Suomessa on vain vasemmistopuolueita
Suomessa on yhdeksän puoluetta, jotka ovat saaneet vähintään yhden kansanedustajan nykyiseen eduskuntaan. Kaikki nämä puolueet ovat vasemmistolaisia puolueita. Jokainen näistä puolueista kannattaa taloudellista aatetta, jonka nimi on verososialismi. Kauniimpi nimi tälle yleisesti hyväksytylle aatteelle on progressiivinen verojärjestelmä. Järjestelmässä pyritään siihen, että jokainen kansalainen saa tienata bruttona mitä tahansa, mutta verojen jälkeen jokaiselle tulisi jäädä saman verran rahaa nettona käytettäväksi.
Tähän sosialismiin kuuluvat myös yhteiskunnan tarjoamat ilmaiset palvelut kaikille kansalaisille, mahdollisimman kattavasti. Nämä palvelut ovat ilmaisia toki vain nimellisesti. Maksun näistä suorittavat veronmaksajat, tai oikeammin sanottuna osa veronmaksajista. Tässä veromallissa se usein politiikassa parjattu hyväosainen maksaa palveluista ylihintaa, ja pienituloinen saa samasta palvelusta sitä suuremman alennuksen, mitä pienemmät hänen verotettavat tulonsa ovat. Meistä veronmaksajista ne ihan pienituloisimmat saavat nämä palvelut kokonaan toisten maksamina. Tiivistettynä vaikkapa näin – lapsen elämä syntymästä yliopistotutkintoon asti on eri perheille aivan eri hintainen, tai että syöpäsairas pörssiyhtiön toimitusjohtaja maksaa samasta syöpähoidosta eri hinnan kuin Kelan peruspäivärahalla oleva kansalainen. Sama palvelu, eri hinta.
Kolmas asia tässä on tulonsiirrot. Kun kansalaisella ei ole riittävästi tuloja elämiseen, niin yhteiskunta tukee häntä erilaisilla tukimuodoilla, esim. toimeentulotuki, asumistuki jne. Hyväosaiset veronmaksajat maksavat myös tulonsiirrot.
Tämän koko paketin nimi Suomessa on hyvinvointiyhteiskunta. Kaikki puolueet ovat vahvasti sitoutuneet tähän. Minä itsekin kannatan hyvinvointiyhteiskuntaa.
Jos Suomessa olisi puolue, joka olisi talousliberaali, niin se ajaisi läpi selviä veroprogression pienennyksiä. Samalla se ajaisi sitä, että yhteiskunta keskittyisi verovaroilla katettujen palvelujen osalta vain aivan välttämättömien ydinpalveluiden tarjoamiseen kansalaisilleen. Mikäli Suomessa taas olisi oikea oikeistopuolue, niin se ajaisi läpi tasaverojärjestelmää, jossa jokaisella kansalaisella olisi sama tuloveroprosentti. Tämä olisi se omalla tavallaan oikeudenmukainen verojärjestelmä, kaikille sama veroprosentti.
Suomessa perinteisesti vasemmistoon luokiteltavat puolueet, eli Vasemmistoliitto ja SDP ovat siis oikeita ja todellisia puoluekentän kestomenestyjiä. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana nämä puolueet ovat tehneet kaikista muistakin puolueista lopullisesti verososialistisia puolueita. Koko nykyinen poliittinen arvomaailmamme on luotu näiden puolueiden määrittelemillä ehdoilla. Kun 70-luvun punainen sosialismi ei ollut menestys, niin tämä 2000-luvun vaaleanpunainen sosialismi puolestaan on ollut menestys, vasemmistopuolueille.
Oikeistopuolueiksi nykyisin määritellyt puolueet ovat todellisuudessa perinteisen vasemmiston heittopusseja. Rehellisyyden vuoksi toivoisinkin, että näistä puolueista jokainen lisäisi puolueensa nimeen sanan vasemmisto. Kokoomus on nykyisin omasta mielestään keskusta-oikeistolainen puolue, kun parempi määrittely sille olisi vasemmisto-oikeistolainen puolue. Samalla kaavalla RKP olisi vasemmisto-liberaali puolue ja loput puolueiden nimet voisi määritellä samaan tapaan. Meitä äänestäjiä ajatellen tämä olisi vaaleissa rehellisyyttä sekä puolueita selkeyttävä asia.
Jatkossa puolueet voisivat sitten unohtaa koko vasemmisto-oikeisto akselin ja reilusti riidellä siitä, mistä nytkin riidellään, eli onko valtiolla liikaa velkaa vai eikö ole, voiko valtio ottaa lisää velkaa vai eikö voi, ja toisaalta voidaanko mistään yhteiskunnan ilmaisista palveluista edes hiukan karsia.
Peruskoulun jälkeinen koulutus maksulliseksi niin veroprogressiota voidaan loiventaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo nyt Suomi on pudonnut korkeakoulutettujen määrässä OECD:n keskiarvon alle, ei ole varaa kyllä koulutuksesta leikata enää senttiäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siitä tarvitse leikatakkaan, mutta jos ilmaisen korkeakoulutuksen saaneet nurisevat tuloveron progressiota niin sitä voidaan loiventaa sillä että maksavat itse korkeakoulutuksensa.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeakouluun pitää valita parhaat oppilaat eikä niitä, joiden vanhemmilla on varaa maksaa lapsiensa opiskelut. Sehän sitä paitsi johtaisi vain luokkayhteiskuntaan, jos korkeakoulutuksen saa vain rikkaiden kakarat.
Ilmoita asiaton viesti
Pääsykokeista läpi menneille valtio toki takaisi lainan opiskeluja varten.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin johtaisi eriarvoisuuteen. Köyhien vanhempien lapset joutuvat opiskelemaan lainan turvin kun rikkaiden vanhempien lapset opiskelevat ilman lainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mullehan tuo on ihan sama, blogistin pontimena oli saada tuloveroprogressio loivemmaksi.
Koulutuksesta tulee kumminkin maksaa joko veroissa tai suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kannatan järjestelmää jossa kaikki saavat koulutuksen samalla kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaankin tekijöitä byrokraattien ja väliportaan johtajien sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin hyvä blogikirjoitus – kiitos.
Esimerkikis veljeskansamme Viron verosysteemi on ollut varsin hyvä ja yksinkertainen.
Tuloveroprosentti on ollut kiinteä. On ollut kiinteä summa, jonka alle olevista tuloista ei ole peritty ollenkaan veroa, mutta yli menevistä kiinteällä prosentilla. Se on kannustanut tekemään työtä ja vielä lisää työtä. Kovasti työtä tekemällä on voinut menestyä.
Vastaavasti yrityksen voittoa on verotettu vasta sitten kun sitä on otettu ulos yrityksestä. Se on kannustanut yrityksiä investoimaan ja kasvamaan.
Valitettavasti Virossa on nykyisin myös demarit hallituksessa, joten sielläkin asiat ovat menossa päin pe*settä.
Ilmoita asiaton viesti
Minkähän takia niin paljon niin paljon virolaisia kuitenkin on tullut töihin tuolta menestyjiin maasta tänne sosialismin helvettiin? Huono valinta nähdäkseni.
Ilmoita asiaton viesti
”Järjestelmässä pyritään siihen, että jokainen kansalainen saa tienata bruttona mitä tahansa, mutta verojen jälkeen jokaiselle tulisi jäädä saman verran rahaa nettona käytettäväksi.”
Ei kai nyt sentään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla Suomen rajoilla on kotimaista klassikkoa mukaellen ”viis hirttä poikki, Siittä sopii mennä”.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa noin karkeasti ottaen löytyy vasemman laidan höyrypäisiä fanaatikkoja, sekä oikean laidan jäykkäaivoisia änkyröitä ja niiden välissä oleva enemmistö suht koht tolkullisia tavallisia tallaajia.
Itse haluan vältellä äärilaitoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja on täysin kuutamolla ideologioiden määritelmistä. Yksityistämisvimmalla, leikkausvimmalla ja rikkaiden verohelpotuksilla mitä Kokoomuslaiset kannattavat ei ole mitään tekemistä vasemmistolaisuuden kanssa – se on uusliberaalia kapitalismia. Vasemmisto ei todellakaan kannata samoja päämääriä kuin oikeisto.
Ilmoita asiaton viesti
Melko potentiaalinen aihe.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon kaikille kommentoijille, on mukava lukea teidän erilaisia mielipiteitä.
Tämä juttuni ei ottanut kantaa päivän politiikkaan, eikä leikkauslistoihin.
Isossa maailman laajuisessa kuvassa voi aivan huoletta sanoa, että Suomi on osa Pohjoimaista Sosialististen Tasavaltojen Liittoa. Näissä maissa tulontasausjärjestelmät ovat niin vahvat, että olemme historian onnistunein käytännön sosialistinen malli ilman teoriasosialismin vaateita.
Suomessakin sanotaan olevan äärioikeistolaisia puoleita. Ei meillä niitä ole, ja kuten mielipiteessäni väitän, ei edes oikeistolaisia puolueita. Vaikka Vasemmistoliitto ja SDP lakkaisivat olemasta, niin jäljelle jääneet puolueet jatkavat hyvinvointivaltion ylläpitämistä.
Juhani Putkinen esitti Viron mallin. Suomessa tällaista ei esitä mikään puolue, ei edes vertailun vuoksi keskustelun aiheeksi, saati varsinkaan selkeäksi poliittiseksi tavoitteeksi.
On edelleen lottovoitto syntyä Suomeen, tai sanotaanko että mihin tahansa pohjoismaahan. Suomi antaa paljon automaattista, ilmaista hyvää, pelkän kansalaisuuden perusteella. Ymmärtääkseen että mitä haluaa lisää ja koko ajan enemmän, kannattaa ensin ymmärtää, että missä paikkamme maailmassa on tässä hetkessä, eli vaikka laulun sanoin – kenen joukoissa seisomme?
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnan ongelmat, on helposti jokaisen valtaantuvan (vapautta saavuttavan) ongelmaa.
Kun ongelmista voidaan sanoutua selkeämmin irti, varmasti on helpompi tuottaa edistystä… ainakin jonkin aikaa, ja pitempäänkin, jos vain on työrauha, sen ylläpito ja jokin yleisempi ajatustapa samanlaisena maailmasta.
Vapautta voi saavuttaa, olemalla sen arvoinen relevantisti otettavan ympäristön suhteen.
Tämän on ajateltu riittävän, ja hyvinvointijärjestelmä on valmis oletuksen myötä, vaikka nimikkeitä olisi eri alueilla erilaisina. Venäjällä mm omansa, P-alkavalla nimikkeellä.
Korjaussarjaa jos ajattelee kaavailtavan YT-vaikuttavasti… mihinhän mahtaa sijoittua.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikka Vasemmistoliitto ja SDP lakkaisivat olemasta” … ei mikään muuttuisi. Hyvä huomio.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli miehen puhettaja oikein. Kiitos!
indonesiassa tavalliseyt työläiset ja palkansaajat eivät makssa ansiotuloistaan veroa lainkaan. Ei heillä sitten mainittavia ilmaisiapalveluita olekkaan, paitsi peruskoulu ja sbventoidut terveysasemat.
Ansiotuloistaan veroa maksavat Valtion ja kuntien virkamiehet ja poliisit sekä sotilaat.
Pienyrittäjätkään eivät maksa veroja.
Indonesiassa ALV on keskimäärin 10%. Omistamista verotettaan niin kiintestöjen että kulkuneuvojen osalta. Agama (seurakunta) kerää köyhäinapua. noin 10% verran vuosiansiosta. Annetusta rahasta pidetään kirjaa.
Silti Indonesian BKT on ollut jo mutaman vuoden +5% ylijäämäinen.
Vanhusten hoivaa ei ole
Lasten päiväkoteja ei ole
Työeläkettä ei ole, paitsi Valtion palveluksessa oleville jotka saavat myös työterveyshoidon ilmaiseksi
Ammatti ja Yliopistokoulutus ovat maksullisia
Moottoriteillä on tietullit.
Hautaaminen, vanhusten hoiva ja lapset hoidetaan talkoilla.
Lasten velvollisuus on hoitaa ikääntyvät vanhempansa.
Indonesia ei kuulu mihinkään tullivapaaseen yhteisöön, vaan kaikesta tuodusta tavarasta peritään korkea tulli. En muista, mutta ylellisyystavaroita verotettaan paljon, kun taas elintavikkeita verotettaan matalammalla asteikolla.
Polttoaineet myydään omakustannushintaan esim bensa on ollut noin 65 cent/L.
Sähkö on samoissa hinnoissa Suomen kassa, paitsi siirtomaksua ei tunneta. Sähkö tehdään Hiilivoimalaitoksissa. Tuuli tai Aurinkosähkö on kokeiluasteella.
Verotus on lievää Indonesiassa, muttaei ole kovin kattavia palvelujakaan. Indonesiaaiset eivät ole tietääkseni vaatineetkaan ilmaispalveluja tai eläkkeitä itselleen. Turvallisuus ei siellä vetoaihmisiin toistaiseksi. Esimerkiksi koti tai liikennevakuutuksia ei juurikaan myydä tavallisille ihmisille. Jopa linja autoyhtiöiltä saattavat puuttua vastuu ja liikennevakuutukset.
Ilmoita asiaton viesti
Indenesian tilanne on mitä on.
Näitä ei kannata yksittäisenä venyttää liikaa, tai menee ristinretkeilyksi, mikä voi olla myös ottojuttua.
Mitä vaihtoehtoja on, näistä on hyvä olla selvillä. Tilannekohtaisuus merkitsee paljon, yhteiskunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesian on kuitenkin puuteistaan huolimatta neljänneksi laajin valtio asukkaita noi 275 milj. Kakkois Aasian ainut demokratinen tasavalta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Kysyin Stubbilta aikoinaan puheenjohtajapäivillä että eikö Kokoomus voisi reilusti oikeistolainen puolue? Kokousväki kohahti että herrajumala mikä äärioikeistolainen meillä on joukossamme. Minä äänestäisin sitä oikeistopuoluetta jos Suomessa olisi sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Maisteri (copy paste) Huhtasaari sanoi joskus, että keskustasta vasemmalle kaikki ovat kommunisteja, ja nykyään kokoomuskin on. Mutta hänet tunnetaankin porilaisena blondivitsinä.
Ilmoita asiaton viesti