Ukrainaahan kaikkien piti auttaa – ei suinkaan Suomea?
Nato-hurmaisen väen huomio ja mielenkiinto häilyvät kuin perhosten lento kesäisin.
Venäjän rosvolaumojen mellastus Ukrainassa jatkuu yötä päivää. Ihmisiä tapetaan ja kidutetaan säälittä. Rakennuksia tuhoutuu ja siviiliväestö piileskelee kellareissa ja pommisuojissa. Sodan kauhuille ei näy loppua.
Luulisi, että valtamedia seuraisi kiinteästi Ukrainan tilannetta ja että erityisesti eurooppalaisten huomio kohdistuisi Ukrainaan ja ukrainalaisten auttamiseen. Näinhän oli vielä vähän aikaa sitten. Uutisoinnin pääaiheina olivat Ukrainan tapahtumat ja siellä tarvittavan tuen ja avun järjestelyt. Samalla seurattiin tarkoin, kuinka Putin ja muu Kremlin rikolliskopla toimii ja mitä Venäjän kansan keskuudessa tapahtui.
Kaikki muuttui kertaheitolla, kun USA sai höynäytettyä Ukrainan sodan kauhuista hämmentyneet ja järkyttyneet suomalaiset villin Nato-kiihkon valtaan. Nato-hurma Suomessa oli kuin uskonnollinen herätys, joka levisi muutamassa viikossa ympäri maan.
Kotoisten ”hosupettereiden” (suurlähettiläs Mikko Hautalan / Washington DC käyttämä ilmaus) sopivasti yllyttäminä normaalioloissa tasapainoiset suomalaiset ajautuivat yhtäkkiä ihmeelliseen sotapsykoosiin, joka levisi hetkessä myös valtiojohtoon ja poliittisiin päättäjiin. Muutamassa viikossa Suomesta tehtiin hätäisesti valmistelulla pikapäätöksellä Naton jäsenyyttä aneleva reppana.
Suomen vanavedessä myös Ruotsi on pyrkimässä Naton jäseneksi. Samalla aiemmin rauhallinen ja vakaa Pohjolan sivusuunta muuttuu uudeksi konfliktialueeksi, johon Venäjä on ilmoittanut järjestävänsä ”yllätyksiä”. Suomen pääministeri on puolestaan puhunut ”ilkeyksistä”. Kumpiakaan niin ”yllätyksiä” kuin ”ilkeyksiä” viisas valtiojohto ei olisi tilannut oman maansa vuosia kestäviksi rasitteiksi.
* * * * *
Parhaillaan Suomen ja Ruotsin johtajat lentelevät ympäriinsä varmistaen Nato-maiden tukea omalle jäsenyydelleen. Media keskittyy johtajien sukkulointiin ja poseerauksiin tapaamisten aikana.
Jaettavissa julkisissa tiedotteissa ei ole uutta asiaa. Sen sijaan tapaamisten salaisella agendalla voi olla hyvinkin merkittäviä asioita. Emme tiedä lainkaan, mitä esimerkiksi presidentti Niinistö sopii Washingtonissa kurdikansan suhteen, jonka vapautta ja puolustautumista Suomi on tähän asti tukenut? Tai mitä pääministeri Marin on sopinut Italiassa varmistaakseen Italian tuen Suomen Nato-jäsenyydelle? Italian juonikkaan pääministeri Draghin leveästä hymystä oli pääteltävissä, että Draghin jo pitkään ajamat EU:n yhteisvelkahankkeet vauhdittuvat, mikäli Suomikin siirtyy niitä kannattamaan?
Yleisen mielenkiinnon tulisi pysyä Ukrainassa, joka on kaikenpuolisen avun tarpeessa joka ikinen päivä. – – Suomi ei ole vaarassa eikä Venäjä yritä Suomea vallata. On valitettavaa, että itsenäisestä Suomesta on hätäisellä pikaprosessilla tehty Naton jäsenyyttä aneleva reppana.
Nato tarvitsee Suomea enemmän kuin Suomi Natoa.
Italian osalta kiinnostaa, mitä on luvattu tai tullaan lupaamaan varmistettaessa Suomen Nato-jäsenyyttä?
Italian kansantalouden kestokyky ja pääministeri Mario Draghin valta-asema riippuvat täysin siitä, saako Italia jo pitkään ajamansa ”jättipotin” EU:n uusista yhteisvelkajärjestelyistä. Edellinen ”potti” Italialle tuli pari vuotta sitten hyväksytystä EU:n 750 mrd:n koronaelvytyksestä. Italian mafiatalous tarvitsee kuitenkin lisää ja aiempaa paljon enemmän EU-rahaa, joka on syynä Draghin jatkuvasti ja voimakkaasti ajamiin EU:n uusiin yhteisvelkamekanismeihin. Ukrainan sodan tuhojen, evakkoon lähteneiden ukrainalaisten ja aikanaan Ukrainan jälleenrakentamisen valtavat kustanukset ovat painava peruste yhteisvelkajärjestelyille.
Suomen kannalta tilanne yhteisvelan suhteen on sikäli ongelmallinen, että me kärsimme tällä hetkellä kohtuuttomasti yhteisvelasta. Suomi on yhteisvelan saanti- ja maksuosuuksia määritettäessä nettomaksaja. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten tehty ”kauppa” EU:n 750 mrd:n koronaelvytyksestä tuo Suomelle maksimissaan ~3 mrd:ia ja Suomi joutuu tulevina vuosikymmeninä maksamaan yli 2 kertaa enemmän eli yli 6 miljardia euroa. Aivan hullu kauppa, jonka pääministeri Marin (sd) meni alustavasti sopimaan ja Suomen eduskunta hölmöyksissään hyväksyi.
Tietysti jatkossa Suomen asema todennäköisesti muuttuu nettosaajaksi, kun maan talous kurjistuu entisestään. Jo tällä hetkellä julkisen talouden tila on kestämätön. Maamme elää lisävelan varassa ja velkaantuu vuosittain lähes 10 miljardia euroa. Kun Nato-jäsenyyden myötä tulee Venäjän ilmoittamia ”yllätyksiä” ja pääministerin toteamia ”ilkeyksiä” on Suomi muutamassa vuodessa polvillaan.
Ilman Nato-hömppää Suomen tilanne olisi merkittävästi parempi. Valtiojohdon ei tarvitsisi lennellä ympäriinsä eikä kuluttaa aikaa rasittavilla matkoilla ja tyhjänpäiväisissä edustustilaisuuksissa. Maan hallitus ja eduskunta voisivat keskittyä päätehtäviinsä. Tärkeintä lähivuosina on talouden epäkohtien korjaaminen ja budjettitasapainoon pääseminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Maan hallitus ja eduskunta voisivat keskittyä päätehtäviinsä.”
Valitettavasti Suomen poliitikoilla ei ole osaamista ja rohkeutta tähän.
”Tärkeintä lähivuosina on talouden epäkohtien korjaaminen ja budjettitasapainoon pääseminen.”
Valitettavasti näin ei tule käymään, vaan velka tulee isosti kasvamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, että hallitus tulee vain jatkamaan jo koronanhoito- ym tekosyillä räjäytettyä velkaantumista. Nato-Suomi on Nato-Kreikan tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Aarno, tämän takia olen kommentoinut kärkkäästi tätä Nato-asiaa.
Blogistani lainaan Valtioneuvoston selvityksen tekstiä:
”Syyskuussa 2015 järjestettiin Moskovassa kansainvälinen konferenssi aiheesta Russofobia ja Venäjää vastaan käytävä informaatiosota. Konferenssin aikana Kansallisen strategian instituutin johtaja Mihail Remizov analysoi kansainvälisen eliitin suhtautumista venäläisiin muuttuvan maailmanjärjestyksen seurauksena. Remizovin mukaan suhtautumiseen ovat vaikuttaneet demokratian muodostuminen globaaliksi ”uskonnoksi”. Remizov toteaa, että 1990-luvulla venäläiset saivat tuntea olevansa ”ylimääräinen”447 kansa uudessa maailmanjärjestyksessä. Kyse on Venäjän sopimattomuudesta uuteen maailmanjärjestykseen. Pohdinta, että kyse on vain lännen eliitin ja Venäjän hallinnon välillä vallitsevasta erimielisyydestä, on Remizovin mukaan naiivia. Ymmärrys siitä, että Venäjä ei kansana sovi osaksi uutta globaalia imperiumia muuttaa myös venäläisten ja Venäjän valtion välistä suhdetta. Valtiollisuus muodostaa Venäjälle elintärkeän välttämättömyyden, koska se voi suojata Venäjän ja venäläiset uuden maailmanjärjestyksen kaikkivoipaisuudelta. Tämän asian ymmärtäminen on Remizovin mukaan tullut tärkeämmäksi kuin sisäiset hallinnolliset ja taloudelliset haasteet. Ilman valtion rakentamia ”seiniä ja suojamuureja” Venäjä olisi uudessa maailmanjärjestyksessä vain ”ylimääräinen” kansa, jota ilman maailma selviää.448””
Ukrainassa on ihan muusta kyse kuin Ukrainasta. Yksinapainen ja moninapainen maailma ottavat yhteen. Venäjä on siirtynyt/siirtymässä petrodollarista ruplaan. Jos tämä todella tapahtuu, siirrymme maailmanvallassa 1800-luvun aikaan.
Mielenkiintoisia aikoja elämme. Surullista on katsoa Suomen touhua…
Ilmoita asiaton viesti
Tästä jäi kokonaan puuttumaan maininta siitä, että Niinistö ja Marin ovat järjestäneet yhteistyössä Kiinan kanssa maailmalle koronapandemian, jotta Bill Gates voisi myydä kaikille turhia tai vaarallisia rokotteita.
Vakavammin puhuen: huomio median sotapsykoosista ei ole tuulesta temmattu, mutta monestakin syystä tämä on juuri sopiva aika hakea Nato-jäsenyyttä, enkä keksi ainoatakaan järkevää motiivia asian vastustamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä motiivit vastustamiseen selviävät, kun Nato-Suomi pääsee USA:n vahvaan ohjaukseen. Toivottavasti pääministeri Marinin (sd) ennustamat ”ilkeydet” ja Kremlin lupaamat ”yllätykset” eivät tulevien vuosien aikana ole tappavia tai taloudellisesti liian vaativia.
Suomen talous on jo tällä hetkellä kestämättömällä velkaantumisen uralla. Mitään lisärasitteita ei talouteen tarvittaisi. – Toinen todella merkittävä haitta Nato-jäsenyydestä on konfliktiherkkyyden ja sodanvaaran lisääntyminen rauhallisessa ja vakaassa Pohjolan strategisessa sivusuunnassa.
Uskon, että Nato-jäsenyyden iloja tällä viikolla ihastelleista poliitikoista vain ani harva tiesi, että pari viikkoa aiemmin USA:n Arms Control Association oli arvioinut muun muassa taktisen ydinaseen käytön todennäköisyyden kasvavan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä.
Suomessa luullaan yleisesti, että ydinaseiden kohdalla vallitsee kylmän sodan aikainen ”kauhun tasapaino”. Näin ei valitettavasti ole enää. Yhtenä (siis vain yhtenä) syynä taktisen ydinaseen käytön todennäköisyyden kasvamiseen on epäsuhde USA:n ja Venäjän välillä. Venäjä on koko 2000-luvun panostanut taktisen tason joukkotuhoaseiden käytön kohteiden, mahdollisuuksien ja teknisten menetelmien tutkimiseen ja kehittämiseen. USA ei ole tehnyt näitä ”kotitöitä”.
Edellä oleva ei ole suomalaisten pelottelua. – Kertomani tosiasiat ovat lyhyt vastaus väitteeseen, ettei Nato-jäsenyyden vastustamiseen ole järkeviä perusteita. Pitempiä vastauksia haluavia pyydän lukemaan kirjoittamani ”m.o.t”-sarjan blogit vaikkapa viimeisestä eli ”m.o.t. 5”:stä aloittaen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-5-nato-ei-pysty-suomea-suojelemaan-valitettavasti/
Ilmoita asiaton viesti
”Yhtenä (siis vain yhtenä) syynä taktisen ydinaseen käytön todennäköisyyden kasvamiseen on epäsuhde USA:n ja Venäjän välillä. Venäjä on koko 2000-luvun panostanut taktisen tason joukkotuhoaseiden käytön kohteiden, mahdollisuuksien ja teknisten menetelmien tutkimiseen ja kehittämiseen. USA ei ole tehnyt näitä ”kotitöitä”.”
Aarno, näin olen asian ymmärtänyt myös itsekin.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskon, että Nato-jäsenyyden iloja tällä viikolla ihastelleista poliitikoista vain ani harva tiesi, että pari viikkoa aiemmin USA:n Arms Control Association oli arvioinut muun muassa taktisen ydinaseen käytön todennäköisyyden kasvavan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä.”
Linkki?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan minä en ole löytänyt Arms Control Associationilta tätä uudempia arvioita:
https://www.armscontrol.org/issue-briefs/2022-02/FAQ-russia-ukraine
Ilmoita asiaton viesti
Kimballkaan ei puhu Ruotsista ja Suomesta mitään:
https://www.armscontrol.org/act/2022-05/focus/new-tactical-nuclear-weapons-just-say-no
Ilmoita asiaton viesti
Sivustolla on 1.5. julkaistu Gabriela Rosa Hernándezin kirjoittama artikkeli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys pyrkimyksistä, eikä siinäkään mainita mitään ”taktisen ydinaseen käytön todennäköisyyden” kasvamisesta.
https://www.armscontrol.org/act/2022-05/news/finland-sweden-talks-join-nato
Ilmoita asiaton viesti
”Kotoisten ’hosupettereiden’ (suurlähettiläs Mikko Hautalan / Washington DC käyttämä ilmaus) sopivasti yllyttäminä normaalioloissa tasapainoiset suomalaiset ajautuivat yhtäkkiä ihmeelliseen sotapsykoosiin, joka levisi hetkessä myös valtiojohtoon ja poliittisiin päättäjiin.”
En ymmärrä, miten se on ”hosumista”, että 30 vuoden jahkailun ja junnaammisen päätteeksi pyrimme läntisen puolustusliiton jäseneksi. Olisiko ollut viisaampaa odotella, että Venäjä saa joukkonsa irti Ukrainasta ja siirtää sotilaallista voimaa Suomen rajalle? Onko kenraali tosiaan sitä mieltä, että Suomen olisi pitänyt jäädä yhteisen puolustuksen ulkopuolelle, vaikka Ruotsi liittyy Natoon? Siis yksin meren rajaamaksi Venäjän etupiiriksi?
On myös halpahintaista ja epä-älyllistä psykologisointa kutsua Nato-kannatusta ”sotapsykoosiksi”, kun Nato-jäsenyydellä pyritään nimenomaan estämään Suomen joutuminen sotilaallisen aggression kohteeksi.
Kenraali Vehviläisen näkemyksissä pelkistyy se, mikä puolustusvoimien herrahississä on jo pitemmän aikaa ollut vialla.
Ilmoita asiaton viesti
Evp:n ulostuloista minulle tulee mieleen että eduskuntavaalit lähenevät ja Ano Turtiaisen porukoissa on varmasti tilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, aika näyttää, kuinka paljon VKK onnistuu hankkimaan jollakin tavalla meritoituneita ehdokkaita. Oma veikkaus on kylläkin se, että ei nyt kovinkaan paljon enkä usko nyt esimerkiksi Vehviläisen taustoilla olevien tuonne päätyvän.
Sinänsä Vehviläisen spekulaatiot EU:n velkajärjestelyjen ja Nato-jäsenyyden koplaamisesta (Italia) kuulostavat vain vähän tolkullisimmilta kuin MV-lehden ”raportit”.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläisen analyysi suomalaisten hosumisesta ja sotapsykoosista on onneksi evp-ajattelua. Olisimme pulassa, jos virassa olevat upseerit ajattelisivat samoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kotro, katsotaanpa, mitä Hautala siis oikeasti sanoi:
Lainaus hosupetteriosuudesta:
”Harkinta, havainnointi, punnitseminen. Se tuottaa syvää uskottavuutta, jonka vuoksi kanssamme halutaan tehdä yhteistyötä. Suomea ei nähdä geopoliittisena hosupetterinä.”
Toinen asia, johon Suomen arvostus rakentuu, on uskottava puolustus. Se erottaa Suomen esimerkiksi Ruotsista.
”Vahva kansallinen puolustus on kaiken a ja o. Siitä eliitti meidät tuntee, siitä meitä arvostetaan. Olemme kaukonäköisesti varautuneet tällaisiin ikäviin kehityskulkuihin.”
Lainaus päättyy.
Hautala siis sanoo, ettemme ole hosupettereitä, vaan punnitsemme vaihtoehdot pitkälle tulevaisuuteen.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008665244.html
Kuten Hautala korostaa, emme ole liittymässä Natoon sen vuoksi, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, vaan oman turvallisuutemme takia. Turvallisuustilanteemme ei juurikaan muuttunut Venäjän hyökättyä. Hyökkäys herätti monet ymmärtämään, kuinka heikko turvallisuustilanteemme on ollut pidemmän aikaa.
Evp on käyttänyt Hautalan hosupetteri-sanaa merkityksessä, jota Hautalan kommentilla ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, itsekin ihmettelin jonkun Vehviläisen aikaisemman kirjoituksen pohjalta, että eihän tuo nyt noin ole. Mutta jäipä kommentoimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun hätä on suuri, sillä ei näytä olevan merkitystä onko lainaus oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle jäi nyt vielä epäselväksi, että kenen ilmaus ”hosupetteri” olikaan. Voisiko herra kenraali sen vielä selventää?
Ilmoita asiaton viesti
Itse kannatan NAtojäsenyyttä, mutta täällä on vain yksi kenraali (evp) kommentoimassa. Aika moni kyseenalaistaa hänen osaamisensa pelkillä olettamuksilla. Kannattaisi kuunnella.
Opetatko Arno olettamustesi pohjalta vai osaamisen ja faktojen pohjalta koulussa?
Minua täällä vihataan ja solvataan, koska kirjoitan juridiikasta osaamisen pohjalta. Monille se ei kelpaa. Kenraalin osalta syyllistyt samaan.
Voi hän olla väärässä, mutta ei maallikko sitä voi tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sinua vihata eikä solvata. Vähän vain naureskelleen siitä kun epäilit Max Jussilan olemassaoloa. (Anteeksi jos erehdyin henkilöstä. Saattoihan se olla joku toinen Tomppa.)
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä ammennettavaa vielä Ukrainaan löytyä, jollain tapaa edelleen. Vaikea sanoa, missä kohden kiinnostus taas herää, selkeästi esiin, tai herätellään.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä ei ole koskaan hyökännyt Suomeen, eikä se ole koskaan moista suunnitellutkaan. 😅👍
Ilmoita asiaton viesti
Ei Venäjä ole hyökännyt minnekään muuallekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei koskaan 😅
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen: ”…normaalioloissa tasapainoiset suomalaiset ajautuivat yhtäkkiä ihmeelliseen sotapsykoosiin, joka levisi hetkessä myös valtiojohtoon ja poliittisiin päättäjiin…”
Blogisti on nyt moneen kertaan kirjoituksissaan höpöttänyt suomalaisten ’sotapsykoosista’ tai ’joukkopsykoosista’ kuten monet muutkin Kremlin kellonsoittajat.
Herra kenraali erehtyy. Kyseessä ei ole joukkopsykoosi. Kyseessä on joukkojärkiintyminen. Älykäs ihminen tunnistaa turvallisuusympäristön muutoksen, tekee siitä johtopäätökset ja pystyy muuttamaan kymmeniä vuosia vanhaa vakiintunutta ja vääräksi osoittautunutta mielipidettään. Suomalaiset pystyivät siihen muutaman kuukauden sisällä, mikä on kerta kaikkiaan loistavaa.
Siinä ei ole mitään erikoista, että näillä palstoilla Nato-kammoiset kirjoittajat poimivat ajatuksensa käänteistodellisuudesta. Mutta se on erittäin kummallista, että joukossa on korkean tason upseereita, jotka ovat palvelleet Suomen Puolustusvoimissa. Ei blogisti toki ainoa ole, sillä hakematta tulee mieleen parikin everstitason upseeria: Pekka Visuri ja Sampo Ahto, joiden Venäjä-mielisyys tuli selväksi jo vuoden 2014 aikana Venäjän ryöstettyä Krimin. Ehkä näiden Nato-vastaisten kirjoittelu on jonkinlaista surutyötä ja sielunhoitoa, kun se vanha ihana YYA-maailma on nyt kadonnut jalkojen alta, eikä ’luottamusta’ suureen naapuriin enää voi leikkiä joutumatta naurunalaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi meillä ei ollut tätä mediaa Neuvostoliiton aikaan kun uhka oli jokapäiväistä.
Ilmoita asiaton viesti
Noita varmaan harmittaa, kun eivät koskaan päässeet yhteisiin sotaharjoituksiin puna-armeijan kanssa 😁
Ilmoita asiaton viesti
Lisäisin Visurin ja Ahton perään vielä Arto Nokkalan, maanpuolustuskorkeakoulun dosentin, joka vuonna 2014 julkaistussa kirjassaan Kyky ja tahto halusi, että Suomi lisää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa (!).
Eikä pidä tietenkään unohtaa Gustav Hägglundia, joka ehdotti, että Putin ja Trump jakaisivat Ukrainan kahtia.
Ilmoita asiaton viesti
Seija Nylund toisaalla perusteli Natojäsenyyttä mm. Hägglundin sanomisilla.
Tuon esittämäsi esitin vastauksessa, mutta ei ole kuulunut mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä:
General Gustav Hägglund har tidigare varit skeptiskt inställd till ett finländskt Natomedlemskap. Nu har han vänt i frågan.– Situationen har förändrats helt i och med det idiotiska ryska anfallet mot Ukraina.
PS. Olit näköjään lisännyt tämän:
”Tuon esittämäsi esitin vastauksessa, mutta ei ole kuulunut mitään.”
– Jos oli minulle niin en aina palaa blogeihin, enkä luullakseni ole ainoa.
https://www.hbl.fi/artikel/forsvarsmaktens-ex-kommendor-andrar-asikt-om-nato-foreslar-nordiskt-block-inom-militaralliansen/
Ilmoita asiaton viesti
”Suomesta on hätäisellä pikaprisessilla tehty Naton jäsenyyttä aneleva reppana.”
Erikoinen tulkinta. Kaikki mitä minä olen lukenut aiheesta korostaa nimen omaan Suomen ja maamme armeijan vahvuutta.
Pohjoiseen on syntymässä Pohjolan linnake, joka koostuu kaikilla mittareilla mitattuna maailman onnistuneimmista valtioista.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaakohan tulla mitään koko Nato hankkeesta?
https://m.youtube.com/watch?v=4O0LOM5Ts58
Tämä maineikasta kreikkalaista politiikkosukua edustava kaveri on tullut sille kannalle, että Turkki tosissaan on pysäyttämässä skandinaavien Nato-junaa? Hänen mukaansa Turkin kiristyneet kannanotot viittaavat päättäväisyyteen. Asia on esillä Turkissa julkisessa keskustelussa ja Erdoganin painokas kanta, ettei Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ole hyvä asia, nauttii kansan tukea Turkissa.
Kaiken kaikkiaan hän pitää neuvotteluja vaikeina. Hän ei kuitenkaan sulje pois vielä tässä vaiheessa mahdollisuutta, että Turkki lopulta suostuu.
Hänen mukaansa Bidenin julkisuudessa tässä vaiheessa esittämä tuki Suomen jäsenyydelle kertoo heikkoudesta. Eikö olekaan mitään muuta vipuvartta. Toisaalta onkohan Suomen kannalta viisasta yrittää jyrätä Erdogan USA:n kautta.
Ilman Ruotsin mukana oloa hankkeessa Suomi varmaan olisi jo myynyt Turkin nimeämät kurdit hopeisia Naton aarteita vastaan. Sellainen olisi mennyt pienenä voiteluna tiskin alta.
Asia monimutkaistui. En tiedä mitä Erdogan tai joku Turkin edustaja on kahdenkeskisesti suomalaisille puhunnut ennen tätä jäsenyyden hakemista. Mitään julkista asiakirjaa tuskin on kirjoitettu siitä, että Turkki sitoutuu tukemaan Suomen jäsenyyttä.
Suomi on varmaan kertonut kulissien takana kaikille muille Naton edustajille, että kaikki muut jo tukevat. Nyt kun Turkin kanta onkin jyrkän kielteinen, muissa maissa on alkanut nousta äänenpainoja uusien jäsenten ottamista vastaan. Ne ihmiset, jotka ovat osaltaan luvanneet tukea Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä, voivatkin joutua perumaan sanoja jos demokraattinen paine nousee niissä pintaan. Osa Naton jäsenistä pitää omaa johtoaan tyhmänä, jos Turkille annetaan myönnytyksiä tässä asiassa. Miksei heidän johtonsa laittanut omia ehtojaan?
Jospa Nato hajoaa tämän seurauksena? Tai Nato ei ota uusia jäseniä. Suomella on jotain sopimuksia USAn ja Brittien kanssa, niin eiköhän niidenkin kanssa voi elää. Viides artikla on kai ollut se hääyön täyttymys, jota vihitty Suomi neito on autuaana ja riutuneena odottanut.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sodasta yötä päivää tulvineet kauhukuvat ovat vaikuttaneet voimakkaasti meidän kaikkien länsimaalaisten mieliin. Suomalaisiin vaikutus on ollut muihin pohjoismaalaisiin nähden kovempi, koska II ms:n muistot taistelusta Venäjän ylivoimaisia massoja vastaan eivät ole unohtuneet.
Jonkin asteisesta psykoosista eli alentuneesta todellisuuden tajusta kertoo se, että Natoon rynnätään juuri silloin, kun rauhallinen ja vakaa strateginen asetelma on vallinnut Pohjolan sivusuunnalla jo 30 vuotta eikä minkäänlaisilla järkisyillä voida perustella, että asetelma muuttuisi lähivuosina.
Järkisyiksi ei pidä laskea 30 vuotta jatkunutta höpötystä siitä, että Venäjä voi hyökätä ja vallata Suomen milloin tahansa. – – Ei voi vallata, koska Suomen puolustus on erittäin hyvässä kunnossa ja kansan puolustustahto korkea. Eikä Venäjä edes halua vallata Suomea, koska on turha sitoa joukkoja ja käyttää aikaa ja materiaalia sivusuunnassa, kun Putinin Venäjän todelliset tavoitteet ovat muualla.
Näin oli rauhallinen ja vakaa asetelma ennen kuin ihmeellinen psykoosi valtasi kansalaisten ja päättäjien mielet.
Suomen vapaaehtoinen ilmoittautuminen Naton ”esitaistelijaksi” ja samalla Pohjolan rauhallisen asetelman romuttaminen on virhe. Emme vielä tiedä, mitä tulee olemaan Nato-Suomelle valmisteltu ”yllätys”, josta Venäjä on jo ehtinyt ilmoittaa, tai mitä ovat ne ”ilkeydet”, joista pääministeri Marin (sd) on puhunut. – ”We will see”, sanotaan Amerikassa, jossa presidentti Niinistö on parhaillaan taas käymässä.
Ilmoita asiaton viesti
Liittymistä Naton voi verrata palovakuutuksen ottamiseen, kukaan ei halua talonsa palavan, mutta kaiken varalta on järkevää vakuuttaa talonsa. Kun Vehviläinen toteaa, että Venäjän suunnalta saattaa tulla ”yllätys” niin eikö juuri tuollainen uhkailu naapurimaataan, jolla ei ole minkäänlaisia aikomuksia uhata Venäjää missään muodossa kerro kuinka arvaamaton maa rajan takanamme on. Se, että olemme eläneet 30-vuotta rauhallista rinnakkaiseloa Venäjän kanssa ei ole takuuna siitä, että näin olisi myös jatkossa, Venäjällä tuona aikana tapahtunut muutos on ollut silmiinpistävä ja tuo muutos on se joka aiheuttaa epävarmuutta koko Euroopassa, ei yksin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen pitää ovet lukitsematta eikä hänellä ole vakuutuksia koska nyt juuri ei ole mitään uhkaa. Varaudutaan vain kun uhka on ”nähtävissä olevan tulevaisuuden” aikana.
Tulee mieleen erään alkukantantaisen heimon antropologinen tutkimus. Siinä heimon jäsenille oli mahdotonta auringonpaisteella sanoa: ”Pian sataa” kun kerran aurinko paistoi eikä satanut. Vehviläinen ei näköjään ymmärrä, että sateenvarjon voi ostaa auringonpaisteella. Se ei ole psykoosia vaan varautumista. Ei Suomen turvallisuuspolitiikka voi rakentua hyvän onnen ja sattuman varaan. Onneksi Puolustusvoimien nykyinen johto ja valtiojohtomme ymmärtää asian.
Ilmoita asiaton viesti
Oma arveluni Venäjän tiltun Zaharovan mainitsemasta ”yllätyksestä” on, että Venäjä räjäyttää panssarivaunun Suomen rajalla niin, että sen tykkitorni lennähtää kauas Suomen puolelle. Näin saadaan aikaan suomalaiset säikäyttävä rajaloukkaus 😁
Ilmoita asiaton viesti
😅👍
Ilmoita asiaton viesti
Todella toivon, että Pekka Näräsen arvelu osuu oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Noin voi hyvinkin tapahtua. Sotilaskoulutuksen taso Suuressa kaalimaassa on kuitenkin näköjään sen verran heikkotasoista, että en ihmettelisi, vaikka panssarivaunun ajaja unohtaisi itse poistua vaunusta ennen sen räjäyttämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole häävi sotilaskoulutuksen taso Suomessakaan, kun se tuottaa isänmaan edusta piittaamattomia kenraaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Arno, syyllistys solvaamiseen, joka on säännöissä kielletty. Sinulla on väitteesi myötä näyttötaakka, että Vehviläinen on ollut kenraaliksi yletessään isänmaan edusta piittaamaton. Laajennetaan tänne blogeihin, millä perusteella esität hänen olevan isänmaan edusta piittaamaton? Et sitä pysty toteen näyttämään! Voit olettaa, mutta et toteen näyttää!
Eikö lukiossa saa keskustella? Olla erimieltä? Miten asiasta josta maallikot eivät ymmärrä mitään, mutta faktoihin perustumattomia väitteitä esitetään. Lukion opettajalta voi edellyttää enemmän.
Edit. Olet Opetusalan eettisen neuvottelukunnan pj. Jos tuo pitää paikkansa, on kirjoittamasi sellaista eettisesti, että varmasti ymmärrät erota.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen isänmaata Nato palvelee? Suomi on Venäjän naapuri ja Naton kautta Suomi joutuu etulinjaan.
Tilanne on tällä hetkellä kiristymässä. Ukraina tulee häviämään Donbassissa. Venäjä olisi näillä näkymillä saamassa erikoisoperaationsa päätökseen muutamien kuukausien sisään.
Nato kouluttaa parhaillaan ukrainalaisia Puolassa, Saksassa ja mahdollisesti Romaniassa käyttämään moderneja ja teknisiä aseita. Näyttää siltä, että Ukrainalle aletaan antamaan Venäjän vuosittaisen asebudjetin verran tukea. Venäjä ei siis tule millään näillä näkymin pääsemään tavoitteeseensa mitä tulee Ukrainan demilitarisointiin. Päin vastoin. Mikäli Ukraina lisäksi kutsuu miljoonaa miestä aseisiin ja Venäjää hengiltä kuluttamaan pyrkivä Nato antaa mahdollisuuden tällaiseen täysimittaiseen sotaan, jossa on tavoitteena tarjota aseet purkaa Ukrainan merisaarto eli ts. Venäjän Mustanmeren laivasto pitäisi tuhota.
Jos näin käy ilman Ukrainan romahdusta Donbassin häämöttävän tappion jälkeen, Venäjä alkaa olla siinä tilanteessa, että sen on pakko laajentaa tavoitteitaan. Ukraina pyrkii valtaamaan hävityt alueet takaisin ja jos massiiviset resurssit kanavoidaan tähän lännestä, tämä Ukrainan kriisi saattaa kääntyä kolmanneksi maailmansodaksi.
Suomi on tunnetusti hyväuskoinen kansa. Jos tämä Putinin hallinnon kaatamiseen tähtäävä kriisi etenee, on seuraavassa vaiheessa Naton ja Venäjän yhteenotto lähempänä.
Naton puolella elää käsitystä, että tällainen sota voidaan voittaa. Venäjä voi jossain vaiheessa turvautua taktisiin ydinaseisiin saadakseen jäädytettyä tilanteen. Esimerkiksi jos Venäjän laivastoa aletaan upottamaan tai muuten sen armeija uhkaa tuhoutua.
Käyttäisikö Venäjä taktisia ydinaseita ensin vaikka tuhotakseen amerikkalaisen lentotukialuksen tai keskellä Eurooppaa sijaitsevan puolalaisen tukikohdan. Olisiko harvaan asuttu Suomalainen lentotukikohta tai vastaava kohde kuitenkin parempi. Mikäli ei halua totaalista sotaa USAn kanssa. Pienemmistäkin ydinaseista voi levitä erinäistä säteilyä ja sikäli voisi kuvitella Ruotsin suunnalla tai pohjoisemmassa Suomessa sijaitseva kohde voisi olla mahdollinen keino antaa varoituslaukaus. Mikäli pohjoisemmassa Suomessa tussahtaisi ydinase, niin sellainen voisi hillitä amerikkalaisten halua lähettää sotilaita säteilevälle alueelle.
Mistä tietää vaikka vaikka joku ydinräjähdys tapahtuisi Venäjän rajan pinnassa, mutta sen maa-alueella ja siis vastaiskua ei voi oikein tehdä. Tuskin ihan Pietarin kupeessa, mutta pohjoisemmassa. Sellainen voisi hyvinkin olla ensimmäinen keino estää Naton ulkomaisten joukkojen pyrkimystä käyttää Suomen maa-aluetta Venäjää vastaan.
Eli ydinaseelle voi löytyä erinäisiä käyttömahdollisuuksia. Joku Helsingin tuhoaminen tuskin on listalla. Ydinsäteily vaikkapa edes pohjoisessa Suomessa tuskin houkuttelee taloudellista toimintaa Suomeen. Jos sellaista säestää eteläisen Suomen kohteiden laittamisella ydiniskun kohteeksi, saattaapa suomalaisia lähteä massoittain maastapakoon ilman suoraa ydinsotaakin. Ruotsissakin voisi levitä paniikkia, jos jonkun Venäjän sotilaan powerpoint esityksessä vilahtaa. Sellaisena hetkenä ydiniskujen kohteita Ruotsissa.
Sikäli ydinasemahdin ajaminen nurkkaan ja sellaiseen mukaan meneminen ei voi käydä kenenkään isänmaallisen mielessä. Oma puolustus kunnossa merkitsee sitä, ettei Venäjän kannata tulla Suomeen.
Suomi on hankkimassa F35 hävittäjiä, jotka ovat ns nuclear capable. Naton argumenttina on käytetty sitä, että saadaan riittävää voimaa puolustautua. Venäjän silmissä Suomen puolustustarpeen loputon varmistaminen on sen kannalta uhkaamista. Mikäli pienen kansan turvaaminen merkitsee Natoa ja sen ydinsuojaa, niin olemme samalla tiellä kuin Neuvostoliitto huokaillessaan Pietarin turvallisuudesta. Suomesta katsottuna sellainen näkemys oli tekosyy, mutta lopulta idässä miehitys nähtiin keinona. Loputon turvallisuudentunteen puute johtaa herkästi sotaan.
Venäjän varojen takavarikoiminen ja jopa yksittäisten venäläisten omaisuuteen käsiksi käyminen ovat melkoisia provokaatioita. Yhdysvallat lisäksi ajaa sotaa Venäjää vastaan. Maassa siis ei noudateta edes omia lakeja.
Saksan joukot tappoivat 3,3-3,5 venäläistä sotavankia. Ehkä kyse oli elintilan raivaamisesta ja ali-ihmisten hävittämisestä. Virallisesti käytettiin perusteena sitä, ettei N-liitto ollut allekirjoittanut Geneven sopimusta.
USA on lähtenyt samalle tielle keksimällä keinoja. kiduttaa sotavankeja. Tätä tehtiin Afganistanin Bagramissa, Irakin Abu Ghraibissa ja Guantanamossa. Lisäksi USA tappoi sotavankeja syyttämällä näitä terroristeiksi. Fallujassa USAn armeija soti paikallisia vastaan. Sotavankeja ei tarvinnut kohdella sopimusten mukaan, koska USAn sotilaan tappaminen omassa maassa asuvan toimesta oli määritelty terrorismiksi. 20% sai kuolemantuomion (Nassiriyan vankilassa).
Nyt maailma katsoo mitä Venäjä tekee palkkasotilaille, joita jäi vangeiksi Azovstalissa. Tulkitaanko nämä rikollisiksi, joille saa antaa kuolemantuomion vai sotavangeiksi? Siinä on eräs mittatikku, noudaattaako Venäjä lakeja vai näkeekö se natsi-Saksan ja USAn armeijan tavoin jollain porsaanreiällä (denatsifikaatio) oikeudeksern kohdella joitakin sen vangeiksi jääneitä eri tavalla.
Suomi ja Nato eivät kykene Venäjää voittamaan. Niinpä en näe Suomen kilpavarustelun yhdessä Nato-pullistelun kanssa olevan mitenkään maamme edun mukaista.
Kuten moni sotilashenkilö on todennut, maailma saattaa olla lähempänä kolmatta maailmansotaa kuin Kuuban kriisin aikana. Tässä ilmapiirissä Natoon ja äkkiä meno on mitä irrationaalisinta ja isänmaan edun vastaisinta mitä ajatella saattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen: ”Järkisyiksi ei pidä laskea 30 vuotta jatkunutta höpötystä siitä, että Venäjä voi hyökätä ja vallata Suomen milloin tahansa. – – Ei voi vallata, koska Suomen puolustus on erittäin hyvässä kunnossa ja kansan puolustustahto korkea.”
xxxxxxxxxx
Venäjä ei siis hyökkää Suomeen mutta johonkin EU- tai Natomaahan se on aikeissa hyökätä ja Suomi joutuu sitten sotimaan ”muitten sotia” rauhallisessa Pohjolassa.
xxxxxxxxx
Vehviläinen: ”Suomen vapaaehtoinen ilmoittautuminen Naton ”esitaistelijaksi” ja samalla Pohjolan rauhallisen asetelman romuttaminen on virhe.”
xxxxxxxx
Mihin Venäjä aikoo hyökätä? Jos hyökkäyksen kohde olisi Baltia tai mikä tahansa EU-maa, niin uskotko, että Suomi voisi välttyä sodalta ja vastuulta Naton ulkopuolisena maana. Eikö Lissabonin sopimus mielestäsi koske Suomea Tuomiojan laittaman varauman vuoksi?
Jos Venäjä ei hyökkää mihinkään, ei Natomaahan eikä Naton ulkopuoliseen, Suomen Natojäsenyys menee aivan hukkaan. Etkö huomaa, että sitten Suomen Puolustusvoimatkin ovat tarpeettomia.
Ilmoita asiaton viesti
Matti, laitat sanoja Vehviläisen suuhun.
Paras puolustus on laadukas armeija. Kirjoitin vuodenvaihteessa, että Venäjän armeija on heikko. Nyt se on toteennäytetty. Silti minua solvataan, koska olin oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa lähellä ajatuksiani, yhtä nopea ja arvaamaton kuin VCn tarve.
Ilmoita asiaton viesti
Putintrolli vauhdissa edelleen harhaisessa vanhuudessaan. Kenraalista ei ole jäljellä enää hiventäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Herra evp on sitten päättänyt ryhtyä jankuttamaan. Jankuttamasta päästyä, aina samat asiat. Ja vielä nyt, kun kaikki jankuttaminen on jo perinpohjaisesti myöhäistä. Erikoista.
Nyt kun en ole mikään filologi, niin on vaikea tehdä kunnollista tekstianalyysiä, mutta ihmetystä on herättänyt, miten nämä jutut kuulostavat kovin erikoisesti kuin toveri Lintusen tarinoinnilta. Vieno kysymykseni (retorinen kysymys) kuuluukin: porukassako näitä juttuja jo nykyään ideoidaan? Ja jos, niin miksi, kun näiden suoltaminen ei vaikuta enää mitenkään kehenkään eikä mihinkään?
Ilmoita asiaton viesti
Lintusen eduksi on kuitenkin todettava, että ei pyri peittelemään sitä mikä on.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tottunut siihen, että naiset tietävät, kuinka asiat ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tottunut Puheenvuorossa siihen, että sukupuoleen ei kiinnitetä huomiota.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä Seija, jos keittäisit kahvit, niin me miehet puhumme Nato-asioista?
Ilmoita asiaton viesti
Jankutuksen vielä voi ymmärtää, mutta kun mennään poistamaan täysin asiallinen kommentti. Se tuntuu lievästi sanoen omituiselta. Taustalla taitaakin hääräillä ”sivupersoonamies.” Teksti tuntuu paikka paikoin vähän muulta kuin lähes 80-vuotiaan kirjoittamalta.
Vuodesta 2011 lähtien on tullut kirjoiteltua näitä kommentteja tähän hienoon verkkolehteen (1190 sivua/A4, kaikki tietysti tallella) ja vain kolmessa tapauksessa on käynyt näin. Yhdessä niistä oli poistettu koko blogi, johon kommentti liittyi.
Ilmoita asiaton viesti
”evp” …pelkkää copy/pastea. Lähes 80 v tyyppi kirjoittaa yötä myöten…kyllä minun appiukko on jo klo 22:00 nukkumassa…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eikö Suomi sitten ole aneleva reppana?
Otetaankohan Suomi ja Ruotsi seuraavien kuukausien tai edes lähimpien vuosien aikana jäseneksi?
USA: n johtajuus maailmassa on kokenut kolauksen Afganistanin sodan häviön myötä.
Turkki voi olla eräs johtajuutta Natossa tavoitteleva maa. Sikäli Suomen asian tiimoilta saatetaan käydä johtajuustaistoa Natossa samaan aikaan. Turkki johtoinen Nato näyttää sympaattisemmalta ja inhimilliseltä minun silmiini.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Suomi valitettavasti on aneleva reppana ja sellaisena pysyy, ellei väkilukumme taloutemme koko kymmenkertaistu, mutta minusta on parempi, että anelemme NATOlta kuin, että anelisimme Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen näkemys kyproslaiselta:
https://m.youtube.com/watch?v=v2rJK6YnKqM
Kuulemma Erdogan on ilmoittanut, että saavat Suomen ja Ruotsin tulla useita kertoja Turkkiin keskustelemaan. Aikataulu ei näytä olevan viikoissa. Asetetut ehdot on tiukat, mutta lisäksi vaatimuksena on, että Ruotsi ja Suomi kirjallisesti liittyvät Turkin kurdien vastaiseen rintamaan.
Alexin mukaan Erdogan nöyryyttää oikein kunnolla skandinaaveja. Suomessa halutaan kansalle esittää, että Erdogan on joku basaarikauppias ja pelle. Maailmalla Suomi näyttäytyy erikoisessa valossa juoksemalla Bidenin luona, kuten linkistä näkyy.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt pitäisi vaikuttaa Erdoganiin. Tämän kaverin mukaan Suomen ja Ruotsin johtajien pitää käydä monia kertoja Turkissa pyytämässä anteeksi väärää politiikkaansa. Lisäksi pitää antaa kirjallisessa muodossa vakuutus, ettei kurdikysymyksessä sooloilla Turkkia vastaan.
https://m.youtube.com/watch?v=v2rJK6YnKqM
Olet oikeassa, että hakemus on runnottu sisään. Usein asiat menevät niin kuin ne alkavat. Melko haastava alku tuli jäsenyystaipaleelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mielelläni uskoisin Arto Granlundin ja Matti Villikarin tavoin Nato-retoriikkaan aina kuuluneisiin ”palovakuutuksiin” ja ”ydinsateenvarjoihin”. – Kylmän sodan aikaan ne toimivat ja niihin kannatti luottaa.
USA:n 2000-luvun sodissa (Afganistan, Irak, Syyria ja Ukraina) tekemät virheet ovat kuitenkin vieneet uskon siihen, että USA olisi valmis omalta kohdaltaan ottamaan riskiä Euroopan puolesta. USA toimii kovissa tilanteissa omasta turvallisuudestaan ja kansallisista eduistaan huolehtien. Lisäksi sisäpoliittinen tilanne USA:ssa on niin epävakaa ja epäluotettava, ettei sen sitoumuksilla ole enää entistä arvoa.
Toki vapaassa maassa, joka Suomi on vielä ennen alistumistaan USA:n ylivaltaan, kansalaiset voivat uskoa, mihin vain haluavat. Olisi kuitenkin suotavaa, että turvallisuuteen kuuluvissa perusratkaisuissa ei liikaa turvauduttaisi liittovaltioon, joka ei kykene suojaamaan edes omaa kongressitaloaan (Capitol Hill 6 Jan 2021).
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen: ”Suomen puolustus on erittäin hyvässä kunnossa.” Ja: ”Olisi kuitenkin suotavaa, että turvallisuuteen kuuluvissa perusratkaisuissa ei liikaa turvauduttaisi liittovaltioon, joka ei kykene suojaamaan edes omaa kongressitaloaan.
Pitää olla suomalainen kenraali kehittääkseen niin järjettömän päätelmän, että Suomella on vahvat puolustusvoimat, mutta Yhdysvallat on heikko.”
Yksi Suomen merkittävistä turvallisuusongelmista on puolustusvoimien henkilöstöpolitiikka ja herrahissin toimintalogiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se vain on, että Suomi on sotilaallisesti vahvin valtio Pohjolassa.
USA:n ongelmana on sisäinen riitaisuus, josta aiheutuu myös ulkoisissa suhteissa ja voimapolitiikassa näkyvä epävakaus ja epäluotettavuus. Sisäisen sekamelskan huippuna oli sekalaisen sakin joukkorynnäkkö kongressitaloon (Capitol Hill 6 Jan 2021).
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitto romahti, vaikka sillä oli isot asevoimat ydinaseineen. Usko järjestelmään loppui.
USAssa on jotain kansakunnan kutsumukseen liittyviä ongelmia. Trump aloitti ja Biden jatkoi. Haluttiin viedä amerikkalaiset pois Forever Wars projektista Afganistanissa.
Yhdysvallat on tällä hetkellä asemiaan menettävä mahti. Liikemies Trump olisi saneerannur Naton pois maan painolastista. Nyt jos halutaan pitää joka tuumasta maailmassa kiinni ja jopa laajeta ottamalla järjettömiä riskejä. Siinä voi käydä ahneen loppu. Liike-elämässä ei lisätä kannattamattomia sitoumuksia ja ydintoiminnan kannalta rönsyjä.
Suurvaltojen eliitit haluavat elää suuruuden huumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinäkö et usko vakuutuksiin? Aika moni uskoo. Jos kotiovessasi lukko se on selvä provaokaatio ja antaa syyn varkaille.
Ilmoita asiaton viesti
”USA toimii kovissa tilanteissa omasta turvallisuudestaan ja kansallisista eduistaan huolehtien.”
Höpöhöpö, Vehviläinen ei tiedä, että USAn tuki Ukrainalle on 3 kertaa niin suuri kuin EU-maiden tuki.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi, kuinka vaikeaa on, että järkevät ihmiset ymmärtäisivät kokonaisuuksia.
Totta kai USA:n aseapu Ukrainalle on Eurooppaa suurempi nyt, kun USA vihdoin ja viimein suostui luovuttamaan Ukrainan pitkään pyytämiä tehokkaita aseita. Mutta kokonaislasku Ukrainan sodan aiheuttamista apupaketeista, taloudellisista sanktioista, ulkomaille siirtyneistä pakolaisista, aikanaan alkavasta Ukrainan jälleen rakentamisesta ym ym kuluista & menoista tulee valtaosin Euroopan maksettavaksi.
USA:lle on etua siitä, että konfliktitilanteet Euroopassa jatkuvat, jolloin USA:n oma asekauppa, energian myynti ja monet muut liiketoimet kukoistavat. USA menettää esim. Venäjälle asetettujen talouspakotteiden seurauksena vähiten, mutta voittaa eniten.
Ilmoita asiaton viesti
”Voi voi, kuinka vaikeaa on, että järkevät ihmiset ymmärtäisivät kokonaisuuksia.”
Kerrankin samaa mieltä Vehviläisen kanssa kokonaisuuksien ymmärtämisestä.
Siitäkin olen samaa mieltä Vehviläisen kanssa että USAn kansallinen etu on edistää heidän aseteollisuuttaan. Putin on USAn aseteollisuuden paras myyntimies. Eurooppalaiset tohelot rahoittavat Venäjän sodankäynnin.
On se ovela äijä tuo Biden. Houkutteli vielä Suomen ja Ruotsinkin tuohon hyökkäysliittoon. Kyllä USAn sotateollisuudella nyt menee hyvin kun suomipoika pääsee tappelemaan ympäsi maailmaa USAn sotia.
Ilmoita asiaton viesti
Pahinta Suomen Nato-jäsenyydessä eivät suinkaan ole Villikarin mainitsemat tappelut ympäri maailmaa USA:n tulevissa sodissa. Harkiten ja maltillisesti Suomi on tähänkin saakka osallistunut ulkomaisiin tappeluihin.
Ongelmaksi tähän saakka rauhallisella Pohjolan sivusuunnalla tulee Suomen Nato-jäsenyyden myötä kasvava konfliktiherkkyys, jolloin kansainvälisten arvioiden mukaan lisääntyy sodanvaara sekä todennäköisyys taktisen ydinaseen käyttöön. – Myös Suomen jo nykyisin pahoissa vaikeuksissa olevaan talouteen Venäjän tulevina vuosina aiheuttamat ”yllätykset” ja ”ilkeydet” vaikuttavat kielteisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kriisiherkkyys päinvastoin vähenee Pohjolassa, siitä on selvä osoitus Norjassa vaikka viisasten kerho Yrttiaho, Vehviläinen, Turtiainen, Mustajärvi ovat eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Viisasten kerho tietää, että Norja liittyi Natoon jo vuonna 1949. – Ei Putin vielä silloin ollut ehtinyt kiihottaa Venäjän kansaa silmittömään Nato-vihaan.
Venäjän kansaan systemaattisesti iskostettua Nato-vihaa, jonka maalitauluksi Nato-Suomi asettautuu, ei voi ymmärtää, ellei asiaan todella paneudu. Nato-viha (fasismi- ja natsi-viha) on Putinille vallankäytön apuväline.
”Tunne vihollisesti” on sotilasstrategian perusoppi. – Suosittelen, että suomalaiset aloittavat perehtymiseen venäläisten ajatteluun. – – https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162201
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten vasta hassuja tapahtuukin: nyt on vielä sama blogiteksti pompahtanut framille kahteen kertaan. (Klo 12,51 ja 13,02) (!)
Tässä onkin nyt ilmeisesti hyökkäykseen ohjelmoitu tekoäly seonnut. No, kerrankos sitä. Ehkä sen tekoälyn on kehittänyt sama taho kuin sen kuuluisan pyllynpäristimenkin. (?) Piru tietää vaan ei kerro. Noloa joka tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko joku hosupetteri hätäillyt?
Ilmoita asiaton viesti
Tai kenties Raunon, Iiron ja Aarnon perustama ”Nato-nyrkki” saattaa olla hajoamassa erimielisyyksiin siitä, keskitytäänkö nyt Suomen Nato -jäsenyysvirheeseen, Naton epäluotettavuuteen, heikkouteen ja hajoamiseen vaiko Venäjän piilevään mahtavuuteen.
Syntymässä on ehkä peräti kolme uutta, keskenään prioriteeteista riitelevää Nato -vastaista puoluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin jätit Paavon?
Ilmoita asiaton viesti
Nato tarvitsee Suomea ja Suomi Natoa.
Minusta on outoa, että evp aloitti Nato-vuodatuksensa hetkellä, jolloin Nato-juna oli jo liikkeellä. Kenraalia ei yhtään kiinnostanut osallistua Nato-keskusteluun, jota tällä alustalla on käyty vuosien ajan. Viime syksynä keskustelua yritettiin kovasti virittää, muttei keskustelua syntynyt millään.
Turvallisuusympäristössä ei ole tapahtunut minkäänlaista liikehdintää yhtään sen enempää Suomen kuin Ukrainankaan osalta. Venäjän toimet ja retoriikka ovat pysyneet samanlaisina vuosien ajan. Kyse oli vain siitä, että joillakin oli uskomus, ettei Venäjä ryhtyisi sotaan. Edes Georgia ja Moldova eivät herättäneet meitä, Krimin miehitys aiheutti jo pienen kasvun Nato-kannatukseen ja kannatus alkoi tuosta hiljalleen nousta. Itse aloin uskoa jäsenyyden toteutumiseen vuonna 2017, kun jäsenyyden kannatus oli päätynyt hitaalle, mutta selvälle kasvu-uralle.
Te, evp, olitte hiljaa. Teitä ei Nato kiinnostanut. Nyt Nato-juna lähti liikkeelle ja teiltä tulee blogi päivässä. Toivottavasti aktiivipalveluksessa olevat eivät ole yhtä huonosti kartalla kuin te. Viivyttelemisellä pääsitte jälkiviisaisiin. Tai myöhäisherännäisiin.
Käytätte Hautalaa keppihevosenanne. Suurlähettiläs Hautala sanoo:
”Harkinta, havainnointi, punnitseminen. Se tuottaa syvää uskottavuutta, jonka vuoksi kanssamme halutaan tehdä yhteistyötä. Suomea ei nähdä geopoliittisena hosupetterinä.”
Emme ole hakeneet Nato-jäsenyyttä Ukrainan sodan takia, vaan siksi, että turvallisuusympäristömme on tasaisesti huonontunut jo vuodesta 2004. Parantumista ei ole saavutettavissa ilman Nato-jäsenyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
”Luulisi, että valtamedia seuraisi kiinteästi Ukrainan tilannetta ja…”
Kyllä seuraa. En tiedä miten havainnoit ympäristöä, mutta jotain sinulta on jäänyt huomaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä itärajalla median huomio on kiinnittynyt itse kaupunkiimme. Kansainvälinen media on vieraillut aistimassa ilmapiiriä ja haastattelemassa kadulla ihmisiä. CNN ja BBC on mm. vieraillut aistimassa Lappeenrannan ilmapiiriä. En itse ole vielä havainnut mitään jännitteistä värinää.
Natottajien – joista suurin osa edustaa ”hurahtaneisuuden” kokeneita, aggressio on nyt löytänyt uuden kohteen. Mustanmeren adonis Erdoğan sai yhdellä lehdistötilaisuudella hurahtaneiden vihat niskaansa.
Jos ei vielä synkistellä ihmisoikeuksilla niin Yhdysvallat joutunee myymään häivehävittäjät turkille. Yhdysvallat pyrki kiillottamaan jo vanhentuneen asejärjestelmän kilpeä. Ainoastaan venäjällä olisi ilmeistä halua päästä hävittäjiin käsiksi kun Kiinalla on jo omat häivehävittäjät kuten myös häirintäteknologiaan perustuva ilmapuolustus.
Kun suomessa viime vuonna julkistettiin tieto häivehävittäjien hankinnasta ei se ollut mikään yllätys. Toisaalta tuolloin ei vielä voinut aavistaa Nato jäsenyyttä. Pian hävittäjä hankinnan jälkeen Suomen ilmatorjunnan asiantuntija eversti evp. Ahti Lappi kertoi hämmästystään hankintaa kohtaan. Erityisesti Lappia ihmetytti hävittäjien runsas määrä. Lapin mukaan hävittäjien rooli puolustuksellisessa sodankäynnissä on rajallinen ja voimavaroja tulisi kohdentaa ohjuspuolustukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kai Niemeläinen ja monet muut ennen häntä ovat pitäneet kummallisena, että aloitin blogi-sarjani vasta vajaa kuukausi sitten 26.4.2022. – Asiassa ei ole mitään kummallista. Syyt kirjoittamiseeni selviävät jo avaukseni otsikosta ”Suomestako Naton rautaesiripun tärkein portinvartija? / – Myös Nato-jäsenyyden vaarat on arvioitava tarkoin.”
Se, että huoleni oli suuri hätäisen pikaprosessin asiallisuudesta ja järkevyydestä, näkyy avauksen ensimmäisestä kappaleesta:
”Nato-keskustelu Suomessa on saanut vaarallisen suunnan. Jäsenyyden etuja korostetaan ja kehutaan kuorossa, mutta Suomelle aiheutuvista riskeistä vaietaan ja niitä vähätellään. Tarkkoihin arvioihin ei ole mukamas aikaa edettäessä vauhdilla kohti Natoa? – Kuitenkin jäsenyyden kielteiset vaikutukset ovat suurena vaarana Suomen tulevaisuudelle.”
Mitä sitten ovat jäsenyyden kielteiset vaikutukset? – Vastaus löytyy lukemalla kirjoittamani ”m.o.t”-sarjan blogit, vaikkapa viimeisestä eli ”m.o.t. 5”:stä aloittaen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-5-nato-ei-pysty-suomea-suojelemaan-valitettavasti/
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä sitten ovat jäsenyyden kielteiset vaikutukset? – Vastaus löytyy lukemalla kirjoittamani ”m.o.t”-sarjan blogit, vaikkapa viimeisestä eli ”m.o.t. 5”:stä aloittaen. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/m-o-t-5-nato-ei-pysty-suomea-suojelemaan-valitettavasti/ ”
Déjà-vu…
Olen omalta osaltani käsitellyt perusteellisesti Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä blogeissani ”Suomen Nato-jäsenyydessä ei olisi mitään järkeä” ja ”Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyisi suuria riskejä”. Ne ovat edelleen ajankohtaisia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/informaatiosodan-uhrit-tarja-halonen-erkki-tuomioja-ja-paavo-vayrynen/
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Tältä pohjalta voisi myös herättää epäilyksen: onko herra Vehviläinen sittenkin herra Väyrysen sivupersoona. Tavattomasti ainakin viljellään viitauksia omiin, aikaisempiin blogeihin. Kun ei maailmassa ole kuuna päivänä mitään parempaakaan kirjoitettu. Kun kaiken viisauden alku ja juurihan olen minä itte.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki muuttui kertaheitolla, kun USA sai höynäytettyä Ukrainan sodan kauhuista hämmentyneet ja järkyttyneet suomalaiset villin Nato-kiihkon valtaan. Nato-hurma Suomessa oli kuin uskonnollinen herätys, joka levisi muutamassa viikossa ympäri maan.”
Herra kenraali, puhut paskaa!
Ilmoita asiaton viesti
”USA toimii kovissa tilanteissa omasta turvallisuudestaan ja kansallisista eduistaan huolehtien.”
Höpöhöpö, Vehviläinen ei tiedä, että USAn tuki Ukrainalle on 3 kertaa niin suuri kuin EU-maiden tuki.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Nato -liitos kyllä sinetöidään jahka Turkki ja muut asiaan tarttuvat maat ovat ensiksi saaneet haluamansa.
Vehviläisellä on mielestäni tuntuma siihen, miten pinnan alla nämä monimutkaiset kokonaisuudet hoidetaan.
Tuskinpa Italian Draghbi mitään lupaa ilman että saa jotain vastineeksi. Ja tuntien Suomen valtion tavan niin lupaukset ostetaan Suomen talouden kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
”Kotoisten ”hosupettereiden” (suurlähettiläs Mikko Hautalan / Washington DC käyttämä ilmaus) sopivasti yllyttäminä normaalioloissa tasapainoiset suomalaiset ajautuivat yhtäkkiä ihmeelliseen sotapsykoosiin, joka levisi hetkessä myös valtiojohtoon ja poliittisiin päättäjiin. Muutamassa viikossa Suomesta tehtiin hätäisesti valmistelulla pikapäätöksellä Naton jäsenyyttä aneleva reppana.”
Vehviläisellä on ” ekonominen” copy/paste kirjoitustyyli : kuinkahan mones trollaus hosupettereistä, sanasta sanaan?
Vehviläinen on todella viehtynyt pettereihinsä.
Ei kai jäsenhakemuksen lähettäminen kenestäkään reppanaa tee?
Ja vaikka joku näin haluaisikin asian nähdä, niin mielummin reppanana Natossa kuin Putinin uudelleenkoulutusleirillä Siperiassa tai joukkohaudassa.
”Suomi ei ole vaarassa eikä Venäjä yritä Suomea vallata.”
Miksiköhän nämä sanat kuulostavat kovin ontoilta?
Kokemus on opettanut meitä kovin toisin kuin mitä Vehviläinen koettaa neuvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään on hyvä päivä liittyä Natoon, huomenna on jo huonompi päivä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisen konfliktirintaman luominen rauhalliseen Pohjolaan, joka on ollut Venäjän strategisessa ajattelussa harmiton ja vakaa sivusuunta, oli USA:n etuja palveleva, taitava veto.
Kun lisäksi itsenäinen ja hyvässä sotilaallisessa kunnossa oleva Suomi on saatu höynäytettyä Naton rautaesiripun vartijaksi ja ”esitaistelijaksi” ennen rauhalliselle alueelle, on järjestely kuin lottovoitto koko Nato-liittoumalle.
Myös Putinille Naton itärajan työntyminen Venäjän strategisten kohteiden välittömään läheisyyteen on merkittävä propagandavoitto. Putin pystyy vihdoinkin osoittamaan kansalleen konkreettisesti, että ”fasistinen ja natsihenkinen Nato todellakin vyöryy itään ja uhkaa jo Äiti-Venäjän ydinalueita”. Venäjällä jo alakouluista alkava äärinationalistinen aivopesuun tulee voimaa ja lisää konkretiaa.
Se, että Putinin jo 20 vuotta kasvattaman väärän nationalismin ja voimakkaan Nato-vihan kohteeksi tulee Suomi, ei ole mikään onneton sattuma. Suomi on itse ja täysin vapaaehtoisesti halunnut ryhtyä ennen rauhallisella Pohjolan suunnalla Naton ”esitaistelijaksi” ja Venäjän Nato-vihan päämaaliksi. Bonuksena Suomelle annetaan vielä lisävastuuta myös Baltian Nato-maiden puolustamisesta.
Iloitkaa suomalaiset! – Itsenäinen Suomi meni – Nato-Suomi tuli.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina käy sotaa oman itsenäisyytensä puolesta ja samalla välillisesti myös Suomen itsenäisyyden puolesta. Tämä antaa Suomelle erittäin tärkeää aikaa Nato-prosessin loppuun viemiseksi, johon on tullut odotetusti mutkia matkaan. Suomella ei ole mitään syytä huoleen. Yhdysvaltain päätös siitä, että Suomi ja Ruotsi tulevat Naton jäseniksi on ehdoton.
Itänaapurin sota Ukrainassa kalusto- ja miehistötappioineen vähentää painetta itärajallamme nyt ja tulevaisuudessa.
Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin katsaus Suomen Sotilas-lehdessä on mielenkiintoista luettavaa:
https://suomensotilas.fi/2022/05/16/ukrainan-tilanne-illalla-16-5/
Tähän kun lisätään vielä Yhdysvaltojen Ukrainalle antama noin 40 miljardin dollarin tukipaketti, niin on todettava, että Venäjä ei tule voittamaan tätä sotaa. Ukrainan sota tulee kestämään niin kauan, ainakin kuukausia, kunnes itänaapuri luopuu tavoitteistaan.
Englantilainen sananlasku sanoo ”sotaa ei voita pisin miekka, vaan pisin kukkaro.”
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kansaan systemaattisesti iskostettua Nato-vihaa, jonka maalitauluksi Nato-Suomi asettautuu, ei voi ymmärtää, ellei asiaan todella paneudu. Nato-viha (fasismi- ja natsi-viha) on Putinille vallankäytön apuväline.
”Tunne vihollisesti” on sotilasstrategian perusoppi. – Suosittelen, että suomalaiset aloittavat perehtymiseen venäläisten ajatteluun. – – https://jul