Suomestako Naton rautaesiripun tärkein portinvartija? – Myös jäsenyyden aiheuttamat uhkat ja vaarat on arvioitava tarkoin.
Nato-keskustelu Suomessa on saanut vaarallisen suunnan. Jäsenyyden etuja korostetaan ja kehutaan kuorossa, mutta Suomelle aiheutuvista riskeistä vaietaan ja niitä vähätellään. Tarkkoihin arvioihin ei ole mukamas aikaa edettäessä vauhdilla kohti Natoa?
On syytä ymmärtää, että nopeasti lisääntynyt Nato-kannatus on hetkellinen ilmiö, joka johtuu Ukrainan sodan aiheuttamasta hämmennyksestä ja pelosta. Vaikka Suomi ei ole vaarassa, ihmiset kokevat, että jotain on tehtävä. Tunteiden vyöry on kanavoitunut Nato-intona. Uskotaan, että Nato pelastaa meidät kaikelta pahalta. Monet katsovat Nato-jäsenyyden olevan sopiva kosto Putinille tuhotöistä, joista tietoa tulvii aamusta iltaan.
Tunteiden pohjalta ja vajain tiedoin tehdyt ennakkopäätökset ovat johtaneet Nato-pohdinnat hakoteille. Äänestäjien Nato-into on villinnyt poliitikotkin. Valtaosa kansanedustajista ja puolueista on ehtinyt ilmoittaa Nato-kantansa jo ennen päätöksen valmisteluprosessin alkamista.
Tilanne on järjenvastainen. Arviointi valiokunnissa on vasta alkamassa ja yli puolet arvioijista on jo tehnyt päätöksensä. Median innostamana käydään kilpailua siitä, kenellä Nato-kanta on ollut muita aiemmin valmiina? Nopeimmille asia on ollut selvä jo ennen täysi-ikäiseksi tuloa.
Nato-keskustelua haittaa liian voimakas ennakkoasenne. Riskiarvioissa keskitytään asioihin, joilla edistetään jäsenyyden läpimenoa eduskunnassa. Venäjän reaktioita ja vastatoimia tarkastellaan vain päätöksen valmistelun ja hakemuksen Nato-käsittelyn aikajaksolla. Kuitenkin kyseinen aika on lyhyt, vain muutamien viikkojen tai kuukausien mittainen, eikä sillä ole todellista merkitystä Suomen tulevaisuudelle.
Vaarallisuudeltaan ja vaikutuksiltaan moninkertaisesti suuremman riskin ja konkreettisen uhkan muodostaa Venäjän toiminta Suomen Nato-jäsenyyden vuosina ja vuosikymmeninä. Presidentti Putinille tarjotaan mahdollisuus purkaa oma kiukuttelunsa ja venäläisiin iskostettu Nato–viha ja katkeruus toimimalla Suomea vastaan.
Nato-jäsenyyttä arvioivien kansanedustajien tulisikin ymmärtää, kuinka törkeänä loukkauksena Putinin manipuloima Venäjä kokee Naton laajentumisen Suomen itärajalle? Naton ja Venäjän välinen rajahan siirtyy silloin Venäjän strategisten kohteiden (Pietari, Muurmansk) välittömään läheisyyteen? Muodostettavan Naton rautaesiripun tärkeimmäksi vartijaksi tulee Suomi, joka saa vastuulleen reilusti yli puolet Naton ja Venäjän välisestä rajasta. Bonuksena Suomelle annetaan vielä lisävastuuta Baltian puolustuksesta. – Ei ihme, että USA:n johtama Nato suorastaan toivoo Suomea jäsenekseen.
Kansanedustajien ja muun valtiojohdon tulisi ymmärtää Naton kyvyttömyys tukea Suomea tilanteissa, joissa Venäjän toistuvat hybridi- ja kyberiskut ja muu häirintä rasittavat vuodesta toiseen maan taloutta ja kansan henkistä kestävyyttä. Talouspakotteista ja sanktioista, joita USA:n johdolla on totuttu käyttämään kriisien yhteydessä, ei enää ole apua, koska pakotteet Venäjää vastaan on viritetty huippuunsa jo Ukrainan sodan aikana. Myöskään hybridi- ja kyberiskujen ja Venäjän muun yllätyksellisen toiminnan estämiseen ei Naton taholta löydy merkittävää käytännön tukea ja apua.
Arvoisat suomalaiset päättäjät! – Isänmaan etu on osattava asettaa hetkellisen Nato-huuman edelle.
”Eikö Aarno Vehviläinen ymmärrä, että kaikki tuollaiset kirjoitukset ovat putinismia? Kaikki ulostulot, joissa ei hurraten julisteta Naton ihanuutta ja natottomuuden turmiollisuutta, ovat epäisänmaallista kommunistihöpötystä, jolla pilkataan niin veteraaneja kuin isänmaallista väkeä yleisemminkin.
Jos et ole täysillä ja ilman Naton huonojen puolien vähäisintäkään esiintuontia mukana Suomen Nato-tiellä, olet paitsi väärässä, myös huono ja saastainen ihminen. Lisäksi olet Naton, Suomen ja koko länsimaisen kulttuurin vihollinen ja Venäjän agentti.
Terveisin Totinen Torvensoittaja”
Totta puhuen: Pahimpia kantoja Suomelle tärkeän Nato-päätöksen perilleviemisen kaskessa ovat nuo Torvensoittajat itse, koska saavat tympeällä yksioikoisuudellaan tolkun ihmisten karvat pystyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Veli todistaa vahvasti: – ”Tympeä yksioikoisuus saa tolkun ihmisten karvat pystyyn”.
Ilmoita asiaton viesti
Salkku, tolkku ja muikku.
Sota on koko ajan leviämässä. Näyttää Moldovassa alkavan ennen Suomea. Netti on täynnä listoja, joissa Suomi on laitettu erääksi potentiaalisesti seuraavaksi sotanäyttämöksi.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein. Sota tulee jatkossa leviämään.
Ukrainaan muodostuu ehkä jo lähiviikkojen kuluessa ”frozen conflict”-asetelma, jossa sota hetkeksi laantuu, mutta kriisi ja taistelut jatkuvat. Putinin ”hullun miehen strategian” jatko suuntautuu aikanaan – 1) maayhteyden luomiseen Kaliningradin oblastiin (Kaliningrad on strategisesti tärkeä) ja – 2) Baltian valtaamiseen.
Suomen valtaamiseen Venäjä ei tule ryhtymään. Ei Suomessa ole mitään strategisesti tärkeää. Lisäksi laajamittainen hyökkäys Suomeen vaatisi kohtuuttoman paljon voimaa ja veisi tuhottomasti aikaa. Venäjä saavuttaa Baltian valtaamisella tarvitsemansa merialueen ja ilmatilan Itämerellä.
Suomi tulee Venäjän Nato-vihan erityiseksi purkautumisen kanavaksi ja hybridi- ja kyberiskujen kohteeksi vasta Natoon liityttyään. Toki jo liittymisprosessin aikana monenlaista Suomen häirintää tulee esiintymään.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaarallisuudeltaan ja vaikutuksiltaan moninkertaisesti suuremman riskin ja konkreettisen uhkan muodostaa Venäjän toiminta Suomen Nato-jäsenyyden vuosina ja vuosikymmeninä. Presidentti Putinille tarjotaan mahdollisuus purkaa oma kiukuttelunsa ja venäläisiin iskostettu Nato–viha ja katkeruus toimimalla Suomea vastaan.”
Mitä se toiminta Suomea vastaan konkreettisesti tarkoittaa?
Venäjän toistuvat hybridi- ja kyberiskut ja muu häirintä eivät ole mitään uutta. Kannattaa tietenkin parantaa valmiuksia kaikenlaisen kiusanteon ennaltaehkäisyyn.
”…rasittavat vuodesta toiseen maan taloutta ja kansan henkistä kestävyyttä.”
Leikkiä se on verrattuna siihen, mitä ukrainalaiset kokevat parhaillaan. Tai mitä suomettumisaikoina saimme kokea, sota-ajoista puhumattakaan.
Ei tämä maailmankolkka ole helppo asuinpaikka ollut milloinkaan, naapureitaan kun ei voi valita. Mutta silloin kun järki on paennut rajanaapurin johdolta, olisi täysin edesvastuutonta Suomessa laskea pelkän toiveajattelun varaan ja laiminlyödä tilaisuus huolehtia omasta turvallisuudestamme liittymällä itseämme vahvempien, samat arvot jakavien ystävien puolustusyhteisöön.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen, eipäs nyt rinnasteta suomettumisaikaa Ukrainan kansan parhaillaan kokemaan tai Suomen sotien 1939 – 45 tapahtumiin. Ovat kaikki keskenään aivan eri mittaluokkien asioita, suomettuminen sieltä leppoisimmasta päästä.
Kysymykseen, mitä se toiminta Suomea vastaan konkreettisesti tarkoittaa, pystyy vastaamaan vain Kremlin kopla. Joka tapauksessa hybridi- ja kyberiskujen sekä muun häirinnän potentiaalinen kirjo on suurempi kuin hallituksen pääsiäisen alla julkistamassa Nato-selonteossa on haluttu kertoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä siinä häirinnän potentiaalisessa kirjossa sitten on pahempaa kuin hallituksen pääsiäisen alla julkistamassa Nato-selonteossa on haluttu kertoa?
Kuvitelma Kremlin koplasta ei ole sellaisenaan kovin vakuuttava.
Suomi on sentään täysivaltainen valtio, jolla on halutessaan monipuoliset keinot hallita, mitä sen alueella tehdään.
Kuvitteellisten peikkojen ja seinäpirujen maalailun takia ei sentään tule lyödä laimin Suomen turvallisuusriskeistä huolehtimista todellisten kriisien yhteydessä, liittoutumalla itseämme vahvempien ystävien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hiljaa näyttää olevan Venäjä, vaikka näkee Suomen kohta hakevan Natoon. Eihän tätä voi pitää edes kiusantekona. Vai onko jopa petollisen tyyni sää tällä hetkellä?
Ilmoita asiaton viesti
Monenlaista voi tapahtua jo liittymisprosessin aikana.
Ja taatusti tapahtuu paljon (enemmän kuin vielä osaamme aavistaa) sen jälkeen, kun Suomi on Naton jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Entä miten päättäjät ajattelisivat selvitä sellaisesta tilanteesta, jossa ehdoin tahdoin yksin jättäytymisen riskit realisoituvat ja merkittävä osa väestöstä kokisikin sitten tulleensa kusetetuksi sotaan yksinään alivoimaisena imperialistista suurvaltaa vastaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Euroopassa jää enää yksin demokraattisesti toimivat ja kansainvälisen oikeuden periaatteita noudattavat valtiot? Vanha lähinnä II ms:n kokemuksiin viittaava hokema on jo syytä unohtaa. Eihän Ukrainakaan ole jäänyt yksin, vaikka ei kuulu Natoon eikä Euroopan Unioniin.
Valitettavasti Nato, joka ottaisi mielellään Suomen puskuriksi ”imperialistista suurvaltaa vastaan”, ei kykene riittävästi auttamaan Nato-Suomea Venäjän hybridi- ja kyberiskuja ja muuta häirintää vastaan. – Jos Suomi haluaa varta vasten Naton uuden rautaesiripun tärkeimmäksi vartijaksi, se sallittakoon. Mutta kansan on hyvä etukäteen tietää, mitä Naton itärajan siirtäminen Venäjän strategisten kohteiden (Pietari, Muurmansk) välittömään läheisyyteen merkitsee.
Ilmoita asiaton viesti
A.V:”..kansan on hyvä etukäteen tietää, ”
Kerrotko nyt sitten tässä sen mitä se merkitsee, koska itselleni ei niin selkeätä. Lisäksi kiinnostaa, että kenen kantilta katsottuna..meidän vai Venäjän.
Jos nyt itse hieman pohtisin, niin minusta mahdollinen Nato-jäsenyys merkitsisi maallemme turvaa ja mitä sitten vastakkaiselle puolelle, niin ehkä sillä ei niin suurta merkitystä.
Uskoisin hyötyjen painavan enempi, kuin mahdollisten haittojen.
Ilmoita asiaton viesti
No yksinkertaisesti: – Jatkuvia ongelmia tulee ja paljon, jos Suomi ryhtyy Naton itärajan suurimmaksi vastuunkantajaksi.
Toivottavasti eduskunta ehtii käsitellä Nato-jäsenyydestä aiheutuvat pitkäaikaiset häiriöt ja jatkuvat ongelmatilanteet, joita Naton rautaesiripun tärkeimmälle vartijalle koituu. Tähän mennessä näitä haittoja ja uhkia ei ole ainakaan julkisuudessa käsitelty.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on perustavanlaatuinen virhe: ”Jatkuvia ongelmia tulee ja paljon, jos Suomi ryhtyy Naton itärajan suurimmaksi vastuunkantajaksi.”
Nato ei ole valtio eikä sillä ole rajoja, ei aseita eikä armeijaa. Naton jäsenenä on valtioita ja niillä on rajat, aseet ja joukot ja jäsenvaltioiden poliitikot määräävät omasta toiminnastaan Natossa. Tässä se paradoksi juuri onkin. Nato hyökkää Venäjälle mutta Naton perussopimuksen mukaan se ei voi niin tehdä, eikä missään tapauksessa 30 maan hallitukset tekisi hyökkäyksestä yksimielistä päätöstä. Mutta siitä huolimatta Nato vaan aina hyökkää Venäjälle.
Jos Putin pelkää Naton hyökkäystä, pitäisi ymmärtää miksi. Vastaus on yksinkertainen, Nato on paras viholliskuva, paljon parempi kuin yksikään Naton jäsenmaa. Ja vihollinen tarvitaan sisäpoliittisista syistä.
Ei Venäjä voi hyökätä Naton kimppuun, Venäjä voi hyökätä vain Naton jäsenvaltion kimppuun. Kun nyt meille kerrotaan ettei Venäjällä ole mitään syytä hyökätä Suomen kimppuun, niin mikä se syy olisi, jos Suomi olisi Naton jäsen? Sanot syyksi Murmanskin. Natomaa Norjan rajalta Murmanskiin on n.110 km kun Suomen rajalta lähin piste on n.175 km, joten sekin uhka on turhaa puhetta. Ei Nato uhkaa Murmanskissa olevaa Venäjän ydinaselaivastoa vaikka Suomi liittyisi Natoon.
Tässä sinulle muutamia faktoja, toivoisin vasta-argumentteihinkin faktoja eikä pelkkiä uskomuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Putinin logiikka ja rehellisyys eivät toimi länsimaista ajattelua ja oikeudenmukaisuuden sääntöjä noudattaen. Se on fakta 1.
Fakta 2 on vielä harmittavampi tosiasia: – Putin on yli 20 vuotta jatkuneella järjestelmällisellä manipuloinnilla saanut Venäjän kansan uskomaan, että hän ja hänen hallintonsa ovat aina oikeassa. Kansaan on iskostettu väärä kansallistunne, samoin syvä viha länttä kohtaan, joka kohdistuu erityisesti Natoa (fasisteja / natseja) vastaan.
Edellä mainitut kaksi (2) faktaa on syytä ymmärtää, kun miettii, kannattaako Suomen ryhtyä Naton rautaesiripun tärkeimmän vartijan hommaan ja Venäjän aggressioiden pääkohteeksi?
Ei Venäjä ole Suomeen hyökkäämässä. Mutta paljon pahaa Suomelle aiheutuu, jos Nato-jäsenyyden myötä asetumme tahallaan Putinin venäläisiin iskostaman Nato-vihan maalitauluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, asiallisesta vastauksesta. Lisäisin siihen vielä kohdan 3. Se sopii argumentiksi sekä Naton vastustajille, että kannattajille.
”Venäjällä uskotaan, että voimalla ja pelkästään häikäilemättömällä voiman käytöllä voi hallita. Diplomatia ja neuvotteluhalukkuus on heikkouden osoitus.”
Tämä ei ole vain Putinin ”katupoikastrategiaa”, se on ollut vallitseva käytäntö Venäjällä jo satoja vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin, silmät auki ja riskit tiedostaen.
Hallitus toimi väärin, kun ennen pääsiäistä julkistetussa Nato-selonteossa ei käsitelty huolellisesti niitä riskejä ja uhkia, joita maahamme kohdistuu pidemmällä aikavälillä Nato-jäseneksi tulon jälkeen. Sanallakaan ei mainittu sitä, kuinka suurena loukkauksena Putinin manipuloima Venäjä kokee Naton itärajan työntymisen Venäjän strategisten kohteiden (St. Petersburg, Muurmansk) välittömään läheisyyteen.
Kyseinen Naton rajansiirto on kuin syöttö suoraan ”Putinin lapaan”. Hän pystyy konkreettisesti osoittamaan olleensa oikeassa lännen uhkan ja aggressiivisuuden suhteen. Nato-Suomi tulee kaiken ”kiukuttelun ja kiusanteon” kohteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
A.V:”Hän pystyy konkreettisesti osoittamaan olleensa oikeassa lännen uhkan ja aggressiivisuuden suhteen.”
Mikähän se uhka on? Jos Putin pysyy omalla puolella rajaansa, niin uskoisin että Nato/Suomi ym. tekee samoin.
Nato ei ole hyökkäämässä Venäjälle, ei ainakaan jos itse olen asian oikein ymmärtänyt. Putinin mahdollisista hyökkäyksistä en sitten sanokaan mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kysytty ”uhka” on tietysti sama, kuin oli Putinin käynnistäessä sodan Ukrainaa vastaan (jo vuonna 2014). – Jokainen tietää (Putinkin varsin hyvin), ettei Nato hyökkäile valtiollisten rajojen yli. Mutta jokin syy sotien aloittamiselle ja kansan sotainnon kasvattamiselle pitää olla. Putinille se on ”uhka”, jonka Nato aiheuttaa ja Venäjän kansa on opetettu siihen uskomaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tarkkoihin arvioihin ei ole mukamas aikaa edettäessä vauhdilla kohti Natoa? ”
Kuinka kauan Vehviläinen tarvitsee arvioida Natojäsenyyden haittoja?
Natokeskustelua ainakin täällä Puheenvuorossa on käyty jo useita vuosia. Olen aika usein pyytänyt asiallista arviointia Naton eduista ja haitoista. Hyvin harvoin, jos ollenkaan etuna on mainittu sitä mitä Vehviläinen kirjoittaa:
”Tunteiden vyöry on kanavoitunut Nato-intona. Uskotaan, että Nato pelastaa meidät kaikelta pahalta. Monet katsovat Nato-jäsenyyden olevan sopiva kosto Putinille tuhotöistä, joista tietoa tulvii aamusta iltaan.
Sitävastoin yleisimpinä haittoina on mainittu, että Naton jäsenenä poikamme joutavat sotimaan USA:n sotia ympäri maailmaa. Tai Natossa ei kunnioiteta ihmisoikeuksia kun siinä on jäsenenä Turkki ja USA. Yleinen väite on että USA määrää miten ja missä Suomen Armeija toimiin. Nato hyökkää Murmanskiin Suomen kautta.
Kun noita hyötyjä ja haittoja arvioi, hyödyistä on empiiristä tietoa jo yli 70 vuoden ajalta. Haitat arvioita, joista ei ole mitään kokemusperäistä tietoa. Haitat ovat tunteiden vallassa mietitty mitä kaikkea pahaa meille voi tapahtua.
Yritä Vehviläinen listata vaikka viisi todellista uhkaa Kuinka monta päivää tarvitset sen miettimiseen?
Joku filosofi totesi, että älykkäällä menee tilanteen arviointiin vähemmän aikaa kuin tyhmällä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi, parahin Villikari! – Nato-jäsenyyden myötä tulevat pitkäaikaiset haitat on kerrottu blogissani. Suomelle tulee jäsenyyden myötä pisin ja vastuullisin osuus Naton itärajasta ja samalla asetelma, jossa Putin ja hänen 20 vuotta manipuloimansa Venäjä voivat kohdentaa Nato-vihansa pääsääntöisesti Suomea vastaan. Ja bonuksena Suomi saa vielä lisävastuuta Baltian puolustamisesta.
En suosittele Nato-valintaa, kun johtovaltio USA:sta ja muista Nato-maista ei ole käytännön apua Venäjän vuosia kestävälle häiriköinnille.
Ilmoita asiaton viesti
Edellä jäi vastaamatta esittämäni kysymys, mitä se Venäjän toiminta Suomea vastaan konkreettisesti tarkoittaa.
Yllä on jälleen viittaus Venäjän vuosia kestävään häiriköintiin.
Mitä se varsinaisesti käytännössä olisi, mitä Venäjä sillä saavuttaisi ja miksi puolustusliiton toiset jäsenmaat suhtautuisivat siihen antamatta käytännön apua? Venäjän muita NATO-rajanaapureita ovat Norja, Baltian maat ja Kaliningradin osalta Puola. Millä kaikilla tavoilla Venäjä niitä häiritsee?
Ilmoita asiaton viesti
Mitäkö voi Suomen Nato-jäsenyyden vuosina tapahtua?
Venäjän ”konnankoukkujen” valikoima ja potentiaali käsittää kaikki hybridi- ja kybersodankäynnin keinot. Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith antoi tämän päivän HS:n artikkelissa yhden esimerkin: ”Mahdollista voi olla esimerkiksi iso kyberhyökkäys, jolla on taloudellisia tai jopa ihmishenkiä vieviä vaikutuksia.”
Ajatellen Suomen Nato-jäsenyyden pitkää kestoaikaa kannattaa tutkimusjohtaja Smithin lausunto lukea ”… voi olla kuukaudesta ja vuodesta toiseen jatkuvia isoja kyberhyökkäyksiä, joilla on taloudellisia tai jopa ihmishenkiä vieviä vaikutuksia”. – Naton rautaesiripun tärkeimmän vartijan kohtalo voi olla kova? = On hölmöä ryhtyä siihen rooliin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus joskus antanut ymmärtää, että hybridiuhkia olisi mahdotonta torjua?
Jos torjuntakeinot löydetään, ei Venäjä jatka hyödyttömiksi jääviä yrityksiään kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Tai jos jatkaa, mikä estää vastaamasta niihin samalla mitalla?
Ilmoita asiaton viesti
Hybridi- ja kyberuhkien kirjo on erittäin laaja. – Jokainen asiantuntija tietää, ettei kaikkia uhkia voi edes konkretisoida siten, että niihin varautuminen, saati ennakolta ehkäiseminen olisi mahdollista.
Myös tiedossa olevien uhkien torjuntaan tuo jo pelkästään kiihtyvällä vauhdilla kehittyvä tekniikka ja ic-teknologia yhä uusia haasteita (potentiaalisten hyökkäysten ja torjuntamenetelmien välinen ikuinen kilpajuoksu).
Ilmoita asiaton viesti
Siis Suomen raja muuttuisi Naton rajaksi, jos liitymme Natoon ja se olisi Suomelle haitta.
Eikä Nato pysytyisi estämään Putinin kiusantekoa. Ei todella pysty, ei ole pystynyt gps-häirintää ei turvapaikanhakijoiden puskemista meille vaikka emme ole edes jäseniä.
Meidän ei siis pidä liittyä Natoon kun Putin ei pidä siitä. Ei Putin varmaan päästäisi meitä EU:n jäseneksikään, ellemme jo olisi jäsen. Huhuh, tämähän on puhdasoppista suomettumista: Suomen etu ei voi olla eri kuin Venäjän etu. Kysymys on siis etupiiristä, bonimai?
Ilmoita asiaton viesti
Sinun suosituksillasi kun ei ole mitään merkitystä. Eikä kiinnostusta.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä muista, mutta itse en oikeastaan edes mieti Venäjän mahdollisia vastatoimia, vaan ennemminkin pitkäaikaista kokonaisratkaisua, jolla taataan Itämeren vakaus ja Euroopan liittouman toimintakyky. Jos Venäjän hallinto ryhtyy vastatoimiin, ei se olisi mitään uutta tai jos ei, niin onko sillä edes väliä? Minä kadotin luottamukseni täydellisesti Putinin hallintoon enkä näe mitään syytä, miksi minun pitäisi miettiä ”Putinin vastaiskuja.” Uhkailuilla näet on tietynlainen vaikutus, jonka olen siviilielämässäkin tullut havaitsemaan: jossain vaiheessa turtuu eikä välitä enää. Ei kannata uhkailla, jos ei aio toteuttaa. Putin on jo menettänyt kasvonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Vetoavia ilmauksia ”Itämeren vakaus”, ”Euroopan liittouman toimintakyky” ja ”pitkäaikainen kokonaisratkaisu”. Kannatan vilpittömästi niistä jokaista. – Joudun kuitenkin toteamaan, että silloin, kun puhutaan ”aikuisten totta”, ei niitä tällä vuosikymmenellä pystytä edistämään Suomen Nato-jäsenyydellä. Suomen liittyminen Natoon vie lähivuosien kehitystä päinvastaiseen suuntaan.
Meidän länsimaisten ihmisten tai kansojen epäluottamus Putiniin ei vaikuta Venäjän toimintaan. Putinille on tärkeää, että 20 vuotta manipuloitu kansa luottaa. Ja huolellisesti rakennettu valvonta- ja turvallisuusjärjestelmä varmistaa, että luottaa riittävästi.
Uhkailemisesta ja siihen turtumisesta olen samaa mieltä. Mutta kaikesta huolimatta Putin etenee ”hullun miehen strategiansa” mukaisesti: 2014 Krim ja osia Donbasista, nyt maayhteyskin Krimille ja paljon muuta? – Vaarallinen mies, kuten muukin Kremlin kopla.
Ilmoita asiaton viesti
Hullun miehen ehdoillako Suomen sitten pitäisi elää?
Syksyllä 70-vuotta täyttävän Putinin valtionpäämiehen asemalla ei välttämättä ole pitkäaikainen ennuste, monestakin eri syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kremlin johtoporukka on hyväksynyt ilmeisesti Putinin itsensä ideoiman ja valitseman niin sanotun ”hullun miehen strategian”. Sen periaatteiden mukaisesti Venäjä tulee lähivuodet toimimaan, olipa Putin vallassa tai ei.
Ei Suomella ole merkittäviä käytännön mahdollisuuksia vaikuttaa Venäjän toimintaan. Ei Suomen Nato-jäsenyyskään vaikuta muuta, kuin tekee maastamme Venäjällä syvälle iskostetun Nato-vihan keskeisimmän kohteen.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpähän vihaavat ja puhisevat, mitään eivät mahda.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä syystä Kiinan ja Venäjän välinen raja on Suomen rajan ohella rauhan raja? Jos Kiina olisi Naton jäsen, muuttuisiko tuo raja ”sotarajaksi”.
Minä tiedän vastauksen. Siihen riittää yksi sana: VOIMA.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän länsimaisten ihmisten tai kansojen epäluottamus Putiniin ei vaikuta Venäjän toimintaan. Putinille on tärkeää, että 20 vuotta manipuloitu kansa luottaa.”
Tuo liittyy Suomen Natojäsenyyteen siten, ettei meidän täydy näytellä ystävyyttä hullulle miehelle.
Ilmoita asiaton viesti