m.o.t. 2 / 2023: Kuinka Putin ja hänen hallintonsa Venäjällä kukistetaan? – Realismia ja rehellisyyttä tarvitaan rauhantiellä.
Ensimmäinen massiivisen sodankäynnin vuosi II maailmansodan jälkeen Euroopassa täyttyy pian. Loppua Ukrainassa jatkuvalle järjettömälle tuholle ja inhimillisille kärsimyksille ei ole näkyvissä. Länsimaiden kansalaisille uskotellaan, että juuri nyt tarvitaan yhtenäisyyttä ja aina vain suurempaa aseapua, jonka turvin Ukraina valtaa takaisin Krimin ja muut menettämänsä alueet ja pakottaa näin Venäjän tekemään rauhan. – Ajatus ei ole realistinen eikä rehellinen.
Putinin johtamaa Venäjää ei voi pakottaa rauhaan kiihdyttämällä sodankäyntiä Ukrainassa. Putin ei tule luopumaan vuonna 2014 valloittamastaan Krimistä ilman taktisen ydinaseen ja mahdollisesti muiden joukkotuhoaseiden käyttämistä. Länsimaissa yleinen usko ”kauhun tasapainoon” on valitettavasti harhaa. Ajatus USA:n ja Naton tarjoamasta ”ydinasesateenvarjosta” ei enää ole totta. 2000-luvulla tapahtuneen kehityksen seurauksena Venäjällä on USA:han nähden ylivoima taktisten ydinaseiden kohdalla (samoin kemiallisten ja myrkkyaseiden osalta). Suomessa taktinen ydinase on sokea piste kansalaisille ja kansanedustajille.
* * * * *
Putinin johtamaa Venäjää ei voi voittaa sotimalla Ukrainassa. Myöskään USA:n johtama Nato ei tule hyökkäämään Venäjän alueelle. Putinin ja hänen hallintonsa kukistamiseen onkin käytettävä sotimisen ohella myös muita keinoja. On toimittava siten, kuin muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, USA:n asevoimien korkein sotilas kenraali Mark Milley ja voimapolitiikan kokenut veteraani Henry Kissinger ovat esittäneet:
-
On otettava avuksi diplomatian ja neuvottelujen tie. On hyväksyttävä ajatus väliaikaisesta rauhasta (frozen conflict-asetelmasta), koska pysyvä rauha Putinin ja hänen hallintonsa kanssa on mahdottomuus. Tie kestävään rauhaan avautuu vasta Putinin hallinnon kukistuessa.
-
On uskottava, että Venäjälle asetetut talouspakotteet ja muut sanktiot vaikuttavat ajan mittaan yhä rankemmin Venäjän kansan (eliitti ml) elämään ja arkipäivään. On luotettava siihen, että Putinin vielä tällä hetkellä korkea kannatus murenee, kun venäläiset havaitsevat pakotteiden vaikutusten lisäksi Ukrainassa jatkuvan sodan mielettömyyden. Samalla kansalle alkavat paljastua myös Putinin hallinnon virheet ja väärinkäytökset, joiden seurauksena Venäjän talous on uhattuna ja koko yhteiskunnan rakenteet horjuvat.
-
On ymmärrettävä, että kestävä rauha voidaan saavuttaa ainoastaan Venäjän kansan toimenpiteiden tuloksena. Muutos on mahdollinen vasta sitten, kun pääosa kansasta ymmärtää vuosikymmeniä (neuvostoaika ml) jatkuneen korruption, rikollisuuden, valheellisen propagandan ja Nato-vihaan perustuvan kansallistunteen vahingollisuuden ja haluaa itse toteuttaa tarvittavat muutokset. – Aseelliseen voimankäyttöön perustuvalla ulkoisella pakolla Venäjää ei voi muuttaa.
Venäjälle asetetuista talouspakotteista ja muista sanktioista ei tule luopua ennen kuin Venäjän sisäinen muutosprosessi on edennyt riittävän pitkälle, Putinin hallinto on kukistettu ja Ukrainassa tapahtuneisiin sotarikoksiin syyllistynyt Venäjän johto on saatu vastaamaan teoistaan. – Myöskään Ukrainalle annettavasta aseavusta ja muusta tuesta länsimaiden ei pidä luopua. Tuen tulee olla niin massiivista, että Ukraina kykenee torjumaan Venäjän hyökkäykset uusien alueiden valtaamiseksi Ukrainassa.
On syytä ymmärtää aiempaa selkeämmin, että vihollinen ei suinkaan ole kasvoton Venäjä, vaan Vladimir Putin ja hänen hallintonsa. Putinin suosion ja vallan kulmakivinä Venäjällä ovat tehokas propagandakoneisto sekä vahva sisäinen turvallisuusjärjestelmä.
Suomalaisten ei pidä Nato-hurmiossaan väheksyä Putinin vaarallisuutta. Kuitenkaan itsenäiseen Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, kuten pari viikkoa sitten julkistetussa Sotilastiedustelun katsauksessa 2023 todetaan. Sen sijaan Nato-Suomelle on tarjolla jäsenyyden pitkinä vuosina Kremlin jo etukäteen lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä”. Natosta ei ole käytännön apua näiden sotaa alemman asteisten ilkeyksien estämisessä. – Pahin seuraus ja skenaario Naton itärajan siirtämisestä Suomen suunnalla on Putinin propagandalle lipsahtava tuki sekä lisääntyvä uhka ydinaseen käytöstä Ukrainassa tai muualla Euroopan alueella. – Kuka ottaa vastuun Putinin tukemisesta? Entä ydinaseen käytön kasvavasta uhkasta?
Toivottavasti huhtikuussa valittavat uudet kansanedustajat ymmärtävät turvallisuuden ydinasiat paremmin kuin edeltäjänsä, jotka viime keväänä pelästyivät pahoin ja jättivät Nato-hakemusta valmistellessaan jäsenyyden kielteiset seuraukset täysin käsittelemättä. – Huonosti harkitun ja vielä huonommin ajoitetun Nato-jäsenyyden riskit ja uhkat ovat kohtuuttomia ”isänmaalle ja ihmiskunnalle”.
Kuten olen aiempien kirjoitusteni kommenteissa ilmoittanut päättyy viime huhtikuussa alkanut kirjoitussarja nyt tammikuussa. Kun tänään on tammikuun viimeinen päivä, on blogini myös viimeinen Suomen huonosti harkitusta ja vielä huonommin ajoitetusta Nato-jäsenyydestä. – Toki jatkossa saatan kirjoittaa muista ajankohtaisista aiheista.
”Tyhmyydestä sakotetaan”, tiesi vanha kansa. Valitettavasti näin on yhä. Sekä Suomen kansa että Ukrainan paljon suurempi kansa maksavat ”sakkoa” virheestä, jonka mitä ilmeisin primäärisyy on USA:n presidentti Bidenin ”salainen suunnitelma”. – Kuten olen tuonut esiin ”on tilanne suomalaisen demokratian kannalta kiusallinen sen vuoksi, että esitettyjä ulkomaisia lähteitä tutkimalla sekä Suomen presidentin kanslian tiedotteita seuraamalla on pääteltävissä, että maan poliittinen johto on päätynyt Nato-jäsenyyden kannalle jo ennen asian huolellista arviointia eduskunnassa.”
Ukrainan urhealle kansalle Venäjän oikeudettomasta hyökkäyksestä aiheutuneet tuhot, kuolemat ja kärsimykset ovat olleet kohtuuttomia – ja sota vain jatkuu.
Historian tutkijat tulevat aikanaan selvittämään Bidenin ”salaisen suunnitelman” osuuden Suomen presidentin, muun poliittisen johdon ja kansan nopeassa ”natottumisessa”. Samoin tutkijoiden toimin selvitetään ”salaisen suunnitelman” vaikutus Ukrainan presidentin ukaasia № 117 / 2021 (24.03.2021) seuranneessa kehityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
” Putinin johtamaa Venäjää ei voi pakottaa rauhaan kiihdyttämällä sodankäyntiä Ukrainassa.”
Ja hyvin todennäköistä etteivät ainakaan tällaiset puheet auta diplomaatteja puolin ja toisin:
” The real goals of the US and the collective West, however, have been articulated much more clearly by NATO Secretary General Jens Stoltenberg, Lavrov continued.
“In one of his speeches, he said that Russia must lose, Russia must be defeated, and the West cannot allow Ukraine to lose, because then the West will lose. And the whole world will lose,” Lavrov explained, referring to the NATO chief’s comments. “That is, he took it upon himself to speak not only on behalf of three-dozen NATO members, but also on behalf of all other countries of the world, [including] Asia, Africa, and Latin America.”
Sota vain jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Sota loppuu heti, kun Puna-armeija ja Wagner vie väkensä Ukrainasta pois. Niin yksinkertaista se on. Puheet sikseen ja niistä vikiseminen toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
No enää puuttuu sitten vain, että Wagner vetää joukkonsa Ukrainasta.
Ilmoita asiaton viesti
Puna-armeija lakkasi fyysisesti olemasta samaan aikaan Neuvostoliiton kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä keskustelu jatkuu = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”…on pääteltävissä, että maan poliittinen johto on päätynyt Nato-jäsenyyden kannalle jo ennen asian huolellista arviointia eduskunnassa.”
No voi hyvä tavaton, tuohan on juuri se oikea ja normaali järjestys! Maan poliittinen johto eli hallitus ja presidentti kuultuaan kussakin asiassa parasta käytettävissä olevaa asiantuntemusta (eli tässä Nato-prosessissa mm. Puolustusvoimien eksperttejä) tekee aloitteen, laatii toimintasuunnitelman ja perustellun ehdotuksensa ja vie ne sitten eduskunnan ’huolelliseen arviointiin’ ja lopullisesti päätettäväksi. Näin myös tehtiin. Mikä tässä nyt on mennyt väärin? Sekö, että kolme vuosikymmentä, jolloin Suomella on ollut edellytykset hakea Nato-jäsenyyttä, on ollut aivan liian lyhyt aika asian ’huolelliseen arviointiin’?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on Seppo Lavosella virheellinen käsitys siitä, miten viime kevään paniikissa eli ns. ”nopeutetussa menettelyssä” toteutettiin Naton jäsenyyshakemuksen ratkaisevin vaihe.
Eduskunnassa ja sen valiokunnissa tapahtunut ”nopeutettu valmistelu” oli hätäisesti suoritettu näytelmä ja loukkaus suomalaista demokratiaa kohtaan eikä kestä kriittistä tarkastelua. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/kestaako-suomen-hataisesti-sutaistu-nato-paatos-kriittisen-tarkastelun
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Ukrainan presidentin ukaasi № 117 / 2021 (24.03.2021) ole salainen? Kun nähtävästi tiedätte sen sisällön, voisitte kai kertoa täällä mikä siinä oli salaista.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnut olevan huolissasi Putinista, mene teelle Kremliin…helpottaa.
Hippo Lavrov edustaa samaa linjaa blogistin kanssa jos olen hänen sanoman oikein ymmärtänyt…
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009362776.html
Lavrov sanoo: ” – Suomen johto tuhosi ne hetkessä ja valitsi kategorisesti maatamme vastaan olevan linjan, joka noudattaa yleistä läntistä Venäjän-vastaista propagandaa ja sotapsykoosia.”🤣🤣🤣
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä keskustelu jatkuu = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten olen aiempien kirjoitusteni kommenteissa ilmoittanut päättyy viime huhtikuussa alkanut kirjoitussarja nyt tammikuussa. Kun tänään on tammikuun viimeinen päivä, on blogini myös viimeinen Suomen huonosti harkitusta ja vielä huonommin ajoitetusta Nato-jäsenyydestä”
Hienoa!
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Monet jaksavat iloita jopa huonosti harkituista ja vielä huonommin ajoitetuista Suomen valtiojohdon päätöksistä.
Toisille taas on kauhistus, kun USA:n ulkoministeri ilkkuu, että ””Biden wooed Finnish President Sauli Niinisto to Nato”. = = Kts. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/nato-suomi-on-osa-presidentti-bidenin-salaista-suunnitelmaa
Ilmoita asiaton viesti
”Biden wooed President Sauli Niinistö to NATO”. So be it, but Putin wooed Finns to NATO.
Ilmoita asiaton viesti
Toki olisi ihan hienoa, jos olisi nyt viimeinen blogi kaikesta tästä harkitsemattomasta kauheudesta ja surkeudesta, mutta moniko tähän jaksaa uskoa? Vieteriukkojen mekaniikalla kun on aivan omanlaisensa logiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä keskustelu jatkuu = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
” – Kuka ottaa vastuun Putinin tukemisesta? Entä ydinaseen käytön kasvavasta uhkasta?”
Ehdotan niitä, jotka eivät hakeneet NATOon ajoissa. Suomen olisi pitänyt jättää NATO hakemus 27.12.1991 eli Neuvostoliiton lakkauttamista seuraavana arkipäivänä. Vihon viimeistään jäsenyys olisi pitänyt hoitaa yhdessä Baltian maiden kanssa, jotka pääsivät liittymään keväällä 2004.
Ilmoita asiaton viesti
Jani Korhosen tiedot ja kokemukset eivät ehkä riitä sen ymmärtämiseen, ettei Suomen tai Euroopan turvallisuutta voi edistää menneitä murehtimalla.
On arvioitava huolellisesti ajankohtainen tilanne ja ennakoitavissa oleva tulevaisuus. Juuri tämä perusasia unohtui Suomen valtiojohdolta ja eduskunnalta viime keväänä. = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/kestaako-suomen-hataisesti-sutaistu-nato-paatos-kriittisen-tarkastelun
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen tai Euroopan turvallisuutta ei voi edistää menneitä murehtimalla.” Eikä myöskään viittaamalla entisiin kirjoituksiin ja erityisesti salaisiin suunnitelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikari on unohtanut, että länsimaissa usein esillä ollut Bidenin ”salainen suunnitelma” sai alkunsa Washington Postin 26. päivä toukokuuta 2022 julkaisemasta artikkelista ”The secret planning that kept the White House a step ahead of Russia”.
Artikkelissa USA:n ulkoministeri Antony Blinken kertoi, kuinka presidentti Biden oli jo joulukuusta 2021 lähtien houkutellut presidentti Niinistön Natoon. – – ”Biden wooed Finnish President Sauli Niinisto to Nato”, oli arvio yhteydenpidosta, joka jatkui tämän vuoden alkukuukausina ja johti Suomen poliittisen johdon Nato-päätöksen taakse jo ennen huhtikuussa alkanutta asian eduskuntakäsittelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaiset eivät tienneet mitään Bidenin salaisesta suunnitelmasta kun 24.2.2022 jälkeen vaihtoivat mielipidettään Natosta.
Ilmoita asiaton viesti
Miettinyt miksi Ukraina ei liittynyt tuolloin ja oliko se kenties meidän onni ettei liittynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Nea Uusitalo: – ”oliko se kenties meidän onni ettei liittynyt?”
Riippuu siitä, olisiko Suomi tuossa skenaariossa myös NATOssa. Jos ei olisi, niin aivan varmasti oli onni, ettei liittynyt. Mutta jos olisi, niin sitten olisi varmasti parempi, että Ukrainakin olisi NATOssa, koska koko sota olisi silloin todennäköisesti jäänyt sotimatta.
Samalla tavalla muuten saattoi nykytilanteessa olla Suomen onni, että Ukraina luopui ydinaseistaan. Ukraina itse asiassa tuntuu tehneen oikein urakalla omalta kannaltaan huonoja päätöksiä, mutta ei heille tuollaista kohtaloa silti olisi toivonut.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, urakalla ne sössi, mutta pahin moka oli luottaa
turvatakuisiinIlmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä keskustelu jatkuu. = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen suhtautumisessa Natoon on ollut monta enemmän tai vähemmän realistista vaihtoehtoa:
1. Natoon olisi pitänyt pyrkiä jo silloin, kun Nato perustettiin.
2. Natoon olisi pitänyt pyrkiä sen jälkeen koko ajan.
3. Natoon olisi pitänyt pyrkiä heti silloin, kun Neuvostoliitto romahti.
4. Natoon olisi pitänyt pyrkiä samalla, kun Suomi liittyi EU:hun.
5. Natoon olisi pitänyt pyrkiä silloin, kun Jeltsin oli vielä Venäjän johdossa.
6. Natoon olisi pitänyt pyrkiä yhteisessä rintamassa Baltian maiden kanssa.
7. Natoon olisi pitänyt pyrkiä heti silloin, kun Putin valloitti Krimin.
8. Natoon piti pyrkiä heti, kun Putin hyökkäsi Ukrainaan.
9. Natoon pyrkimistä olisi pitänyt harkita pidempään ja tehdä myönteinen ratkaisu esim. nyt, kun Ukrainan sota ei ole vieläkään päättynyt.
10. Natoon ei olisi pitänyt pyrkiä, kun sota on kesken.
11. Natoon ei pitäisi pyrkiä vielä lähivuosinakaan.
12. Natoon ei pitäisi pyrkiä koskaan.
Vaihtoehtoja on siis riittänyt joka lähtöön, ja mielestäni on vain hyvä, että näistä vaihtoehdoista on käyty myös asiallista keskustelua. Vaikka Aarno Vehviläinen on pohdinnoissaan päätynyt eri kannalle kuin vaikkapa minä, myös hän on tuonut keskusteluun näkökulmia, jotka muutoin olisivat ehkä jääneet huomiotta. Kiitos hänelle siitä.
Moniarvoisessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa suiden tukkiminen vain siksi, että he ovat eri mieltä, on sekä matalaotsaista että monin tavoin vahingollista. Sellainen johtaa hitlerismiin ja sen lähisukulaiseen putinismiin, kuten historia on meille opettanut.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai tässä kukaan Vehviläisen suuta ole tukkimassa? Moni on vain kumonnut Vehviläisen väitteitä, ilmaissut olevansa eri mieltä ja oikonut hänen antamiaan vääriä tietoja. Toki kiitosta myös Vehviläiselle itselleen, sillä hänkin näyttää parinkymmenen huomautuksen jälkeen luopuneen esimerkiksi ilmaisusta ”NATOn itärajan siirtäminen lähemmäs Pietaria”.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein, Jani Korhonen, NATO:n itärajan siirtäminen on suuri etu, tuki ja palvelus Putinin propagandakoneistolle.
On todella noloa, että juuri Suomessa, jonka poliittisen johdon tulisi olla tietoisia Venäjän asioista ja ihmiskunnan pahimman vihollisen eli Vladimir Putinin vallan perusteista, edes nykyiset kansanedustajat eivät ymmärrä NATO:n itärajan siirtämisen antamaa lisäpotkua Putinin propagandalle ja suosiolle Venäjällä.
Putin on yli 10 vuotta propagandassaan opettanut venäläisille, että ”Äiti-Venäjän olemassaoloa uhkaa aggressiivinen ja itään vyöryvä NATO”. Kyseinen väite on ollut tekosyynä myös Ukrainaan hyökkäykseen. Venäjän kansa on alkanut jo pikkuhiljaa epäilemään, onko Putinin propagandaväite totta? Ja juuri silloin Suomen NATO-intoinen presidentti ja vielä pari astetta sotaintoisempi pääministeri päättävät siirtää NATO:n itärajaa Suomen suunnalla satoja kilometrejä itään. – Voilà!
Ilmoita asiaton viesti
Pari pointtia, kenraali Vehviläinen. Ei Suomessa ole sotaintoista pääministeriä, vaan pääministeri, joka haluaa estää Suomea joutumasta sotaan. Ja tämä onnistuu liittymällä vahvaan länsimaiden puolustusliittoon.
Toiseksi on harhaanjohtavaa puhua siitä, että ”Suomi siirtää Naton itärajaa” ikään kuin Nato olisi jokin valtio, joka laajentaa aggressiivisesti aluettaan. Kyse on siitä, että rauhaa rakastava maa haluaa turvaan aggressiiviselta roistovaltiolta liittymällä mukaan läntiseen puolustusyhteisöön.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen on paikallaan palauttaa mieleen jo aiemmin todetut lähtöarvot:
1) Itsenäiseen Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, kuten pari viikkoa sitten julkistetussa Sotilastiedustelun katsauksessa 2023 todetaan.
2) Sen sijaan Nato-Suomelle on tarjolla jäsenyyden pitkinä vuosina Kremlin jo etukäteen lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä”. Natosta ei ole käytännön apua näiden sotaa alemman asteisten ilkeyksien estämisessä.
3) Pahin seuraus ja skenaario Naton itärajan siirtämisestä Suomen suunnalla on Putinin propagandalle lipsahtava tuki sekä lisääntyvä uhka ydinaseen käytöstä Ukrainassa tai muualla Euroopan alueella. – Kuka ottaa vastuun Putinin tukemisesta? Entä ydinaseen käytön kasvavasta uhkasta?
Arno Kotron toteamus siitä, että NATO:n itärajan siirtäminen olisi rauhaa rakastavan maan turvatoimi aggressiivista roistovaltiota vastaan, on totta länsimaisen logiikan puitteissa. Kuitenkin, mikäli Putin halutaan kukistaa, kuten itsenäisessä Suomessa ja muualla Euroopassa toivotaan, on syytä ymmärtää, miten NATO:n itärajan siirtäminen koetaan ja vaikuttaa Venäjällä?
Huonosti harkittu ja vielä huonommin ajoitettu NATO:n itärajan siirtäminen on karmea virhe, josta hyötyy eniten Putin ja hänen hallintonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Aarno Vehviläinen: – ”Kuitenkin, mikäli Putin halutaan kukistaa, kuten itsenäisessä Suomessa ja muualla Euroopassa toivotaan, on syytä ymmärtää, miten NATO:n itärajan siirtäminen koetaan ja vaikuttaa Venäjällä?”
Miten Putinin kukistamista auttaisi se, että Suomi tai NATO toimisivat täsmälleen, kuten Putin haluaa?
Ilmoita asiaton viesti
Suurin rauhantae on estää Itälaajentuminen nostamalla tiet pystyyn, jossa pidäkkeistä paras on sotilaallinen liittoutuminen. Hyökkäys Ukrainaan on – niinkin ikävältä kuin kuulostaa – paras hetki Suomelle hakea NATO-jäsenyyttä, kun Venäjän hyökkäysvoimilla on vielä kiire etelässä.
”Pahin seuraus ja skenaario Naton itärajan siirtämisestä Suomen suunnalla on Putinin propagandalle lipsahtava tuki sekä lisääntyvä uhka ydinaseen käytöstä Ukrainassa tai muualla Euroopan alueella. – Kuka ottaa vastuun Putinin tukemisesta? Entä ydinaseen käytön kasvavasta uhkasta?”
Ydinaseiden käytöstä vastuun ottaa se, joka niitä käyttää, eli tässä tapauksessa Venäjän hallinto. Mikään muu taho ei ole ydinaseilla uhannut paitsi Putin ja kätyrit.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta. – RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan sinähän se, Arno, onnistuit juuri kolme päivää sitten löytämään työkalupakistasi juuri oikeanlaiset hohtimet, joilla sait – hyvin yllättävästi – kiskottua blogistilta peräti vastauksen suoraan kysymykseesi: ”Pitäisikö Suomen nyt vetää Nato -hakemus takaisin ja ilmoittaa, ettemme halua jäseneksi?”
Ja hämmästyttävä vastaushan meni näin: ”Missään tapauksessa Suomen ei tule vetää takaisin eduskunnan päättämää Nato -jäsenyyshakemusta eikä ilmoittaa, ettei Suomi halua jäseneksi.”
Ja tähänhän se hulahti sitten koko jo viime keväänä alkaneen kirjoitussarjan loppukin ”järki”. Kun hakea kyllä pitää, mutta muistaen aina, että oli ”väärin haettu”.
P.S. Hiukan huvitti nähdä, että heti kun puhuttiin ”Putinin kukistamisesta”, niin ei tullutkaan enää kuin yksi tykkäys koko blogille. (Siis tähän mennessä.) Ei kai vain käynyt niin, että kaikki putinistit loukkaantuivat saman tien? Paitsi yksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mietitäänpäs nyt hieman syvemmin, onko mitään järkeä ajatuksessa, että ”Suomen pitäisi nyt vetää Nato -hakemus takaisin ja ilmoittaa, ettemme halua jäseneksi”?
Veijo Järvinen tuntuu kannattavan Arno Kotron muutaman päivän takaista kysymystä peräti nerokkaana älyn välähdyksenä? – Mutta eihän se niin mene, että Suomen eduskunta tekisi yhtenä päivänä päätöksen tärkeimmästä asiasta, joka Suomen eduskunnan ratkaistavaksi tulee koko vuosikymmenen kuluessa, ja sama poppoo ilmoittaisi heti kohta peruvansa kaiken.
Järvisen, samoin kuin Kotron syytä lukea tarkoin, vastaukseni jatko:
Mikä sitten olisi järkevää ja tulisi tehdä?
1. Kun viime keväästä lähtien on selkeästi havaittu, ettei Suomeen kohdistu sotilaallista uhkaa, pitäisi ”hosupettereiden” harjoittama ja lietsoma pelottelu lopettaa välittömästi. – Ei ole oikein, että valtamedia tarjoilee edelleen mielikuvia, joiden perusteella tuhansittain suomalaisia ahdistuu ja tuntee täysin perusteettomia pelkoja Venäjän hyökkäyksestä.
2. Viime kevään paniikista ja Nato-hurmiosta on syytä oppia. Ennen muuta on huolella mietittävä, missä toimittiin väärin, kun lähes koko kansa poliittisine johtajineen joutui paniikkiin, vaikka itsenäiseen Suomeen ei kohdistunut sotilaallista uhkaa? – Erityisesti olisi syytä selvittää, kuinka presidentti Biden vaikutti valtiojohdon ja nykyisten kansanedustajien ”natotottumiseen”? – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/nato-suomi-on-osa-presidentti-bidenin-salaista-suunnitelmaa
3. Jatkossa tulee välttää tilanne, jossa hätäisesti sutaistu Nato-ratkaisu tuo Suomelle minimaalisia hyötyjä, mutta aiheuttaa Euroopalle ja koko maailmalle maksimaalisia riskejä ja uhkia. Suomen eduskunnan tekemien historiallisesti merkittävien ja laajalti vaikuttavien päätösten on kestettävä kriittinen tarkastelu. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/kestaako-suomen-hataisesti-sutaistu-nato-paatos-kriittisen-tarkastelun
Kuten blogiini kirjoitin: – ”Suomalaisten on syytä vihdoinkin ymmärtää, että reilun kahden kuukauden kuluttua valittavan uuden eduskunnan päätettäväksi tulee aikaan tämän vuosikymmenen tärkein asia. Tällä hetkellä emme edes tiedä, millainen tilanne Ukrainan sodassa ja Euroopassa vallitsee silloin, kun lopullisen Nato-päätöksen teko tulee ajankohtaiseksi. – – Historiallisesti merkittävä päätös edellyttää, että asiaa käsitellään jo päättäjiä valittaessa eli eduskuntavaalikeskusteluissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali Vehviläinen, muotoilen kysymykseni uudestaan hiukan täsmällisemmin: pitäisikö seuraavan eduskunnan vetää Suomen ”hätäisesti valmisteltu” Nato-hakemus takaisin? Vai riittävätkö pelkät katumusharjoitukset, siis se että mahdollisimman selvästi ja laajasti tuomitsemme tehdyn päätöksen?
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Suomen liittyminen NATOon ei antaisikaan mitään etua Putinin propagandakoneistolle, vaan päinvastoin avaisi venäläisten silmiä sen valheille. NATO vyöryi jo Baltian maihin ja moneen muuhun Itä-Euroopan maahan, ja venäläiset saivat huomata, että siitä ei seurannut heille mitään pahaa. Päinvastoin, Baltian maiden ja Norjan vastaiset rajat ovat niin rauhallisia ja turvallisia, että sieltä voi siirtää sotilaita ja kalustoa Ukrainaan. Saman he huomaisivat, jos NATO vyöryisi Suomeen.
Se on totta, että Venäjä käytti NATOa tekosyynä Ukrainaan hyökkäykseen, mutta kuten itsekin toteat, se oli vain tekosyy. Jos sitä ei olisi ollut käytettävissä, olisi keksitty jokin muu syy.
Entä millä perusteella Venäjän kansa olisi alkanut pikkuhiljaa epäilemään, onko Putinin propagandaväite totta? Milloin ja mistä tämä epäily olisi alkanut? Miksi vasta nyt? NATO on ollut Itä-Euroopassa ja Baltiassa jo yli kymmenen vuotta. Samaan aikaan Suomi on jatkuvasti höpötellyt ”NATO-optiosta”, tehnyt sotilaallista yhteistyötä NATOn kanssa ja päivittänyt puolustusvoimien kalustoa NATO-yhteensopivaksi. Miksi juuri nyt yhtäkkiä Venäjän kansa olisi alkanut epäillä propagandaa, jota se ilmeisesti ei sitten ole viimeiseen kymmeneen vuoteen epäillyt?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä kai?
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Putin on yli 10 vuotta propagandassaan opettanut venäläisille, että ”Äiti-Venäjän olemassaoloa uhkaa aggressiivinen ja itään vyöryvä NATO””
Putin on myös yhtä kauan varoittanut Natoa ottamasta uusia jäseniä (=laajentumasta). Nato on ns. pyyhkinyt p:tä Putinin toiveilla. Tämäkö on propagandavoitto? Venäläiset kunnioittavast vahvaa johtajaa, jonka mielipiteillä on merkitystä. Nyt Putinin anelu ei ole johtanut tulokseen, sekö on propagandavoitto?
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikarin ajatus siitä, kuinka ”Nato on ns. pyyhkinyt p:tä Putinin toiveilla”, on reipasta uhoa ja rohkeaa Putinin suuntaan irvistelyä sotaa käyvien ukrainalaisten selkien takana.
Suosittelen, että Villikari ja muut sellaiset, jotka haluavat ”taistella viimeiseen ukrainalaiseen saakka” tutustuisivat ajatuksiin, joita muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, USA:n asevoimien korkein sotilas kenraali Mark Milley ja voimapolitiikan kokenut veteraani Henry Kissinger ovat esittäneet.
Reippaalta tuntuvan riehumisen ja sodankäynnin lisäksi kannattaa ottaa avuksi diplomatian ja neuvottelujen tie.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan sitten diplomaattisemmin sama asia. Nato ei ole ottanut huomioon presidentti Putinin toivetta olla laajenematta Venäjän rajalle ja Pietarin kupeeseen. Emmanuel Macron, Olaf Scholz olisivat hyvin voineet estää sen mutta toistaiseksi vain Erdogan ja Orban ovat sen tehneet.
Mielestäni Vehviläinen sekoittaa nyt pahasti vellit ja puurot. Suomen Natojäsenyyden hakemisessa on kysymys vain Suomen turvallisuudesta, ei Ukrainan. Ei Suomi taistele viimeiseen ukrainalaiseen.
”Reippaalta tuntuvan riehumisen ja sodankäynnin lisäksi kannattaa ottaa avuksi diplomatian ja neuvottelujen tie.” Tämä on hyvä neuvo erityisesti Kremlin suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Villikari korostaa, että Suomen NATO-jäsenyydessä on kysymys VAIN Suomen turvallisuudesta. Tämä on erittäin suppeaa ja lyhytnäköistä ajattelua. Valitettavan yleistä Suomen NATO-uskoisten keskuudessa.
Toki muissakin maissa ahdas kansallismielisyys ja vain kuvitteellista kansallista etua ajavalla ajattelulla on laajat kannattajajoukot. Pahin esimerkki väärästä kansallismielisyydestä on mitä ilmeisimmin Putinin johtama Venäjä. Ehkä USA ylsi 911-iskujen jälkeen koko kyseisen vuosikymmenen ajan väärillä asenteillaan lähes samalle tasolle?
Ei Macronin Ranska tai Scholzin johtama Saksa (kuten eivät muutkaan Euroopan NATO-maat) pysty aina ottamaan riittävästi huomioon ”yleistä etua”. Poliittiset johtajat joutuvat huolella seuraamaan äänestäjiensä alati vaihtuvia mielikuvia ja hakemaan enemmän tai vähemmän kuvitteellisia kansallisia etuja. Siitä NATO-höperöinti Suomessakin kertoo.
Suomen NATO-jäsenyys on ”lottovoitto” turvallisuudesta huolissaan olevalle Saksalle sekä Puolalle, Baltialle ja muille entisille Varsovan liiton maille, jotka ovat nyt Naton jäseniä. Kun Suomi ryhtyy Naton ”esitaistelijaksi” ja samalla Putinin Venäjän NATO-vihan ja kiusanteon pääkohteeksi, kohenee kansallinen turvallisuus lukuisissa NATO-maissa.
Miksikö NATO-Suomesta tulee Putinin Venäjän NATO-vihan ja kiusanteon pääkohde? – No, tietysti sen vuoksi, että Kreml on jo etukäteen luvannut Suomelle ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä” ja niitä on verrattain helppo järjestää Suomen kaltaisessa maassa. Naton itärajaakin tulee Suomen vastuulle enemmän kuin kaikilla muilla NATO-mailla on yhteensä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se vain sana oli turha. Kai sentään myönnät että ensisijaisesti kyse on Suomen sotilaallisen kyvykkyyden lisäämisestä. ei Ukrainan.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta. – RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hassua Vehviläisen moittia Villikaria Putinin suuntaan uhoamisesta, kun hän on itse samassa keskustelussa antanut omia neuvojaan Putinin kaatamiseen. Väkisinkin hiipii mieleen ajatus, että Vehviläinen ei oikeasti haluakaan kaataa Putinia.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta. – RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Rusanen: ”Moniarvoisessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa suiden tukkiminen vain siksi, että he ovat eri mieltä, on sekä matalaotsaista että monin tavoin vahingollista.”
Aivan. Mutta eihän kukaan täällä ole ollutkaan tukkimassa Aarno Vehviläisen suuta. Kuten toteat, Vehviläinen on tuonut esiin erilaisia näkökulmia, etten sanoisi jopa erikoisia. Jos kenraali saa kirjoitelmiinsa kriittisiä kommentteja, niihin on syynsä.
Esittämistäsi Suomen Natoon pyrkimisajankohtien vaihtoehdoista kahdeksan ensimmäistä pitää täysin paikkansa. Se kahdeksas oli viimeinen mahdollinen, mutta onneksi toteutui. Vaihtoehdot 9…12 olisivatkin sitten olleet Suomelle tuhoisia ja palvelleet vain Kremlin hourulaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki Vehviläisen ulostulojen kirvoittamat kommentit eivät ole olleet vain ”kriittisiä kommentteja”. Vaikka itse edustat sangen asiallista laitaa, joukkoon on kyllä mahtunut myös toisenlaisia puheenvuoroja. Mielestäni fiksumpi kritiikki puree paremmin kuin asiaton, mutta on myös toisenlaisia näkemyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta. – RANDin tuore raportti vahvistaa, että olen ollut oikeassa niin ydinaseuhkan kuin muidenkin keskeisten varoituksieni kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Onko juolahtanut mieleen, että Putinille tämä sota olisi viimeinen yritys takoa kansaa oman linjansa taakse, koska koronapandemia paljasti hallinnon heikkoudet ja sen kykenemättömyyden pitää huolta kansalaisistaan? Ainoa vain, että edes armeija ei osoittautunut olevan ”tikissä” toteuttamaan tätä sotien klassikkoa eli voittoisaa sotaa kansan yhdistämiseksi.
Samalla tuli heitettyä romukoppaan oma kansainvälinen maine ja ulkomaailman luottamus. Mihinkään sopimukseen ei voi sitoutua tämän hallinnon kanssa. Etenkin kun se näyttää yrittävän pelastautua perinteisen whataboutismin ja ”kaikki ovat syyllisiä”-narratiivin taakse. Tästä esimerkkinä vaikka Venäjän ulkoministeriön vastaus Helsingin Sanomien esittämään kysymykseen siitä, mitä Venäjä aikoo tehdä maidemme välisten suhteiden parantamiseksi. Vastaus oli puhdasta oman itsen valkopesua ja Suomen valtiojohdon syyttelyä, ynnä vihjailua siitä, kuinka valtiojohtomme toteuttaisi ulkopuolelta tulevaa agendaa.
Moraaliton ei tunnista muunlaista käytöstä kuin oman moraalittomuutensa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Naton raja pitää olla Tarton rauhan raja, ja suomalaisten pitää mieltää että se on kuitenkin pakkorauhasta johtuva miehitetty suomalaisalue.
Ulkoministeri Molotov katkerana ”huseerasi” Pariisin rauhanneuvotteluissa taustalla, ilmoittaen että venäläisten verta on vuotanut aivan liikaa joka metrille lunastaakseen vanhaa venäläistä maata, vaatimukset vain lisääntyivät ehtoja lukiessa.
Eiköhän nämä ”ruutanat” itse uivat katiskaan, ja siihen päättyi monen matkanpää.
Kyllä moni vääryys myös oikeaa, vaikka ajan kanssa venäjän nykyisessä kaaoksessa.
Jokainen venäjällä taloudesta tietävä on tietoisena siitä että venäjän voimavarat on loppu, mihin tämä jiujitsun harrastaja Putin on maansa vienyt.
Maa on kaaoksessa liian suuri että se ei pysy kenenkään hallinnassa, tasavallat lähtevät omille teilleen.
Mikään ei palaudu entiselle, jos sekin oli täyttä kurjuutta.
Millä vaihtaa korruptoitunut virkamieskunta ja poliisit, kun muutkin on oppinut luihuksi.
Sotilasvallankaappauksella kuritetaan kansaa yhtä lailla kuin Putinin yksinvallalla. Venäjä hajoaa ja pirstaloituu paljon rumemmin kuin Neuvostoliitto, kansanosat ajelehtivat eläen kädestä suuhun sulautuen ympäristövaltoihin, ja ryöstömaat palautuu oikeille omistajilleen.
Venäjä on laitettava nöyrtymään, kun yhden miehen käskyllä ”lihamylly” pyörii.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä on vuosisatoja vallinnut diktatuuri ja korruptio, se on osa venäläisyyttä ja kun Putin joutuu väistymään niin tilalle astuu uusi diktaattori ja sama meno jatkuu. Suomalaisten ei pidä sortua siihen itsepetokseen, että Venäjän johto, olkoon minkälainen tahansa kuoppaisi ikiaikaisen tapansa naapureidensa alistamisesta omaan etupiiriinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Suurella innolla liian monet muistelevat menneeseen aikaan ja viime vuosituhannelle kuuluvia tapahtumia. – On selvä, ettei kaukaisilla, sinänsä kiinnostavilla asioilla ole merkittävää vaikutusta siihen, kuinka Putin ja hänen hallintonsa Venäjällä saadaan kukistettua 2020-luvulla (toivottavasti ihan lähivuosina).
Koska Putinin johtamaa Venäjää ei voi voittaa Ukrainassa sotimalla eikä USA:lla / NATO:lla ole pienintäkään aikomusta hyökätä Venäjälle, on ainoa realistinen tie Putinin nujertamiseen ja kestävän rauhan saavuttamiseen niissä toimenpiteissä, jotka blogissani on todettu.
Uskon, että kulisseissa ja julkisuudelta tarkoin piilossa ovat jo käynnissä Ranskan presidentin, Saksan liittokanslerin, kenraali Mark Milleyn ja Henry Kissingerin suosittamat toimenpiteet diplomatian, neuvottelujen ja väliaikaisen rauhan (frozen conflict) saavuttamiseksi.
Itsestään selvää on, ettei mitään tuloksia synny hetkessä eikä kulisseissa tapahtuvista toimista tulee tietoja ennen kuin jotain konkreettista on sovittu. Yhtä selvää on, että Ukrainan presidentti Zelenskyi ei voi (eikä hänen tule) kansansa johtajana antaa ehdottomista vaatimuksistaan tippaakaan periksi ennen kuin neuvotteluissa on pystytty sopimaan jostain riittävän merkittävästä asiasta. Sama koskee tietysti vastapuolta.
Tulevien kuukausien aikana on kuitenkin hyvä ymmärtää, että Ukraina ei menetä mitään korvaamatonta, jos jossakin vaiheessa syntyy väliaikainen aselepo / rauha (frozen conflict). Aika on Ukrainan puolella. Kello käy Putinia vastaan, kun vain jaksetaan luottaa siihen, että pakotteet ja sanktiot vaikuttavat kuukausi kuukauden jälkeen yhä vain rankemmin Venäjän kansan (eliitti ml) jokapäiväiseen elämään. – – Pakkohan siihen on luottaa, koska se on ”ainoa realistinen tie Putinin nujertamiseen ja kestävän rauhan saavuttamiseen”.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjää ei voi voittaa Ukrainassa sotimalla eikä USA:lla / NATO:lla ole pienintäkään aikomusta hyökätä Venäjälle”
Ei varmaan USA eikä Nato hyökkää Venäjälle. Miksi hyökkäisi? Venäjä voi vetäytyä Ukrainasta ilman että sitä tarvitsee voittaa.
Vetäytyminen on mahdollista ja myös todennäköisempää kuin se, että Ukraina antautuisi ehdoitta. Venäjältä loppuvat sotilaat ellei tehdä uutta liikekannallepanoa. Joku voi kysyä ovatko ukrainalaiset uhka Äiti-Venäjälle niin että lkp on tarpeen.
Ilmoita asiaton viesti
Laitetaan nyt tännekin:
Venäjän valtiollisella TV-kanavalla kerrotaan, että ensimmäisen mobilisaation aikaan (syyskuussa) oli lennoston henkilökunnasta jo 40 – 50 % kuolleet tai haavoittuneet. Lisäksi ohjelmassa kerrotaan, ettei kalustoa enää ole kovin paljon rintamalla jäljellä.
Noin 14 minuutin kohdalla
https://www.youtube.com/watch?v=EJBb1LbBlA4
Eli kyllä Venäjällä ukkoja riittää, mutta mistä löytää koulutettuja lentäjiä yms. väkeä?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan varmasti ukkoja riittää, mutta ne pitää saada rintamalle ja ainoa konsti on liikekannallepanomääräys. Nyt jo on nähtävissä selvää pakoilua. Sitten kun Moskovassa ja Pietarissa ryhdytään jakelemaan asepalvelusmääräyksiä, kansalaiset huomaavat, että ”erikoisoperaatio” koskee myös henkilökohtaisesti itseäkin ja voidaan kysyä, että onko totta, että Ukraina uhkaa Äiti-Venäjää?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Kun ei pystytä edes paikalle saatuja rivimiehiä kouluttamaan, niin mites sitten joihinkin lapiohommia vaativampiin tehtäviin?
Ilmoita asiaton viesti
Aarno Vehviläinen, kiitos paljon kirjoituksistasi tänne Puheenvuoroon.
En ole aina pystynyt kommentoimaan, nyt(kin) on alla kahden viikon banni.
En allekirjoita kaikkia näkemyksiäsi, mutta olen täysin samalla kannalla Suomen Itsenäisestä puolustuksesta ja Natolle EI.
Olet todella hyvin perustellut kantasi täällä. Kumarran syvään ja kiitän.
Kiitos Aarno Vehviläinen.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
Tiedoksi Tatu, että RANDilta on tullut tuore raportti, joka vahvistaa komiasti, etten ole kirjoittanut mitään blogejani ja arvioitani ”omasta päästä”.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, olen seurannut RANDin raportteja. Muualtakin tulee vastaavaa tekstiä. Et Aarno todellakaan ole yksin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aarno, tässä on hyvä kanava Judge Napolitano, tässä vieraana eversti Douglas Macgregor, tuore ohjelma:
https://www.youtube.com/watch?v=cmIKBEiaRyA
On syntynyt uusi seura, Naapuriseura. Tässä on Suomen Moskovan suurlähettiläänä toimineen Heikki Talvitien juttu:
https://naapuriseura.fi/avoin-toiminta-tarpeen-vihan-hillitsemiseksi/
Oletko Aarno ajatellut julkaista tuolla? Voisi syntyä hyvää keskustelua. Hommaa vetää moninkertainen päätoimittaja Mauno Saari.
Ilmoita asiaton viesti
On ”isänmaalle ja ihmiskunnalle” eduksi, että asioita pohditaan tarkemmin kuin viime kevään ”nopeutetussa valmistelussa”, jota idean isä oli eduskunnan puhemies mainostaa nykyisin ”perinpohjaisena päätöksentekona”.
Itse katson varoittaneeni riittävästi ”Suomen NATO-jäsenyyden karmeasta kääntöpuolesta”. Tänään piti vielä jatkaa varoittelua, kun huomasin eilisen Washington Postin artikkelin RANDin raportista. – Kiitos paljon tuestasi ja vinkeistäsi.
Ilmoita asiaton viesti
”On ”isänmaalle ja ihmiskunnalle” eduksi, että asioita pohditaan tarkemmin kuin viime kevään ”nopeutetussa valmistelussa”, jota idean isä oli eduskunnan puhemies mainostaa nykyisin ”perinpohjaisena päätöksentekona”.”
Juuri näin.
RANDin toiminnan lyhyt historia heidän sivuilta:
https://www.rand.org/about/history.html
RANDin merkityksestä esimerkiksi Ukrainan casen luonnissa on sitten toinen juttu…
Ilmoita asiaton viesti
Siis jos ajatellaan Vehviläisen kannalta asiaa, niin voisihan tilanteen ”jäädyttää”, mutta silloin ei puhuta mistään rauhasta.
Ja silloin ei myöskään Venäjä maksa mitään sotakorvauksia vaan kerää taas sotakassaa hyökätäkseen jälleen.
Sitten on kysymys; Mihin tilanteeseen tilanne jäädytetään? Onko mitään järkeä siinä, että Venäjä saisi Ukrainan Mustan Meren öljy ja kaasutulot vaikkapa sotakassaan?
Ja kun 80-90% hiilikaivoksista ja suuri osa teollisuudesta sijoittuu Venäjän miehittämille alueille, niin Venäjä saisi pitää näiden luomat varat, niinkö?
Yhdestä asiasta olen varma: Venäjä voi odottaa sotakassansa kartuttamista vaikka kansa nääntyisi – 10 -20 vuotta, mutta länsi ei huolehdi Ukrainan puolustuksesta yhtä kauan.
Heti kun ns. ”rauha” julistetaan loppuu Euroopan ja USAn kansalaisten tuki ja poliitikothan juoksevat äänien perässä ja aina pulpahtaa uusia kriisejä, joissa vierailemalla voi osoittaa olevansa kova (poliittinen) jätkä.
Eli pysyn kannassani, joka ei myötäile Vehviläisen linjauksia:
Rauhan ja ”Rauhan” vaihtoehdot – Venäjän seuraava keisari Putin 2.0
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/saaristo/rauhan-ja-rauhan-vaihtoehdot-venajan-seuraava-keisari-putin-2-0/
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ajatella tarkemmin, mitä todella tapahtuu, jos ”väliaikainen rauha” (frozen conflict-asetelma) saadaan aikaiseksi suurin piirtein nykyisillä lähtöarvoilla eli Putinin vielä johtaman Venäjän hallussa ovat Krim ja muut ”venäjänkieliset ja -mieliset” alueet?
Korostan, että kyse on ”väliaikaisesta ratkaisusta”, jota muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, USA:n asevoimien korkein sotilas kenraali Mark Milley ja voimapolitiikan kokenut veteraani Henry Kissinger ovat tuoneet esille. – Uskon, että he kaikki tietävät hyvin, että Putinin johtama Venäjä ei tule luopumaan Krimin, Luhanskin ja Donetskin alueista ilman ydinaseen käyttöä.
Aika on loppujen lopuksi Ukrainan puolella. Ei upeasti taisteleva Ukraina mihinkään katoa. Ajan kuluminen on vaaraksi Putinin hallinnolle. = Kuten kirjoitin:
• On uskottava, että Venäjälle asetetut talouspakotteet ja muut sanktiot vaikuttavat ajan mittaan yhä rankemmin Venäjän kansan (eliitti ml) elämään ja arkipäivään. On luotettava siihen, että Putinin vielä tällä hetkellä korkea kannatus murenee, kun venäläiset havaitsevat pakotteiden vaikutusten lisäksi Ukrainassa jatkuvan sodan mielettömyyden. Samalla kansalle alkavat paljastua myös Putinin hallinnon virheet ja väärinkäytökset, joiden seurauksena Venäjän talous on uhattuna ja koko yhteiskunnan rakenteet horjuvat.
• On ymmärrettävä, että kestävä rauha voidaan saavuttaa ainoastaan Venäjän kansan toimenpiteiden tuloksena. Muutos on mahdollinen vasta sitten, kun riittävän suuri osa kansasta ymmärtää vuosikymmeniä (neuvostoaika ml) jatkuneen korruption, rikollisuuden, valheellisen propagandan ja Nato-vihaan perustuvan kansallistunteen vahingollisuuden ja haluaa itse toteuttaa tarvittavat muutokset. – Aseelliseen voimankäyttöön perustuvalla ulkoisella pakolla Venäjää ei voi muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeistä kappaletta haluan kommentoida:
”On ymmärrettävä, että kestävä rauha voidaan saavuttaa ainoastaan Venäjän kansan toimenpiteiden tuloksena.”
– Kansa ei toimi. Ja kun Putin poistuu näyttämöltä tulee tilalle toinen samanlainen, muuten hänkään ei pysy vallassa. Ja kansa haluaa ns. ”vahvan” johtajan ei mitään liberaalia kansansivistäjää.
– ”…ymmärtää vuosikymmeniä (neuvostoaika ml) jatkuneen korruption, rikollisuuden, valheellisen propagandan…”
Tämän kansa on ymmärtänyt jo tsaarin ajoista lähtien. Ja he uskovat, että se jotenkin kuuluu pelin henkeen.
– ”…ja Nato-vihaan perustuvan kansallistunteen vahingollisuuden ja haluaa itse toteuttaa tarvittavat muutokset.”
NATOa he eivät koskaan tule ymmärtämään.
”Aseelliseen voimankäyttöön perustuvalla ulkoisella pakolla Venäjää ei voi muuttaa.”
Juu eikä tarvitse muuttaa. Riittää kun heitä työntää taaksepäin niin kuin ukrainalaiset ovat tehneet.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta. – RAND käsittelee tuoreessa raportissaan pitkittyvän sodan kiroja ja suosittelemani nopean rauhan edullisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ympyrä sulkeutuu. – Kun eilen kirjoittamani blogi on viimeinen Suomen huonosti harkittua ja vielä huonommin ajoitettua NATO-jäsenyyttä käsittelevä Puheenvuoro-blogini, palautan mieliin niitä Suomen ja Euroopan turvallisuuden perusasioita, jotka olivat esillä jo yli puoli vuotta sitten kirjoitussarjan alkaessa (kts. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/miksi-kenraali-vihaa-natoa-kysymys-on-holmo):
1. ”Merkittävin muutos, jonka Suomen liittyminen Natoon aiheuttaa, on jännityksen ja sodanvaaran lisääntyminen omalla ja lähialueellamme. Nykyinen voimapoliittinen asetelma, jossa Suomi on ollut Venäjän ajattelussa rauhallinen ja vakaa sivusuunta, muuttuu täysin. Naton itärajan työntyminen Venäjän strategisten kohteiden välittömään läheisyyteen on suuri loukkaus ja haaste, johon Venäjä tulee vastaamaan monin eri tavoin Suomen tulevien Nato-vuosien kuluessa. – Suomen vapaaehtoinen ryhtyminen Venäjän Nato-vihan keskeiseksi kohteeksi on valtiojohdon huonosti harkitsema päätös.”
2. ”On ymmärrettävää, että Ukrainan sodan kauhukuvien aiheuttama tyrmistys sai suomalaiset suurin joukoin kääntymään Nato-uskoon. ”Meitä ei, piru vie, määräillä” oli monilla ylimpänä tunteena. Toisilla taas Natoon hurahtamisen vaikuttimena oli pelko Venäjän hyökkäyksestä Suomeen, jota Natoa ihailevat ’hosupetterit’ (suurlähettiläs Mikko Hautalan / Washington DC käyttämä ilmaus) olivat lietsoneet vuosikymmenien ajan.”
3. ”Olivatpa kansalaisten perusteet niin tai näin, valtiojohdon olisi pitänyt pysyä rauhallisena ja jaksaa viestiä kansalle, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Suomessa puolustus on kunnossa ja olemme sotilaallisesti Pohjolan vahvin valtio. – Valitettavasti poliittiset päättäjät menivät kuitenkin kansalaisten perässä ’hätämoodiin’, jonka tuloksena maamme höynäytettiin hakemaan Naton jäsenyyttä m.o.t. 4 -kirjoituksessa kuvatulla tavalla.” https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-4-nato-hurmainen-suomi-hoynaytetaan-esitaistelijaksi/
Ukrainan sodan pitkittymisen myötä lisääntynyt – ja yhä kasvava – ydinaseuhka tuli kirjoituksissa varoitusten kohteeksi sen jälkeen, kun Naton Madridin huippukokouksessa kyseinen USA:lle herkkä asia oli sivuutettu lähes täysin. Kuitenkin lisääntyneestä uhkasta olivat USA:n parhaat asiantuntijat varoittaneet jo huhtikuusta alkaen ja uhkakuva oli vahvistettu toukokuussa USA:n senaatissa. Syyskuussa YK:n pääsihteeri Guterres ja lokakuussa myös presidentti Biden varoittivat julkisissa puheissaan kasvavasta ydinaseuhkasta. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/suomen-nato-uskon-sokea-piste-on-taktinen-ydinase-tilanne-30-9-2022
Kirjoitussarjassa ei ole käsitelty Nato-jäsenyyden vaikutusta Suomen talouteen. Vaikka optimistisia haaveita jäsenyyden vauhdittamasta investointien ja matkailijoiden tulvasta Suomeen ei haluaisi kyseenalaistaa, on tulevaisuuden arvioissa hyvä muistaa realismi. Naton ”esitaistelijaksi” ryhtyvä Suomi tulee Putinin venäläisiin iskostaman Nato-vihan ja Kremlin lupaamien ”sotilasteknisten ja muiden yllätysten” pääkohteeksi. Voi olla, että investoinnit ja matkailijat kaikkoavat maasta, jonka riesana ovat toistuvat ”ilkeydet”, kuten Suomen Nato-intoinen presidentti ja pari astetta sotaintoisempi pääministeri Kremlin lupaamia ”yllätyksiä” nimittävät. Toivottavasti ”yllätyksiin” ja ”ilkeyksiin” ei sisälly joukkotuhoaseiden käyttö Euroopan alueella. – Suomen taloudelle vaaraksi ovat ”hosupetterit”, joista hurjimmat ovat vaihtoehtobudjetissaan esittäneet puolustusmenojen nostamista Nato-jäsenyyden vuoksi pysyvästi jopa 3 %:iin bkt:sta (Vrt. Uhkaa ei ole / Sotilastiedustelun katsaus 2023 / – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-1-2023-uhkaa-ei-ole-todetaan-sotilastiedustelun-katsauksessa-2023-miksi-suomessa-jatketaan-nato-hoperointia)
Ilmoita asiaton viesti
Muutama huomio. Vehviläinen kirjoittaa, että Suomen Nato-ratkaisun taustalla oli monen tunne: ”Meitä ei, piru vie, määräillä!”.
Hassua kun en itse ole kuullut lainkaan tuollaista. Sen sijaan kuulin todella monen sanovan, että Venäjä on selvästi vaarallinen ja Suomen pitää oman turvallisuutensa vuoksi liittoutua sotilaallisesti.
Toiseksi on erikoista, että Vehviläinen kirjoittaa jälleen ”hosupettereistä”, vaikka Nato-jäsenyyttä on vatvottu hyvinkin 30 vuotta. Siinä ei ole kyse hosumisesta vaan vastuuttomasta vitkastelusta.
Erityisen omituista on kuitenkin tämä: kenraali pelkää että Suomen puolustusmäärärahoja nostettaisiin tuntuvasti. Puolustusvoimathan on pitkään kitkutellut kroonisessa rahapulassa, ja nyt kun rahoituksen jälkeenjääneisyyttä ollaan viimein korjaamassa, kuka sitä vastustaa – suomalainen kenraali!
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai velkavetoisessa Suomessa Arno Kotro ja muut NATO-intoiset saavat uskoa ikuisiin uhkakuviinsa ja myös siihen, että maallamme on varaa käyttää puolustukseen enemmän rahaa kuin mikään muu valtio Euroopassa.
Mutta todellisuus on kaukana sellaisista uskomuksista, että pahoin Ukrainassa turpiinsa saanut Putinin johtama Venäjä olisi seuraavana hyökkäämässä Pohjolan suunnalla. – On ilahduttavaa, että läntisessä mediassa (ei tietenkään Suomen ”natottuneessa” valtamediassa) näkyy jo arvioita siitä, ettei Venäjällä ole mahdollisuuksia merkittäviin hyökkäystoimiin edes seuraavalla vuosikymmenellä.
Kotro & kumppanit saavat vapaasti uskoa, että ”kun oikein reilusti varustaudutaan, niin kyllä jostain vihollinenkin löydetään”. Sellainen uskohan on NATO:n uuden 360-asteen uhka-ajattelun mukaista.
Itse vanhana sotilaana ja muistaen hyvin, että Suomessa on selvitty kohtuullisin kustannuksin, taitavasti toimien ja ilman sotaa jo pidempi aika kuin NATO on ollut olemassa, vähentäisin ”hosupettereiden” hurjaa tavoitetta pysyvästä 3 %:n bkt-osuudesta. Voi olla, että ”petteriporukkakin” herää todellisuuteen, jos joutuu huhtikuun vaalien jälkeen hallitusvastuuseen? – Tai sitten ei herää?
Ilmoita asiaton viesti
En taaskaan ymmärrä kenraalin ajatuksenjuoksua. Vehviläinen parodioi ilmeisesti ajatteluani: ”Kun oikein reilusti varustaudutaan, kyllä jostain vihollinenkin löydetään.”
Siis mitä ihmettä? Kukaan järkevä suomalainen ei halua löytää vihollista yhtään mistään, kaikkein vähiten naapuristaan. On uskomatonta että joudun selittämään kenraalille, että uskottava puolustus pitää kaiken varalta olla jotta kukaan ei tänne hyökkäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin. Hulluuteensa hurahtaneet suomalaiset menivät ilman mitään järjellistä syytä ”hätämoodiin” ja sen seurauksena loukkasivat suuresti Venäjää. Mitä ei olisi suurin surminkaan saanut tehdä, koska nyt Venäjä tulee kostamaan
A.) Ilkeilmällä meille suuresti ja
B.) Kohdistamalla meitä (ja vain meitä) kohtaan kauhean sotilaallisen uhan, iankaikkisesti.
Ympyrä on sulkeutunut. Tai sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisön pyynnöstä jatketaan keskustelua = = https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-2-2023-kuinka-putin-ja-hanen-hallintonsa-venajalla-kukistetaan-realismia-ja-rehellisyytta-tarvitaan-rauhantiella/#comment-3824454
PS. Tärkeä tiedotus NATO-intoisille, joiden kanssa olen käynyt keskusteluja Venäjän taktisten ydinaseiden muodostamasta uhkasta.
Ilmoita asiaton viesti