Tuleeko Suomeen NATO-vaalit? – Tilanne 21.10.2022

Monet suomalaiset kuvittelevat, että Suomi teki jo viime keväänä lopullisen ja toimintaansa sitovan Nato-päätöksen. Valtaosa myös luulee Nato-jäsenyyden alkavan automaattisesti sen jälkeen, kun Turkki hyväksyy Suomen jäsenyyden. – Näin asia ei suinkaan ole.

Suomesta tulee Naton jäsen vasta sen jälkeen, kun Suomen eduskunta on käsitellyt ja hyväksynyt aikanaan Naton päämajasta lähetettävän Natoon liittymissopimuksen. Jäsenyyden ratkaisevin vaihe on siten vasta edessä. Ennen sopimuksen hyväksymistä tai hylkäämistä on syytä seurata tarkoin koko ajan muuttuvaa tilannetta ja arvioida Suomen jäsenyyden todellisia vaikutuksia. Erityistä huomiota on kiinnitettävä niihin jäsenyyden kielteisiin seurauksiin, joita viime kevään hätäisessä valmistelussa ei lainkaan käsitelty.

Kukaan ei tiedä, mikä on tilanne Ukrainassa ja Euroopassa ensi vuonna. – Olisi eduksi, että Suomen Natoon liittymisasiakirjan käsittelisi uusi, ensi keväänä valittava eduskunta. Uuden eduskunnan on helpompi keskittyä tilanteen arviointiin kuin viime keväänä jäsenyyden hakemisesta päättäneiden kansanedustajien, joita ohjaa viime kevään paniikissa tehty hätäinen ennakkopäätös.

Vaaleihin valmistautuvien puolueiden ja kansanedustajaehdokkaiden kannattaa seurata tarkoin tilanteen kehittymistä Ukrainassa sekä myös Venäjällä, jossa Putinin valheellinen propaganda, Putinin suosio ja valtaoikeudet liittyvät kiinteästi toisiinsa ja vaikuttavat sodan kulkuun ja jopa joukkotuhoaseiden käytön mahdollisuuteen. Kansanedustajien tulee ymmärtää Suomen Nato-jäsenyyden karmea kääntöpuoli, joka keväällä jätettiin tarkoituksella käsittelemättä. – ”Me emme tienneet” ei sovi selitykseksi Suomen Nato-höperyydelle.

* * * * *

Onko meitä suomalaisia petetty? – Siltä saattaa tuntua, mikäli uskaltaa tunnustaa itselleen, että

  1. Itsenäiseen Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, kuten me kaikki suomalaiset olemme voineet todeta viime kuukausienkin kuluessa. Myös lukuisat läntiset johtajat ovat samaa asiaa korostaneet. Ukrainassa pahoin ryvettynyt ja heikkoutensa osoittanut Venäjän Federaatio ei pyri eikä edes kykene Suomea vakavasti uhkaamaan ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa. Toki se pystyy järjestämään Kremlin lupaamia ”sotilasteknisiä yllätyksiä” ja muita ”ilkeyksiä”. Niitä on tarjolla Suomelle pitkinä Nato-vuosina.

  2. Naton itärajan siirtäminen Suomen suunnalla satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen on nykyisessä tilanteessa suuri virhe, joka tukee Putinin vallassa pysymistä ja sotapolitiikkaa.

  3. Suomi höynäytettiin Naton ”esitaistelijaksi”. – ”Biden wooed Finnish President Niinisto to Nato”, kuten Washington Post kirjoitti Suomen jätettyä jäsenyyshakemuksensa. – ”Vallan vahtikoiraksi” itseään kutsuva suomalainen media on niin ”natottunut”, ettei yksikään toimittaja ole vaatinut maan poliittiselta johdolta selitystä asiaan. – Naton puudeleista ei ole vahtikoiriksi.

  4. Vaikeista asioista vaikeneminen koskee Suomessa erityisesti taktisen tason joukkotuhoaseita, joiden kohdalla Venäjä on 2000-luvulla saavuttanut ylivoiman. Media ja maan valtaeliitti pelkäävät, että Nato-hurmio hiipuu, jos suomalaiset ymmärtävät totuuden ydinaseista.

Valmistauduttaessa ensi kevään eduskuntavaaleihin on syytä ymmärtää, että taistelu Venäjän äärimmäistä pahuutta vastaan ei onnistu uskomalla vääriin kuvitelmiin ja vähättelemällä Putinin propagandamyllyn vaikutusta Venäjällä. Putinin propagandalle ja hänen suosiolleen ja valtaoikeuksilleen Venäjällä ei saa antaa tukea Naton itärajaa siirtämällä. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/suomen-nato-uskon-sokea-piste-on-taktinen-ydinase-tilanne-30-9-2022

Aarno Vehviläinen

Kenraalimajuri evp
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori emeritus
Itsenäisen Suomen puolustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu