m.o.t. 2 / 2023: Kuinka Putin ja hänen hallintonsa Venäjällä kukistetaan? – Realismia ja rehellisyyttä tarvitaan rauhantiellä.

Ensimmäinen massiivisen sodankäynnin vuosi II maailmansodan jälkeen Euroopassa täyttyy pian. Loppua Ukrainassa jatkuvalle järjettömälle tuholle ja inhimillisille kärsimyksille ei ole näkyvissä. Länsimaiden kansalaisille uskotellaan, että juuri nyt tarvitaan yhtenäisyyttä ja aina vain suurempaa aseapua, jonka turvin Ukraina valtaa takaisin Krimin ja muut menettämänsä alueet ja pakottaa näin Venäjän tekemään rauhan. – Ajatus ei ole realistinen eikä rehellinen.

Putinin johtamaa Venäjää ei voi pakottaa rauhaan kiihdyttämällä sodankäyntiä Ukrainassa. Putin ei tule luopumaan vuonna 2014 valloittamastaan Krimistä ilman taktisen ydinaseen ja mahdollisesti muiden joukkotuhoaseiden käyttämistä. Länsimaissa yleinen usko ”kauhun tasapainoon” on valitettavasti harhaa. Ajatus  USA:n ja Naton tarjoamasta ”ydinasesateenvarjosta” ei enää ole totta. 2000-luvulla tapahtuneen kehityksen seurauksena Venäjällä on USA:han nähden ylivoima taktisten ydinaseiden kohdalla (samoin kemiallisten ja myrkkyaseiden osalta). Suomessa taktinen ydinase on sokea piste kansalaisille ja kansanedustajille.

* * * * *

Putinin johtamaa Venäjää ei voi voittaa sotimalla Ukrainassa. Myöskään USA:n johtama Nato ei tule hyökkäämään Venäjän alueelle. Putinin ja hänen hallintonsa kukistamiseen onkin käytettävä sotimisen ohella myös muita keinoja. On toimittava siten, kuin muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, USA:n asevoimien korkein sotilas kenraali Mark Milley ja voimapolitiikan kokenut veteraani Henry Kissinger ovat esittäneet:

  • On otettava avuksi diplomatian ja neuvottelujen tie. On hyväksyttävä ajatus väliaikaisesta rauhasta (frozen conflict-asetelmasta), koska pysyvä rauha Putinin ja hänen hallintonsa kanssa on mahdottomuus. Tie kestävään rauhaan avautuu vasta Putinin hallinnon kukistuessa.

  • On uskottava, että Venäjälle asetetut talouspakotteet ja muut sanktiot vaikuttavat ajan mittaan yhä rankemmin Venäjän kansan (eliitti ml) elämään ja arkipäivään. On luotettava siihen, että Putinin vielä tällä hetkellä korkea kannatus murenee, kun venäläiset havaitsevat pakotteiden vaikutusten lisäksi Ukrainassa jatkuvan sodan mielettömyyden. Samalla kansalle alkavat paljastua myös Putinin hallinnon virheet ja väärinkäytökset, joiden seurauksena Venäjän talous on uhattuna  ja koko yhteiskunnan rakenteet horjuvat.

  • On ymmärrettävä, että kestävä rauha voidaan saavuttaa ainoastaan Venäjän kansan toimenpiteiden tuloksena. Muutos on mahdollinen vasta sitten, kun pääosa kansasta ymmärtää vuosikymmeniä (neuvostoaika ml) jatkuneen korruption, rikollisuuden, valheellisen propagandan ja Nato-vihaan perustuvan kansallistunteen vahingollisuuden ja haluaa itse toteuttaa tarvittavat muutokset. – Aseelliseen voimankäyttöön perustuvalla ulkoisella pakolla Venäjää ei voi muuttaa.

Venäjälle asetetuista talouspakotteista ja muista sanktioista ei tule luopua ennen kuin Venäjän sisäinen muutosprosessi on edennyt riittävän pitkälle, Putinin hallinto on kukistettu ja Ukrainassa tapahtuneisiin sotarikoksiin syyllistynyt Venäjän johto on saatu vastaamaan teoistaan. – Myöskään Ukrainalle annettavasta aseavusta ja muusta tuesta länsimaiden ei pidä luopua. Tuen tulee olla niin massiivista, että Ukraina kykenee torjumaan Venäjän hyökkäykset uusien alueiden valtaamiseksi Ukrainassa.

On syytä ymmärtää aiempaa selkeämmin, että vihollinen ei suinkaan ole kasvoton Venäjä, vaan Vladimir Putin ja hänen hallintonsa. Putinin suosion ja vallan kulmakiviVenäjällä ovat tehokas propagandakoneisto sekä vahva sisäinen turvallisuusjärjestelmä.

Suomalaisten ei pidä Nato-hurmiossaan väheksyä Putinin vaarallisuutta. Kuitenkaan itsenäiseen Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, kuten pari viikkoa sitten julkistetussa Sotilastiedustelun katsauksessa 2023 todetaan. Sen sijaan Nato-Suomelle on tarjolla jäsenyyden pitkinä vuosina Kremlin jo etukäteen lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä”. Natosta ei ole käytännön apua näiden sotaa alemman asteisten ilkeyksien estämisessä. – Pahin seuraus ja skenaario Naton itärajan siirtämisestä Suomen suunnalla on Putinin propagandalle lipsahtava tuki sekä lisääntyvä uhka ydinaseen käytöstä Ukrainassa tai muualla Euroopan alueella. – Kuka ottaa vastuun Putinin tukemisesta? Entä ydinaseen käytön kasvavasta uhkasta?

Toivottavasti huhtikuussa valittavat uudet kansanedustajat ymmärtävät turvallisuuden ydinasiat paremmin kuin edeltäjänsä, jotka viime keväänä pelästyivät pahoin ja jättivät Nato-hakemusta valmistellessaan jäsenyyden kielteiset seuraukset täysin käsittelemättä. – Huonosti harkitun ja vielä huonommin ajoitetun Nato-jäsenyyden riskit ja uhkat ovat kohtuuttomia ”isänmaalle ja ihmiskunnalle”.

Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus
Itsenäisen Suomen puolustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu