”Me emme tienneet” ei sovi selitykseksi Suomen Nato-höperyydelle

Me emme tienneet” oli yleinen selitys toisen maailmansodan jälkeen, kun jälkeenpäin kauhisteltiin sodan tuhoihin, raakuuksiin ja kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan johtanutta kehitystä. Selitys sopi tuon ajan maailmaan, jossa tieto ei kulkenut yhtä nopeasti ja tehokkaasti kuin 2000-luvulla.

Ukrainassa raivoavan sodan selitykseksi ”me emme tienneet” ei käy. Olemme tietoisia Venäjän rikollisen hyökkäyksen valmisteluista, sotatapahtumista ja pöyristyttävistä tuhoista. Median välityksellä seuraamme päivittäin sodan kulkua ja asiantuntijoiden arvioita tulevasta kehityksestä.

Kaikki eivät enää jaksa muistaa, että sota Ukrainassa alkoi jo vuonna 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin ja aloitti taistelut Itä-Ukrainassa. Yli kahdeksan vuotta on USA:n johdolla näperrelty yhä uusia taloudellisia pakotteita ja muita sanktioita Venäjää vastaan. Toki viime kuukausien aikaan Ukrainaa on tuettu myös asetoimituksilla ja monin muin tavoin, mikä on mahdollistanut urhean kansan puolustustaistelun.

Sodalle ei valitettavasti näy loppua. – Olisiko vihdoin aika ymmärtää, ettei Putinin hallintoa kaadeta eikä Ukrainassa jatkuvaa hävitystä saada loppumaan taloudellisilla pakotteilla? Olisiko aika tunnustaa, että USA:n oppi ”eskalaation estämisestä” ei toimi Venäjää ja Putinin ”hullun miehen strategiaa” vastaan?

Euroopan turvallisuutta ja tulevaa kehitystä vaikeuttaa Ukrainan sodan lisäksi myös uusi konfliktialue, joka syntyy pohjoiseen Suomen Nato-jäsenyyden siirtäessä sotilasliiton itärajan Pietarin kupeeseen. ”Me emme tienneet” tulee olemaan huono selitys ongelmille, joita aiheuttaa kiireellä hutaistu Suomen päätös hakea sotilasliiton jäsenyyttä. – Arvotonta näytelmää, jonka seurauksena ”Itsenäinen Suomi meni – Nato-Suomi tuli” olen käsitellyt kirjoitussarjassa pari kuukautta sitten, jolloin eduskunnassa valmisteltiin ja tehtiin hätäinen päätös jäsenyydestä. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/itsenainen-suomi-meni-nato-suomi-tuli/

* * * * *

Mitä Suomessa tulisi ymmärtää?

  1. Ensinnäkin suomalaisten tulisi myöntää itselleen, ettei maamme Nato-jäsenyys auta pulassa olevaa Ukrainaa eikä edistä turvallisuutta Euroopassa. Päinvastoin Suomen jäsenyys ja sen myötä Naton itärajan siirtyminen tukee Putinin propagandaa aggressivisesta Natosta. Putinin valta Venäjällä ja samalla hänen toimintamahdollisuutensa ja -valtuutensa lisääntyvät. Sodan jatkuessa Ukrainan hätä ja Euroopan talousongelmat kasvavat, lännen yhtenäisyys rakoilee ja tuki Ukrainalle hiljalleen hiipuu.

  2. Toiseksi suomalaisten tulisi nähdä, miten suuresti USA on muuttunut 2000-luvulla. Muutos jatkuu yhä ja sisäpoliittisesti hajalla oleva suurvalta on epävakaa. Ulkopolitiikassaan USA on epäluotettava, kuten 2000-luvun sodat (Afganistan, Irak, Syyria, Ukraina) ovat osoittaneet. – USA ei sovi johtovaltioksi sellaiseen yhteisöön, johon Suomen kannattaisi pitkäaikaisesti sitoutua.

  3. Edelliseen liittyen kolmas muistettava asia on, ettei USA:n tuki kestä ”kovissa tilanteissa”. USA vetäytyy liian helposti ”eskalaation estämisen” periaatteen taakse eikä vaaranna taloudellisia etujaan tai kansallista turvallisuuttaan muiden valtioiden puolesta. Näin kävi Ukrainalle vuonna 2014, jolloin USA petti aiemmin antamansa turvatakuut (security assurances). USA:n virheet ja eskalaation estämisen” politiikka ovat mahdollistaneet Putinin johtaman Venäjän uhon sekä jo kahdeksan vuotta jatkuneen Ukrainan sodan, jolle loppua ei ole näkyvissä.

Suomen Nato-jäsenyyden myötä syntyvä uusi konfliktirintama vaikuttaa kielteisesti Suomen, Ukrainan ja koko Euroopan turvallisuuteen ja tulevaan kehitykseen. – Toivottavasti Turkin Suomelle antama jatkoaika on niin pitkä, että jäsenyyden vaikutuksia ehditään käsitellä riittävän monipuolisesti, kuten pohjoismaisessa demokratiassa on ollut tapana ennen ”hosupettereiden” Suomessa lietsomaa paniikkia ja Nato-hurmosta.

+9
Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu