m.o.t. 5: Nato ei pysty Suomea suojelemaan – valitettavasti

On vuorossa viiden m.o.t.- kirjoituksen viimeinen osa, jossa vanha sotilas joutuu toteamaan, että Ukrainan sodan Suomessa aiheuttama tunteiden vyöry on vastustamaton. Suomen tulevaisuudelle vahingolliseksi kansalaisten tunnekuohu muodostui, kun Nato-jäsenyyttä ajanut vähemmistö sai pelottelupolitiikalla suuren osan kansalaisista uskomaan, että ”nyt se Venäjä hyökkää Suomeen”.

Ei hyökkää. Eikä ole hyökännyt koko Venäjän Federaation 30-vuotisen olemassaolon aikana. Pelkkää propagandaa on ollut ”hosupettereiden” (suurlähettiläs Mikko Hautalan / Washington DC ilmaus) vuosia jatkunut kuorolaulu ja pelottelu Venäjän hyökkäyksellä.

Suurvallat eivät hyökkäile 2000-luvun maailmassa miten sattuu ja milloin hyvänsä. Analyyttiset arviot hyödyistä ja haitoista ovat yhä tärkeämpiä. Pienien valtioiden kohdalla huolellinen hyötyjen ja haittojen puntarointi vain korostuu, kuten kirjoituksessa Nato-hyödyt murenevat – haitat kasvavat on selkeästi todettu.

Suomi ei ole kuulunut eikä kuulu tänäänkään Venäjän Federaation hyökkäyskohteisiin. Venäjän tavoitteet ovat muualla. Sen on osaltaan vahvistanut Ukrainassa vuonna 2014 alkanut sota. Putinin tavoitteena on vanha neuvostoimperiumi, johon hän itse on kasvanut ja jonka ”kultaisia aikoja” miljoonat muut iäkkäät venäläiset kaiholla muistelevat. – Suomeen hyökkäys ei kannata, koska täällä kansan puolustustahto on korkea ja pitkäjänteisesti kehitetty puolustusjärjestelmä tehokas ja hyvässä kunnossa.

Venäjän strategisessa ajattelussa Suomi on rauhallinen sivusuunta. Näin tilanne on ollut yli 30 vuoden ajan. Asiaa on käsitelty tarkemmin kirjoituksessa NATO-hurmainen Suomi höynäytetään ”esitaistelijaksi”.

* * * * *

Jatkossa tilanne muuttuu rajusti, kun Suomi ryhtyy Naton rautaesiripun tärkeimmäksi portinvartijaksi. Nato-Suomesta tulee Putinin venäläisiin lietsoman Nato-vihan pääkohde ja sylkykuppi, johon kaadetaan kaikki mahdolliset ”ilkeydet” (pääministeri Marinin ilmaus) hybridi- ja kybersodan laajasta keinovalikoimasta.

Nato-jäsenyyden myötä myös aseellisen hyökkäyksen uhka kasvaa . Tosin Suomen suunnalla Venäjän kyvyt ilman ydinasetta riittävät vain rajoitettujen kohteiden tulitukseen ja lyhytaikaiseen haltuunottoon. Ukrainan sodassa paljastunutta Venäjän armeijan huonoa kuntoa ja sodan aiheuttamia henkilöstö- ja materiaalitappioita ei korjata hetkessä. Puutteiden korjaamiseen ja tehokkuuden lisäämiseen kuluu vuosia.

Suomea eivät pysty suojelemaan Naton ”turvatakuut”, kuten m.o.t.-kirjoitussarjassa on toistuvasti todettu. Natossa ylivaltaa käyttävä USA ei sisäisten ristiriitojensa vuoksi pysty turvaamaan edes kongressitaloaan (Capitol Hill 6 Jan 2021). Naton paljon mainostetut 5.artiklan mukaiset turvatakuut olisikin syytä ymmärtää turvalupauksena, jonka toteuttaminen ”kovissa tilanteissa” riippuu kunkin jäsenvaltion kansallisista arvioista.” (m.o.t. 3: NATO on USA:n käsikassara)

Suomen valtiojohdon olisi pitänyt ajoissa ymmärtää, että Venäjä vihaa Natoa tosissaan. Putin on taitavasti yhdistänyt venäläiseen patriotismiin sekä ikivanhat uskonnolliset perinteet että neuvostovallan aikaisen fasismi- ja natsivihan. Kaikki on paketoitu 2000-luvun Nato-vihaksi, jonka päämaaliksi Suomi asettuu onnettoman Nato-jäsenyytensä vuoksi. – Venäläisten suurimpaan juhlaan ”voitonpäiväänliittyen Putin luonnollisesti lietsoo Nato-vihaa puheissaan ja tiedonannoissaan.

Pahoissa talousvaikeuksissa kamppaileva ja voimakkaasti velkaantuva Suomi olisi selvinnyt helpommalla ilman itse tilaamiaan Venäjän ”ilkeyksiä” ja lisäongelmia. – Laihaksi lohdutukseksi sopii musiikkiyhtye Yölinnun kappale ”Sitä saa, mitä tilaa” ( https://www.youtube.com/watch?v=1UeKHn8Kz5E)

Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus
Itsenäisen Suomen puolustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu