Nato-hurmio hiipuu, jos suomalaiset ymmärtävät totuuden ydinaseista
Kirjoitin Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen tänään alla näkyvän kommentin. Pääkirjoituksessa (”Ukrainan sota tuli uuteen käännepisteeseensä” / 30.7.2022) ihasteltiin Nato-moodiin sopivassa aseiden kalistelun hengessä sodan nykyistä tilannetta ja mahdollisesti tulevia käänteitä.
Ydinaseista ei HS:n pääkirjoitukseen ollut mahtunut lausettakaan, ei edes yhtä (1) sanaa. – Kommenttini oli seuraava:
* * * * *
Olisiko pian aika muuttaa ajattelua ja tunnustaa 2020-luvun sodankäyntiin liittyvät tosiasiat?
Olemme luonnollisesti kaikki suomalaiset, kuten muutkin läntisessä maailmassa, järkyttyneitä ja vihaisia siitä pahuudesta ja silmittömästä tuhosta, jota Venäjä aiheuttaa Ukrainassa. Toivoisimme, että Ukrainan urhea kansa voittaisi sodan ja epäinhimilliset kärsimykset päättyisivät nopeasti. – – Valitettavasti näin ei tule käymään.
Näkyvissä on vuosiksi lähes nykyisiin asemiin jäätyvä konflikti, jota Helsingin Sanomien tämän päivän pääkirjoituksessakin pelätään. Ukrainan kansalle ja koko Euroopan tulevaisuudelle pitkään jatkuva ”frozen conflict”-tilanne on vakava ongelma. Sodan lopettamisen tulisikin olla olla ensisijaisena tavoitteena kaikissa kansainvälisissä pohdinnoissa, lehtien pääkirjoituksia myöten.
Erityisen kummalliselta Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa tuntuu sodankäynnin yksityiskohtia ja täsmäiskuja esittelevä yleislinja, jossa jätetään täysin ilman huomiota joukkotuhoaseet. Kuitenkin muualla läntisessä maailmassa etenkin taktisten ydinaseiden kohdalla syntynyt Venäjän ylivoima on nähty kasvavana uhkana.
Milloin Helsingin Sanomissa kerrotaan suomalaisille, että Ukrainassa pitkittyvä sota on aiheuttanut Kuuban kriisin tilannettakin suuremman ydinaseuhkan, kuten rauhannobelisti Oscar Arias ja Global Security Instituutin johtaja Jonathan Granoff toivat esiin hiljakkoin (The Hill 19 July 2022)? Juuri ennen Suomen Nato-päätöstä kasvaneesta ydinaseen käytön todennäköisyydestä varoittivat muun muassa CIA:n johtaja William Burns ja USA:n kansallisen tiedustelun päällikkö Avril Haines.
Tiesivätkö kansanedustat tehdessään päätöstä Nato-jäsenyyden hakemisesta, että ydinaseiden käytön uhka lisääntyy entisestään?
* * * * *
Naton itärajan siirtäminen Pietarin kupeeseen ja samalla uuden konfliktirintaman luominen Suomen suuntaan on erittäin suuri virhe. Vaikutukset Suomen, Ukrainan ja koko Euroopan turvallisuuteen ja tulevaan kehitykseen ovat kielteisiä, kuten olen toistuvasti tuonut esiin.
Taktisten ydinaseiden osalla vallitsevassa epäsuhteessa ei ole pahinta Venäjän 2000-luvulla saama ylivoima, vaan ylivoiman vaikutus USA:n luotettavuuteen. USA petti vuonna 2014 Ukrainalle annetutut turvatakuut ja vetäytyy jatkossakin kovissa tilanteissa ”eskalaation estämisen” taakse. USA ja sen johtama NATO eivät kykene turvaamaan Eurooppaa ja saamaan Venäjää kuriin.
Mitä Suomessa tulisi ymmärtää?
1. Ensinnäkin suomalaisten tulisi myöntää itselleen, ettei maamme Nato-jäsenyys auta pulassa olevaa Ukrainaa eikä edistä turvallisuutta Euroopassa. Päinvastoin Suomen jäsenyys ja sen myötä Naton itärajan siirtyminen tukee Putinin propagandaa aggressiivisesta Natosta. Putinin valta Venäjällä ja samalla hänen toimintamahdollisuutensa ja -valtuutensa lisääntyvät. Sodan jatkuessa Ukrainan hätä ja Euroopan talousongelmat kasvavat, lännen yhtenäisyys rakoilee ja tuki Ukrainalle hiljalleen hiipuu.
2. Toiseksi suomalaisten tulisi nähdä, miten suuresti USA on muuttunut 2000-luvulla. Muutos jatkuu yhä ja sisäpoliittisesti hajalla oleva suurvalta on epävakaa. Ulkopolitiikassaan USA on epäluotettava, kuten 2000-luvun sodat (Afganistan, Irak, Syyria, Ukraina) ovat osoittaneet. – USA ei sovi johtovaltioksi sellaiseen yhteisöön, johon Suomen kannattaisi pitkäaikaisesti sitoutua.
3. Edelliseen liittyen kolmas muistettava asia on, ettei USA:n tuki kestä ”kovissa tilanteissa”. USA vetäytyy liian helposti ”eskalaation estämisen” periaatteen taakse eikä vaaranna taloudellisia etujaan tai kansallista turvallisuuttaan muiden valtioiden puolesta. Näin kävi Ukrainalle vuonna 2014, jolloin USA petti aiemmin antamansa turvatakuut (security assurances). USA:n virheet ja ”eskalaation estämisen” politiikka ovat mahdollistaneet Putinin johtaman Venäjän uhon sekä jo kahdeksan vuotta jatkuneen Ukrainan sodan, jolle loppua ei ole näkyvissä.
Kts. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/me-emme-tienneet-ei-sovi-selitykseksi-suomen-nato-hoperyydelle/
Ilmoita asiaton viesti
Kohta 1, Kenraalimajuri Vehviläisen olisi syytä taas ymmärtää ettei Suomi hakenut Nato-jäsenyyttä auttaakseen pulassa olevaa Ukrainaa vaan oman turvallisuutensa vuoksi a arvaamattoman Venäjän takia.
Kohta 2. Vehviläisen olisi syytä myös huomata millaiseksi Venäjä on muuttunut ja tässä piilee Vehviläisen, kuten myös Väyrysen suurin ongelma, eivät nämä herrat tunnu ymmärtävän, että kyseessä ei ole entinen NL, eikä myöskään 90-luvun alun Venäjä josta länsimaat odottivat kehittyvän länsimaisia arvoja lähestyvää demokratiaa vaan siitä on kehittynyt, ei yksin naapureita, vaan koko kansainvälistä yhteisö kohtaan pelottava hirmuhallinto ja siksi se on pysäytettävä vaikka sodan eskaloinnin riskillä.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläiselle on selitetty samat asiat moneen kertaan, mutta siitä ei ole vähäisintäkään hyötyä, koska mitään vastaanottokykyä ei ole. Sinänsä tyypillinen piirre puolustusvoimissa.
Ilmoita asiaton viesti
Arno Kotro: – ”Vehviläiselle on selitetty samat asiat moneen kertaan, mutta siitä ei ole vähäisintäkään hyötyä”
Ei niitä Vehviläiselle selitetäkään vaan muille lukijoille.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvasti veljet puolustavat Nato-uskoaan.
Pikkuhiljaa suurin kiihko alkaa kuitenkin kadota, kun suomalaiset huomaavat, että eihän meitä mikään uhannut silloin keväällä. Pelko vain iski päälle Ukrainan kauhistuttavista tapahtumista ja sotakuvista. Kun ”hosupetterit” vielä yllyttivät puhumalla Naton ”pienistä aikaikkunoista”, oli paniikki valmis.
Jotain piti tehdä ja ”buranaksi” (suurlähettiläs Mikko Hautalan / Washington D C ilmaus) keksittiin ”Nato-usko”. Onneksi Nato-maa Turkki on antanut lisäaikaa, jolloin Suomessa ehditään pohtia asioita, joita olisi ollut järkevä käsitellä jo keväällä. – Toivottavasti myös maan poliittinen johto rauhoittuu leppoisan kesän kuluessa ja toteaa, että Naton ”pienet aikaikkunat”, Venäjän hyökkäys Suomeen ja muu kiireen tuntu olivat vain harhaa.
Suomen puolustus on hyvässä kunnossa. Pohjola on ollut vakaa ja rauhallinen sivusuunta Venäjän Federaation koko olemassaolon ajan. – On vastuutonta, että USA:n pahoin höynäyttämä Suomi siirtää Naton itärajan Pietarin kupeeseen ja luo Eurooppaan uuden pitkäaikaisen konfliktialueen.
Ilmoita asiaton viesti
”eihän meitä mikään uhannut silloin keväällä”
Meidän tilanteemme on ollut sama vuodesta 1945 lähtien. Meillä on ollut vain yksi potentiaalinen vihollinen, joka on aika ajoin uhannut meitä ”sotilaallisilla ja poliittisilla seuraamuksilla”, jollemme toimi kuten se meille sanelee.
Vehviläinen, uskotko, että Hanhikiveen olisi rakennettu Rosatomin voimalaa, jollei sotilaallista uhkaa olisi käytetty painostamiseen? Jos uskot, mitkä olisivat olleet muut yhtä vahvat painostuskeinot? Presidentti joutui puuttumaan pörssiyhtiön päätöksen tekoon tavalla, jota perustuslaki ei mitenkään mahdollista. Mikä sai Niinistön toimimaan näin? Mikä on sinun arviosi, Vehviläinen?
Nato-jäsenyys suojaa Suomen itsenäisyyttä ja antaa myös suojaa taktiselta ydinaseelta. Venäjä ei uskalla kokeilla uusia aseitaan missään olosuhteissa Nato-maihin. Suomi voi jatkossa suhtautua Venäjään naapurina, jolla ei ole meihin ylivaltaa. Joskus maamme suhteet voivat olla hyvät. Hyväthän ne eivät tätä ennen koskaan ole olleet.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys oli hyvä. – En tiedä, mikä on ollut presidentti Niinistön toiminnan takana hölmössä Hanhikivi-päätöksessä. Siitä olen varma, ettei Suomeen kohdistunut silloin sotilaallista uhkaa, kuten ei ole kohdistunut senkään jälkeen.
Vasta sitten, kun Suomen Nato-jäsenyys vahvistetaan Suomen eduskunnassa (kun ensin kaikki Naton nykyiset jäsenmaat ovat asian hyväksyneet), alkavat pitkät epävarmuuden vuodet, jolloin Venäjä voi järjestää lupaamiaan ”sotilasteknisiä ym yllätyksiä”.
Ylin valta itsenäisessä Suomessa on ollut perustuslain mukaisesti eduskunnalla, johon Suomen kansa vapailla vaaleilla valitsee edustajansa. Nato-Suomi tulee poikkeamaan vanhasta YYA-Suomesta siten, että Neuvostoliiton tilalle tulee USA:n ohjausote ja ”vipuvarsi” (ulkoministeri Haaviston ilmaus), joita USA:n usein vaihtuva ja alati epävakaa hallinto käyttää tärkeissä voimapoliittisissa asioissa.
Venäjään, joka on vielä epävakaampi kuin USA, ei koskaan pidä luottaa. Kuitenkin pienen kansakunnan kannattaa tuntea suuren naapurimaan olennaiset asiat ja perehtyä kansalaisten ajatteluun.
Ydinaseiden kohdalla on valitettava epätasapaino, jossa Venäjällä on USA:han nähden ylivoima taktisissa ydinaseissa ja niiden tekniikan ja käyttömahdollisuuksien kehittämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemusten mukaan aina Valkoinen talo on parempi kuin Kreml.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen, kyllä Suomi tulee menemään NATO:on, jolloin koko Pohjola on NATO:ssa ja näin estetään tehokkaasti laajentumiskiimaisen kansanmurhaaja- Venäjän haaveet laajenemisesta länteen
Onko se Vehviläiselle ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Nämä Väyryset ja Vehviläiset on vanhan ajan jäänne. Ei jatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensinnäkin suomalaisten tulisi myöntää itselleen, ettei maamme Nato-jäsenyys auta pulassa olevaa Ukrainaa eikä edistä turvallisuutta Euroopassa.”
Suomi ei ole liittymassä Natoon auttaakseen pulassa olevaa Ukrainaa. Halloo!!
Suomi liittyy Natoon, koska se haluaa turva oman olemassa olonsa. Sinun mielestä pitäisi nostaa käpälät pystyyn heti kun Putin uhkailee Länttä. Jos Ukraina olisi Naton jäsen, Putin ei olisi edes yrittänyt vallata sitä.
”Toiseksi suomalaisten tulisi nähdä, miten suuresti USA on muuttunut 2000-luvulla.”
USA ei ole miksikään muuttunut 2000-luvulla. Presidentit ja muut vallanpitäjät ovat vaihtuneet, mutta sen turvallisuuspolitiikka ei ole muuttunut. Nato on ja tulee olemaan, yksikään sen jäsenmaista ei yksin vastaa mistään. Kaikki puolustavat hädän tullen toisiaan, mikä tahansa jäsenmaa voi tulla uhatuksi.
Herrä kenraali tiedätkö että, tämä on Naton koko olemassaolon tarkoitus. Hallooo!!
Ja jos Ukraina olisi Naton jäsen, Putin ei olisi edes yrittänyt vallata sitä.
”Kolmas muistettava asia on, ettei USA:n tuki kestä ”kovissa tilanteissa”. USA vetäytyy liian helposti ”eskalaation estämisen””
Mistä tämän tiedät, onko USA koskaan lipsunut Nato velvoitteistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tulisiko USA ampumaan laukaustakaan Venäjän suuntaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tulisi. Nato suojaa jäsenmaitaan niiden maaperällä. Ei Nato koskaan hyökkää Venäjälle eikä Venäjä Nato-maahan.
Jos Venäjä tuon rajan rikkoisi, Nato suojaisi toki himarseilla ja ohjuksillaan, ettei Venäjä voisi omalta maaperältään iskeä. Mutta Nato ei aloittaisi venäläiskaupunkien tai -asutuskeskusten pommittamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato suojaa jäsenmaitaan niiden maaperällä.”, sen yhteisillä voimilla.
Näin se on suunniteltu ja näin se on ja toimii!
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä juuri! – Usko USA:n voimaan ja oikeudenmukaisen toimintaan on Nato-väellä kova. Kuitenkin USA:n kompuroinnit ja 2000-luvun sodissa (Afganistan, Irak, Syyria, Ukraina ym) tekemät virheet ovat mahdollistaneet sen, että Putin on voinut käynnistää nyt meneillään olevan ja pitkään jatkuvan Ukrainan sodan.
”Onko USA koskaan lipsunut velvoitteistaan?” – Kyllä on. Näin on valitettavasti tapahtunut kaikissa 2000-luvun sodissa. Toki voidaan saivarrella sillä, koskevatko esimerkiksi Afganistaniin liittyvät lipsumiset ”Nato velvoitteita”? Eihän Afganistanissa toiminut USA:n johtama Nato vaan USA:n johtama liittouma, jossa olivat Nato-maat ja muita USA:n ja Naton läheisiä liittolaisia (PfP-maa Suomi ml).
USA:n johtaman liittouman sekasortoinen lähtö Afganistanista käy hyvin esimerkiksi USA:n lipsumisista ja petoksista. Maailmallahan luettiin kesällä 2021 tapahtunut kaaos Kabulin lentokentällä USA:n uuden presidentin, Bidenin, syyksi. Todellisuudessa USA:n edellisen presidentin, Trumpin, hallinto oli tehnyt vuoden 2020 alussa salaisen sopimuksen Taleban-järjestön kanssa USA:n ja sen johtaman liittouman joukkojen poistumisesta vuonna 2021. Huomionarvoista on, että – 1) USA teki salaisen sopimuksen siten, ettei Afganistanin virallinen hallitus tiennyt asiasta mitään ja – 2) myöskään USA:n liittolaisille (Suomi ml) kaoottinen tilanne ja salainen sopimus tulivat yllätyksenä.
Vastaavia USA:n suhmurointeja on tapahtunut useita ja kaikissa 2000-luvun sodissa. USA on sisäisesti hajalla ja siitä aiheutuu epävakaa toiminta ulko- ja voimapolitiikassa. – On mielenkiintoista nähdä, kuinka marraskuun välivaalit vaikuttavat esimerkiksi Ukrainalla annettavaan apuun? Republikaanien riveissä ja mediassa ovat voimistuneet ”America first”-sloganit.
Ukrainan kohdalla USA:n pahin petos tapahtui vuonna 2014 (Venäjä miehitti Krimin + aloitti Itä-Ukrainan sodan), jolloin USA sanoutui irti Ukrainalle aiemmin annetuista turvatakuista (security assurances).
USA:n johdolla kahdeksan vuotta jatkunut näpertely taloudellisten pakotteiden ja ”eskalaation estämisen” parissa ei ole lopettanut sotaa Ukrainassa. Putin ja Kremlin rikolliskopla ovat tietoisia siitä, ettei USA riskeeraa taloudellisia etujaan ja kansallista turvallisuuttaan ”merentakaisten” maiden puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Herra kenraaali; kirjoituksesi on niin täynnä paskaa (väärää tietoa), että se vaatisi useaman vastauksen. Yritän kirjoittaa muutaman tämän päivän (sunnuntain) aikana. Joten ole kuulolla, lähetän niitä kunhan kerkiän.
Aluksi kysymys, johon et ole antanut vastausta:
Jos et usko Naton tarjoamaan apuun, niin kuka sitten auttaa Suomea tiukan paikan tullen?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit; ”Onko USA koskaan lipsunut velvoitteistaan? – Kyllä on. Näin on valitettavasti tapahtunut kaikissa 2000-luvun sodissa.” USA ei ole koskaan lipsunut Nato velvoitteistataan, koska yhteenkään Naton jäsenmaahan ei ole hyökätty.
Nato-liittouma siis toimii kuten sen on suunniteltu. Esimerkiksi Batianmaat ja Puola eivät olisi tällä hetkellä vapaita valtioita, jos ne eivät olisi Naton jäseniä. Samoin Ukrainaan ei olisi kukaan hyökännyt, jos se olisi Naton jäsen. Krimikin kuuluisi. Ukrainaan, jos se olisi ollut Naton jäsen.
Venäjä kunnioittaa Natoa.
Afganistassa USA oli jahtaamassa terroristeja ja jotkut Natomaat lähettivät muutaman sata sotilasta sinne oppipojaksi, eikä USA koskaan lipsunut antamiaan lupauksia näille ”oppipojilla”.
Toit esille myös Trumpin ”sopimuksen” Afganistanin kanssa. Täsä Trump lupautui vetämään USAn joukot pois Afganistanista hänen presidenttikauden aikana. Trump ei kuitenkaan täyttänyt tätä lupausta ja joukot olivat vielä siellä kun Biden astui virkaan. Biden veti heti USAn joukot Afganistanista, mutta valitettavasti hän uskoi kenraaleidensa vakuutukset, että Afganistanin armeija pystyy pitämään terroristit Kabulin lentokenttäalueen ulkopuolella. Näin ei sitten ollut, vaan vetäytyminen oli kaaottinen ja siinä sai surmansa mm. 21 USA sotilasta. Miksi Afganistanin ”laillinen” armeija ei pystynyt pitämään edes Kabulin lentokenttää hallussaan, vaikka se oli saanut USAlta 100 biljoonaa (suomeksi 100’000’000’000) dollaria ja 10 vuoden koulutuksen, on toinen kysymys.
Afganistanilla ja Natolla ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa, Joten sinun ei tarvitse murehtia Naton uskottavuutta sen takia mitä tapahtui Afganisssa.
Kirjoitit ”USA:n johtaman liittouman sekasortoinen lähtö Afganistanista käy hyvin esimerkiksi USA:n lipsumisista ja petoksista.” Höpö höpö. Sinä saat selittää miksi USAn kouluttama ja rahoittama Afganistanin armeija juoksi heti karkuun. Nyt sinä suotittelet tätä Suomen Armeijalle, heti kun Putin ärähtää nostetaan käpälät pystyyn.
Ilmoita asiaton viesti
”USA on sisäisesti hajalla ja siitä aiheutuu epävakaa toiminta ulko- ja voimapolitiikassa. – On mielenkiintoista nähdä, kuinka marraskuun välivaalit vaikuttavat esimerkiksi Ukrainalla annettavaan apuun? Republikaanien riveissä ja mediassa ovat voimistuneet ”America first”-sloganit.”
Jokainen Naton jäsen, USA mukaanlukien, on sitouunut käyttämään 2% budjetistaan kansalliseen puolustukseensa. USA on kltisti noudattanut tätä velvoitetta ja paljon enemmänkin.
Ilmoita asiaton viesti
”USA petti vuonna 2014 Ukrainalle annetutut turvatakuut…”
Öhh?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, miten se voikaan olla USA, joka petti turvatakuut? Olen itse käsittänyt, että USA ei ole hyökännyt tai edes uhannut Ukrainaa toisin kuin Venäjä.
Ukraina luovutti NL:n hajoamisen jälkeen ydinaseet ja sekä Venäjä että USA (lisäksi Britannia) lupasivat kunnioittaa maan itsenäisyyttä. Minusta USA on näin tehnyt, mutta Vehviläisen mukaan ei.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ole samalla tavalla itsepetosta laskea jonkun Naton turvatakuihin. Antoihan britit Suomelle jo nyt turvatakuut.
Etykin ja Euroopan rauhanjärjestelyt menivät nyt sekaisin ja Nato menossa pesuveden mukana.
Sikäli vanha logiikka ei päde. USA on niin avoimesti mukana jo Ukrainan sodassa, että kyllä siinä turvatakuun luonteisesta touhusta on kyse.
Jos Liettua esimerkiksi vallataan, niin ei sitä ydinaseilla vapauteta. Venäjä on vahvistunut vuodesta 2016. Nyt se katsoi olevansa riittävän vahva haastamaan Naton Ukrainassa.
Sama selitys pätee siihen, miksei Venäjä ole hyökännyt yhteenkään Nato maahan. Se ei ole ollut vuoden 1991 jälkeen riittävän vahva ja joutui nielemään serbian pommitukset 1999. Nato olisi pitänyt lopettaa jo silloin. Jenkit höynäytti Nato maita ja sinne pyrkiviä tyhmiin sotiinsa Afganistanista Irakiin ja siten osasyylliseksi niissä tehtyihin sotarikoksiin.
Sikäli en laskisi, että Nato pelottaa tästä lähtien Venäjää. Erityisesti jos se voittaa Ukrainassa.
Kylmän sodan aikana Neuvostoliitolla ei ollut syytä yrittää hyökätä Nato maahan. Se oli jo laajentunut liikaakin. USA sai hyödynnettyä ristiriitoja Neuvostoliiton ja Kiinan välillä. Se pakotti Nl:n sitomaan joukkoja sinne suunnalle. Sikäli se oli taustalla siinä arkkitehtuurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Brittien turvatakuut ja avustuskyvyt tiedetään entuudestaan. Puola 1939 ja heti perään Suomi. Heillä on vieläkin entisen imperiumin jäljiltä siirtoarmeija (pieni), siis armeija, jota lähetetellään sinne sun tänne kansallisen edun nimissä. Minkähän pankkiirin tilit nyt paisuvat veren ja suolenpätkien lennellessä. Siis Putinin ja kumppaneiden lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä vahvistui kyllä vuodesta 2016. Nyt Ukraina on heikentänyt sen sotilaallista kyvykkyyttä niin, että kyvykkyys on painunut jo alle vuosituhannen alun tason, jolloin Putin nousi valtaan.
Kyvykkyys heikkenee edelleen ja sitä vauhdittaa taloudellisen ja teknologisen kyvykkyyden romahdusmainen heikkeneminen. Siinä mielessä Vehviläinen on oikeassa: Ukraina on toimillaan vienyt Venäjältä kyvykkyyden haastaa Suomi sotilaallisesti. Nyt olikin oikea hetki liittyä Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat, Iso-Britannia, Venäjä et al sopivat Budapestissa vuonna 1994 mm. etteivät ”koskaan käytä aseitaan Ukrainaa vastaan muuten kuin itsepuolustukseksi tai YK:n päätöksen seurauksensa”.
Ja nyt Vehviläinen kertoo, että nimenomaan USA on rikkonut tuon sopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Sakeammaksi menee vain nämä kirjoitukset. Paavo taisi saada pidemmän jäähyn… EVP seuraavana toivottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti ei (Vehviläiselle jäähyä). Mitä sellainen shakkipeli on, jossa kielletään luotaamasta ja kuvaamasta vastapuolen ajattelua? Valitettavasti se on nykytilanne lännessä (varsinkin EU:ssa, joka kärsii paljon mm. talouspakotteista).
Pitäähän täällä keskustelun kulkea…
Ilmoita asiaton viesti
Vastapuolen? Sinähän pahimpia palstan ryssäfiilejä-ymmärtäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi myös kenraali Vehviläisen syytä kertoa, millä perusteella Suomen ja Venäjän rajalle syntyy uusi konfliktirintama. Uhkaako Nato-Suomi kenraalin mielestä Venäjää? Onko Suomessa nousemassa revanssipolitiikka ja Karjala takaisin-henki?
Vai uskooko kenraali tosiaan, että Nato-Suomeen kohdistuvat hybridioperaatiot tai suora sotilaallinen aggressio on Venäjän kannalta entistä houkuttelevampaa ja tuottaa hyviä tuloksia?
Ilmoita asiaton viesti
Juha, kysymys ei ole siitä uhkaako Suomi vai ei meidän mielestämme.
Kysymys on siitä kuinka Venäjä näkee asian.
Ja mielestäni on enemmän kuin itsestään selvää että Venäjä näkee Naton laajenemisen sen luoteisarajalla 1300 km:n matkalla ja mahdollistaa Naton joukkojen sijoituksen tälle rajalle, rajalle jonka toisella puolella on Venäjälle elintärkeä kuljetusreitti merille vain sadan kilometrin päässä rajasta.
Tuo sen sijaan pitää mielestäni paikkansa että riski Venäjän suorasta agressiosta Suomea kohtaan pienenee kun Suomi on Nato-jäsen.
Tässäkin on vielä yksi kortti katsomatta ja se on se että ryhtyisikö Nato suursotaan yhden pienen arktisen, sille strategisesti merkityksettömän valtion takia?
Natohan ei ole vielä koskaan joutunut tosipaikkaan jossa se olisi joutunut puolustamaan jotain jäsenmaataan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kysymys on siitä kuinka Venäjä näkee asian.”
Kysymys voi myös olla siitä, kuinka Venäjä teeskentelee näkevänsä asian kuin asian –– ”oikeuttaakseen” sillä roistovaltion politiikkansa.
Vainoharhainen totta kai näkee kaikkialla uhkaa, olettaen muidenkin olevan yhtä vihamielisiä kuin itse on.
”…vielä yksi kortti katsomatta ja se on se että ryhtyisikö Nato suursotaan yhden pienen arktisen, sille strategisesti merkityksettömän valtion takia?”
Se artikla 5:n kortti on kaikkein keskeisin syy 30 valtion liittymiselle Natoon, olipa niiden strateginen merkitys aivan mikä hyvänsä. Nato kyllä ryhtyy yhteiseen puolustautumiseen; riippuu sitten hyökkääjästä, johtaako se suursotaan. Yhteisessä puolustautumisessa on koko Naton olemassaolon oikeutus –– se, ettei tätä ole tosi paikassa tarvinnut testata, puhuu puolestaan järjestön uskottavuudesta yli 73 vuoden ajalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsinkö oikein, että kenraalimajuri Vehviläinen on sitä mieltä, että Suomen ja muun Euroopan pitää taipua Venäjän vallan alle?
Yhdysvaltoihin ei voi luottaa, eikä omienkaan voimiin voi luottaa, niin antautukaamme.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se jotakuinkin noin mene Jos kenraalin mielestä USA ja Nato ovat hampaattomia Venäjän suhteen, niin Venäjä toimii kuten tahtoo ja muiden kuuluu alistua, koska muussa tapauksensa Venäjä käyttää sumeilematta ydinaseita.
Eli kenraalin neuvo olisi antaa Venäjän ottaa ne alueet, mitä haluaa, haltuunsa, jotta sota loppuisi Ukrainassa. Ja koska Venäjä ei Ukrainaan tyydy, niin se ottaa muitakin alueita ja lännen pitäisi välttääkseen sotaa ja ydinaseita sallia tämä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihailen kyllä venäläisten tehokkuutta. Se käyttää 5% siitä rahamäärästä, kuin mitä Natolla kuluu varustautumiseen ja on silti onnistunut luomaan ylivertaisen armeijan.
Kun vielä tiedetään venäläisen tekniikan laatu ja luotettavuus, niin eihän sellaisen edessä voi muuta kuin antautua.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali Vehviläisen pitäisi aika lailla omakohtaisesti tietää venäläisen sotilasteknologian ylivoimaisuus…
Ilmoita asiaton viesti
Yksi tykkääjistä (siellä rivistön keskellä) ei ilmeisesti ole ollenkaan huomannut, että harjoitat tuolloin tällöin hieman sarkasmia…
Ilmoita asiaton viesti
No, kyllä Nevalainen uskoakseni sarkasmia arvostaa, vaikka olisi eri mieltä asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraalimajurin mielestä Suomen ja koko Länsi-Euroopan pitää nostaa käpälät pystyyn heti kun Putun kääntää torrakkonsa länteen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Näkökulma on avartava ja eri kuin mitä valtamedia tarjoaa. Näitä vain ei meillä oikein sallita. Se on todellinen vahinko. Saapa nähdä missä vaiheessa sensuuri iskee.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti pian.
Ilmoita asiaton viesti
Kerropa miksi. Mitäs jos Vehviläinen onkin oikeilla jäljillä. Eikö ammattisotilaan luulisi tietävän, mistä puhuu. Minusta olisi aika hölmöä, että me pienenä maana jättäisimme huomiotta meidän kannalta hyvinkin vakavia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitäs jos Vehviläinen onkin oikeilla jäljillä. Eikö ammattisotilaan luulisi tietävän, mistä puhuu.”
Siitä ei ole enää pelkoa ja kyllä, luulisi. Toki eläkkeellähän tuo on, sekä kuka näitä, tai Väykän blogeja sitten kirjoittaakaan – sekin tullut mieleen monesti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen armeijassa on koko joukko kenraaleita, jotka ovat Vehviläisen ajatuksista täysin vastakkaista mieltä. Miksi joku eläkeukko tietäisi jopa salassa pidettävät asiat paremmin kuin virassa olevat kentsut? Vehviläinen on hyvä esimerkki suomettuneesta Moskovasyndroomasta kärsivästä eläkeläisestä, joka Väyrysen tavoin luulee, että Moskovakortti olisi vielä valttia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksia viidennen kolonnan pöytälaatikosta.
Ilmoita asiaton viesti
Pyykkölä esittää todisteet väitteelleen.
Moni odotta(nee) mielenkiinnolla mustaa valkoisella …
Vai tarkoittaako Pyykkölä omaa kommenttiaan?
Käsitinkö kenties väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Herra Hatakka ei vissiin ymmärrä, että suomalainen kenraali haluaa erittäin voimakkaasti estää Isänmaan puolustuksen vahvistumisen kansainvälisen puolustusliiton avulla?. Ja ”Kremlin papukaijana” syytää ydinaseiskujen todennäköisyyttä Suomea kohtaan. Kenraali on väyrystason bäckman, siis se viides.
Ilmoita asiaton viesti
Siis suomalainen eläkeläinen.
Miksi Vehviläistä jatkuvasti tituleerataan kenraaliksi, kun hän ei sellainen ole? Tai kuten joku edellä, ”ammattisotilaaksi”?
Ilmoita asiaton viesti
Mulla varmaan joku väärinkäsitys. Olen kuvitellut kenraalien olevan loppuun asti kenraaleja, vaikka eivät enää ole aktiivipalveluksessa? Vähän niin kuin presidentit.
Ilmoita asiaton viesti
evp (=elää vladimirin palkollisena)
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä olet mielestäni oikeassa. Kenraali on kenraali, vaikkei ole aktiivipalveluksessa. Toki voi kyseenalaistaa sen, että onko jo melko pitkän aikaa sitten eläköitynyt kenraali enää merkittävä turvallisuuspoliittinen asiantuntija ja antaako kenraalin sotilasarvo enää merkittävää painoarvoa verrattuna mattimeikäläisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen ylennetty kenraalimajuriksi 2001, joten eläkkeelläkin ollut jo pitkään, vaikka kenraalien eläköitymisikä on korkeampi.
Ilmoita asiaton viesti
Kenraali on kenraali evp jäätyään pois virastaan, siinä missä professori on emeritus tai emerita ja presidentti ei ole tasavallan presidentti.
Vehviläisen tapauksessa tekisin mielelläni eron sen vuoksi, kun jotkut sanovat miten tätä trollausta tulee ammattisotilaalta tai Suomen puolustusvoimista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hän tietenkään puolustusvoimia enää edusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, mutta edustaa sitä, millaiset heput ovat päässeet puolustusvoimissa ylenemään kenraalikuntaan saakka samalla kun esim. monen Venäjään realistisemmin suhtautuvan ura on tuhottu.
Ilmoita asiaton viesti
Urho Kekkonen ei pitänyt sodissa palvelleista upseereista ja hän aina tituleerasi kenraaleita ”Herra kenraaleiksi”, luultavasti vain ilkeyksissään. Mitä paremmin palvellut mies, sitä pirullisempi Kekkonen tälle oli.
Ilmoita asiaton viesti
Antautumishaluisten ja muiden liian helposti Venäjän vallan alle taipuvien kannattaa muistaa, että itsenäisen Suomen puolustusvoimat ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen.
Myös Nato-maiden korkein sotilasjohto osaa arvostaa Suomessa pitkään ja johdonmukaisesti tehtyä työtä puolustuksen kehittämisessä. Suomi on turvallisuuden tuottaja. Juuri siksi Suomi halutaan Natoon. Nato-Suomi on merkittävä etu Putinin propagandalle. Toinen konfliktisuunta Euroopassa palvelee hyvin myös USA:n taloutta ja politiikkaa.
Älkää nyt pillastuko, jos Suomessa yksi sotilas muistuttaa ydinaseista, joista maamme poliittiset johtajat ja Nato-intoinen media eivät puhu tai kirjoita oikeastaan mitään. Asiaa piilotellaan, kun epäillään Nato-hurmion hiipuvan, mikäli totuus tulee julki?
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä. Kukaan ei piilottele tietoa Venäjän ydinasepotentiaalista eikä ole mitään salaliittoa asian takana. Nato-hurmos on myös mielikuvituksen tuote, sellaista ei ole olemassakaan
Yhtä hyvin voisi väittää, että syksyllä 1939 Suomea riivasi maanpuolustushurmos, kun kansalaiset suurin joukoin yli puoluerajojen näkivät maanpuolustuksen vahvistamisen tarpeelliseksi. Hurmos ei ole synonyymi laajalle yksimielisyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä tulee ydinaseiden käytön uhkaan, niin en jaksa uskoa, ettei valtiojohto meillä ja muualla olisi varsin hyvin tietoisia vallitsevasta tilanteesta tai Venäjän johdon vihjailevasta retoriikasta. Myös ns. tavallisen kansan parissa on aika syvällä näkemys siitä, että kun itänaapurissa painetaan punaista nappia, niin Suomi on tuhon oma. Vaikkei tälle tuomiopäivän ennustukselle järkeviä perusteita voi löytää yksin jo Pietarin läheisyyden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisi voi lukea myös ydinasemyönteisenä kirjoituksena. NATOn jäsenillä on moninkertaiset taloudelliset mahdollisuudet rakentaa lisää ydinaseita ja näin pitäisi ilmeisesti toimia.
Iso-Britania kasvattaa ydinohjusten määrän 260. Kyllä niilläkin hiljentää pysyvästi aika monta venäläistä suurkaupunkia.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen puolustusvoimat tarvitsee ensin kertausharjoituttaa, että ne olisi paremmassa kunnossa. Sekin vie aikaa vähintään 2 kuukaudesta puoleen vuoteen. Esim. itse en ole käynyt kertaamassa kertaakaan korialta 90 päästyäni.
Suomen media ja päättäjät pelkäävät kun eivät uskalla käsitellä esim taktisia ydinaseita. Ovat laittaneet tosiasioilta pään pensaaseen.
Jos haluat rauhaa varustaudu sotaan. Onko suomi varustautunut?
Ilmoita asiaton viesti
” Nato-Suomi on merkittävä etu Putinin propagandalle. ”
NATO-Suomi on merkittävä takaisku Putinin propagandalle. Kun ystävällismielinen naapurimaa Suomi liittyy NATOn jäseneksi, Putinin propagandan uskottavuus romahtaa. NATO ei olekaan Venäjän vihollinen, alkaa pohdiskelemaan Venäjän sorrettu kansa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Liittymisellä ja muilla toimilla viestimme Venäjälle, että se tekee nyt pahoja virheitä. Siellä on kohta asioiden pakko muuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Kerros nyt Vehviläinen ihan selkosuomella miten Suomen Natojäsenyys
1) lisää ydinaseiden käytön mahdollisuutta maailmassa?
2) on merkittävä etu Putinin propagandalle?
3) palvelee hyvin myös USA:n taloutta ja politiikkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Niin ne ajat muuttuvat. Kenraalin vielä ollessa palveluksessa poliitikot yhtä mittaa muistuttivat, että ydinaseiden takia sotaa ei tule ja armeija on tarpeeton eikä liittoutumisia tarvita. Kenraalit toppuuttelivat.
Nyt poliitikot ostavat aseita ja edistävät liittoutumista, niin entiset kenraalit toppuuttelevat. Ydinaseiden takia.
Aika harva Puheenvuoroon kirjoittavista taitaa nykyään olla elänyt äänestysikäistä aikuisuuttaan aikana ennen ydinaseita. Olemme kasvaneet niiden varjossa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Puolustusvoimat ovat laadullisesti hyvät, mutta määrällisesti täysin riittämättömät.
Paljon on puhuttu Suomeen ostetuista F-35 hävittäjistä. Tämä on kyllä erinomainen hävittäjä, mutta mihin ne riittävät. Viholliseslla on tuhansia suihkuhävittäjiä Suomen 100 vastaan. Ja samon vihillisella on tankkeja ja tykistöä 50-100 kertaa enemmän enemmän kuin Suomella. Venäjällä on murskaava ylivoima kaikissa aselajeissa ja tiukan paikan tullet Suomi kestää ehkä viikon tai kaksi. Suomi ei ole Ukraina.
On totta että ydinaseista ei ole puhuttu, tarkemmin Venäjän ydinaseista Viipurin ympäristössä ei ole puhuttu mitään. Miksei näistä saa puhuta?
Pitääkö suomalaisten katsella näitä Neukkulan aikaisia massamurha-aseita sormi suussa? Putinille voi hyvin sanoa, että Nato-Suomi pitää ydinaseet pois rajan lheisyydesta, jos Venäjä tekee samoin. Reilu peli molemmin puolin!
Ilmoita asiaton viesti
Noh, noh. Ei tätä neuvostoaikaista uskoa siihen Venäjän ”murskaavaan ylivoimaan” ole oikeasti mitään syytä yrittää väkisin pitää yllä.
Venäjällä ei ole mitään ”tuhansia suihkuhävittäjiä”. Paperilla on ollut noin 1300 kpl, mutta eipä niitä ole näkynyt saavuttamassa mnkäänlaista ilmaherruutta edes Ukrainassa. Panssarivaunuja on ollut (edelleenkin paperilla) peräti 13.000, mutta niistä vain 1/4 ”uusia” eli alle 40-vuotiasta kalustoa, 1/4 ”modernisoituja” eli yli 40 -vuotiaita, ja loput 7000 kpl. vanhaa, valmista ”romurautaa”. Niistäkin jo iso osa Ukrainassa romutettuja.
Tykistöä toki löytyy, ja ainakin tähän asti on riittänyt myös ammuksia, mutta Suomellakin on toki Venäjän ja Ukrainan jälkeen selkeästi koko Euroopan kolmanneksi vahvin tykistöase, siis ihan yksinäänkin.
By the way: kaikki Suomen läheisyydessä sijaitsevat Venäjän tukikohdat kumisevat jo puolityhjyyttään, Alakurtin prikaatia ehkä lukuun ottamatta. (Sieltä on tiettävästi tähän mennessä lähetetty Ukrainaan vasta yksi pataljoona.) Se sijaan kannattaa muistaa, että se Venäjä ei todellakaan ole ”pitänyt ydinaseitaan poissa rajamme läheisyydestä”. Siellähän niistä on ollut leijonanosa sijoitettuna Murmanskin alueelle, parinsadan kilometrin päähän Suomesta. jo viimeiset 70 vuotta!
P.S. Huomautettakoon vielä, että Venäjän laivastotkaan eivät ole enää 30 vuoteen olleet kuin kalpea varjo neuvostoaikaisesta mahdistaan.
Turha meidän on enää liioitella ja pelotella. Herra Vehviläinen ja herra Väyrynen liioittelevat ja pelottelevat meitä kyllä jo aivan tarpeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka kaun luulet Suomen armeijan pystyvän pitelemään Putinin joukot rajan tuolla puolen?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys muuten, mutta aika yleisesti onkin jo tiedossa, että jos kirjoitan tänne jotakin, niin minä en yleensä koskaan ”luule” mitään.
Sanotaan nyt vaikka että jos tässä ihan kohtapiakkoin aikoisivat tulla, niin perinpohjaisen huonosti kävisi. Siis naapurille, ei meille. Viittaan tässä Suomen 280.000 sotilaan ns. sodanajanjoukkoihin ja myös koko koulutettuun reserviin, jota on peräti 870.000. (Sodanajan joukkojemmme vahvuus on muutenkin jo pitkään kalibroitu saman suuruiseksi, kuin on koko Venäjän rauhanajan maavoimien kokonaisvahvuus.)
Jäi äsken sanomattakin, että esim. Venäjän tykistöase ei suinkaan ole uskomuksiesi mukainen ”50-100 -kertainen” Suomeen nähden vaan ”vain” kymmenkertainen. Viime vuoden luvut: (tykistö, raskaat kranaatinheittimet ja raketinheittimet) Suomi: 1513, Venäjä: 14.865.
Venäjän tykistökalustokin on luonnollisesti enimmäkseen vanhaa, neuvostoaikaista tavaraa, ja sitä on myös nyt viiden kuukauden mittaan ehtinyt tuhoutuakin Ukrainassa jo valtavia määriä. Nykyisillä, minnekään Suomen lähialueillekaan sijoitetuilla vähäisillä joukoilla Venäjä ei todellakaan pysty hyökkäämään ”edes” Suomeen.
Ja jo tämän vuoden puolellahan Suomeen hyökkäämisestä sitten tuleekin jo täysin mahdoton operaatio, kun sitten hyökätään samalla automaattisesti myös Yhdysvaltoja ja kaikkia kolmeakymmentä muutakin Nato -maata vastaan. Ei herra Putinkaan niin hullu ole, että siihen lähtisi. Ja siitähän tässä meidän Nato-operaatiossamme vain ja ainoastaan olikin kyse. Ei mistään muusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sanotaan nyt vaikka että jos tässä ihan kohtapiakkoin aikoisivat tulla, niin perinpohjaisen huonosti kävisi. Siis naapurille, ei meille.”
Eihän meillä sitten mitään hätää ole.
Kumma kun kukaan muu ei ole tätä tajunnut.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmat ovat varmasti jo tajunneet. Olennaisinta onkin juuri se, että Venäjänkään osalta mitään täysin olemattomia sotilaita ja aseita ei kannata turhaan pelätä. Vaikka Moskovassa kuinka toivottaisiin, että pelkäisimme. Mieluiten tietysti iankaikkisesta iankaikkiseen…
Ilmoita asiaton viesti
Me 80- luvun nuoret totuimme jo varhain ydinsodalla pelotteluun. Koskaan en kuitenkaan pahimmissa painajaisissanikaan kuvitellut, että siihen alentuisi suomalainen kenraali.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitustensa perusteella blogisti ei ole ollut rehtorina maanpuolustus- vaan maanantautumiskorkeakoulussa.
En ole ikinä ymärtänyt blogistinkin tarjoilemaa kauhistusta Naton itärajan siirtymisestä Pietarin lähelle Suomen jäsenyyden myötä. Naton itäraja on jo nyt Pietarin lähellä, Viron Narvasta on Pietariin n. 150 kilometriä eli n. 50 kilometriä vähemmän kuin Suomen rajalta. Lisäksi blogisti on näemmä unohtanut, että Nato on puolustusta, ei hyökkäystä varten, joten Pietari on täysin turvassa, kunhan Venäjä ei ryhdy sotatoimiin Nato-maata vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuo ”Naton itärajan siirtäminen” siis tarkoittaa, että demokraattinen suvereeni maa haluaa liittyä yleiseurooppalaiseen puolustusliittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Minne kenraali Vehviläinen johtaisikaan joukkojaan, kun karttatiedot ovat tuolla tasolla? Luultavasti hän johtaisi divisioonansa kohti Turkua.
Ilmoita asiaton viesti
Naton itärajan siirtymisestä puheen ollen:
1) Putin on suurella menestyksellä käyttänyt Nato-vihaa kansansa manipulointiin. Toki muitakin aineksia (mm. uskonnollinen mystiikka ja hallintovallan ehdoton kunnioitus) hyödynnetään propagandassa, joka jauhaa koko ajan jo alakouluista alkaen.
2) On turha saivarrella länsimaiseen ajatteluun vedoten esimerkiksi siitä, uhkaako Nato Venäjää tai siirtyykö Naton raja itään Suomen Nato-jäsenyyden alkaessa? Putinin propagandassa ja sen myötä venäläisten ajattelussa Nato on todellinen uhka. Samoin jokainen venäläinen näkee omin silmin, miten Suomen jäsenyys aiheuttaa aggressiivisen Naton itärajan tulon lähelle Pietarin suurkaupunkia, jossa on asukkaita melkein yhtä paljon kuin koko Suomessa.
3) Putinia ja Kremlin koplaa, joilla on todellisia vaikeuksia Ukrainan ”erikoisoperaation” kanssa (jota Venäjällä ei saa edes sodaksi sanoa), auttaa suuresti aikanaan vahvistettava ja alkava Suomen jäsenyys Natossa. Kremlissä kyllä tiedetään, ettei Suomen suunnasta kohdistu uhkaa. Mutta propagandaa, Putinin vallassa pysymistä ja Kremlin koplan toimintavaltuuksia ajatellen kyse on riemuvoitosta.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa täällä äkäistä kirjoittelua taas kerran. Kuten parin muunkin blogin yhteudessä on parina viimeisenä päivänä ollut.
Mielestäni kannattaisi muistaa demokratian kehitykseen tiiviisti liittyneen Voltairen julistus:
– Olen eri mieltä siitä mitä sanot, mutta puolustan viimeiseen asti oikeuttasi sanoa se mitä haluat sanoa.
Toinen on ihan kotimaallinen. Ja kait peräisin ammattimiesten keskinäisestä pohdinnasta 1950 -luvulla.
– Minulla oli varaa antaa periksi.
**** ****
Suomessa on Eu -maista eniten Venäjän yksipuolisesti sotasyylliseksi määrittäviä (90 %:a).
– Italiassa taisi 56 prosenttia olla sitä mieltä, että syytä on Ukrainassa ja Venäjässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Voltairen julistus:”
Ei tuo edelleenkään ollut Voltairen julistus, tai edes sitaatti häneltä. Kyseessä on Evelyn Beatrice Hallin sitaatti, kirjoitettu 130 vuotta Voltairen kuoleman jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
On aika selvää, että hyökkääjä on tässä tapauksessa yksin syyllinen. Toki jos haluaa nähdä toisin, niin osoitteeksi MV-lehti, siellä uunituoreessa kirjoituksessa Janus Putkonen ylittää itsensä todistellessaan mielikuvituksellisesti , että Ukraina Naton ja USA:n tuella aloitti hyökkäyksen ja Venäjä teki vain vastahyökkäyksen, kun ei muuta voinut.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä perusteluilla vain lehmä voi sanoa milloin maito on hapanta tai kana milloin munat ovat mätiä. ”Sentään kenraali”. On kai Varila kuullut tai lukenut siitäkin, että jopa sodissa kenraaleja vaihdetaan, koska he eivät ole menestyneet ts. ovat olleet väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläisen ammattitaito alkoi hiipumaan kun hän jäi eläkkeelle. En usko, että hänellä on sen parempia tietolähteitä kuin minullakaan, joten natsat eivät anna yhtään parempaa tietoa. Tiedustelutietoa ei jaella eläkeläisille.
Virassa olevat upseerit pysyttelevät hienotunteisesti hiljaa. Jos tiedustelukenraalit, Pekka Toveri, Harri Ohra-aho tai Yrjö Viitasaari eivät ole kommentoineet Vehviläisen kirjoituksia, se ei tarkoita, että he olisi samaa mieltä. Enemmänkin kysymyksessä on pyrkimys olla ”likaamatta omaa pesää”. Paska näet haisee enemmän kun sitä pöyhii.
Ilmoita asiaton viesti
Rohkaisen Matti Villikaria, samoin kuin kaikkia muitakin suomalaisia, käyttämään monipuolisesti ja laajasti tarjolla olevia julkisia tietolähteitä.
Suomen hätäisesti ja tarpeettomalla kiireellä tehty päätös Nato-jäsenyydestä on saanut Nato-maa Turkin avustuksella lisää harkinta-aikaa. Monet ovat ehtineet huomata, etteihän mitään hätää ja kiirettä ollutkaan.
Kaikessa rauhassa voidaan pohtia sellaisia asioita, joihin olisi kannattanut kiinnittää huomiota jo ennen Suomen hakemuksen lähettämistä Brysseliin.
Ydinaseuhkan kohdalta ihmettelen, miksi Suomen eduskunta ei kiinnittänyt huomiota niihin julkisiin tietoihin, joissa korkeatasoiset amerikkalaiset asiantuntijat varoittivat 2000-luvulla muuttuneesta tilanteesta nimenomaan taktisen tason ydinaseiden kohdalla?
Minut pysäyttivät ajattelemaan CIA:n johtaja William Burnsin sanat: ”None of us can take lightly the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons or low-yield nuclear weapons.” (14 Apr 2022 in Georgia Tech). Kun lisäksi muiltakin asiantuntijoilta (USA:n kansallisen tiedustelun päällikkö Avril Haines, kenraali Kenneth McKenzie ym) löytyi vastaavia arvioita, ryhdyin kirjoittamaan ja kyselemään.
Voisiko Matti Villikari tai joku muu -1) kiistää CIA:n johtaja Burnsin varoituksen tai -2) selittää, miksi eduskunnan yleiskeskusteluissa, valiokuntakäsittelyssä ja VN:n Nato-selonteossa (15.5.2022) ei ole käsitelty joukkotuhoaseiden käytön kasvanutta todennäköisyyttä ja uhkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vaan rohkaisusta. Miksi et sano suoraan, että Suomen Eduskunta on tehnyt väärän päätöksen näyttäessään vihreätä valoa natojäsenyydelle. Yrität peittää kantasi siten, että asiaa ei ole harkittu tarpeekisi kauan. Mikä olisi mielestäsi riittävä harkinta-aika?
En minä lähde kiistämään CIA:n johtaja Burnsin varoituksia, ne pitävät paikkansa mutta sen kiistän, että Suomi lisäisi ydinaseuhkaa. Eihän Burns niin sanokaan. Odotan vielä vastaustasi kommenttiini #3712763.
Kerro vielä mielipiteesi, mitä tapahtuisi, jos Putin turvautuisi Ukrainassa taktisiin ydinaseisiin? Katselisiko ”länsi” vain tyynenä sivusta, että siinähän se Putin nyt niitä käyttää, hyi hyi?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä tietää että USA ei itse tule osallistumaan europan sotaan juuri ydinaseen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä tietää myös, että USA pitää kiinni Naton turvalausekkeesta, ei Venäjän ydinaseet sitä estä.
Ilmoita asiaton viesti
”Voisiko Matti Villikari tai joku muu -1) kiistää CIA:n johtaja Burnsin varoituksen…”
Tämä varoitus on nähtävillä URL:ssa http://www.unisci.es/cia-director-william-burns-speaks-at-georgia-tech-14-april-2022/ osana William Burnsin tilaisuudesta tehtyä runsaan 58 minuutin videota, jossa hän oman esitelmänsä jälkeen vastaa viimeiseen yleisökysymykseen n. kahden minuutin ajan, ks. kohdasta 55:50 ->.
Tuo Vehviläisen pysäyttänyt varoitus on Burnsin ylimalkainen toteamus Putinin hallinnon tavasta poseerata ydinasesuurvaltana ja uhitella taktisilla ydinaseillaan, jos sodassa menee huonosti tai Länsi osallistuu aktiivisemmin Ukrainan puolustukseen. Taktisiin ydinaseisiin liittyvän varoituksen huipentuma on sanatarkasti ”none of us can take lightly the the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons” – siinä kaikki.
Mitäpä tuota kiistämään: tuollaisia Burnsin toteamia uhkauksia Kremlin väki ja sen juoksupojat Suomessakin toki esittävät, mutta miten tämän pitäisi vaikuttaa yhtään mihinkään Suomen turvallisuuspolitiikassa?
Ilmoita asiaton viesti
Loistavaa, Hannu Mononen! – Sieltä se alkoi huhtikuussa myös minun polkuni, kun lähdin tarkemmin selvittämään, miksi CIA:n johtaja William Burns sanoi varoittavat sanansa: – ”None of us can take lightly the threat posed by a potential resort to tactical nuclear weapons or low-yield nuclear weapons.” (14 Apr 2022 in Georgia Tech)
Halusin selvittää itselleni, mitä Burnsin varoitus tarkoitti. Siitä kerrottiin amerikkalaisessa mediassa, mutta Suomen Nato-intoinen media varoi ydinaseista uutisointia.
Lisää tietoja selvityksistäni on kommentissani = = #3713013
Ilmoita asiaton viesti
”Halusin selvittää itselleni, mitä Burnsin varoitus tarkoitti. Siitä kerrottiin amerikkalaisessa mediassa, mutta Suomen Nato-intoinen media varoi ydinaseista uutisointia.”
Nyt sekoilet jo täysin. Kirjoitat itseäsi vastaan.
”Suomalaisten tulisi ymmärtää, että todennäköisyys taktisen ydinaseen käyttöön kasvaa koko ajan. Itsenäisen Suomen kohdalla käytön todennäköisyys oli olematon (Juuri edellisessä lauseessa väität toisin). Kuitenkin ”hosupettereiden” kuoro lällätti jatkuvasti ydinaseuhkasta ja ylisti Naton ”ydinsateenvarjoa”.” HÄH, siis Burns saa kertoa uhasta mutta suomalaiset ”hosupetterit” eivät saa. Ota tuosta nyt selvää!!
Ja vaikka Natouskovaisten kuoro lällättää (samaa kuin Burns), ”Suomen Nato-intoinen media varoi ydinaseista uutisointia”. Ydinaseuhka on itsestäänselvyys, se ei ole uutisaihe Suomessa.
Eipä kovin loogista päättelyä kenraalitason eläkeläiseltä.
Ilmoita asiaton viesti