Itsenäinen Suomi meni – Nato-Suomi tuli
Niin siinä sitten kävi. Itsenäinen Suomi meni ja Nato-Suomi tuli.
Aiemmin harkiten ja vastuullisesti toiminut Suomen valtiojohto päätti hoitaa jäsenyyshakemuksen Natoon niin sanotulla ”livautustaktiikalla”. Jäsenhakemus valmisteltiin ja ”livautettiin” Natossa käsiteltäväksi sellaisella vauhdilla, etteivät kansa ja kansanedustajat ehtineet toipua Ukrainan sodan aiheuttamasta järkytyksestä ja hetkellisestä Nato-huumasta.
Valmisteluprosessia leimasi kova kiire, vaikka Suomessa ei ollut todellista hätää tai kiirettä. Pelkästään tunteiden pohjalta ja vajain tiedoin tehdyt ennakkopäätökset johtivat hakoteille jäsenyyden hyödyistä ja haitoista tehdyt arviot. Yli puolet kansanedustajista oli tehnyt lopullisen päätöksensä Nato-jäsenyyden hakemisesta jo ennen valiokuntien valmistelutyön alkamista. Niinpä valmistelu- ja päätösprosessista tuli farssi, kuten tämän kirjoitussarjan ensimmäisessä kirjoituksessa pelättiin. – – Suomestako Naton rautaesiripun tärkein portinvartija? / Myös Nato-jäsenyyden vaarat on arvioitava tarkoin.
Tulevina vuosikymmeninä Nato-Suomen syntyä selvittävät tutkijat varmaan ihmettelevät, kuinka köykäisin perustein Suomessa on voitu tehdä historiallisen suuri päätös vuonna 2022? – Hätäisessä valmistelussa ei ole lainkaan kiinnitetty huomiota Nato-jäsenyyteen liittyviin kielteisiin seikkoihin, saati vaaroihin, mikä näkyy päätöksen perusteeksi laaditussa Valtioneuvoston selonteossa (”Selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon” / VNS 3/2022 vp 15.5.2022).
Selonteossa luetellaan pari (2) konekirjoitusliuskaa näennäisiä hyötyjä Natoon liittymisen puolesta. Haitoista ei ole yhtäkään (1) sanaa. Hämmästyttävä suoritus nopeasti ”natottuneelta” hallitukselta. Ei edes yhtä (1) sanaa haitoista, vaaroista tai epäkohdista? Vastaavaan itsepetokseen ja hämäykseen kuin nykyinen Nato-hallitus eivät ole pystyneet paljon parjatut takavuosien ”suomettuneet” hallituksetkaan.
* * * * *
Onhan Nato keskustelua käyty jo kymmeniä vuosia, väittää Nato-kuoro eduskunnan ”suuren salin” oikealla laidalla. Keskellä salia nyökytellään hyväksyvästi demareita myöten. Aiemmin tiukasti rauhan puolella olleetkin ovat siirtyneet Naton sapelinkalistelukaartiin. Ainoastaan salin vasemmalla laidalla on jaksettu uskoa, että Suomen vahvin ja varmin turva on aina Suomen puolustusvoimat (puolustusvoimat.fi).
Onko todella keskusteltu vai pelkästään ”juupas – eipäs” lällätetty? – Olipa tilanne niin tai näin, ainakin tiedot 2000-luvun strategisesta ja voimapoliittisesta asetelmasta ja meneillään olevasta suuresta muutoksesta ovat vajaita useimmilla keskustelijoilla. Liian usein vedotaan II ms:n tai taakse jääneen kylmän sodan tapahtumiin. Nykypäivän, saati tulevaisuuden, turvallisuus- ja voimapolitiikkaan suhtautumisen ratkaisevat suurelta osin tunteet, mikä selittää Ukrainan sodan kauhukuvien aiheuttaman Nato-huuman.
Nyt päättyvä kirjoitussarja käsittää kaikkiaan 10 kirjoitusta vajaan kuukauden aikana (26.4. -21.5.2022). Tarkoituksena on ollut tuoda esiin Nato-jäsenyyden hyötyjen ohella ennen muuta niitä haittoja ja uhkia, joita jäsenyyteen liittyy ja joita ei ole otettu huomioon eduskunnan hätäisessä Nato-päätöksen valmistelussa. Keskeisiä ovat viisi m.o.t.-kirjoitusta:
”Nato tarvitsee Suomea enemmän kuin Suomi Natoa”, on ollut kirjoitusten motto ja johtava teema.
”Tunne vihollisesi” on sotilasstrategian perusoppi.
Putinin yli 20 vuotta jatkunut Venäjän kansan systemaattinen manipulointi ja väärän kansallisuhon & Nato-vihan kasvattaminen on syytä ymmärtää, kun Suomi nyt asettuu Naton ”esitaistelijaksi” ja Nato-vihan keskeiseksi maalitauluksi. – – Nato-viha (fasismi- ja natsi-viha) on Putinille vallankäytön apuväline.
Suosittelen, että suomalaiset aloittavat perehtymiseen venäläisten ajatteluun. – – https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162201
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen että painut Venäjälle. End of story.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Suomen puolustusvoimissa ole voinut edetä kuka tahansa.
Ymmärrän, että Venäjälle ollaan potkimassa Venäjän selkeitä puhemiehiä. Jos korkealla sotilashenkilöllä on erilainen näkemys Natosta, niin näytetään ovea Venäjälle. Kovin hyvää maanpuolustustahtoa näille kansalaisia Venäjälle ajavilla ei ole. Minusta tällainen todistaa, että jonkinlainen irrationaalisuus on päässyt valloilleen.
Arno Kotron mukaan se, että jollain ei-Natoa kannattava (kenraali) on noussut puolustusvoimissa kertoo siitä, että vääränlaisia ihmisiä on päässyt ylenemään.
Hetkinen. Kun katsoo listaa Suomen korkeista upseereista, niin lähes jokaisella on taustalla ollut jotain kursseja tai muuta USA:ssa. Se voi olla tarkoituksenmukaista aseistuksen oppimisen kannalta. Eikö juuri sellaisessa seurassa pidä olla tarkkana, etteivät amerikkalaiset kurssittelijat ujuta jotain omaa agendaansa. Joissain asioissa maiden intressit voivat olla yhteneväisiä.
Tämä Natoon liittyminen hyödyttää muita Natossa enemmän kuin Suomea. Mukana on lisäksi suuret riskit vihamielisen rajan pystyttämisen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai Suomen liittyminen Natoon hyödyttää Natoa enemmän kuin Natoon liittyminen Suomea. Naton itäraja vakaantuu Suomen liittyessä. Baltian puolustaminen käy helpommin ja koko Suomenlahti saadaan suljettua kriisin sattuessa. Läntisen Venäjän huoltovarmuus muodostuu olemattomaksi, kun Mustameri ja Itämeri suljetaan sen laivastoilta.
MItä tämä tarkoittaa? Vihamielistä rajaa? Ei, vaan se tarkoittaa sitä, ettei Venäjällä ole mitään järjellistä syytä ikinä ryhtyä sotilaallisiin toimiin yhtäkään Nato-maata kohtaan. Nato on sotilaallinen puolustusyhteistyöjärjestö. Sen tehtävä on torjua sotilaalliset uhat. Suomen liittyessä Nato on paljon vahvempi tehtävässään.
Kun raja muodostuu Venäjältä katsottuna pitäväksi ja ylittämättömäksi, se lakkaa olemasta sinne suuntaan vihamielinen. Suomi eikä Nato tuota rajaa ylitä. Luottamus voi kasvaa, kunhan Venäjä lopettaa aggressiiviset sotaretkensä. Suomen raja ei ole venäläisjoukkojen ylitettävissä enää ikinä.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen että menet takaisin Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
suosittelen että sinäkin kuuntelet tämän
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008668158.html
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti tämä ei olisi totta. Eihän?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/db98cb35-179d-44b8-bdec-115e5053fc45
Ilmoita asiaton viesti
”Itsenäinen Suomi meni ja Nato-Suomi tuli.” Kenraalin mielestä Euroopassa ei juuri taida olla itsenäisiä valtioita? Sellaiset kansallisesta identiteetistään erittäin epävarmat maat kuin Ranska ja Britannia ovat nekin luopuneet itsenäisyydestään?
Ilmoita asiaton viesti
Terveiset Nato-maasta Ääspanjasta/Kataloniasta, täälläkin ihan itsenäisyytensä ja omanarvontuntonsa menettäneet…
Ilmoita asiaton viesti
Maailmasta löytyy monenlaisia itsenäisiä maita. Toiset haluavat olla enemmän USA:n ohjauksen ja tarvittaessa vahvan painostuksen kohteena kuin toiset.
Ajankohtaista Naton sisäistä ottelua (USA:n ja Turkin kamppailu) seuratessa kiinnostaa, kuinka USA:n mielellään käyttämä ”vipuvarsi” (Ylen toimittaja Ida Tikan / Washington DC käyttämä ilmaus) toimii Nato-maa Turkin kohdalla.
Vanhaa sotilasta kiinnostaa yhtenä kiistelyn kohteena oleva kurdien asema ja tulevaisuus. Kurdit ovat itsenäisyytensä ansainneet ja nyt taakse jäävä itsenäinen Suomi tuki kurdeja monin tavoin (sotilaallinen koulutusapu ym). Taitaa Nato-Suomelle tulla heti alkuun rajoituksia asioihin, joista aiemmin päätettiin Helsingissä Arkadianmäellä?
Ilmoita asiaton viesti
NATO ei aja tankkejaan minkään rajan läpi Suomeeen — ilman ko. maan lupaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Nato-jäsenyyden kannattajana toteaisin, että hakemus hoidettiin tehokkaasti ja tyylikkäästi. Ilahduttavaa oli myös eduskunnan laaja yksimielisyys asiasta.
Suomen päätöksen ohella on huomioitava Ruotsin ratkaisu. Puolueettomuus politiikkaa yli kahden vuosisadan ajan harjoittanut maa katsoi, ettei se enää riitä, vaan on aika liittoutua. Minusta Ruotsin linjan muutos oli Suomeakin suurempi.
Suomi on aina hakenut turvaa lännestä, kun Ruotsi on aina katsonut kuuluvansa siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Moni tuntee sanonnan: ”Hyvin vaari veisaa, vaan väärä virttä.”
Ilmoita asiaton viesti
Hieno päätös kirjoitussarjalle eli nyt sitten tiedämme, että Natoon kuuluvat maat eivät ole itsenäisiä. Mitähän mahtaisi vaikka ranskalainen lukija ajatella tästä?
Oikeasti tämä kirjoitus on Vehviläiseltä todellinen pohjanoteeraus. Nyt alkaa näyttää siltä, että Vehviläiselle saattaisi olla kysyntää VKK-puolueessa, kuten Janne Salonen taannoin Puheenvuorossa ennusti.
Ilmoita asiaton viesti
Ranska tai Turkki ja jopa Iso-Britannia ovat melko itsenäisiä Natossa, eikä niillä ole rajaa Venäjän kanssa. Suomi menee Natoon täydelliseksi vessojen siivoojaksi. Niin kauan kuin Suomen kautta aiheutetaan ongelmia Venäjälle, siellä ollaan taputtelemassa selkään. Jos Suomi puolestaan joutuu pulaan, todellinen ystävien määrä paljastuu.
Suomi ei taivu ostamaan kaasua ruplilla. Onko Saksa siis suomettuneempi kuin Suomi. Samaan aikaan aseisiin pitäisi satsata lisää. Joillekin Natoon kuuluminen tuo jotain hienoa statusta. Eikö Ranska tai Venäjälle uhoava Hollanti ole etäisyyksien takia eri asemassa kuin Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi itsenäisenä saarekkeena olisi Nordlingin mallissa Valko-Venäjän asemassa. Itsenäisyys kunniassa.
Ukraina ei suostunut venäjän vessojen siivoojaksi. Miksi olisikaan, kun venäläisasunnoissa ei ole edes vessanpyttyjä. Sotaretken saaliina muutamat sotilaat sellaiset ovat saaneet anastetuksi.
Nordling, Suomi liittyy Natoon. The End of YYA-story.
Ilmoita asiaton viesti
”Hieno päätös kirjoitussarjalle” taitaa kuitenkin olla toiveajattelua. Johan tuore blogistimme on jo aiemminkin uhkaillut meitä ”Nyt päättyvällä kirjoitussarjalla”. Ja katin kontit. ”Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan”. Tätä oman itsen copypasterointia taitaa olla luvassa lisää, lisää ja lisää, ehkä jo heti huomenna. Kas kun sitten alkaa uusi, hieno kirjoitussarja. Arvatkaapa mistä aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Voit hyvinkin olla oikeassa. Jatkoa voisi tulla vaikka siitä, kuinka Nato-jäsenyys on riistänyt jo 29 maalta itsenäisyyden?
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta mikä tahansa järjestö joka laajenee liian erilaisia valtioita käsittäväksi alkaa vesittymään. Suomessa on unohtunut, että Turkki on merkittävä Nato maa ja sitten mukana on entisiä Varsovan liiton maita.
Erityisesti Saksaa on nöyryytetty Natossa. Turkkilaiset ja vastaavat ovat avoimesti halveksineet saksalaisia joukkoja eri käänteissä mm. Vuonna 1991 Kuwaitin sodan aikoihin turkkilaiset kävelivät saksalaisten yli ja totesivat keskustelevansa USAn kanssa. Saksa on osin historiansa takia nähty eräänä toiminnan kohteena eli se on ollut miehitetty. Saksan panos Natossa lähinnä rahallista. Talous on niin iso, että kymmeniä miljardeja löytyy sieltä herkästi.
Aikoinaan puhuttiin uhkakuvatyhjiöstä Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Islamilainen maailma otti jossain vaiheessa huomion itseensä. Nyt on Kiina (Wuhanin viiruksineen) noussut tilalle. Niinpä Natossa puhutaan jo Kiinasta toimintakenttänä jatkossa.
Näyttää siltä kuin Suomi haluasi liittyä 1990-luvun Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
NATO ei juurikaan vie Suomelta itsenäisyyttä muualta kuin puolustuspolitiikasta ja loput vähäisestä EU:n jäljiltä jääneestä ulkopolitiikasta. Eli itsenäisyys pääosin meni jo vuoden 1995 alusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Tässä tapauksessa jopa EUn kautta Suomi joutui osapuoleksi ja aseistaa Venäjän vastustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali kirjoittaa: ”Tarkoituksena on ollut tuoda esiin Nato-jäsenyyden hyötyjen ohella…” Minulle on nyt jäänyt noista kirjoituksista epäselväksi, mitkä ne jäsenyyden hyödyt ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen on ihan vahingossa unohtanut listata Nato-jäsenyyden hyödyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia kenraalille lukusuosituksesta. Teoksen alkupuolella analysoidaan Neuvostoliiton/Venäjän johdossa vaikuttaneita koulukuntia. Ne nimetään ukrainalainen, leningradin koulukunta. Ehkä voisi lisäksi heittää ”kaukasuksen jengi” sekä ”siperian porukka”. Vaikutusena heilläkin.
Mutta asiaan: Hallinnon keskeiset porukat määritellään läheisyysperiaatteen avulla. Ruotsalainen sananlasku ”lika barn leka bäst” ilmaisee myös saman.
– yhteisellä kulttuurilla ja alueella on vetovoimaa siinä, että ihmiset ymmärtävät paremmin toisiaan. ”Kuka suomalainen nyt ymmärtäisi savolaista” – kaltaiset letkautukset ovat arkielämässä totta.
Seuraus: Myös EU -politiikkaa ja syntyviä hetkellisiä/pysyvämpiä koalitioita on syytä analyseerata tästä läheisyysperiaattteesta käsin.
Valitettavaa on, että suomalais-ugrilaiset ovat etäällä kaikista EU -ryhmittymistä. Se vain on niin, että verenperintö tuottaa sen ”lika barn leka bäst” -ilmiön.
Viime kädessä EU -maat taitavat ryhmittyä kovissa kysymyksissä tuon ”verenperinnön” mukaan. Kovia kysymyksiä ovat esimerkiksi EU:n suuret avustuspaketit.
Ps. Verenperintö ei tarkoita geenitaustaa vaan vuosisataista yhteistä kulttuurihistoriaa, vuosituhantisia kielellisiä juuria jotka vaikuttavat ajattelun tapaamme.
Me suomalaiset olemme virolaisia lukuunottamatta yksin EU -maailmassa. Se olisi ehkä realiteettina huomioitava. ”Me kuulumme heihin” – mutta kun me vain emme kuulu vaan yksin on taiteiltava EU- politiikasssa. Ja kait Naton sisälläkin. Ainoa kaverimme on Viro. Vääntövoimaa on vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraalin soisi myös jatkavan Blogistanian kansalaisena, vaikka tämä teidän kirjoitussarjanne viimeinen osa nyt onkin käsillä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Et ole tainnut seurata, kuinka Ruotsi ja Suomi ovat yhdessä valmistautuneet Nato-jäsenyyden hakemiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Eri mieltä. Ei ole olemassa EU-tasolla ne eurooppalaiset ja me suomalaiset, käsitystä ei tue oikein mikään. Yhteydet Keski-Eurooppaan olivat tiiviit jo myöhäiskeskiajalla ja vaikka kieli yhdessä Viron kanssa poikkeaa, niin kielelliseltä pohjalta eron tekeminen on teennäistä.
Samoin eurooppalainen kulttuuri on ulottanut lokeroonsa tänne, toki ensin pieneen sivistyneistön, mutta sen kautta muuhun kansaan.
Ilmoita asiaton viesti
Varila on ilmeisesti myös onnellisen tietämätön Ruotsin ja Suomen 600 vuoden yhteisestä historiasta ja siitä, että Ruotsi on Suomen toinen kansalliskieli.
Ilmoita asiaton viesti
Sotaveteraani-isäni (s.-22 k.-08) painotti aina kuolemaansa asti kuinka tärkeää olisi Suomen liittyä Naton jottemme taas olisi yksin ja siinä puhui sodan julmuudet kokenut pikakiväärimies jolle Suomen itsenäisyys oli arvokas asia.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä oli edesmennyt isäni. Hän totesi 1970-luvun lopussa minulle, että Suomen olisi hyvä liittyä Natoon. Hän puhui kahden sodan kokemuksella. Isäukko oli sen verran hyvä aseenkäyttäjä, että ampui Suomi-konepistoolilla venäläisen hävittäjän alas 11.1.1940 Talvisodassa.
Näin on kirjoitettu 2. Divisioonan sotapäiväkirjaan:
”Ala-Kuusaassa ammuttu alas yksi vihollisen hävittäjä ja haavoittunut ohjaaja otettu vangiksi.”
Sama asia löytyy merkittynä 3. Rajakomppanian sotapäiväkirjassa ja kenraali Harald Öhqvistin kirjassa ”Talvisota minun näkökulmastani” sivulla 162.
Konetta käytiin myöhemmin katsomassa, mutta ohjaajaa ei tietystikään näkynyt.
Juuri muuta isäni ei sodasta paljon kertonutkaan. Muuta tietoa sain sitten myöhemmin sedältäni haastattelun myötä, jonka nauhoitin C-kasetille vuonna 1985. Isäni kuoli vuonna 1978.
Ilmoita asiaton viesti
Vireänä jatkuvassa keskustelussa Nato-ihailijoiden kaartia johtava ja aseistakieltäytyjien nokkamiehenä toimiva Kotro on huolestunut siitä, ettei päättyvässä kirjoitussarjassani ole mainostettu riittävästi Nato-jäsenyydestä Suomelle ja koko ihmiskunnalle koituvia hyötyjä.
Kyllä tarkkaavainen lukija löytää jäsenyyden näennäisistä hyödyistä useita mainintoja ja huomaa myös, miten lukijat halutaan ohjata tutkimaan jäsenyyden etuja ylistävän Nato-selonteon ääreen (”Selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon” / VNS 3/2022 vp 15.5.2022).
Painotan aseistakieltäytyjien nokkamies Kotrolle & kumppaneille erityisesti kirjoitukseni kohtaa: – ”Selonteossa luetellaan pari (2) konekirjoitusliuskaa näennäisiä hyötyjä Natoon liittymisen puolesta.” Sieltä on kootusti luettavissa runsaasti hyötyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Natoa tarvitse ihailla vaikka ja kun siihen liitytään.
Kyse on pragmaattisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Frieden schaffen mit mehr Waffen.Kun Saksan vihreät hylkäsivät pasifismin ja ovat vaatimassa kaikkia muita puolueita voimallisemmin raskaiden aseiden luovutusta Ukrainaan.
https://www.digismak.com/the-german-greens-abandon-their-pacifism/
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Yli puolet kansanedustajista oli tehnyt lopullisen päätöksensä Nato-jäsenyyden hakemisesta jo ennen valiokuntien valmistelutyön alkamista.”
Eli nuo fiksut edustajat olivat hankkineet Nato-päätökseen tarvittavat faktatiedot jo etukäteen ja tehneet loogisen päätöksen niiden perusteella. Hyvä.
Blogisti: ”Niinpä valmistelu- ja päätösprosessista tuli farssi, kuten tämän kirjoitussarjan ensimmäisessä kirjoituksessa pelättiin.”
Päin vastoin. Tästä päätösprosessista tuli tämän vuosituhannen parhaiten hoidettu turvallisuuspoliittinen valmistelu- ja päätösprosessi Suomessa. Todella tehokkaasti ja tyylikkäästi hoidettu homma, joka johti ainoaan oikeaan lopputulokseen. Puoluepoliittinen ideologinen kädenvääntö hylättiin ja keskityttiin olennaiseen. Hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia kommenteistanne herrat Korkmann ja Hytönen,
Olette kumpikin mielestäni oikeassa, erityisesti herra Hytönen. Herra Korkmanista vaikeampi sanoa varmasti, kun hän kysyi?
Kannattaa miettiä millä perustein esimerkiksi ”lika barn leka bäst” -määriteltiin. Kenraalin linkissä kyseessä oli alueellinen jäsennys?
– vaiko sitten kulttuuris-historiallinen? Vaiko kumpikin.
Helpompihan tanskalaisen lienee ymmärtää skoonelaista kuin suomalaista? Ja sattumanvaraista enemmän skoonelaisella on yhteistä jaettavaa ja, myös kulttuurisia interessejä, tanskalaisen kanssa kuin suomalaisen.
Kyllä heimo -periaatteen pitäisi näkyä ja sen näkynee EU:n isoja periaatteellisia valintoja tehtäessä. Ei kyseessä ole sen kummempi asia kuin että ”alueiden väestöjen kannat muodostuvat alueen tulevaisuuden ja historiallisen kokemuksen välisessä vuorovaikutuksessa”.
Mutta, sovitaan niin että suomalainenkin voi ymmärtää savolaista vähintään yhtä hyvin kuin skoonelainen.
– Väliintulevia muuttujia ei ole. Vaan kaikki kannat muodostuvat tässä ja nyt etua X -tavoitellen. Sovitaan pois… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Naton myötä Suomen itsenäisyys lujittui entisestään, sillä Venäjän mahdollisuudet sotilaalliseen painostukseen ja uhkailuun pienenivät ja menettivät terää.
Ilmoita asiaton viesti
… Niin ja evp. kenraalille sen verran vielä, että jos ei löydy väitteille asiallisia perusteita niin täältä voi lähteä kirjoittamasta turhanpäiväistä soopaa ja venäjän narratiivia.
Ilmoita asiaton viesti
Aika rankkaa tekstiä Martilta kenraalin suuntaan. Kyllähän kenraali on perustellut ja laajasti. Erimieltä voi olla, mutta silloin pitää perustaa kirjoitus faktoihin eikä henkilöön menevään solvaukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sundberg, Haverinen ei solvaa Vehviläistä vaan antaa tiukkaa palautetta blogeista. Siinä on iso ero, jos solvaa henkilöä verrattuna siihen, että pitää tekstiä soopana ja näkee sen edustavan Venäjän narratiivia.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän tiukankin palautteen blogista. Valitettavasti siitä joutuu parin päivän jäähylle vaikka asiaa kirjoittaa. Sitten tiukka palaute blogista ilman perusteita…
On näitä tekstejä joissa ei ole sisältöä. Haverinen: jos ei löydy väitteille asiallisia perusteita” Kenraali on perustellut väitteensä laajasti. Siitä tietenkin saa olla eri mieltä, mutta se pitää perustella. Haverinen ei keskustele blogista vaikka väittää sen olevan soopaa ja Venäjän narratiivia. Siis ilman perustetta jota hän muilta vaatii.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta. Voisitko tarkemmin yksilöidä, mikä erityisesti ottaa päähän?
Se, että Vehviläinen on kenraali (kirjoitetaan muuten pienellä kirjaimella), ei tee hänen kirjoituksestaan Jumalan sanaa, josta ei saisi olla eri mieltä. Eli tällainen tuikituntematon reservin majuri ja opettaja saa kommentoida ihan kuten sinäkin. Valejuristista en ole kuullut, enkä tiedä, ketä edes tarkoitat.
Ja jos kovasti olet loukkantunut, tee kaikin mokomin ilmoitus ylläpidolle.
Ilmoita asiaton viesti
Älkää, hyvät ihmiset, kuvitelko, että Putin on aseeton.
Reilu kuukausi sitten CIA:n johtaja William Burns puhui seuraavasti: – ”None of us can take lightly the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons or low-yield nuclear weapons,” William Burns, the C.I.A. director and a former ambassador to Russia (on April 14th 2022).
Puhe pidettiin Georgia Tech:issa (tekniikka- ja tutkimuspainotteinen yliopisto USA:ssa). – On huomattava, että Putinin käytettävissä olevasta taktisesta ydinaseesta puhui CIA:n johtaja, joten on turha kiukutella suomalaiselle kenraalille CIA:n arviosta.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan tuota uhkaa torjumaan tarvitsimme natojäsenyyden. Ei natomaita niin kevyesti atomilla hivautella kuin sellasia tuuliajolla olevia.
Ilmoita asiaton viesti
Aina vain oudommaksi menee. Vehviläinen kirjoittaa:
”Älkää, hyvät ihmiset, kuvitelko, että Putin on aseeton.”
Kuka näin kuvittelee? Juuri Putinin aseiden vuoksihan tässä Natoon liitytään.
Sen sijaan kenraali itse tekee vääriä arvioita Suomen ja Venäjän sotilaallisesta voimasta ja päättelee, että Suomi on vahvempi kuin onkaan ja Venäjä heikko, kun Suomi kerran yksin pärjäisi viisimiljoonaisena kansana sotilaallista suurvaltaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aseistautuminen merkitsee kilpavarustelua Suomen rajalla. Täytyy olla naivi jos Venäjällä ei Ukrainan sodan myötä ole epäilyksiä Suomeen tuotavien aseiden ja joukkojen suhteen. Suomi ei usko, että sitä käytettäisiin USAn toimesta hyväksi tässä.
Normaalioloissa voisi ajatella, että kyse on vain pelotteen luomisesta. Tämä kriisi voi laajeta ja Suomi yliarvioi Naton voiman tällä hetkellä. Joka tapauksessa Suomi laskee aika vaarallisella tavalla sen varaan, että USA kykenee takaamaan Euroopan puolustusta edes lähivuosiksi eteenpäin.
Suurimmat virheet tehdään kun maa varautuu eilispäivän sotaan (tai kylmän sodan takaamaan rauhaan). Aika näyttää. Minulla on aavistus, että Nato päätös ja mahdollisuus sen toteutumisesta, osoittautuu kolossaaliseksi virheeksi.
Sikäli Natoa liputtavat ja vielä päätöksen jälkeen muita tyhminä pitävät saavat kohta huomata onko tällainen hätäinen junailu niin viisasta toimintaa kuin teoriassa näyttää olevan. Kyse ei kai ole enää siitä, kuka voittaa keskustelun.
Näyttää olevan aika hallelujaa ja herran haltuun meininki. Täysi höyry päällä. Reipas Risto Penttilä on jo siitynyt hyökkäysvaiheeseen ja uhkaa Venäjää tukikohtien sijoittamisella Suomeen. Varmaan siinä on piiloviesti ydinaseuhasta Venäjälle. Kaveri on täysi poju, joka pelaa virtuaalisessa ulottuvuudessa jotain suurvaltapeliä tavallisten suomalaisten kustannuksella.
Täytyy varmaan joku aito pommi tussahtaa jossain lähimaastossa, että homeiset korvat aukeavat.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan tämä mahtavan hienosti Nato-livautettu prosessi, kerta kaikkiaan. Venäjän tiedustelukaan ei ehtinyt sanoa kissaakaan, ennen kuin oli jo toivottoman myöhäistä rypistellä. Aarno ”pelottelija” Vehviläisestä puhumattakaan. Hän kun on nyt ollut hosupetteröinteineen jo niin myöhässä, että tässä ei enää tiedä hymyilyttäisikö vai naurattaisiko.
Paavolle ja/tai toveri Lintuselle terveisiä vaan terveisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon on tapahtunut – ja vauhdilla.
Aikaisemmin Naton jäsenyyttä vastustaneet ovat joukolla kääntyneet kannattajiksi. Monella motiivi näyttäisi liittyneen siihen, että heidän aikaisemmat näkemyksensä Venäjästä ovat osoittautunet illuusioksi.
Mielipiteen kääntyessä on myös vanhat hokemat tehneet täyskäännöksiä. Kun aiemmin 1340 km tai Itämeren vakaus olivat -harhaisesti- syitä pysyä poissa Natosta, niin nyt noiden samojen argumenttien viimein älytään olevan syitä hakeutua Natoon. Ihan Sanna Marinia myöten…
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin. Venäjän alusmaa, YYA-Suomi meni. Lännen etupiiriin kuuluva NATO-Suomi tuli. Aivan erinomaista.
Ilmoita asiaton viesti
Iso musta klöntti putosi 70-vuotiaasta sydämestäni kuultuani NATO-hakemuksen jättämisestä, ja vielä Ruotsin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoittelen, että joudun lisäämään monien Natoon ja USA:han uskovien tuskaa. – En pelottele, mutta mielestäni maan hallitus menettelee väärin, kun Nato-selonteossa tai missään muussa yhteydessä ei ole mainittu sanaakaan taktisten joukkotuhoaseiden uhkasta. Todennäköisyydet käyttöön ovat pieniä, mutta kasvavat myös Nato-Suomen kohdalla merkittävästi.
”None of us can take lightly the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons or low-yield nuclear weapons,” William Burns, the C.I.A. director and a former ambassador to Russia warned on April 14th.
Mr. Burns puhui reilu kuukausi sitten Georgia Tech:issa (tekniikka- ja tutkimuspainotteinen yliopisto USA:ssa). – – Ottakaa huomioon, että Burns on CIA:n johtaja (suomalaiselle kenraalille on turha kiukutella CIA:n arvioista).
Ilmoita asiaton viesti
Voi kauheeta. Onko tietoa joko Kim Jong-un on suunnittelemassa ohjusiskua Suomeen? Venäjän lisäksi kun Pohjois-Koreakin ilmoitti vastustavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi joutuu Pohjois-Korean pakotelistalle. Pohjois-Korean diplomaatit eivät myy enää viinaa suomalaisille rantojen miehille.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole tarpeellista Seijan heittäytyä lapselliseksi. Ei kenraali ole puhunut Pohjois-Koreasta vaan USAn CIAn / USAn entisen Venäjäsuurlähettilään sanomasta.
Ilmoita asiaton viesti
Joukkotuhoaseita ei muihin NATO-maihin ole koskaan käytetty. Miksi ihmeessä sitten juuri nyt NATO-Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
”Itsenäinen Suomi meni ja Nato-Suomi tuli.”
Sitten kun Suomi on Naton jäsen, sen itsenäisyys ei ole enää Venäjän taskussa. Nyt se on.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen osoittaa kirjoituksillaan ihailtavaa itseriittoisuutta ja ylivertaista älyllisyyttä. Ihailtavaa on myös se kuinka joviaalisti hän suhtautuu älyllisisesti heikompiin upseeritovereihinsa ja eritoten valtiojohtoon ja kansanedustajiin. Ei puhettakaan, että halveksisi ja ivailisi näiden typeriä päätöksiä.
Passiivissa on hyvä melskata, ei loukkaa ketään henkilökohtaisesti. (Sama ilmiö on muuten Venäjän Nato-vihassa, ei vihata mitään maata nimeltä mainiten)
Lohduttavaan on kuitenkin, että Vehviläinen uskoo, että vähälläkin älyllä oltaisiin voitu päätyä oikeaan ratkaisuun, jos aikaa olisi ollut enemmän. Mutta tuo pahuksen HosuPetteri viekotteli valtiojohdon livauttamaan Suomen Natoon. Petterin puolue kun on jo kolmisenkymmentä vuotta hosunut tuon päätöksen kanssa. Muutaman lisävuosi olisi ollut tarpeen, että oikea ratkaisu olisi syntynyt.
Historiankirjoitus perustuu usein päiväkirjoihin ja muistiinpanoihin. Tulevilla historiankirjoittajilla on helppoa, sen kun vaan ”googlettaa” vaikka hakusanalla ”Itsenäinen Suomi meni – Nato-Suomi tuli” ja kappas, hetikohta pääsee tiedon lähteille.
PS. Siltä varalta, että tämä Suomen itsenäisyyttä syvällisesti käsittelevä M.O.T – kirjoitussarja häviäisi täältä blogistanista, olen varmuudeksi ottanut siitä kovalevylleni varmuuskopion. Sitä voi sitten lueskella rauhassa ja muistella kaiholla aikoja kun Suomi oli vielä itsenäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinua ei edes tarvitse pyytää lopettamaan kun antisi on tähälle sivustolle on ollutkin nolla. Ystävien määrää voi vertailla vaikkapa peukutusluvuista.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkutunneilla voi harmittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itkosen viinapullo meni tyhjäksi ja sekös aamuyöllä harmittaa😂.
Ilmoita asiaton viesti
Päivän evp
evvk
Ilmoita asiaton viesti
Päivän ”evp”….
Ilmoita asiaton viesti
Näin kirjoittaa mies, jolla itsellään ei ole ainoatakaan blogikirjoitusta, mutta sitä vastoin kanttia vaatia muita pois. Mielenkiintoista.
Annan Itkonen vinkin ensimmäiseen blogiisi, aihe voisi olla ”Vaadin sananvapauden nimissä seuraaville kirjoittajille täydellistä kirjoituskieltoa Puheenvuoroon”.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka Itkonen? En löydä nimeä viestiketjussa. Niemeläisellä ja Suutarilla on blogikirjoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
No Itkonen näytti poistaneen yön pimeinä tunteina kirjoittamansa kommentit, vaati mm. meikäläistä pois kommentoimasta tätä blogia.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä Itkosen kätköistä löytynyt lisää viinaa ja sekös harmittaa vielä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta, Itkonen kirjoittaa fiksuimmat kommenttinsa klo. 03.00-03.59 välillä. Harva meistä on terävimmillään aamuyöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tuosta.😂
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä ydinaseiden kohteena oleminen ei ole Suomelle ja suomalaisille mitään uutta. Aukottomasti en tietenkään tiedä, enkä pysty pitävästi todistamaan, mutta henkilökohtaisesti en ole koskaan uskonut, että näitä maalituksia olisi purettu kokonaan, korkeintaan harvennettu.
https://yle.fi/uutiset/3-8887706
Ilmoita asiaton viesti
Esa Heikkinen toi aikaisemmin esille kommentissaan toisaalla ”sisäpiiritietona”, että Neuvostoliiton aikana itänaapurin ydiniskukohteina olivat Helsinki ja Turku.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-Suomi on huomattavassa määrin itsenäisempi kuin YYA-Suomi oli tai se Suomi, joka maallamme ilman Natoa olisi ollut kohtalona Venäjän vasallina.
Nyt voimme huokaista helpotuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Eipäs nyt, Villikari, tehdä vääriä johtopäätöksiä CIA:n johtajan kovan arvion perusteella. Varmaan monikin suomalainen asiantuntija on tietoinen siitä, että USA:n 2000-luvulla tekemien virheiden vuoksi kylmän sodan aikaan vallinnut ”kauhun tasapaino” ei enää toimikaan kuten ennen.
Johtaja William Burnsin esittämää CIA:n arviota ei tule väheksyä, vaan siitä pitää osata tehdä Suomessakin johtopäätöksiä. – Venäjän rosvolaumojen pieleen mennyt valloitussota Ukrainassa on saanut meidät suomalaiset kuvittelemaan, ettei Venäjästä ole sotilaallisesti mihinkään.
Kuvitelma on väärä, joten toistan johtaja Burnsin varoituksen: – ”None of us can take lightly the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons or low-yield nuclear weapons.” (14 Apr 2022 in Georgia Tech)
Ilmoita asiaton viesti
Nyt taas pitää ihmetellä. Miten muka olemme alkaneet kuvitella, ettei Venäjästä olisi mitenkään? Kun lisäbudjetissa nyt laitamme lisää rahaa maanpuolustukseen, niin eikö yksin se kerro, että otamme Venäjän sotilaallisen mahdin hyvin vakavasti?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri siksihän me Natoon liitymme, että valitettavasti ymmärrämme että Venäjästä on johonkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä minä sitten tein vääriä johtopäätöksiä.
Ei CIA:n johtaja ”ylivertaista älyllisyyttänne” arvostanut.
Ilmoita asiaton viesti
Oi. Saisinko pyytää, että johtaja Vehviläinen siteeraisi sanasta sanaan vielä neljännenkin kerran tätä samaa arvostetun johtaja Burnsin viisautta. Tähänastiset kolme saman asian jankkausta eivät ehkä ole vieläkään iskostuneet kyllin tukevasti meidän kaikkien lukijoiden tajuntaan.
Me tahdomme, että meitä varoitellaan varoittelemasta päästyä. Me emme muuta tahdokaan kuin pelätä. Ja pelätä nimenomaan Venäjää ja sen suurenmoisia ydinaseita. Please! Kerran viel´!
Ilmoita asiaton viesti
Mainonnan perussääntöjä on kertaus. Vehviläinen on Venäjän parhaimpia mainosmiehiä. Sitäpaitsi Vehviläinen on oikeassa kommentoidessaan että ”Eipäs nyt, Villikari, tehdä vääriä johtopäätöksiä CIA:n johtajan kovan arvion perusteella.” En tehnyt johtopäätöstä Burnsin viisauksien perusteella kommentissani #3675413. En huomannut siinä mitään uutta viisautta.
Ei Vehviläisen saarnasarja aivan hukkaan ole mennyt, jos harkinta-aikaa olisi vielä vaikka pari vuotta lisää, luvut 188-8 voisivat olla aivan toisenlaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha viisaus kertoo mitä kiireen seurauksena syntyy. Ihmisten pelko ja yksisuuntainen valtamedia on tehnyt tehtävänsä eduskuntaa myöten.
Jäljet pelottavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä ole mistään pelosta kysymys. Kysymys on yksinkertaisesti terveen ihmisen itsesuojeluvaistosta ja terveen kansan itsenäisyydensuojeluvaistosta. Itänaapuriin ei voi enää luottaa. Valitettavasti.
Eduskunnan 188 kansanedustajan puolto Natoon liittymiseksi on selvä osoitus siitä, että takana on todella painavia syitä, joista on tietoa vain valtiojohdolla eduskunta mukaan lukien. Näin kuuluu ollakin. Ei ole syytä jaella kaikkea luottamuksellista tietoa ”turuilla ja toreilla”.
Natoon liittymisestä tehty päätös on erittäin merkittävä tulevia vuosia ja vuosikymmeniä silmällä pitäen. Siinä sotiemme veteraaneilta perintönä saatu ”itsenäisyysviestikapula” siirretään tulevien sukupolvien kannettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Puolustusvoimat on epäonnistunut, sen sisäinen varmistus ja turvallisuus on pahasti pettänyt. Tässä tapauksessa. Toivottavasti tästä otetaan opiksi.
Tehtaankatu haisee tänne Itä-Suomeen asti.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-Suomi on vahvasti tietoa vastaan.
Jos voimakkaasti ”natottuneelle” suomalaiselle kertoo, että amerikkalaisissa lehdissä ja tietellisissä julkaisuissa on ollut artikkeleita, joissa on varoitettu taktisiin ydinaseisiin liittyvästä vaarasta, niin voimakkaasti ”natottunut” muuttuu aggressiiviseksi. – Jos vielä erehtyy kertomaan, että taktisten ydinaseiden kohdalla on USA:n ja Venäjän välillä epäsuhde, joka osaltaan vähentää ydinpelotteen pitävyyttä, voimakkaasti ”natottunut” suuttuu silmittömästi.
”Kremlin kätyri” ja ”pelkuri kenraali” ovat mahtisanoja, joilla voimakkaasti ”natottunut” rinki yrittää näissä Puheenvuoro-palstan keskusteluissa torjua uutta tietoa ja vanhojen Nato-hokemien vastaisia käsityksiä.
Valitettavasti USA:n 2000-luvulla tekemien virheiden vuoksi kylmän sodan aikaan vallinnut ”kauhun tasapaino” ei enää toimi kuten ennen. CIA:n johtaja William Burnsin esittämästä arviosta tulee Suomessa tehdä oikeita johtopäätöksiä. – Toistan johtaja Burnsin varoituksen: – ”None of us can take lightly the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons or low-yield nuclear weapons.” (14 Apr 2022 in Georgia Tech)
Ilmoita asiaton viesti
Pelkuriksi en muista haukutun ja Kremlin kätyri ei ole asiallista, mutta vastaavasti näissä Natoa vastustavissa kirjoituksissa löytyy paljon epäloogista argumentointia, kuten monet kommentoijat ovat todenneet.
Nyt on kuitenkin niin, että Suomen ja myös Ruotsin ulkopoliittinen johto on tullut siihen tulokseen, että jäsenyyttä haettiin, kansasta puhumattakaan. Uskon, että päättäjillä on mahdollisimman ajantasaista ja relevanttia tietoa käytössään, sellaista jota tuskin on evp-kenraalilla mittavasta sotilasurasta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän Vehviläinen on tullut siihen käsitykseen, että suomalaiset suhtautuvat kevyesti uhkaan, jonka aiheutuu Venäjän mahdollisuudesta turvautua taktisiin ydinaseisiin tai pienituottoisiin ydinaseisiin.
Olen huomannut, että päinvastoin, Vehviläinen on täällä koko ajan toitottanut, että ”natottajat” pelottelevat turhaan Venäjän uhalla, Venäjällä ei ole mitään syytä hyökätä Suomeen.
Onko Vehviläisellä selitystä siihen miksi Venäjä ei ole ottanut ydinaseita käyttöön Ukrainan sodassa?
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen taitaa täällä lopetettuaan suunnitella jo kirjoitussarjaa johonkin toiseen julkaisuun.
Ilmoita asiaton viesti
NATO ei ole = USA.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-hyödyt murenevat – haitat kasvavat
Nato-hulluus on vaaraksi Suomelle
Nato on USA:n käsikassara
Nato-hurmainen Suomi höynäytetään ”esitaistelijaksi”
Nato ei pysty Suomea suojelemaan
Jokainen näyttämäsi kohta on sinun arvailua, typerää arvailua.
NATO ei muka pysty Suomea suojelemaan.
Esitä lähtaat – järkevät, luotettavat lähteet,
Röyhkeää. Vai puhutko p–kaa, kun et paremmin tiedä
herra kenraali.
Ilmoita asiaton viesti
Olen monta kertaa päättyneen kirjoitussarjani aikana saanut todeta, että ”veljet todistavat vahvasti”.
Viimeiseksi esille ottamakseni asiaksi jäivät taktiset ydinaseet, joiden kohdalla käytön kynnys on valitettavasti madaltunut. Siten käytön todennäköisyys myös tulevan Nato-Suomen alueella kasvaa merkittävästi. Todennäköisyyden kasvua voidaan pitää jopa suurena, koska itsenäisen ja sotilasliittoon kuulumattoman Suomen kohdalla todennäköisyys oli tasan nolla (0).
Edellä kertomaani perustelen jo aiemmin esillä olleen CIA:n johtaja William Burnsin varoituksen lisäksi alla olevilla näkemyksillä:
1) Kuukausi sitten yhdysvaltalaisessa aikakauslehdessä kenraali Kenneth (Frank) McKenzie, Jr. kertoi kertoi perussyyn taktisten ydinaseiden epätasapainoon USA:n ja Venäjän välillä: – – After the Soviet Union’s collapse, the Pentagon ”took a holiday” from studying high-end warfare, the general told me. ”We looked away,” he said. The U.S. was drawn into a war in Afghanistan after the 9/11 attacks, in 2001, and then opted to invade Iraq, in 2003. McKenzie was deployed in both wars. The U.S. focussed on conventional conflicts and insurgencies, while Russia, under Putin, built up its nuclear arsenal. Today, U.S. and Russian capabilities have “completely inverted,” McKenzie said. The U.S. has superiority in conventional arms, while Moscow has more nuclear weapons—and more options to deliver them.”
2) Samassa artikkelissa johtaja Daryl G. Kimball, Arms Control Association (ACA), arvioi Venäjän mahdollisuuksia muistuttaa ydinaseiden olemassa olosta: – ”Putin could carry out a ’demonstration’ bombing in the atmosphere above the Arctic Ocean or the Baltic Sea—not for killing, but to remind everyone that Russia has nuclear weapons.”
Tiedän, että vahvasti ”natottuneiden” joukosta saattaa nousta kommentteja sen suhteen, että mistähän lehdestä oikein on kysymys, kun ei kenraali uskaltanut edes lehden nimeä mainita eikä laittanut suoraa linkkiä kyseiseen artikkeliin.
Molemmat edellä mainitut asiantuntijat löytyvät asiasta kiinnostuneille helposti netistä ja laajalevikkinen amerikkalaislehtikin on nopeasti paikannettavissa. Ei esimerkiksi kenraali McKenzie, jonka aiempiin velvollisuuksiin on kuulunut yötä päivää kaulassa kannettava ydinaseiden koodiavain, anna haastatteluja mihin tahansa julkaisuihin.
Oleellisinta on ymmärtää, että Nato-Suomi voi olla taktisen ydinaseen käyttöalue. Itsenäinen Suomi ei sitä ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Lopuksi kiitän kaikkia kirjoituksiani lukeneita ja niihin kantaa ottaneita.
Erityiset kiitokset Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalle, joka on ollut ainoa vapaan sanan kanava ja henkireikä suomalaisen valtamedian sulkeuduttua Nato-kuplaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Omituisia johtopäätöksiä Suomen ja Ruotsin Natojäsenyyden vaikutuksista ydinsodan kynnykseen.
Kenraali McKenzie kertoo, että USAn virhe on, ettei ole varustautunut taktisilla ydinaseilla samoin kuin Venäjä, jolla on ylivoima näistä aseista.
Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon ei ole mielestäni mitään vaikutusta Venäjän haluun käyttää taktisia ydinaseita. Päinvastoin, Kreml on jo muutaman kerran ilmoittanut ettei Suomen ja Ruotsin Natojäsenyys muuta heidän puolustusstrategiaansa.
Enemmän siihen vaikuttaa Ukrainan sota.
Osaako Vehviläinen kertoa miksi Venäjä ei ole ottanut ydinaseita käyttöön Ukrainan sodassa?
Ilmoita asiaton viesti