”Riski on aivan valtava,” sanoi presidentti Niinistö tänään. – Ymmärretäänkö ydinuhka vihdoin Suomessa?

Kansainvälisen turvallisuuden edistämisessä tarvitaan realismia ja rehellisyyttä. Presidentti Niinistön selkeä toteamus ydinaseiden käytön uhkasta oli tervetullut muutos siihen välttelevään ja vähättelevään linjaan, jolla maamme poliittinen johto on aiemmin käsitellyt ydinaseiden käytön riskiä .

Vuosi sitten oli täysin perusteltua kysyä, kumpi puhuu totta ydinaseesta? USA:n presidentti Biden vai Suomen Niinistö? Tuolloin tiedettiin yleisesti, että monet länsimaiset johtajat ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntijat olivat varoittaneet nopeasti kasvaneesta ydinuhkasta.

USA:ssa kongressi selvitti asiaa keväällä 2022 ja totesi uhkan olevan totta. Samanaikaisesti Suomen eduskunnassa vietiin kiireellä läpi NATO-jäsenyyden ”nopeutettua valmistelua”, jossa ei ehditty kiinnittää huomiota ydinaseasioihin. Ehkäpä ydinuhkan käsittelyä haluttiin välttää, koska pelättiin NATO-hurmion hiipuvan, jos suomalaiset ymmärtävät totuuden? – Pelko NATO-hurmion hiipumisesta taitaa olla edelleenkin niin suuri, että presidentin tänään toteamaa ydinaseiden käytön ”aivan valtavaa riskiä” ei uskalleta ottaa otsikoihin kansallisen mediapoolin hallitsemissa lehdissä ja muilla kanavilla?

* * * * *

YLE:n uutisoinnissa presidentti Niinistön lausunto ydinaseiden käytön riskistä on ollut näkyvästi esillä niin televisiossa kuin muussa viestinnässä (https://yle.fi/a/74-20048893).

Suomi haki NATO-jäsenyyttä ilman mitään ennakkoehtoja ja rajoituksia. Siten jäsenyytemme on muista Pohjolan Nato-maista poikkeava. Ydinaseiden mahdollisen Suomen alueelle tuomisen kohdalla tarvitaan tarkennuksia. Suomalaisten kannattaisi muistaa maamme monikymmenvuotinen ja johdonmukainen toiminta niin ydinsulkusopimuksen kuin muiden aseistusta säätelevien hankkeiden edistämisessä, kuten The Bulletin of the Atomic Scientists -julkaisussa muistutettiin viime vuoden lopulla (If Finland joins NATO, it needs a new nuclear weapons policy / 8 Dec 2022).

Jatkossa on mielenkiintoista seurata, millainen vaikutus presidentin kannanotolla on suomalaisten asenteisiin ja käsityksiin ydinuhkasta? Ymmärretäänkö, että pitkittyvä ja yhä epämääräisemmältä vaikuttava sotiminen Ukrainassa lisää ydinaseiden käytön riskiä? Halutaanko Tuomiopäivän kelloa siirtää myös tulevina vuosina lähemmäksi keskiyötä? Viisarithan on saatu jo 90 sekunnin päähän keskiyöstä.

Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus
Itsenäisen Suomen puolustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu