Tervettä kehitystä Suomessa: – Kansa ei hyväksy maahan NATO-tukikohtia.

Suomen ja koko Euroopan turvallisuuden kannalta on positiivista, että suomalaiset alkavat hiljalleen herätä. Nato-jäsenyydessä nähdään jo kielteisiäkin seurauksia. Niitä ei lainkaan käsitelty viime keväänä jäsenyyshakemuksen hätäises valmistelussa. Maanantaina julkistetun mielipidekyselyn mukaan suomalaiset eivät hyväksy maahan Nato-tukikohtia tai pysyviä Nato-joukkoja.

Vielä reilumpi tyrmäys valtiojohdon Nato-haihattelulle olisi tullut, jos kyselyssä olisi tiedusteltu USA:n ydinaseiden tuomista maahamme. Suomihan hakee jäsenyyttä ilman mitään ennakkoehtoja ja rajoituksia. Kyseinen muista Pohjolan Nato-maista poikkeava linja on vastuuton. Suomalaisten kannattaa muistaa maamme pitkäaikainen ja johdonmukainen toiminta niin ydinsulkusopimuksen kuin muiden aseistusta säätelevien hankkeiden edistämisessä, kuten The Bulletin of the Atomic Scientists -julkaisussa muistutettiin joulukuussa (If Finland joins NATO, it needs a new nuclear weapons policy / 8 Dec 2022)

Suomen poliittisen johdon haluttomuutta käsitellä Nato-jäsenyyden kielteisiä seurauksia selittää pelko siitä, että Nato-hurmio hiipuu, jos kansalaiset ymmärtävät totuuden. Erityisen tarkasti julkisen huomion ja keskustelun ulkopuolella halutaan pitää lisääntyvään ydinaseuhkaan vaikuttavat asiat, joita muualla läntisessä maailmassa käsitellään avoimesti. Suomessa uskotaan yhä vanhaan, kylmän sodan aikaiseen ”kauhun tasapainoon”. Edes valtiojohto ei tunnu olevan tietoinen 2000-luvulla tapahtuneesta joukkotuhoaseiden kehityksestä ja taktisen ydinaseen käytön uhkasta, josta muun muassa USA:n presidentti on ilmaissut huolensa.

* * * * *

Pahoittelen, että joudun toistamaan kirjoitusarjani keskeisiä kysymyksiä ja perusasioita:

  • Miksi me suomalaiset annamme valtiojohdon jatkaa viime kevään pelko- ja paniikkitunnelmissa alkanutta NATO-höperöintiä ja kiirehtiä Natoon liittymisen valmisteluja, jotka rajoittavat keväällä valittavan uuden eduskunnan tilanteen arviointia ja harkintavaltaa?

  • Miksi ei ymmärretä (lue: haluta ymmärtää), että vielä EI edes tiedetä, mikä on tilanne silloin, kun jäsenyyspäätös tulee aikanaan ajankohtaiseksi. Sen tiedämme jo nyt, että Suomeen ei kohdistu todellista hyökkäysuhkaa, ei nyt eikä ennustettavissa olevassa tulevaisuudessakaan. Itsenäisen Suomen puolustus on hyvässä kunnossa.

  • Tiedämme myös jo nyt, että huonosti harkittu ja vielä huonommin ajoitettu Naton itärajan siirtäminen tukee Putinin propagandaa ja samalla hänen valtaansa Venäjällä. Jopa taktisen ydinaseen käyttö tulee Putinille helpommaksi.

Miksi Suomessa pidetään Nato-jäsenyyden kielteiset seuraukset ja ydinaseuhkaan vaikuttavat asiat keskustelun ja julkisen huomion ulkopuolella? Kyseisiä ”isänmaan ja ihmiskunnan” tulevaisuuden kannalta olennaisen tärkeitä asioita ei sisälly keväällä tehdyn ratkaisun perusteluna olevaan selontekoon (VNS 3/2022 vp 15.5.2022) eikä niitä käsitelty hätäisesti sutaistun Nato-päätöksen valmistelussa.

Toivottavasti huhtikuun alussa valittavat uudet kansanedustajat perehtyvät edeltäjiään paremmin turvallisuuden koviin tosiasioihin. – – Vuosikymmenen tärkeimmän ratkaisun on syytä olla keskeisenä aiheena kevään eduskuntavaaleissa.

Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus
Itsenäisen Suomen puolustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu