Nato-hurmio hiipuu, jos suomalaiset ymmärtävät totuuden ydinaseista

Kirjoitin Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen tänään alla näkyvän kommentin. Pääkirjoituksessa (”Ukrainan sota tuli uuteen käännepisteeseensä” / 30.7.2022) ihasteltiin Nato-moodiin sopivassa aseiden kalistelun hengessä sodan nykyistä tilannetta ja mahdollisesti tulevia käänteitä.

Ydinaseista ei HS:n pääkirjoitukseen ollut mahtunut lausettakaan, ei edes yhtä (1) sanaa. – Kommenttini oli seuraava:

* * * * *

Olisiko pian aika muuttaa ajattelua ja tunnustaa 2020-luvun sodankäyntiin liittyvät tosiasiat?

Olemme luonnollisesti kaikki suomalaiset, kuten muutkin läntisessä maailmassa, järkyttyneitä ja vihaisia siitä pahuudesta ja silmittömästä tuhosta, jota Venäjä aiheuttaa Ukrainassa. Toivoisimme, että Ukrainan urhea kansa voittaisi sodan ja epäinhimilliset kärsimykset päättyisivät nopeasti. – – Valitettavasti näin ei tule käymään.

Näkyvissä on vuosiksi lähes nykyisiin asemiin jäätyvä konflikti, jota Helsingin Sanomien tämän päivän pääkirjoituksessakin pelätään. Ukrainan kansalle ja koko Euroopan tulevaisuudelle pitkään jatkuva ”frozen conflict”-tilanne on vakava ongelma. Sodan lopettamisen tulisikin olla olla ensisijaisena tavoitteena kaikissa kansainvälisissä pohdinnoissa, lehtien pääkirjoituksia myöten.

Erityisen kummalliselta Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa tuntuu sodankäynnin yksityiskohtia ja täsmäiskuja esittelevä yleislinja, jossa jätetään täysin ilman huomiota joukkotuhoaseet. Kuitenkin muualla läntisessä maailmassa etenkin taktisten ydinaseiden kohdalla syntynyt Venäjän ylivoima on nähty kasvavana uhkana.

Milloin Helsingin Sanomissa kerrotaan suomalaisille, että Ukrainassa pitkittyvä sota on aiheuttanut Kuuban kriisin tilannettakin suuremman ydinaseuhkan, kuten rauhannobelisti Oscar Arias ja Global Security Instituutin johtaja Jonathan Granoff toivat esiin hiljakkoin (The Hill 19 July 2022)? Juuri ennen Suomen Nato-päätöstä kasvaneesta ydinaseen käytön todennäköisyydestä varoittivat muun muassa CIA:n johtaja William Burns ja USA:n kansallisen tiedustelun päällikkö Avril Haines.

Tiesivätkö kansanedustat tehdessään päätöstä Nato-jäsenyyden hakemisesta, että ydinaseiden käytön uhka lisääntyy entisestään?

* * * * *

Naton itärajan siirtäminen Pietarin kupeeseen ja samalla uuden konfliktirintaman luominen Suomen suuntaan on erittäin suuri virhe. Vaikutukset Suomen, Ukrainan ja koko Euroopan turvallisuuteen ja tulevaan kehitykseen ovat kielteisiä, kuten olen toistuvasti tuonut esiin.

Taktisten ydinaseiden osalla vallitsevassa epäsuhteessa ei ole pahinta Venäjän 2000-luvulla saama ylivoima, vaan ylivoiman vaikutus USA:n luotettavuuteen. USA petti vuonna 2014 Ukrainalle annetutut turvatakuut ja vetäytyy jatkossakin kovissa tilanteissa ”eskalaation estämisen” taakse. USA ja sen johtama NATO eivät kykene turvaamaan Eurooppaa ja saamaan Venäjää kuriin.

+13
Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu