahdollisuuksia yhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa, ”koska sieltä tulivat niin voimakkaasti nationalismi, ihmisoikeuskysymykset ja maahanmuutto-äärikriittisyys.”

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3840818-orpo-spekuloi-hallituskokoonpanolla-vasemmistoliitto-ja-perussuomalaiset-ei-sdp-kylla

Mainitut asiat eivät ole muuttuneet miksikään kolmessa vuodessa. Kokoomuksen kannatus sen sijaan on. Kokoomuksen jumiutunutta tilannetta ehdittiin verrata jopa ”kuolleen aivokäyrään”, kuten Helsingin Sanomien Marko Junkkari kirjoitti viime syyskuussa.

https://www.hs.fi/junkkari/art-2000006637176.html

Kokoomuksen piti siis tehdä Keskustat: pelata kovaa, jotta näyttäisi, että se on yhä tarpeellinen ja uskottava vaihtoehto muuttuneilla poliittisilla markkinoilla. Maltillisen sivistysporvarin laatikko kävi lopulta liian ahtaaksi ja painettiin kasaan.

Mitä päätöksestä saattaa seurata?

***

Kokoomuksen päätös on tietyssä mielessä luonteva. Sillä ei ollut selkeää suuntaa sen jälkeen, kun Perussuomalaiset valtasivat puoluekentän oikean laidan. Sen on helpompi suunnistaa sinne, missä valta on. Ehkä sillä tavalla siitä saisi itsekin murusen. Kokoomuksen arvot tulevat lähivuosina kovenemaan entisestään.

Kokoomuksen valmius lähteä peesaamaan Perussuomalaisia saattaa saada aikaan saman, mitä vihreille kävi, kun se peesasi kokoomusta. Vihreitä usein moitittiin kokoomuksen ”puisto-osastoksi”.  Jos Perussuomalaiset voittaisivat eduskuntavaalit kahden vuoden päästä, voisi Kokoomuksesta tulla jonkinlainen ”tilintarkastaja-osasto”: siis puolue, joka peesailee isompaansa. Tämä ei varmastikaan ole Orpon tavoite, mutta saattaa hyvin muuttua todellisuudeksi. Paljon puhuvaa on jo se, että Orpo puhuu kunnallisvaalien yhteydessä hallitusyhteistyön mahdollisuuksista. Juuri Perussuomalaiset ovat pyrkineet politisoimaan kuntavaalit siten, että ne saattaisivat jopa kaataa hallituksen.

Päätös on puolueen kannalta siis luonteva, mutta saattaa viedä Orpon vaihtoon lähivuosina. Orpo uskoo ideaaliin sivistysporvarista, koska vaikuttaisi itse olevan sellainen. Muita kuin Orpoa nämä ideaalit eivät koske, eivätkä mihinkään velvoita.

***

Oikeistopopulismi jyllää, ja muut vikisee. Sivistysporvarit, jota voisi pitää jonkinlaisena synonyymina maltilliselle keskiluokalle, laitettiin laatikkoon, joka rusentui. Perussuomalaisille kelpaa kolhuinenkin lahjapaketti. Oikeistoblokki on nyt yhtenäinen, ainakin paperilla.

Kokoomus nosti kädet pystyyn politiikan mannerlaattojen puristuksessa. Se ei voinut voittaa omilla säännöillään, siksi se alkoi pelata vahvemman pussiin.

Kunnallisvaaleissa nähdään, houkutteleeko päätös uusia kannattajia, vai karkoittaako se vanhoja.

0
aaltoterho
Helsinki

Politiikan penkkiurheilija. Opiskelen luovaa kirjoittamista. Seuraan maailman tapahtumia ja omaatuntoani. Kirjoitan mistä vaan! mutta täällä erityisesti politiikasta. Jos kiinnostuit teksteistäni, kommentoi / laita viestiä tulemaan. Käydään dialogia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu