Arvoton näytelmä Nato-jäsenyyden hakemisesta
Näytelmä, jonka maamme poliittinen johto on järjestänyt oikeuttaakseen Suomen hakeutumisen Naton jäseneksi, on ollut arvoton. Hätäistä pikaprosessia voidaan kutsua jopa irvokkaaksi, kun otetaan huomioon Nato-ratkaisun historiallinen merkitys ja jäsenyyden suuret vaikutukset tulevaisuudessa.
Irvokkaaksi nopeutetun ja pinnallisen Nato-päätöksen valmistelun tekee ensinnäkin se, ettei Suomeen ole kohdistunut sellaista uhkaa, joka olisi antanut riittävän syyn jäsenyyden pikaiseen valmisteluun. Vielä Ukrainan sodan ensimmäisinä viikkoina valtiojohto korosti selkeästi, ettei Suomi ole sotilaallisen uhkan kohteena. Se on edelleen tosiasia. Myöskään ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa sotilaallista uhkaa ei ole. Päinvastoin Venäjän asevoimien Ukrainan sodassa heikoksi todettu kyvykkyys laskee entisestään sodan ja tappioiden jatkuessa .
Toiseksi on syytä ymmärtää, että nopeasti lisääntynyt Nato-kannatus on hetkellinen ilmiö, joka johtuu Ukrainan sodan aiheuttamasta hämmennyksestä ja pelosta. Vaikka Suomi ei ole vaarassa, ihmiset kokevat, että jotain on tehtävä. Tunteiden vyöry on kanavoitunut Nato-intona. Uskotaan, että Nato pelastaa meidät kaikelta pahalta. Monet myös katsovat Nato-jäsenyyden olevan sopiva kosto Putinille tuhotöistä, joista tietoa tulvii aamusta iltaan.
Kolmas ja naurettavin seikka arvottomassa näytelmässä on poliittisten päättäjien ja valtiojohdon ryntääminen Nato-intoon hurahtaneiden kansalaisten perään. Päättäjät, joilla on laaja kokonaiskuva myös luottamuksellisten tietojen perusteella ja joiden tulisi olla etenkin tulevaisuudelle tärkeissä asioissa suunnan näyttäjiä, ryhtyivätkin juoksemaan äänestäjien perässä.
Valtaosa kansanedustajista ja puolueista on ilmoittanut kantansa jo ennen päätöksen valmistelun alkamista. Median sopivasti innostamana on jopa kilpailtu siitä, kenellä Nato-kanta on ollut muita aiemmin valmiina? Nopeimmille asia on ollut selvä jo ennen täysi-ikäiseksi tuloa? – Kelvotonta tärkeän päätöksen valmistelua. Laumahenki ja vahvat ennakkoasenteet ovat ohjanneet työtä ja näkyvät Nato-selonteossa ja valiokuntien lausunnoissa jäsenyyden näennäisten hyötyjen korostamisena ja haittojen väheksymisenä tai kokonaan sivuuttamisena.
Mitä haittoja on väheksytty tai sivuutettu?
Merkittävin muutos, jonka Suomen liittyminen Natoon aiheuttaa, on jännityksen ja sodanvaaran lisääntyminen omalla ja lähialueellamme. Nykyinen voimapoliittinen asetelma, jossa Suomi on ollut Venäjän ajattelussa rauhallinen ja vakaa sivusuunta, muuttuu täysin. Naton itärajan työntyminen Venäjän strategisten kohteiden välittömään läheisyyteen on suuri loukkaus ja haaste, johon Venäjä tulee vastaamaan monin eri tavoin Suomen tulevien Nato-vuosien kuluessa. – Suomen vapaaehtoinen ryhtyminen Venäjän Nato-vihan keskeiseksi kohteeksi on valtiojohdon huonosti harkitsema päätös.
Lähes täysin käsittelemättä jätetty ongelma-alue Nato-selonteossa ja valiokuntien lausunnoissa on hybridi- ja kybersodankäynnin laaja kokonaisuus. Todennäköisesti Suomi tulee jäsenyysvuosina kärsimään Venäjän vastatoimista eniten juuri laajennetun sodankäynnin ja erilaisten hybridi-iskujen kohteena.
Tähänastista tarkempaa käsittelyä olisi vaatinut myös paljon puhuttujen Naton turvatakuiden pitävyys. Monet asiantuntijat ovat perustellusti todenneet, että turvatakuuta rehellisempi ilmaus olisi turvalupaus.
Sopiikin toivoa, että huomenna Nato-näytelmän ”suurena päivänä”, jolloin tasavallan presidentti ja pääministeri vihdoin ilmaisevat jo viikkokausia kaikkien tiedossa olleen yhteisen Nato-kantansa, suomalaiset saisivat kuulla syyn siihen, miksi Suomi romuttaa 2000-luvulla hyvin toimineen voimapoliittisen asetelman Pohjolassa?
Pahoittelen, että vielä kerran joudun tuomaan esiin sen, että tilanne hybridi- ja kybersodan alalla on todella heikko koko läntisessä maailmassa. Se on suojan osalta heikompi kuin uskommekaan.
Euroopan parhaimpiin asiantuntijoihin kuuluvat professori Teija Tiilikainen (Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja) ja tekniikan tohtori Catharina Candolin (puolustusvoimien tietohallintopäällikkö ja kyberpuolustuksen erityisasiantuntija) kertoivat viikko sitten tilanteesta ohjelmassa Natonansökan kan leda till cyberattacker – vad händer då?
Myös Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith oli ajan tasalla kuvatessaan Venäjän häirinnän luonnetta seuraavasti: ”Mahdollista voi olla iso kyberhyökkäys, jolla on taloudellisia tai jopa ihmishenkiä vieviä vaikutuksia.” – Kun otetaan huomioon Suomen Nato-jäsenyyden pitkäaikainen sitovuus, ovat tulevien vuosien aikana vakavana vaarana ”isot kyberhyökkäykset” tai muut hybridimaailman ”konnankoukut”, joilla on ”taloudellisia tai jopa ihmishenkiä vieviä vaikutuksia”.
Tulevina NATO-vuosina lohduttelemme toisiamme kuuntelemalla ”Yölinnun” oivallista riimittelyä: – ”Sitä saa mitä tilaa / Ehkä opit sen sä nyt / Jos kaiken itse pilaa / on turha olla pettynyt”. – –
https://www.youtube.com/watch?v=1UeKHn8Kz5E
Ilmoita asiaton viesti
”..miksi Suomi romuttaa 2000-luvulla hyvin toimineen voimapoliittisen asetelman Pohjolassa?”
Miksiköhän..? Hyvinhän tuo toiminut rauhan aikana ja onneksi on ollut Nato-optio ja yhteensopivuutta hiottu yli 25v, mutta nyt jos joskus on aika optio käyttää. Naapurimaa pitää liittoutumattomia maita etupiirinään ja nähty Ukrainan kohdalla mitä yksin jääminen tarkoittaa – hyökkäyssotaa ja ”denatsifikaatiota”, sinä jäisit toinen jalka haudassa odottelemaan tuota ilmeisesti. Tämä päätös koskee muutenkin aivan eri ikäluokkaa kuin sinua, kaikella kunnioituksella Aarno.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Vehviläinen puhuu hurahtamisesta, hän tarkoittaa itseään.
Vehviläisen lääkkeet eivät auta tähän nykyiseen vaivaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaahas, kenraali ei lopettanutkaan kirjoitussarjaansa. Jos käyttäisin samanlaista kieltä toista mieltä olevista kuin hän, voisin sanoa, että kirjoitukset ovat olleet ”hulluja”, ”arvottomia”, ”irvokkaita” ja ”naurettavia”. Mutta tietenkään en harrasta tuollaista kielenkäyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasi kommenttiini että vielä ehtii julkaista pari blogia (ennen torstaita):
Aarno Vehviläinen #3666489 Kirjoittaja 9.5.2022 15:49
Kirjoitin jo blogini alkuun, että m.o.t.-sarja päättyy tähän: – On vuorossa viiden m.o.t.- kirjoituksen viimeinen osa,
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-5-nato-ei-pysty-suomea-suojelemaan-valitettavasti/#comment-3666437
– Tuosta sai sen käsityksen, että lopetti
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli taas saman vanhan toistoa. Vehviläinen jaksoi kertoa samat asiat noin 4 kertaa kuudessa blogikirjoituksessaan. Tässä ei ollut mitään uutta, joten huumoriarvoakaan blogilla ei ole.
Taaskaan rauhan aika ei ole oikea aika liittyä, mutta naapurimaan sotatoimet eivät myöskään saisi olla herätteenä Nato-jäsenyyden hakemiselle. Koittakaa päättää, ovatko hyvät vai huonot ajat oikea aika hakea jäsenyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomen rauhanomaiset päätökset puolustuspolitiikkaa koskien aiheuttavat naapurin taholta kyberhyökkäyksiä, hybridivaikuttamista tai muuta perusteetonta aggressiota, niin se on vain
omiaan korostamaan tarvetta etääntyä moisesta naapurista mahdollisimman kauas. Sellaisella naapurilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin päin sinä lähdet etääntymään? Saisiko hyviä vinkkejä kun olet matkustellut niin paljon. Minä olen käynyt vasta 104 maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Natoon ”vaan mennään suon yli että heilahtaa” mentaliteetilla.
Viisaat miehet ovat todenneet: ” jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”.
Jaskan pauhantaa, vai p* j* …
” Kuvitellaan siis, että Venäjä ja Suomi päätyvät de facto sotaan. Jos näin käy, tämä tapahtunee lähikuukausina.
…
Koska on ilmeistä, että NATOon mennään, niin mietitään mitä Venäjä tekee.
…”
http://jaskanpauhantaa.blogspot.com/2022/05/talvisota-osa-ii.html
Ilmoita asiaton viesti
Nyt se on ’virallista’ ihan ministerin lausumana (siis tuleva ’Talvisota II’):
” Washingtonissa vieraileva ministeri Tuppurainen kertoo Suomen olevan nyt valokeilassa: ”Talvisodan saavutukset täällä kyllä tiedetään” (IS)
Tuppurainen ’lipsautti’ Pääesikunnan suunnitelmia? Karjala takaisin?
Ilmoita asiaton viesti
Tuppuraista ei pitäisi näissä puitteissa edes mainita. On sen verran vakavat asiat kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti
On se kumma kun leimaat Naton kannattajat aivottomiksi paniikissa juokseviksi marsuiksi.
Eiköhän tässä kuitenkin ole vaan tullut esiin todellinen kansalaisten mielipide liittoutumisesta.
Vuosia on moni pitänyt mielipiteensä piilossa, kun Natomyönteinen puhe on laukaissut älyttömän vastareaktion vastustajien puolelta ja leimakirveen heiluttelun Natokiimaisesta.
Ainakin omalta kohdaltani olen nähnyt Natoon liittymisen välttämättömänä jo vuosikymmeniä.
Muutenkin olemme Natoa ”niin lähellä kuin vaatteet päällä” on mahdollista.
Ei viimeisen askeleen ottaminen juurikaan mitään muuta. Selkeyttää vain asemamme lännen joukossa.
Kunhan Venäjän nykyhallinto on historiaa, ja sotakorvaukset maksettu, voidaan taas luoda kauppasuhteita tasa arvoiselta pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoton näytelmä ja niin merkittävässä asiassa Suomelle.
Kunnioitettujen sodanjälkeisten presidenttien Paasikivestä Haloseen arvokas työ rauhan puolesta ollaan heittämässä roskakoriin.
Kuka todella tietää mitä seuraamuksia Natoon liittyminen tuo Suomelle?
Ilmoita asiaton viesti
rauhan puolesta vai n-liitt,,opps venäjän puolesta!?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Paasikivi isänmaan etua ajoi niillä keinoilla, jotka silloin olivat välttämättömiä. Niinistö tekee samaa nykytilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi opettaa Venäjän presidenttiä presidentti Niinistön suulla: (IL)
diktaattori Putinille historialliset terveiset: ”Katsokaa peiliin”
Eli jos Putin olisi tehnyt niinkuin Niinistö ohjeisti (puhelinkeskustelussa), Suomi ei olisi liittynyt Natoon!? Vapise Venäjä, nyt meillä on (ydinase)turvatakuut briteiltä, … Karjala takaisin, perkele!
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa kovastikin kismittää, kun Suomi irtautuu lopullisesti Venäjän etupiiristä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ainakaan Sale.
Ilmoita asiaton viesti
Issakainen: ”Kuka todella tietää mitä seuraamuksia Natoon liittyminen tuo Suomelle?”
No esimerkiksi nykyiset 30 Naton jäsenvaltiota sen sen tietävät, koska ovat nuo ’seuraamukset’ itse kokeneet. Suuri Kaalimaa on pitänyt kyntensä irti Nato-maiden rajoista koko Naton olemassa olon ajan. Naton jäsenille nuo ’seuraamukset’ ovat siis olleet yhtäjaksoista rauhantilaa jo vuodesta 1949. Kieltämättä yksitoikkoista ja pitkästyttävää, eikö?
Ilmoita asiaton viesti
Tilastoilla voi pelata. Venäjä on uhannut estää sen rajanaapureita liittymästä Natoon. Vuoden 2007 jälkeen rajanaapureista Natoon on yrittänyt Georgia, Ukraina ja nyt Suomi. Näille Suomea edeltäneille kahdelle ei ole ollut rauhantilaa suotu.
Ilmoita asiaton viesti
Kuudes peräkkäinen teksti, käytännössä identtinen niiden viiden edellisen kanssa. Ihan avointa ja peittelemätöntä Kremlin trollausta entiseltä sotilaalta.
Sisältö ei ole kiinnostavaa, kiinnostavaa on että mitä kuvitellaan saavutettavan. Suomalaisiin näin avoin propaganda putoaa kovin huonosti joten joko toimeksiantaja ei sitä ymmärrä tai sitten kohdeyleisö onkin ihan toisaalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kreml tykittää nyt viimeisillä kalkkiviivoilla tosi rajusti. Mutta karavaani kulkee ja itkupotkuraivarit raikaa.
Ilmoita asiaton viesti
On käsittämätöntä ettei kansanäänestystä Natosta saada aikaan, vaan kansanedustajat haluavat päättää asiasta demokratian vastaisesti. Koska Nato edellyttää hakijamaan kansalaisten tuen Naton taakse, ei Naton pitäisi ottaa jäsenhakemustamme käsiteltäväksi, koska kansanäänestys on ainoa luotettava tapa mitata kansalaisten Nato myönteisyys.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se levy ole vieläkään puhki, kansanäänestys kansanäänestys kansanäänestys kansanäänestys kansanäänestys kansanäänestys kansanäänestys kansanää….
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia vaatii jatkuvaa puolustamista ja vahvistamista, muuten ajaudutaan kokonaan diktatuurin tielle.
Ilmoita asiaton viesti
Mäkin jankutan: kansa ei tahdo kansanäänestystä, ergo kansanäänestyksen järjestäminen olisi epädemokraattista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo tätä tajua, vaikka tajuaisi, jankutus jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Ai, tulit sitten tännekin jatkamaan perässä hiihtämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti oli Ollille, ei sinulle.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta kuitenkin kirjoitit.
Ilmoita asiaton viesti
Mietipä miksi olet yleisen kirjoittelun aihe? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Demokratian kannattajille on tehty pahempaakin kuin hörhöjen perässä juokseminen historian aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä mitään demokratiaa kannata, et vain tohdi sanoa ettet kannata Natoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai demokratiaa eli kansanvaltaa kukaan kannata, sillä kansa on sama kuin väki eli demokratia on väkivaltaa. M.O.T.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä, kerrotko mikä vaihtoehtoinen malli olisi sinusta hyvä? Itse olen realisti-anarkisti, eli siis toivoisin ettei mitään valtioita tarvittaisi, mutta tällä ihmisen evoluutioasteella tarvitaan valtion väkivaltakoneistojakin…
Ilmoita asiaton viesti
Minä kannatan ehdottomasti demokratiaa. Sinä vain haluat antaa kuvan, että en kannattaisi, koska itse puolustat diktatuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Diktatuuria juu, hae nyt apua näihin harhoihisi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla vielä lupa kirjoittaa täällä?
Ilmoita asiaton viesti
Onko kansa mielestäsi sama kuin gallup?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama mitä toistelet:
Kansanedustajien Nato-kannoissa raja rikki – nyt 139 äänestäisi ”kyllä”
Eduskunnassa Nato-kantansa kertoneista reilusti yli kaksi kolmasosaa on sanonut äänestävänsä Nato-jäsenyyden puolesta.
Eduskunnassa on nyt vaadittava enemmistö Nato-jäsenyyden puolelle, vaikka viitisenkymmentä edustajaa ei ole kantaansa vielä kertonut.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008762670.html
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama mitä kansanedustajat sanovat, kun Nato vaatii jäsenyydelle kansalaisten tuen. Kansanedustajat voivat sanoa mielipiteensä sitten kansanäänestyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi olet kansan tahtoa vastaan, kun SE EI HALUA kansanäänestystä?!
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiset haluavat ilman muuta äänestää Natosta. Poliittinen johto tilaa maksettuja gallupeja, jotta saisi asian näyttämään aivan muulta.
Ilmoita asiaton viesti
Laitinen: ”Poliittinen johto tilaa maksettuja gallupeja, jotta saisi asian näyttämään aivan muulta.”
Kova väite, että poliittinen johto tilaa ja maksaa väärennettyjä mielipidetutkimuksia. Sinulla täytyy olla siitä vahvaa näyttöä, jote lyöpä todisteet pöytään, ole hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Näkeehän tuon lapsikin miten kansanedustajat toimivat demokratiaa vastaan ja käyttävät kaikki likaisimmatkin keinot siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitä ole vielä kysytty kansalta, mitä se haluaa. Gallupit eivät äänestä.
Ilmoita asiaton viesti
Laitinen: ”Koska Nato edellyttää hakijamaan kansalaisten tuen Naton taakse, ei Naton pitäisi ottaa jäsenhakemustamme käsiteltäväksi, koska kansanäänestys on ainoa luotettava tapa mitata kansalaisten Nato myönteisyys.”
Mene nyt hyvä mies sinne Naton konttoriin Brysseliin selittämään tuo asia juurta jaksain niille Naton herroille ihan paikan päällä. Ne tolvanat ovat ehtineet ottaa jäseniksi jo 27 maata, joissa ei ole järjestetty kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä!
Ilmoita asiaton viesti
Se, että muualla ei toimita demokratian mukaan, ei tarkoita ettei meidän tulisi noudattaa demokratiaa. Ja nyt sitä demokratiaa tulee todella noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kansanäänestys ole luotettava. Mutta optioita pitää miettiä tarpeen tullen Natosta eroamiseen. Kuinka se käytännössä tapahtuisi? Olemmeko varautuneet niin vihollisten kuin mahdollisesti vihollisiksi kääntyvien liittolaisten varalle, jne.?
Ilmoita asiaton viesti
”Todennäköisesti Suomi tulee jäsenyysvuosina kärsimään Venäjän vastatoimista eniten juuri laajennetun sodankäynnin ja erilaisten hybridi-iskujen kohteena.”
Kun meillä on tuollainen naapuri joka näin reagoi itsenäisen maan turvallisuusratkaisuun liittyä puolustusliittoon, niin eikö se ole mitä suurin syy liittyä NATOon?
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali Vehviläinen on toiminut mm. Itäisen maanpuolustusalueen esikuntapäällikkönä. Näin jälkeenpäin hirvittää, mitkä vaikutusmahdollisuudet itänaapurillamme on saattanut olla Suomen puolustukseen ja millaista tietoa on voinut virrata itärajan yli.
Tämä toki on pelkkää spekulaatiota, mutta sille on syynsä, kuten kaikki ymmärtävät.
Ilmoita asiaton viesti
Arno Kotro, kiinnostava kommentti henkilöltä, joka haluaa lakkauttaa yleisen asevelvollisuuden. Vihjailet asiasta, jota itse teet.
Jos psyyke kestää, katso tämä Tyrnävä Shown Vapaussota Special, saat sivistystä mitä tapahtui Suomessa vuonna 1918.
https://www.youtube.com/watch?v=-p6FJCDx-Gs
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen haluaa lisätä Kotron jo ennestään suurta tuskaa ja epäilyjä siitä, miten kamalia vaikutusmahdollisuuksia Venäjän Federaatiolla on ollutkaan, ilmoittamalla, että Vehviläinen on käynyt Venäjällä useita kertoja.
Kaikkein voimakkaimman vaikutuksen Vehviläiseen teki ETYJ:n LTL-toimiin (luottamusta- ja turvallisuutta lisääviin toimiin) kuulunut tarkastus juuri ennen vuosituhannen vaihtumista. Tuolloin tarkastetut Venäjän Federaation asevoimien yksiköt olivat niin huonossa kunnossa (syynä NL:n hajoamisen jälkeinen taloudellinen ym kaaos), etteivät pelot ja huolet Venäjän sisäisistä rauhattomuuksista olleet liioiteltuja.
Kotro ja muut Venäjän vaikutusmahdollisuuksista kiinnostuneet voivat saada luettavakseen LTL-tarkastuksesta laaditun kertomuksen ETYJ:n päämajasta Wienistä. Myös Vehviläisen muista virallisista vierailuista (työmatkoista) Venäjälle on tehty asianmukaiset kertomukset.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän useampikin entinen, kriittisesti Natoon suhtautunut Puolustusvoimien komentaja on kääntänyt kelkkansa?
Ilmoita asiaton viesti
He ovat ”naurettavasti” ja ”arvottomasti” menneet ”hurahtaneiden” perässä. Vain yksi kenraali tuntee asiat.
Ilmoita asiaton viesti
Noin varmaan ”itä-kenraali” ajattelee.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Aarno jälleen kerran hyvästä kirjoituksesta.
Olen myös ottanut kantaa asiaa perussuomalaisten näkökulmasta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/perussuomalaiset-tekevat-virheen-nato-kantansa-kanssa/
Ilmoita asiaton viesti
Arvon blogistilla on luullakseni kotivakuutus. Puolustusvoimat ovat kotivakuutus Suomi-neidolle pahojen päivien varalle. Natoon liittymistä voi verrata kotivakuutuksen parantamiseen pahojen päivien varalle.
Minusta tuntuu, että blogisti ei nyt tunnu olevan ajan tasalla näine hybridi- ja kyberuhkineen. Uskon, että meillä on kyvykkyyttä myös vastatoimiin näissä asioissa. Nuoremmat sukupolvet ovat hyvin pätevää väkeä näissä asioissa ja valtio hyödyntää luonnollisesti tätä asiaa. Koulutus on nähdäkseni siihen riittävällä tasolla. Armeijassa osataan yleensä poimia sopivat henkilöt sopiviin tehtäviin.
Nuorempi poikani muutti aikanaan painovoimaa eräässä sotapelissä. Poika siinä nauraa hekotteli, kun vastustaja ”kellui” katon rajassa pääsemättä alas. Jenkkikenraali tepasteli samassa pelissä tonttulakki päässä Omaha Beachilla.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin ihmettelin Stubbin aiempia lausuntoja, pyörittelyjä ”Vakuutusta ei saa, jos talo on tulessa”. Sitten muutaman päivän päästä tuli selkeämpi viesti, samaa mietin, että tuli kuitenkin lopulta järkiinsä. Keneltä lie piti varmistella, mitä mieltä kannattaa asiasta olla?
Ilmoita asiaton viesti
Koti- tai palovakuutuksesta kiinnostuneille Nato-hurmaisille tiedoksi, että Suomelle ainoa varma turvatakuu on kansan korkea puolustustahto ja hyvässä kunnossa oleva kansallinen puolustus.
Jukka Mikkola on toistuvasti epäillyt, ettei blogisti ole ajan tasalla hybridi- ja kybersodankäynnin suhteen. Blogisti haluaa julkisesti ilmoittaa, että hän luottaa alla mainittuihin asiantuntijoihin enemmän kuin Mikkolan kehumaan nuorempaan poikaansa. Toki nuorissa on potentiaalia, jota myös blogisti ihailee.
Euroopan parhaimpiin asiantuntijoihin kuuluvat professori Teija Tiilikainen (Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja) ja tekniikan tohtori Catharina Candolin (puolustusvoimien tietohallintopäällikkö ja kyberpuolustuksen erityisasiantuntija) kertoivat viikko sitten tilanteesta ohjelmassa Natonansökan kan leda till cyberattacker – vad händer då?
Ilmoita asiaton viesti
Nuorempi poikani ei toimi kybertekniikan alalla, vaikka yritin häntä saada siihen houkuteltua. Hänen isoisänsä puolusti maata konepistoolilla Talvisodassa ja olisi ollut tietysti kohtuullista, että pojanpoika olisi ollut ammatissa, jossa maata puolustetaan tässä kybermaailmassa. Potentiaalia olisi ollut riittävästi.
Katsoin aamu-tv:stä Jyväskylän yliopiston kybertekniikan professori, sotatieteiden tohtori Martti Lehdon haastattelun. Kyllä siitä kävi selväksi, että tälläkin alalla ”Rolls Royce kulkee riittävästi.”
https://www.ksml.fi/paikalliset/2564899
Ilmoita asiaton viesti
Tällä omalla vertauksellani kotivakuutuksesta ei ole mitään tekemistä Stubbin vertauksen kanssa. Kyllä se on ihan omaa ajattelua.
Stubb jäi poliittisen historiaan pääministerinä, joka äänesti oman hallituksensa lakiesitystä vastaan Eduskunnassa! Taitaa olla ainutlaatuista länsimaisissa demokratioissa.
En arvosta häntä poliitikkona kovinkaan korkealle. Onneksi hän häipyi Firenzeen. Suomenkieli tuntee sanan ”huuliveikko.”
Ilmoita asiaton viesti
Copy paste ”evp” blogi. Ei jatkoon.
Suomi menee Natoon vaikka kuinka täällä Venäjää vielä nämä ”eräät” kannattaa…
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyvä ja analyyttinen asiantuntijan kirjoitus.
Tämänkin blogin kommentointi osoittaa kuinka arvotonta Nato-keskustelun motiivit ovat. Jos olet eri mieltä valtavirran kanssa – vaikkakin täysin oikein perustein – leimaannut Putinin trolliksi.
Suomi on samalla linjalla ja samoin perustein ryhtymässä Venäjän vastaiseen rintamaan, kun liityimme 1941 Saksan rinnalla käymään sotaa silloista Neuvostoliittoa vastaan. Tästä ei hyvä seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Vain Venäjän ja sinun mielestä ”vastarintaan”.
Eli Suomi ei tee, kuten VENÄJÄ haluaa ja vastustaa Venäjän tahtoa.
Se on kuule vaan sillä tavalla, että Venäjä ei enää sanele, millä tavoin Suomi hoitaa puolustuspolitiikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin, tästä ei hyvä seuraa. Hönöt poliitikkomme kuvittelevat saavansa turvatakuut, kun kuuntelevat joitakin yksittäisiä poliitikkoja tai armeijan miehiä. Kun oikeat turvatakuut voi myöntää vain eri maiden parlamentit ja niitä emme ole saaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Britannia lupasi historialliset sotilaalliset turvatakuut Suomelle
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008810164.html
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja.”
Siinä se jo tulikin, voi sisältää tai sitten ei voi, joten mitään oikeita sitovia turvatakuita ei valitettavasti ole. Sitovat turvatakuut päätetään eri maiden parlamenteissa ja sitä ei yhdenkään valtion parlamentti ole käsitellyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kyselin tuolla ylempänä että kenelle nämä tekstit on suunnattu ja keneen niiden pitäisi oikein upota. Jaakko antoi vastauksen, ihmettelen kyllä kun olen pitänyt sinua kokeneena ja monessa liemessä keitettynä kaverina. Ja nyt tällanen propaganda uppoaa kuin veitsi voihin.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyypä todeta, että historiatietämys on todella vääristynyt, jos kykenee vetämään yhtäläisyyden vuoden 1941 ja vuoden 2022 ratkaisuille.
Ilmoita asiaton viesti
Olen viimeisen 10 – 15 vuoden aikana pitänyt lukuisia esitelmiä Suomen sotahistoriasta neljällä eri kielellä. Esitelmiini olen hankkinut kaiken tiedon historiankirjoista, enkä esitä omia mielipiteitäni.
Käsitykseni ja historiantietämykseni perustuvat siis lukemaani. Kun luin tämän päiväisiä Venäjän vallanpitäjien kommenteja Suomen liittymisestä Natoon, ei tulkintani vuoden 1941 tapahtumiin ole kovinkaan kaukana toisistaan: ”Venäjä kokee, että Suomi on liittoutumassa Venäjän vihollisten rintamaan, ja seuraukset ovat sen mukaisia”.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on arvokas ja kunnioitettava näytelmä NATO-jäsenyyden hakemisessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Arvoton näytelmä Nato-jäsenyyden hakemisesta”
Arvoton??
On irvokasta että naapurivaltio on raan raiskauksen kohde ja samaan aikaan suomalainen sotilas puhuu paskaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Arvoton??”
Arvoton näytelmä muuten, paitsi ettei ole arvoton eikä näytelmä. Koko valtiojohto ja laaja poliittinen kenttä tekemässä harvinaisen yksimielistä ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinstön kommentti liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen oli erikoinen. Hän esitti perusteluna, että syynä oli Venäjä. Miksi aloititte sodan. No, ei kai Suomea vastaan ole hyökätty. Tytti Tuppurainen näki asian lastentarhan opettajan vinkkelistä. Venäjän pitäisi oppia käyttäytymään kuin aikuinen.
Valtapolitiikassa on tiettyjä lainalaisuuksia. Ei Venäjä tai Putin hyökännyt Ukrainaan suutuspäissään. Myös propagandaa Venäjän surkeudesta ja mm. sotapikien kännyköiden käytöstä ja äideille soittamisista oli huuhaata. Valheen astetta on noostettu, että hönöt politiikot jatkavat Ukrainan aseistamista. Kukaan rehellinen ihminen ei voi nähdä Ukrainan aseistamisessa tässä kohtaa enää mitään muuta kuin halua tuhota Venäjä. Ukraina kärsii. No, pakolaiset ehkä saivat mahdollisuuden EU:ssa.
Suomi ja Ruotsi on saatu valheen pauloihin.
Suomeen on tullut kaikkein yksipuolisin sanoma läpi. Iltapäivälehdissä on otettu vakavana lähteenä Ukrainan tiedustelupalvelun tiedot.
Samaan aikaan toiset suomalaiset ovat sokaistuneet sodan alettua ja alkaneet kyttäämään toisten suomalaisten oikeaoppisuutta. Venäjän lähinnä kuviteltuja kätyreitä ilmiannetaan urakalla. Jo se, että kehtaa pohtia maailmaa Suomen edun kannalta on ajatusrikos.
Tällaisina aikoina pitäisi olla johdossa henkilö, joka pyrkii hankkimaan realistisen tilannekuvan. Niinistön suorasukainen ja diplomatiasta vapaa hyökkäys Venäjää kohtaan kielii siitä, että miehen ja hänen edustamansa koko instituution lähipiirin todellisuudentajuun on vaikuttanut massiivinen propaganda jota Suomeen ja koko EU alueelle on syötetty. Sinänsä länsimaissa pitäisi olla mielipiteen vapaus ja demokraattisen keskustelun pitäisi johtaa punnittuihin ratkaisuihin. Näin teoriassa.
Itsevaltaisissa maissa on tavattu tyypillisesti pitkään johdossa olleita johtajia, joilla alkaa kriisioloissa todellisuudentaju pettää. Persian shaahi teki aikoinaan (1970-luvun alussa) jonkun pakanallisen rukouksen Kyyroksen haudalla. Moni katsoi, että siinä luotiin pohja islamilaiselle vallankumoukselle. Niinistön puhe ei varmaankaan sysää maatamme islamilaiseen vallankumoukseen. Jotain irti todellisuudesta oli Niinistön letkautuksessa. Uskoakseni syy on siinä, että Suomi on täyden propagandakuplan sisällä, jossa ruokitaan villejä ajatuksia Ukrainan voitoista. Samoja juttuja oli Syyriassa. Ei sodan kulkua käännetä jollain aseavuilla ja sotilaiden pikakoulutuksilla Tämä tilannekuvan hatara pohja ei kuitenkaan pistänyt silmään.Puheessa paistoi sellainen ajatus, että Suomi jotenkin selvisi. Natoon turvaseksikkäästi sisään.
Suomen iltapäivälehdistöä lukemalla saattaa kokea, että kaikki seuraamukset ovat tiedossa. Luulisi nimittäin, että pikkuisen maan johdossa olisi mielessä mitä nyt tapahtuu. Kansalle Natosta ilmoitetaan ”torilla tavataan” hengessä. Eikö haasteet vasta ala tämän jälkeen? Joku taitava ulkopolitiikan johtaja valottaisi hieman tulevia skenaarioita. Sauli jää eläkkeelle. Suomi eurossa ja Natossa. Mitä tästä kaikesta jää sille Natoon pelotellulle rivisuomalaiselle?
Euroopan talous on sakkaamassa ja maamme varusmiesarmeija ei ehkä sittenkään ole riittävä, jos sen tehtävä on jatkossa luoda Nato-pelotetta Venäjän rajalle. Pelotteena F35 lisättynä Natolla voi ulkopuoliseista näyttää siltä, että maamme valmistautuu hyökkäämään. Kyse on selkeästi erilaisesta Naton jäsenestä verrattuna Baltian maihin.
Ilmoita asiaton viesti
Iiro, Naton jäsenenä Suomi valmistautuu hyökkäämään. Tässä mitä pohjoismaiset ystävämme olivat 2011 tekemässä Libyassa.
”Norja ja Tanska ahkerimpia pommittajia Libyassa
Norjan ja Tanskan hävittäjät ovat suhteessa aktiivisimpia osallistujia Libyassa tehtäviin ilmaiskuihin.”
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000393858.html
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö sitten vain odottaa, että Venäjä hyökkää ja sitten yrittää NATO:on, että jospa sitten ottaisivat? Mikä ihme siinä NATO:ssa on niin kauheaa? Kun siinä on jo yli 90 % EU-maista.
Juu, Suomihan se lähtee heti hyökkäämään Venäjälle, kun on NATO:ssa. Mene äkkiä hoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei jatkossa ole muuta kuin Natomaa. Jos Naton ja Venäjän kesken jännitteet kiristyy sodaksi, niin ei Suomi ole muuta kuin liittokunnan osa ja maa-alueen sijainnin takia alusta hyökkäykselle.
Näin sen näkee Venäjä. Suomessa sumutetaan kansaa ja esitetään asia niin, että Venäjä tietää hyvin, ettei Suomi kuin puolusta itseään. Jos Venäjä ei sääli ukrainalaista, joka toi Natoa sen etupiiriin, niin en tiedä, kuinka korkea kynnys on sotia Suomea vastaan.
Suomi ei varmaankaan hyökkää missään suur-Suomi hengessä itään, mutta riskit kasvaa, että meidät vedetään sellaiseen tilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään kello 10 Niinistö ja Marin kertovat kantansa – näin seuraat suurta Nato-päivää
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/62e6f382-b3a5-486f-b637-439996a8d785
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö vastasi kysymykseen hyvin eilen.
Venäjällä on nyt peiliinkatsomisen paikka.
Putinin arvostelijoiden joukko on kasvamassa Venäjällä yhä kovasanaisempina.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Niinistö kehoitti peilin katsomista ( look at the mirror) eikä suinkaan peiliin katsomista (look in the mirror).
Kaksi vallan eri asiaa.
Niinistölle ominainen kryptinen toteamus kaipaa vielä politiikan erikoisasiantuntijoiden ja Venäjä-osaajien analyysiä ja lisäselvennystä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Niinistön viesti käynyt selväksi sen enempää tästä mainiten ?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tulleen tiedon mukaan Kremlin käytävälle asti on tänä aamuna kantautunut vessassa vaativaan sävyyn lausuttu ”Kerro kerro kuvastin, ken sai aikaan hämmingin”.
Ilmoita asiaton viesti
Odotamme jännityksellä presidentin ja pääministerin perusteluja sille, miksi Suomi valitsee Nato-päätöksellään jännitystä ja sodanvaaraa lisäävän vaihtoehdon?
Parempi vaihtoehto Suomelle ja Euroopan turvallisuudelle olisi valinta, joka tukee nykyistä rauhallista ja vakaata asetelmaa Pohjolan sivusuunnalla.
Ilmoita asiaton viesti
NATO-jäsenyys vähentää sodanvaaraa. Ja ainut vaara on Venäjä tuolta osin. Venäjä taas tunnetusti on hyökännyt juurikin liittoutumattomia rajanaapureitaan vastaan, eikä koskaan NATO-maata vastaan. On ollut idioottimaista olla NATOn ulkopuolella näinkin kauan, mutta onneksi se nyt loppuu. Oma ajattelusi on ollut aivan nurinkurin kaiken aikaa ja vaarantaisi Suomen/suomalaisten turvallisuuden. Lähes koko eduskunta on jäsenyyden kannalla ja presidentin ja pääministerin mielipiteen jälkeen yli 80% on jäsenyyden kannalla – suurempi osa vielä ensi viikon Ruotsin päätöksen jälkeen. Omat perustelusi NATO-jäsenyyttä vastaan ovat olleet onnettoman huonoja kerta toisensa jälkeen, joten en ihmettele monien antamaa kritiikkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on jo turvatakuusopimus Iso-Britannian kanssa. Sopimus ei edellytä Suomelta Nato -jäsenyyttä.
Iso-Britannia on ydinasevaltio.
Mikä lisäarvo seuraisi Naton täysjäsenyydestä ?
Ilmoita asiaton viesti
Klo 10:00 julkistetaan NATO kantamme. Menemme jäseneksi, pulinat pois. 🇫🇮🇫🇮🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
”Menemme jäseneksi”, mutta emme todellakaan vielä tänään.
”… pulinat pois.” – Turha toivo!
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Tässä tulee PM:n ja presidentin kanta. Siitä se jäsenyys lähtee rakentumaan. 🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮
HYVÄ SUOMI! NATO ON PARAS PUOLUSTUSLIITTO MAAILMASSA!!!
Ilmoita asiaton viesti
Kolmekymmentä siniristilippua?! Niistä riittäisi yksi tykistöjaoksen joka ukolle, mikä ei varmasti olekaan sattuma.
Ilmoita asiaton viesti