Suomen Nato-jäsenyyden karmea kääntöpuoli

Sinä päivänä, jolloin Suomi allekirjoittaa Natoon liittymissopimuksen, tapahtuu peruuttamaton virhe. Virhe – eli Naton itärajan tahallinen siirtäminen satoja kilometrejä itään –  aiheuttaa uuden konfliktialueen Eurooppaan. – Eikö Ukrainassa jatkuva sota todellakaan riitä Naton sapelinkalistelijoille?

Uusi konfliktisuunta ja sen seuraukset eivät vaikuta kielteisesti ainoastaan rintamavastuun ottavan Suomen tulevaisuuteen. Suomen hölmöydestä kärsii myös Venäjän sotatoimien kohteena oleva Ukraina. Kaksi kauan hiertävää konfliktisuuntaa ja kasvavat taloudelliset ongelmat ovat kohtuuton rasitus lähivuosien kehitykselle koko Euroopassa.

Kremlin rikolliskoplalle, joka on suurissa vaikeuksissa ”erikoisoperaationsa” kanssa, Naton ”vyöryminen” satoja kilometrejä itään, on merkittävä propagandavaltti ja vahva tuki sotapolitiikalle. Putin voi osoittaa Venäjän kansalle konkreettisesti, kuinka Nato uhkaa ”suurta isänmaata”. Epäonnistunut ”erikoisoperaatio” voidaan unohtaa ja sotaa voidaan taas kutsua sodaksi. Putinin suosio Venäjällä kasvaa huomattavasti. Duuma hyväksyy kaikki Putinin ”isänmaallisessa taistelussa” tarvitsemat lait ja valtaoikeudet. Liikekannallepano ja ydinaseen käyttö tulevat mahdollisiksi. – Tilanne on karmea, koko maailmaa ajatellen.

* * * * *

Kuinka tässä näin on käymässä?

Suomen Nato-jäsenyydenhän piti vahvistaa Euroopan turvallisuutta? Juuri tällä viikollahan esimerkiksi USA:n senaatissa kehuttiin, kuinka hyvässä kunnossa Suomen puolustus on ja miten vahva Nato-linnake Pohjolaan saadaan? Sehän kiistatta tukee niin Natoa kuin Suomea, vai mitä?

Totta kai Nato-maiden johto on oikeassa kehuessaan Suomen maanpuolustuksen tasoa ja etuja, jotka Suomen jäsenyys antaa sotilasliitolle. Suomi on sotilaallisesti Pohjolan vahvin maa, turvallisuuden tuottaja, ei kuluttaja. Meidät halutaan Naton jäseneksi.

Kuitenkin Naton itärajan siirtäminen satoja kilometrejä itään on virhe tilanteessa, jossa Naton laajeneminen on ollut vuosikaudet Putinin valheellisen propagandan ja Ukrainan operaatiossa käytettyjen tekosyiden keskeinen peruste. – Suomen kannalta uuden konfliktialueen luominen ja asettuminen Venäjän Nato-vihan pääkohteeksi on maan itsenäisyyden ajan suurin hölmöys. – Virhe tehtiin siinä, ettei jäsenyyden haittoihin ja kielteisiin seurauksiin haluttu paneutua Nato-päätöksen hätäisen valmistelun aikana. Kielteiset vaikutukset sivuutettiin täysin eikä niistä ole esimerkiksi Valtioneuvoston Nato-selonteossa (VNS 3/2022 vp 15.5.2022) mitään mainintaa, ei edes yhtä (1) sanaa. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/itsenainen-suomi-meni-nato-suomi-tuli/

* * * * *

Kuka ottaa vastuun Putinin tukemisesta? Entä ydinaseen käytön kasvavasta uhkasta?

Eikö suomalaisia lainkaan ihmetytä, ettei Putinin Venäjä ole tehnyt mitään ns. ”harmaan ajan” kuluessa? Nato-viisaathan ilmoittivat etukäteen, että aika ennen jäsenyyden alkamista olisi se kaikkein vaarallisin vaihe. – Paremmin tilanteeseen paneutuneet ymmärtävät, mistä on kysymys ja mikä on eduksi Putinille. Kremlin lupaamille ”yllätyksille” on runsaasti aikaa, kunhan Naton itärajan siirrosta tulee ensin totta..

Lisääntyneestä ydinaseuhkasta on tämän viikon alussa kertonut huolensa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Viime kuussa rauhannobelisti Oscar Arias ja Global Security Instituutin johtaja Jonathan Granoff kirjoittivat, että Ukrainassa jatkuva sota aiheuttaa Kuuban kriisin tilannettakin suuremman ydinaseuhkan. Juuri ennen Suomen Nato-päätöstä kasvaneesta ydinaseuhkasta varoittivat muun muassa CIA:n johtaja William Burns ja USA:n kansallisen tiedustelun päällikkö Avril Haines.

Suomessa vaietaan ydinaseuhkasta. Keskustelun puuttumiseen on selvä syy: Nato-hurmio hiipuu, jos suomalaiset ymmärtävät totuuden. – Asia on kuitenkin tärkeä ja keskustelua tarvitaan, koska kylmän sodan aikana toiminut ”kauhun tasapaino” on 2000-luvulla tapahtuneen kehityksen myötä murentunut. – Venäjällä on ylivoima taktisten ydinaseiden kohdalla ja se on Suomessa syytä tietää.

+11
Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu