Suomestako Naton rautaesiripun tärkein portinvartija? – Myös jäsenyyden aiheuttamat uhkat ja vaarat on arvioitava tarkoin.

Nato-keskustelu Suomessa on saanut vaarallisen suunnan. Jäsenyyden etuja korostetaan ja kehutaan kuorossa, mutta Suomelle aiheutuvista riskeistä vaietaan ja niitä vähätellään. Tarkkoihin arvioihin ei ole mukamas aikaa edettäessä vauhdilla kohti Natoa? 

On syytä ymmärtää, että nopeasti lisääntynyt Nato-kannatus on hetkellinen ilmiö, joka johtuu Ukrainan sodan aiheuttamasta hämmennyksestä ja pelosta. Vaikka Suomi ei ole vaarassa, ihmiset kokevat, että jotain on tehtävä. Tunteiden vyöry on kanavoitunut Nato-intona. Uskotaan, että Nato pelastaa meidät kaikelta pahalta. Monet katsovat Nato-jäsenyyden olevan sopiva kosto Putinille tuhotöistä, joista tietoa tulvii aamusta iltaan.

Tunteiden pohjalta ja vajain tiedoin tehdyt ennakkopäätökset ovat johtaneet Nato-pohdinnat hakoteille. Äänestäjien Nato-into on villinnyt poliitikotkin. Valtaosa kansanedustajista ja puolueista on ehtinyt ilmoittaa Nato-kantansa jo ennen päätöksen valmisteluprosessin alkamista.

Tilanne on järjenvastainen. Arviointi valiokunnissa on vasta alkamassa ja yli puolet arvioijista on jo tehnyt päätöksensä. Median innostamana käydään kilpailua siitä, kenellä Nato-kanta on ollut muita aiemmin valmiina? Nopeimmille asia on ollut selvä jo ennen täysi-ikäiseksi tuloa.

Nato-keskustelua haittaa liian voimakas ennakkoasenne. Riskiarvioissa keskitytään asioihin, joilla edistetään jäsenyyden läpimenoa eduskunnassa. Venäjän reaktioita ja vastatoimia tarkastellaan vain päätöksen valmistelun ja hakemuksen Nato-käsittelyn aikajaksolla. Kuitenkin kyseinen aika on lyhyt, vain muutamien viikkojen tai kuukausien mittainen, eikä sillä ole todellista merkitystä Suomen tulevaisuudelle.

Vaarallisuudeltaan ja vaikutuksiltaan moninkertaisesti suuremman riskin ja konkreettisen uhkan muodostaa Venäjän toiminta Suomen Nato-jäsenyyden vuosina ja vuosikymmeninä. Presidentti Putinille tarjotaan mahdollisuus purkaa oma kiukuttelunsa ja venäläisiin iskostettu Natoviha ja katkeruus toimimalla Suomea vastaan.

Nato-jäsenyyttä arvioivien kansanedustajien tulisikin ymmärtää, kuinka törkeänä loukkauksena Putinin manipuloima Venäjä kokee Naton laajentumisen Suomen itärajalle? Naton ja Venäjän välinen rajahan siirtyy silloin Venäjän strategisten kohteiden (Pietari, Muurmansk) välittömään läheisyyteen? Muodostettavan Naton rautaesiripun tärkeimmäksi vartijaksi tulee Suomi, joka saa vastuulleen reilusti yli puolet Naton ja Venäjän välisestä rajasta. Bonuksena Suomelle annetaan vielä lisävastuuta Baltian puolustuksesta. – Ei ihme, että USA:n johtama Nato suorastaan toivoo Suomea jäsenekseen.

Kansanedustajien ja muun valtiojohdon tulisi ymmärtää Naton kyvyttömyys tukea Suomea tilanteissa, joissa Venäjän toistuvat hybridi- ja kyberiskut ja muu häirintä rasittavat vuodesta toiseen maan taloutta ja kansan henkistä kestävyyttä. Talouspakotteista ja sanktioista, joita USA:n johdolla on totuttu käyttämään kriisien yhteydessä, ei enää ole apua, koska pakotteet Venäjää vastaan on viritetty huippuunsa jo Ukrainan sodan aikana. Myöskään hybridi- ja kyberiskujen ja Venäjän muun yllätyksellisen toiminnan estämiseen ei Naton taholta löydy merkittävää käytännön tukea ja apua.

Arvoisat suomalaiset päättäjät! – Isänmaan etu on osattava asettaa hetkellisen Nato-huuman edelle.

Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus
Itsenäisen Suomen puolustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu