”Ydinasesateenvarjo” ja muita Suomen NATO-harhoja
Suomi heittäytyi viime vuoden keväällä Naton suojaa anelevaksi reppanaksi tilanteessa, jossa maahan ei kohdistunut minkäänlaista sotilaallista uhkaa. Päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta tehtiin kuvitellun kiireen vallassa, hätäisesti hosuen. Jäsenhakemuksen jättämisen jälkeen suomalaiset ovat nähneet, että todellista kiirettä ei ollut. Ei ole vieläkään, ei edes lähivuosina. Valtiojohdon olisi aika tunnustaa, että viime kevään paniikissa tehty Nato-jäsenyyden ”nopetettu valmistelu” ei kestä kriittistä tarkastelua.
Suomessa on huolehdittu hyvin maan puolustusvalmiudesta. Ulkoisiin uhkiin varautumisessa meillä on muita vähemmän korjattavaa ja anteeksipyydettävää, kuten tasavallan presidentti totesi uudenvuoden puheessaan. Valmiutemme ja suorituskykymme ovat Euroopan parhaimmistoa. Emme hairahtuneet Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen puolustuksen alasajoon, joka tapahtui yleisesti Euroopassa. Suomessa jatkettiin puolustusjärjestelmän suunnitelmallista kehittämistä – ja tulokset näkyvät.
Yleinen asevelvollisuus ja sen myötä syntyvä laaja reservi ovat puolustuskykymme perusta. Kansalaisten puolustustahto on maassamme korkeampi kuin yhdessäkään Nato-maassa. Sotilaallisesti Suomi on pohjoismaiden vahvin valtio. Vahvempi kuin esimerkiksi Baltian maat yhteensä. – ”Suomi ei ole sellainen ’heittopussi’ ja Naton turvaa peloissaan aneleva surkimus, kuin ’hosupetterit’ Nato-innossaan esittävät.” = m.o.t. 1: Nato-hyödyt murenevat – haitat kasvavat
* * * * *
Mihin Suomesta on kadonnut kansallinen itsetunto? – Miksi annamme valtiojohdon jatkaa viime kevään paniikkitunnelmissa syntynyttä NATO-höperöintiä ja kiirehtiä Natoon liittymisen valmisteluja, jotka rajoittavat keväällä valittavan uuden eduskunnan harkintavaltaa? Eihän vielä edes tiedetä, mikä on tilanne silloin, kun jäsenyyspäätös tulee aikanaan ajankohtaiseksi. Sen tiedämme jo nyt, että huonosti harkittu ja ajoitettu Naton itärajan siirtäminen tukee Putinin propagandaa ja samalla hänen valtaansa Venäjällä. Jopa taktisen ydinaseen käyttö tulee Putinille helpommaksi.
Samoin tiedämme, että säilyttääkseen kasvonsa Putinin, joka on vuosia pelotellut Venäjän kansaa ”itään vyöryvällä Natolla”, on pakko reagoida Naton itärajan siirtämiseen Suomen suunnalla. Niinpä NATO-Suomi tulee saamaan jäsenyyden bonuksina Kremlin jo lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä”. Kyseiset ”yllätykset”, joita presidentti Niinistö ja pääministeri Marin ovat kutsuneet ”ilkeyksiksi”, tulevat olemaan pitkäaikainen rasite pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa olevalle maalle. Natosta ei ole apua näiden sotaa alempiasteisten ”yllätysten” ja ”ilkeyksien” estämisessä.
Vaarallisinta on usko ”ydinsateenvarjoon”, jonka kuvitellaan suojaavan eurooppalaisia Nato-maita Venäjän taktisilta ydinaseilta. Todellisuudessa ydinasesuojaa ei ole. USA ei halua vaarantaa taloudellisia etujaan ja kansallista turvallisuuttaan Euroopan puolesta. Suomessa ei tiedetä (lue: ei haluta tietää), että 2000-luvun kehitys on murentanut kylmän sodan aikaisen kauhun tasapainon. Venäjällä on ylivoima taktisen tason ydinaseissa. Kenraali Kenneth McKenzie, joka kantoi palveluksessa ollessaan yötä päivää kaulassaan USA:n presidentin ydinasekoodia, kuvasi tilannetta osuvasti: – ”The U.S. has superiority in conventional arms, while Moscow has more tactical nuclear weapons— and more options to deliver them.” – Suomen NATO-uskon sokea piste on nimenomaan taktinen ydinase.
Toivottavasti huhtikuun alussa valittavat uudet kansanedustajat perehtyvät edeltäjiään paremmin Euroopan turvallisuuden koviin tosiasioihin. ”Me emme tienneet” ei sovi selitykseksi NATO-höperyydelle, jonka seuraukset saattavat olla kohtalokkaita Suomelle ja Euroopalle. – Vuosikymmenen tärkeimmän ratkaisun on syytä olla keskeisenä aiheena kevään eduskuntavaaleissa.
”Olisi hienoa nähdä Suomi ydinaseharjoituksissa”, luki maan päälehden otsikossa jouluaikaan (HS 23.12.2022). Valtakunnallinen päälehti halusi tuoda näyttävästi esille Naton ydinasepolitiikan johtajan Jessica Coxin vierailun, jonka yhteydessä Suomi toivotettiin tervetulleeksi liittokunnan huippusalaiseen ytimeen, ydinasepolitiikkaa käsittelevään suunnitteluryhmään nimeltään Nuclear Planning Group (NPG).
On täysin vastuutonta toimintaa, mikäli Suomi ryhtyy heiluttelemaan ydinasekorttia ja lähtee mukaan Jessica Coxin mainostamaan ”huippusalaiseen ytimeen”. Suomalaisten kannattaa muistaa ja tuntea jopa ylpeyttä maamme monikymmenvuotisesta ja johdonmukaisesta toiminnasta niin ydinsulkusopimuksen kuin muiden aseistusta säätelevien hankkeiden edistämisessä.
Ukrainan sodan pitkittyessä ydinaseiden käytön uhka kasvaa, kuten muun muassa YK:n pääsihteeri, USA:n presidentti ja monet muut korkeatasoiset asiantuntijat ovat varoittaneet. Kysymyksessä on vakava vaara, joka ei poistu vaikenemalla asiasta. Ongelman ydin on taktinen ydinase, jonka kohdalla Putinin Venäjällä on ehdoton ylivoima.
Edessä olevissa eduskuntavaaleissa tulee olla selkeästi esillä Suomen Nato-jäsenyys (lue: Naton itärajan siirtäminen satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen), joka kääntyy Venäjällä jauhavassa propagandassa tueksi Putinin suosiolle, vallassa pysymiselle ja valtaoikeuksille.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri julkistettujen tietojen mukaan viime kevään paniikkitunnelmissa ”nopeutettuun valmisteluun” hairahtuneet nykyiset kansanedustajat aikovat riistää pian valittavalta uudelta eduskunnalta arviointi- ja päätösvallan Suomen Nato-jäsenyysasiassa.
Herätkää suomalaiset! – Tilanne on järjetön. Onko nykyisillä kansanedustajilla pelko siitä, että keväällä valmisteltu jäsenyyshakemus paljastuisikin huonosti harkituksi? – – Joka tapauksessa meneillään olevaan Ukrainan sotaan sekä Suomen ja Euroopan tulevaisuuteen vaikuttavaa ratkaisua ei tule tehdä tilanteessa, jossa kukaan ei edes tiedä, millainen tilanne vallitsee Ukrainan sodassa ja Euroopassa siinä vaiheessa, kun Suomen (ja Ruotsin) jäsenyys tulee mahdolliseksi ja ajankohtaiseksi.
Perustuslakivaliokunnan tämän päivän kannanotto, jonka mukaan päätös jäsenyydestä voidaan tehdä ”valmiiksi” jo ennakolta on yhtä huonosti harkittu ja yhtä vajaasti kokonaisuutta ymmärtävä kuin 17.5.2022 tehty päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta.
PS. Viime keväänä 17.5.2022 tehdyn päätöksen vajaa valmistelu näkyy Valtioneuvoston jäsenyyden perusteeksi antamasta selonteosta (Selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon / VNS 3/2022 vp 15.5.2022). – Selonteossa luetellaan pari (2) konekirjoitusliuskaa näennäisiä hyötyjä Natoon liittymisen puolesta, mutta ei sanaakaan haitoista. Hämmästyttävä suoritus nopeasti ”natottuneelta” hallitukselta. Ei edes yhtä (1) sanaa haitoista, vaaroista tai epäkohdista? Vastaavaan itsepetokseen ja hämäykseen kuin nykyinen Nato-hallitus eivät ole pystyneet paljon parjatut takavuosien ”suomettuneet” hallituksetkaan. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/itsenainen-suomi-meni-nato-suomi-tuli
Ilmoita asiaton viesti
”Juuri julkistettujen tietojen mukaan viime kevään paniikkitunnelmissa ”nopeutettuun valmisteluun” hairahtuneet nykyiset kansanedustajat aikovat riistää pian valittavalta uudelta eduskunnalta arviointi- ja päätösvallan Suomen Nato-jäsenyysasiassa.
Herätkää suomalaiset! – Tilanne on järjetön.”
”Perustuslakivaliokunnan tämän päivän kannanotto, jonka mukaan päätös jäsenyydestä voidaan tehdä ”valmiiksi” jo ennakolta on yhtä huonosti harkittu ja yhtä vajaasti kokonaisuutta ymmärtävä kuin 17.5.2022 tehty päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta.”
Kylmäksi vetää. Nyt alkaa Nuijasota palata mieliin. Kylmää, kylmää, kylmää…
Ilmoita asiaton viesti
Olet näköjään sitä mieltä, että Naton nykyiset jäsenet ovat tyhmiä?
Ilmoita asiaton viesti
Niin voi päätellä. Tyhmyys on tiivistynyt. Joku Turkki nyt katsoo hieman omien etujensakin perään
Ilmoita asiaton viesti
Juuri julkistettujen tietojen mukaan kaikki on päin persettä.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän ei pidä sitoa omia välttämättömiä turvallisuusratkaisujamme siihen, miten joku todellisuudentajunsa menettänyt diktaattori voi niitä hyödyntää harhaisessa propagandassaan. Ilman Nato-jäsynyyttä olemme lännen heikoin lenkki ja Putinille liian houkutteleva kohde, jos sota etsii uutta suuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ole muuta kuin ilmeisesti Vehviläisen unissa vastuussa potentiaalisen ydinaseuhan lisääntymisestä globaalilla tasolla. Silti Suomen ei pidä missään nimessä koskaan haalia Naton ydinaseita maaperälleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo, Suomi on jo sanonut kantansa ettei tänne ydinaseita sijoiteta.
Nämä Vehviläisen kirjoitukset on kuin Väyrysellä konsanaan. Ei mahda mitään mutta ihan huumorilla noita lukee, ei todellakaan vakavissaan.
Suomi on hyvin NATOn suojeluksen alla, Venäjään ei voi enää luottaa koskaan eikä nämä Kremlin puolestapuhujat ole kuin silkkaa höperöiden ukkojen paatosta.
Ilmoita asiaton viesti
Silti Vehviläisellä on oikeutensa lietsoa pelkotiloja sosiaalisen median palstoilla kansamme keskuuteen. Itse en usko Ukrainan sodan enää laajenevan, vaikka Venäjä pitikin syksyllä 2021 suuren sotaharjoituksen Karjalassa nimeltään Zapad, joka tarkoittaa ilmeisesti länttä.
Ilmoita asiaton viesti
Antaa näiden lietsoa omia pelkotilojaan, en todellakaan tälläisiä tosissaan lue, enkä voi asettaa mihinkään raamiin tälläisiä tarkoitusperiä joita nämä eräät ajaa. Mutta me elämme demokratiassa ja täällä kaikilla on vapaa mahdollisuus kertoa oma mielipide, toisin kuin tuolla Venäjällä,,,
Ilmoita asiaton viesti
Naulan kantaan Marko! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ollaanpa tarkkoja Zapad-harjoitusten kohdalla. Niiden painopiste on tällä vuosikymmenellä ollut Valko-Venäjän (ja Suwalkin käytävän) suunnalla. – Kukin meistä voi vapaasti tehdä johtopäätöksiä Zapad-harjoituksista ja muista tarjolla olevista tiedoista omien tietojensa, kokemuksensa ja asenteidensa mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ryssään ei voi luottaa ja miten suomalainen evp. kenraali haluaa alistua Putinin pelkoon. Altruismi on oikean sotilaan perusta!
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa NATOn tarina oleva pelkkä vaarallinen haavekuvajainen. Suomen turvallisuus ratkaisuna näytti itsenäisyyden alussa olevan Saksan Keisari Wilhelm II sukulainen. Ne turvatakuut sitten kariutuivat. Taitaa käydä niin, että tämä Natokin vesittyy ennen aikojaan.
Kommunistista Neuvostoliittoa vastaan luotu organisaatio oli välillä islamilaista maailmaa vastaan. Nyt pitäisi olla Venäjää vastaan. Ydinaseet tanassa Suomeakin turvaamassa
Venäjällä pelottelu on NATO lobbauksen takana. Ukraina alkaa kohta sippaamaan. Mitä sitten? Puola tai joku muu pitäisi usuttaa Venäjän kimppuun.
Sodassa voi käydä aina mitä tahansa. Mentaaliset kuvat siitä, että Ukrainan sota loppuu Venäjän totaaliseen tappioon ovat aika kaukaa haettuja juttuja.
On olemassa mahdollisuus, että sota menee pieleen. NATOn eräs keskeinen maa USA on tukenut sotaa pitkälti ilman oman kansan suurta tukea. Aina kun Ukrainalle annetaan aseapupaketti, se tarkoittaa sitä, että vanhoja aseita annetaan ja sotateollisuus saa tilauksia. Samalla tavalla vanha neuvostokalusto itä-Euroopassa uusitaan amerikkalaisilla. Siksi ostetut kongressimiehet ja muut poliitikot puoluerajoista välittämättä tukevat osin kansaltaan pimennossa sotimista.
Omalle kansalle esitetään, että Kiinaa vastaan ollaan ja lujasti.
Koska USAn tuki on epämääräistä, on selvää, että se voi vetäytyä sodasta herkästikin. Osa amerikkalaisista ihmettelee, millä valtuuksilla joku Stoltenberg puhuu NATOn koko arvovallan olevan pelissä.
Amerikan ei todellakaan kannata tehdä Ukrainasta itselleen jotain pakkomiellettä. Mitä kävi Vietnamin sodan takia. USAn takaama Pakistan hävisi Intialle 1971 (Bangladesh). Libya puristi rahaa öljyllä 1970, Irak kansallisti länsimaisia öljy-yhtiöitä 1972-1973. Seurasi öljykriisi. Suomenkin suomettumisen 1970-luvulla oli osin seurausta siitä, että USAlla oli pakkomielle Vietnamissa.
Nyt on käymässä niin, että eri puolella maailmaa palasia liikahtelee ei-toivotulla tavalla USAn kannalta. Samaan aikaan Venäjä ei ole Neuvostoliitto eli se ei ole globaali suurvalta. Sikäli USAlle pitkittyvä sota on huonompi asia kuin Venäjälle. USAlle NATO on vain yksi työkalupakin osanen. Saa myydä NATO sopivaa kalustoa. Muuten sen intressit ovat Natoa ja Eurooppaa laajemmalla. Ne ovat kohta uhattuna ja maa voi kääntää suuntaa nopeastikin kuten Afganistanissa kävi.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä ei ole Neuvostoliitto”, hallinnoltaan aika pitkälle on ja mikä pahinta se pyrkii entiseksi NL:i joka tarkoittaa naapurimaitten alistamista sen määräysvallan alle, Suomella siitäkin on kokemusta balttian maista puhumattakaan ja siksi niillä oli kiire hakea Natosta turvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ambitiot ja mentaliteetit Venäjällä ovat jatkumoa Neuvostoliiton ajoilta. Lähinnä tarkoitin, ettei se ole maailmanvalta, jonka asemat muualla heikkenevät, jos se keskittyy yhteen kriisipesään. Ukrainan ja Valko-Venäjän merkitys on Venäjälle keskeinen.
Maailmanlaajuiselle mahdille, USAlle, Ukraina tai edes Eurooppa ei ole niin keskeinen. Jos muut nurkat sen maailmanjärjestyksessä alkavat murtua, se voi aina dumpata Ukrainan tai NATOn.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä haluat aktiivisesti jättää huomiotta, että Ukrainan ja Valko-Venäjän merkitys on hyvin, hyvin keskeinen myös ja etenkin kaikille ukrainalaisille ja valkovenäläisille, ei vain sinun mahtavalle Venäjällesi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkakohan keskeinen merkitys ukrainalaisilla ja valkovenäläisillä on amerikkalaisille?
Politiikan muotoilijat toki näkevät keinon heikentää vihollista tukemalla näitä. Tavallinen jenkki pakkaa kansa kun se huomaa, että on tullut aiheutettua enemmän pahaa.
Propaganda on ollut ma niin tehokasta, että irakilaistenkin piti olla kiitollisia kun sinne vietiin demokratia. Kun sitten jenkkejä tapettiin, niin he heräsi kysymys miksi siellä vihataan meitä? Valtion rahaa paloi, että yksityistä voittoa tavoittelevat öljy-yhtiöt pääsivät saaliille.
Samat kysymykset nousevat esiin Ukrainaan kun liittyen.
Ukrainassa ja valkovenäjällä on totuttu, että kansaa hallitaan kovemmalla kädellä. Ovat slaaveja ja siis samaa sakkia kuin venäläiset.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin täytyy olla silkkaa asiaa, koska olen lukenut tismalleen samat asiat kymmeniä kertoja aikaisemminkin. Muistaisi vaan että mistä.
Jaa nyt muistankin, täältä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/aarno-vehvilainen/
Ilmoita asiaton viesti
Vaivaakohan minua NATO-höperyys, kun tämä Vehviläisen Aarnon blogi yllätti sisällöllään jälleen kerran?
Ilmoita asiaton viesti
Hosupettereitä olette molemmat!
Ilmoita asiaton viesti
Myös se savolainen antigravitaatiotyyppi kävi mielessä. Enää puuttuu ”NATO-jäsenyys on keisari alasti”.
Ilmoita asiaton viesti
Savorisen teoriassa on perää, pimeän energian synnyttämä propulsio alkoi kiihtyvällä vauhdilla työntämään Putinin aivosolujen ytimiä laajentumaan jota seurasi megalomaaninen tila ja antigravitatiivisen tunteen aiheuttama jalkojen irtoaminen maasta, jonka seurauksena hän päätyi lähtemään valloitusretkelleen 😉
Ilmoita asiaton viesti
Janne Salonen on oikeassa. = Blogi on silkkaa asiaa.
Ongelmana on ainoastaan se, kuinka saada siirrettyä muualla länsimaissa viime vuoden huhtikuusta alkaen käsitellyt ydinuhkavaroitukset Suomen kansan ja kansanedustajien tietoisuuteen. = Kts. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/kumpi-puhuu-totta-ydinaseesta-usan-presidentti-biden-vai-suomen-niinisto
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut Ukrainan sodan alettua venäläistä mediaa ja niissä uhataan ydiniskulla kaikkia länsimaita päivittäin.
Täydellinen tuho uhkaa Euroopan kaikkia suuria kaupunkeja ja myös Yhdysvaltoja.
Suomi on varsin pieni tekijä siinä vaiheessa, kun venäläisten hyperohjukset tuhoavat esimerkiksi koko Britanian.
Ilmoita asiaton viesti
Vehviläinen kokee syvää Nato -ahdistusta elämänsä loppuun saakka.
Me muut koemme turvallisuutemme ja suverenisuutemme suurta paranemista.
Ilmoita asiaton viesti
”Naton itärajan siirtäminen satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen.”
Tuo on harhaanjohtavasti ilmaistu. Ei Nato siirtele rajojaan, vaan demokraattinen länsimaa Suomi haluaa liittyä demokraattisten länsimaiden puolustusliittoon suojaan barbaariselta roistovaltiolta, joka sattuu olemaan sen naapurimaa.
Ja Suomi on Ukrainaa avustaessaan joka tapauksessa saumaton osa Venäjän vihollisleiriä, olimmepa Natossa tai emme. Mutta Natossa olemme turvatakuiden piirissä emmekä siis mitenkään houkutteleva hyökkäyskohde.
Ilmoita asiaton viesti
Pietari on lähempänä Viron kuin Suomen rajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on, mutta Viron rajalla ei ole ollut mitään merkitystä Venäjällä jauhavaan valheelliseen propagandaan , jonka ydinviestinä on ollut 10 vuotta viha ”aggressiivista NATO:a kohtaan, joka vyöryy itään ja uhkaa ’Äiti-Venäjän’ olemassaoloa”. Ei Viro ole siirtänyt NATO:n rajaa yli 15 vuoteen.
Suomen NATO-jäsenyys on ”kuin vettä kaataisi” Putin propagandamyllyyn ja vallan tueksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Putinin propagandamylly tarvitse Suomen Nato-jäsenyyttä mihinkään, se pyörii vallan mainiosti ihan ilmankin.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitukset Nato jäsenyyden haitoista terävoityvät edetessään. Kremlin propaganda väitteiden viitat on jo todistetusti heitetty niskasta.
Tasavallan presidentti Niinistön ilmeistä on nähtävissä hämmentyneisyyttä. Suomella on nyt leopardeja, mutta Puolustusvoimien ylipäällikkö Niinistö toppuuttelee niiden lähettämistä.
”Suomen anti ei siten määrällisesti voi olla kovin lukuisa” – Tasavallan presidentti Sauli Niinistö
”Hurmoksellisuuden aikakaudelle” on tyypillistä, että sanoma, viesti ja propaganda muuttuu reaalimaailmaa nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
Oletkos Tommi koskaan kuulunut mihinkään ammattiyhdistykseen? Jos olet, kerro miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Manu Korkmanin kommentti #3811007 Venäjän mediassa esiintyvistä vaatimuksista ydinaseen käyttämisestä milloin mihinkin kohteeseen pitää paikkansa. Asia on totta ja näin on ollut jo syyskuusta lähtien. Tilanne on sikäli vaarallinen, että Putinin on tarvittaessa (sitä tarvetta ei vielä ole) helpompi käyttää taktista ydinasetta. Kun riittävän suuri osa kansasta on joukkotuhoaseiden käytön takana (näin ei vielä ole), on kemiallisen, biologisen tai taktisen ydinaseen käytön kynnys aiempaa matalampi.
Sen sijaan Korkmanin johtopäätös, että USA (ja Britannia) olisivat Venäjän kansan villien höpinöiden seurauksena suuressa vaarassa, ei ole oikea. – Putin tietää, että ”kovissa tilanteissa” USA väistyy eikä riskeeraa kansallista turvallisuuttaan tai taloudellisia etujaan. USA.n taholta on monin tavoin viestitty, ettei USA vastaa ydinasein, mikäli Venäjä (lue: Putin) käyttää Ukrainassa taktista ydinasetta (lue: taktisia joukkotuhoaseita). Ranska on ilmoittanut selvästi saman asian. Jokainen voi itse päätellä, mikä on Britannian into ryhtyä ydinasemittelöön, jos muut NATO:n ydinasevaltiot karttavat viimeiseen saakka ydinsotaa.
Putin ja hänen vauhdittamansa 2000-luvun joukkotuhoaseiden kehitys Venäjällä on tällä hetkellä Ukrainan sodan ja Euroopan turvallisuuden (Suomi ml) ydinongelma. – – Toivon, että Suomeen pian valittavat uudet kansanedustajat ymmärtävät, että:
1. Itsenäiseen Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa (ei nyt eikä ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa)
2. Sotilaalliset uhkat lisääntyvät voimakkaasti Suomen NATO-jäsenyyden alkaessa eli silloin, kun NATO:n itärajaa siirretään Suomen suunnalla satoja kilometrejä nykyiseltä paikaltaan itään Pietarin kupeeseen. Jopa taktisen ydinaseen käyttö tulee Putinille helpommaksi niin Ukrainassa kuin tarvittaessa muualla Euroopan alueella (Suomi ml).
3. Varma seuraus NATO:n itärajan siirtämisestä ovat Kremlin jo etukäteen Suomelle lupaamat ”sotilastekniset ja muut yllätykset”, joita presidentti Niinistö ja pääministeri Marin ovat kutsuneet ”ilkeyksiksi”.
Suosittelen, että edessä olevissa vaaleissa valittava uusi eduskunta oivaltaa, ettei mitään menetetä, jos Putinin annetaan ”kypsyä” itse keittämässään Ukrainan sopassa. Suomen ei kannata tällä hetkellä siirtää NATO:n itärajaa ja siten ”sekoittaa pakkaa” Putin eduksi. – – On selviä merkkejä jo siitä, että venäläiset alkavat väsyä päämäärättömänä jatkuvaan sotaan Ukrainassa. On myös varma asia, että talouspakotteiden ja muiden sanktioiden vaikutus Venäjän kansaan tuntuu ja pure pahasti aikaa myöten. – – Valitettavasti nykyinen eduskunta joutuu uskottavuutensa nimissä puolustamaan kaikin keinoin viime kevään huonosti harkittua ja vielä huonommin ajoitettua Naton jäsenyyshakemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Pietari on lähempänä NATO-Viron kuin Suomen rajaa.
Herra kenraali oletteko ajatelleet tätä?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa nyt eikä ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa.” Tuo on hyvin outo väite tilanteessa, jossa meillä on naapurinamme erittäin aggressiivinen roistovaltio, joka on lähihistoriassa hyökkäillyt moniin naapurimaihinsa. Vastuuttoman sinisilmäinen ja vaarallinen analyysi minusta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei kuulu, eikä ole kuulunut ryssäin valtakuntaan. Uhka on jos me sen haluamme.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se uhka idän suunnalta on tullut aina ihan haluamattakin. Ja mikäli nyt en ihan väärin muista historiaa, olemme kyllä kuuluneet Venäjään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtio ei ole vielä toistaiseksi menettänyt itsenäisyyttään. Historiallisesti katsoen maantieteellinen alue jossa elämme oli pitkään osa Ruotsin kuningaskuntaa vaikkakaan Ruotsin valan aika ei ollut yhtäjaksoinen. Ruotsi menetti alueen 1809 Venäjän keisarikunnalle. Keisari Aleksanteri I antoi alueelle autonomian jonka aikalaisnimi oli Suomen suuriruhtinaanmaa. Venäjällä 1917 tapahtuneen Lokakuun vallankumouksen jälkeen Neuvosto-Venäjän Kansankomissariaatin annettua suostumuksensa Suomen itsenäistymiselle joulukuussa 1917 itsenäistyminen alkoi edetä. Tärkeimpien ulkovaltojen tunnustus saatiin kun itsenäisyys oli vahvistettu Venäjän työläis-, sotilas- ja talonpoikaisedustajien toimeenpanevan keskuskomitean neuvostossa tammikuussa 1918. Vaikka NL, YYA, kommunistit ja suomettuminen kuinka paljon tahansa sitten vituttaisivatkin niin Suomi tuskin olisi nykypäivänä itsenäinen valtio ilman Venäjällä tapahtunutta bolsevikkivallankumousta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä nyt et vaan usko, että kenraalilla on erittäin vahvat ennustajan lahjat, hän kykenee näkemään tulevaisuuteen ja todellakin ennustamaan, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa vuosikausiin.
Me tavalliset kansalaiset ilman jellonia kauluslaatoissa olemme vain pahaisia hosupettereistä ilman ennustajan lahjoja.
Tosin muistan, että kokelaana kykenin ennustamaan silloisen everstiluutnantti Vehviläisen saapumisen harjoitusmaastoon…jääköön nyt kertomatta miten…
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla ne sotilaalliset uhkakuvat (= ainoastaan ja vain Venäjä) vähenevät, jos Suomi ei menisi NATO:on, Vehviläinen?
Suomi tulee menemään NATO:on. Se on edustuksellisen demokratian ja kansan erittäin vahva tahto. Miten kauan jaksat tästä ulista Vehviläinen?
Ilmoita asiaton viesti
Se ei riipu tällä haavaa gallup tuloksista, ei kansan eikä myöskään edustuksellisen demokratian tahdosta, ainoastaan Turkin ja Unkarin ratifioinneista ja piste.
Ilmoita asiaton viesti
Taisipa viime keväänä vallinneeseen pelkoon ja paniikkiin vaikuttaa kokonaan muut tekijät kuin tahto. Tunteet kuohuivat ja olivat pinnalla.
Valitettavasti rationaalinen ajattelu ja tilanteen analyyttinen arviointi unohtuivat, kun eduskunta hyväksyi historiallisesti merkittävän päätöksen ”nopeutetun valmistelun”, vaikka mitään todellista kiirettä tai uhkaa ei ollut.
Viime keväänä 17.5.2022 tehdyn päätöksen vajaa valmistelu näkyy Valtioneuvoston jäsenyyden perusteeksi antamasta selonteosta (Selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon / VNS 3/2022 vp 15.5.2022). – Selonteossa luetellaan pari (2) konekirjoitusliuskaa näennäisiä hyötyjä Natoon liittymisen puolesta, mutta ei sanaakaan haitoista. Hämmästyttävä suoritus nopeasti ”natottuneelta” hallitukselta. Ei edes yhtä (1) sanaa haitoista, vaaroista tai epäkohdista? Vastaavaan itsepetokseen ja hämäykseen kuin nykyinen Nato-hallitus eivät ole pystyneet paljon parjatut takavuosien ”suomettuneet” hallituksetkaan. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/itsenainen-suomi-meni-nato-suomi-tuli
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä kommentteja, Matti Loikkanen (#3811095) ja Arno Kotro (#3811104). Vastaavat ajatukset toistuvat usein NATO-keskusteluissa.
1. Nato-Viron raja on todellakin lähempänä Pietari kuin Suomen raja. Ja NATO-Norjan raja on lähempänä Muurmanskia kuin Suomen raja. Kun näin on ollut jo ennen kuin Putin aloitti 10 vuotta sitten propagandansa ”aggressiivisesti itään vyöryvää NATO:a kohtaan”, on helppo ymmärtää (jos haluaa ymmärtää), ettei kyseisistä paikallaan olleista ja edelleen olevista rajoista ole lisäarvoa Putinin propagandamyllyyn. – – Sen sijaan NATO:n itärajan siirtäminen Suomen suunnalla ”satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen” on valtava tuki Putinin propagandakoneistolle.
Mikäli Putin halutaan kaataa, en suosittele huonosti harkittua ja vielä huonommin ajoitettua NATO:n itärajan siirtämistä.
2. ”Erittäin aggressiivisesta roistovaltiosta” NATO-intoiset ”hosupetterit” ovat pitäneet meteliä jo 30 vuotta. – – Todellisuudessa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen syntynyt Venäjän Federaatio, jota Putin on johtanut 2000-luvulla, on ollut tyytyväinen Pohjolassa vallinneeseen vakaaseen strategiseen asetelmaan.
Putinin ”hullun miehen strategian” tavoitteet ovat olleet kokonaan muualla kuin Itämeren / Suomenlahden pohjoispuolella, kuten jokainen on voinut todeta Ukrainan sodan kuluessa (alkoi jo vuonna 2014). Viime kevään paniikkitunnelmat ja yhä edelleen tarkoituksellisesti ylläpidetty pelko on turhaa itsenäisessä Suomessa, jonka puolustus on hyvässä kunnossa.
NATO-Suomen tilanne on vaikeampi. Kuten olen blogissani kirjoittanut, ”NATO-Suomi tulee saamaan jäsenyyden bonuksina Kremlin jo lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä”. Kyseiset ”yllätykset”, joita presidentti Niinistö ja pääministeri Marin ovat kutsuneet ”ilkeyksiksi”, tulevat olemaan pitkäaikainen rasite pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa olevalle maalle. Natosta ei ole apua näiden sotaa alempiasteisten ”yllätysten” ja ”ilkeyksien” estämisessä.”
Ilmoita asiaton viesti
Kenraalilla on aika omituinen perustelu sille miksi Suomen Puolustuvoimien kykyä ei saa lisätä. Ollaan liian liki Pietaria.
Suomen sijainti on ja pysyy tässä senkin jälkeen kun Putin ei ole enää vallassa. Toki se edellyttää että tuo raja pysyy paikallaan. Tuhannen ruplan kysymys on kumpi puoli sitä rajaa haluaisi siirtää?
Ilmoita asiaton viesti
Minä kun olin luullut, että maannousun Pohjanlahden rannikolla aiheuttama maa-alueemme pikkuhiljaa laajentuminen auttaisi meitä entistäkin enemmän lännettymään, mutta sitten mää hokasinkin, että eihän se raja merialueella mihinkään siirry. 🤔
Ilmoita asiaton viesti
” Sen sijaan NATO:n itärajan siirtäminen Suomen suunnalla ”satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen” on valtava tuki Putinin propagandakoneistolle.”
Ihan totta, propagandanikkarit voivat nyt kertoa venäläisille kuinka häijy Nato on kun se ei noudattanut Putinin toivetta olla ottamatta uusia jäseniä.
Ilmoita asiaton viesti
Aarno Vehviläinen on vähintäänkin onnistunut osoittamaan, että suomalainen kenraalikunta on heterogeeninen ja moniääninen joukko.
Siltikin uskallan väittää, että enemmistö leijonakauluksista ei ole johtamiskyvyttömiä, hysteerisiä pelkureita.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi heittäytyi viime vuoden keväällä Naton suojaa anelevaksi reppanaksi tilanteessa, jossa maahan ei kohdistunut minkäänlaista sotilaallista uhkaa.”
Juuri näin. Ihmeellisiä asioita on tästä tullut. Kun meitä ei uhata, omilla toimilla tuhoamme tulevaisuutemme, kuten Finnairin Aasian lennot.
Suomi oireilee syyttäen toisia kansalaisiaan asiasta, joka ei liity meihin. Elämme Hölmölän aikaa.
14.11.2022 puheeni Raaseporin valtuustossa (4 min):
https://www.youtube.com/watch?v=rTj1eaDzyBw&t=5s
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kenraalimajuri Vehviläinen. Kun te aloititte blogistina viime vuoden keväällä, aihe on ollut pelkästään se, että Suomen jäsenyyshakemus puolustusliitto Natoon on karmea virhe ja päätös tehtiin paniikissa ja hosumalla. Mielestänne natokeskustelua ei ole käyty riittävästi. Koska liityitte US-Puheenvuoroon vasta viime keväänä, käsityksenne natokeskustelusta saattaa perustua vain siihen mitä olette tänä aikana lukenut tällä palstalla.
Teillä on ollut Natoaiheisia kirjoituksia useita, ja olette aina uudelleen ja uudelleen kerrannut niissä olleen sanoman ”Natojäsenyys on karmea virhe”. Olette myös valittanut että päätös tehtiin hosumalla, ilman riittävää kansalaiskeskustelua aiheesta.
Jos US-Puheenvuorossa Natosta käytyä keskustelua voi pitää ”kansalaiskeskusteluna” pyydän tutustumaan omaan panokseeni tähän aiheeseen. Huomatan myös, että muutamat muutkin ovat käsitelleet tätä aihetta. Siis kenraali Vehviläinen, olkaa hyvä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/143330-miksi-kansan-enemmisto-ei-halua-natoon/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/130727-nato-keskustelussa-on-suomettumisen-makua/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/148784-venaja-miehittaa-baltian-maat-aivan-koska-se-haluaa-natosta-riippumatta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/183296-lietsotaanko-suomessa-sotaa-venajaa-vastaan/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/164424-naton-etuja-ja-haittoja/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/164177-onko-nato-uhka-venajalle/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/164123-naton-jasenyyden-vastustajien-puheenvuoro/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/164121-natojasenyyden-kannattajien-puheenvuoro/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/163889-naton-turvatakuu-on-lupaus/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/163484-liittoutuminen/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/165851-nato-asiantuntijat/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/196496-hagglund-natojasenyyden-haitat-ovat-etuja-suurempia/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/191672-miksi-luullaan-etta-venaja-vastustaa-suomen-natojasenyytta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/226565-rajamaen-natokirjoitus/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/224118-mielipidetiedustelu-natojasenyydesta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/219034-unohdetaan-nato/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/247662-tietoa-natosta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/217851-ovatko-suomalaiset-todella-vastaan-puolustusliittoa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/216329-voiko-puolustus-olla-uhka/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/246251-valmisteleeko-nato-hyokkaysta-venajalle/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/231533-kun-nato-ovi-sulkeutuu-vastustus-vahenee/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/230929-pida-ystavat-lahella-ja-viholliset-kaukana/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/238046-asiallinen-natokeskustelu-voiko-sita-olla/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/237981-hyokkaysliitto-nato-on-uhka-venajalle/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/258622-ruotsin-natojasenyys-uhkaa-maailmanrauhaa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/259535-paattyiko-kylma-sota/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/249261-presidenttiehdokas-haaviston-kanta-natosta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/248844-rauhan-ja-turvallisuuden-yllapitaminen/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/278555-suomalaisten-enemmisto-ei-halua-natoon-missaan-tilanteessa-ei-koskaan/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/277645-naton-vastustus-vahentynyt/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/274007-natossa-ei-olla-mutta-nato-on-taalla/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/turvallisuuspoliittinen-selonteko/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/kansanaanestys-puolustusliitosta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/putin-ei-halua-natoon-uusia-jasenia/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/avoin-kirje-presidentti-putinille/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/liittoon-vai-ei-nato-ay/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/venalainen-energia-ja-turvallisuus/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/onko-suomen-natojasenyys-laittomuuden-huippu/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/hatikoity-naton-jasenyyshakemus/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/nato-summit/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/putin-selitti-mika-voisi-aloittaa-sodan-venajan-ja-naton-valilla/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/punainen-viiva/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/koplaus/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/hosupetterit/
Huomautan myös, että mielestäni on lukijoiden halveksimista ja aliarvioimista, jos pistää heidät lukemaan vanhoja kirjoituksia aiheesta ja etsimään siltä ”sanoman juurta”. Jos ei pysty sitä kertomaan ja kiteyttämään sanomaansa, se sanoma on aika huono.
Se on tullut kyllä selväksi, että mielestänne Natojäsenyyden hakeminen on ”karmea virhe” mutta perustelunne ovat aika heikot, (mm. hosuminen) tai onko niitä edes ollenkaan? Odotan että kertoisitte vaikkapa kolme suurinta perustetta.
Olisiko Suomen pitänyt jatkaa Nato-optioon pohjautuvaa turvallisuus-strategiaa? Miten se mielestänne toimisi tänä päivänä?
Ilmoita asiaton viesti
”Vaarallisinta on usko ”ydinsateenvarjoon”, jonka kuvitellaan suojaavan eurooppalaisia Nato-maita Venäjän taktisilta ydinaseilta.”
Onko niin, ettei Venäjää pidättele mikään käyttämästä taktisia ydinaseitaan? Miksi ihmeessä Venäjä ei niitä käytä? Ukrainan sota voitaisiin lopettaa helposti.
Mitä tapahtuu jos Venäjä turvautuu joukkotuhoaseisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olen vain kaartilainen rohkenen olla selväjärkisempi kenraalimajuri evp suhteen.
Parempi olisi vielä liittovaltio olla Euroopassa, ja sen nyrkkinä vahva Nato.
Todennäköisenä tulee Naton lentotukikohta ydinaseineen Kauhavan entiselle sotilaskentälle, siitä kielii että kiellettiin siellä autojen kiihdytysajot, jottei ei kenttää pilata. Toinen Naton maasotatukikohta suomineidon vyötäisille.
Pitää olla kovaa vastassa, mihin antaa pässin pökkiä, tarkoin sillä Putinia.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä parempi olisi ollut jos ao. liittovaltiosta olisi alun alkaenkin tullut myös sotilaallinen liittouma. Näin se toimii myös USA:ssa, on liittovaltion tason lakeja ja osavaltioiden omia joskus melko merkillisiäkin lainsäädäntöjä sekä tapoja että käytäntöjä, eli eivät ne erityispiirteet ole mihinkään kadonnet millä on peloteltu. Teksasilainen on yhdysvaltalainen ja Iowalainen samoin eli mikä kumma estää suomalaista olemasta EU kansalainen. Sotilasliito se on Yhdysvallatkin, joka suojaa sekä osavaltioita että koko liittovaltiota sekä niiden turvallisuutta että niiden taloudellisia intressejä.
Ilmoita asiaton viesti
Alexander Stubb piti aikanaan ns. liittovaltiopuheen missä hän esitti, että EU:lla pitäisi olla yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ajatus tyrmättiin mm. täällä Puheenvuorossa. Samat tyypit, jotka eivät missään tapauksessa kannata EU:n liittovaltiota, ihannoivat Venäjän Federaatiota (liittovaltio) ja pitävät törkeänä puhetta siitä, että Venäjään kuuluvilla ”tasavalloilla” pitäisi olla aito itsenäisyys, esim. Karjalan Tasavalta. Omituista kaksinaamaisuutta. ks. #3811304
Ilmoita asiaton viesti
Niin tai eihän EUn tarvitse muuttua liittovaltioksi kun Euroopassa on jo NATO niminen liittovaltio. Natolla on blogisti Vehviläisen käsityksen mukaan valtiolliset rajat, joita se pystyy, kumma kyllä, jopa ilman sotia laajentamaan. Toistaiseksi laajentuminen on pysähtynyt Venäjän länsirajalle. Ylin diktatoorinen määräysvalta Nato-liitovaltiossa on (USAn) presidentillä.
Ilmoita asiaton viesti
No oikeastaan Ukrainan kohdalla Naton itään (osin koelliseen) laajenemisen estivät NATO-maat Ranska ja Saksa, Putin kiitti sitten tyylillään. Nyt jos loppupeleissä kävisi niin, että Ukraina lakkaa olemasta itsenäinen valtio kuten Putin on moneen otteeseen uhannut niin Moldova kaatuu automaattisesti Venäjän syliin jolloin Venäjän länteen levittäytyminen toisi Venäjälle liudan NATO-täysjäseniä uusiksi naapureiksi. Tässä tilanteessa Suomi olisikin siis ilman Turkin ja Unkarin heltymistä ainoa Venäjän rajanaapuri lännessä (luoteessa) ilman ainakaan paperille präntättyä Naton 5. artiklan takaamaa suojaa.
Nähtäväksi jää sitten laajeneeko NATO aivan loppupeleissä Suomen kohdalla itään vai ryhtyykö (ennättääkö) Venäjä sitä ennen laajentumaan samalla kohtaa länteen (luoteeseen).
Nyt jos Venäjä edellä mainittuun manööveriin ryhtyisi, varsin mielenkiintoinen voisi olla Ruotsin lopullinen näkemys maidemme välillä ainakin puheiden perusteella vallitsevan puolustusyhteistyön todellisesta luonteesta.
Aivan hyvin voi käydä myös niin, että tilanteessa Ukraina kaput NATO USA:n johdolla täyden tuhon välttämiseksi tekisi diilin Venäjän kanssa ettei Suomesta eikä Ruotsista tule NATOn täysjäseniä joka hoituisi pelkästään sillä, että Suomen ja Ruotsin hakemuksen jo ratifioineet NATO-maat antaisivatkin tässä uudessa tilanteessa Turkin ja Unkarin ymmärtää ettei ratifiointia ole syytä minkään syyn nojalla kiirehtiä päinvastoin se olisi syytä siirtää tärkeysjärjestyksessä mappiin Ö ja pitää siellä vähintäänkin siihen asti kunnes Putin on kupsahtanut tai valta muutoin Venäjällä vaihtunut ja poliittiset olot vakaantuneet. Tällöin Suomen ja Ruotsin päättäjille jäisi täysin gallup tuloksista tai kansan tahdosta riippumatta NATO-kysymyksen suhteen valittavaksi joko pyöritellä peukaloita tai pakittaa.
Ei siinä sen kummempia, aika näyttää hosuttiin tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitettävästi jaksaa kokenut sotilas tuoda tärkeitä näkökantoja esiin. Venäläisten sielunelämään syvästi perehtynyt J.K. Paasikivikin totesi että ”maantieteelle emme voi mitään.”
Kun tämä sodankäynti joskus loppuu on Venäjä edelleen naapurinamme. Valtiovalta on unohtanut diplomatian täysin mitä tulee valtioiden välisiin suhteisiin.
Ettei jäisi mustapekka Suomalaisille käteen Turkin ja USA:n neuvotteluiden tuloksena.
Ilmoita asiaton viesti
Me emme tiedä, miten Venäjälle lopulta käy, kun tämä sota päättyy. Paitsi nyt vehviläiset ym. tietävät.
Eikö muka sellainen skenaario ole mahdollista, että Venäjä hajoaa ennemmin tai myöhemmin, vaikka nyt siitä ei ole merkkejä?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkeen pitäisi varautua. Myös siihen että valta ei vaihdu Kremlissä.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat ajaa juuri Venäjän pilkkomista osiin. Tässä käytetään apuna Ukrainaa, proxy sota. Siksi Venäjä ei peräänny. Venäjä ei käsittääkseni ole vieläkään julistanut sotaa Ukrainalle. Tulevat kiristämään otetta niin paljon kuin kokevat tarpeelliseksi.
Govorit Moskva – Moskova puhuu, Valtioneuvoston selvitys:
”Syyskuussa 2015 järjestettiin Moskovassa kansainvälinen konferenssi aiheesta Russofobia ja Venäjää vastaan käytävä informaatiosota. Konferenssin aikana Kansallisen strategian instituutin johtaja Mihail Remizov analysoi kansainvälisen eliitin suhtautumista venäläisiin muuttuvan maailmanjärjestyksen seurauksena. Remizovin mukaan suhtautumiseen ovat vaikuttaneet demokratian muodostuminen globaaliksi ”uskonnoksi”. Remizov toteaa, että 1990-luvulla venäläiset saivat tuntea olevansa ”ylimääräinen”447 kansa uudessa maailmanjärjestyksessä. Kyse on Venäjän sopimattomuudesta uuteen maailmanjärjestykseen. Pohdinta, että kyse on vain lännen eliitin ja Venäjän hallinnon välillä vallitsevasta erimielisyydestä, on Remizovin mukaan naiivia. Ymmärrys siitä, että Venäjä ei kansana sovi osaksi uutta globaalia imperiumia muuttaa myös venäläisten ja Venäjän valtion välistä suhdetta. Valtiollisuus muodostaa Venäjälle elintärkeän välttämättömyyden, koska se voi suojata Venäjän ja venäläiset uuden maailmanjärjestyksen kaikkivoipaisuudelta. Tämän asian ymmärtäminen on Remizovin mukaan tullut tärkeämmäksi kuin sisäiset hallinnolliset ja taloudelliset haasteet. Ilman valtion rakentamia ”seiniä ja suojamuureja” Venäjä olisi uudessa maailmanjärjestyksessä vain ”ylimääräinen” kansa, jota ilman maailma selviää.448”
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjä ei käsittääkseni ole vieläkään julistanut sotaa Ukrainalle. ” Juupajuu, ja katsot sitten, että kyse on vain sotilaallisesta erikoisoperaatiosta Donbassin suojelemiseksi ja natsismin poistamiseksi? Olet kyllä hyvin sisäistänyt Janus Putkosen ”teesit”.
Ja ihannoit, kuinka Venäjä kiristää otettaan niin paljon kuin tarpeelliseksi näkee…
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia on haitallinen Venäjää hallitseville varkaille, siitä johtuu Venäjän nykyjohdon länsivastaisuus.
Venäläinen maailma on korruptoituneiden varkaiden, virkamiesten, poliitikkojen ja oligarkien maailma.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin pääministeri on jo sanonut, että he ovat tehneet kaikki ne myönnytykset Turkille, mitkä pystyvät. Eli pallo on nyt Turkilla. Suomen tilanteesta Kaikkonen sanoi, että ei tullut hänen Turkin vierailustaan ainakaan takapakkia.
Unkariin ulkoministeri oli kertonut Haavistolle, että Unkarin Parlamentti alkaa käsitellä asiaamme helmikuussa, ilmeisesti tarkoittaen tätä vuotta.
Mitä jos käykin niin, että Parlamentti ei haluakaan NATOn ratifiointia.
Sen jälkeen Orban levittelee käsiänsä ja sanoo, että kyllähän minä, mutta kun meillä on tämä demokratia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Paasikivi tuota todennut, hän vain merkitsi jälkipolville muistiin Stalinin huomautuksen talvisodan alla.
https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/maantieteelle-emme-mahda-mitaan/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia hyvistä kommenteista, joita on taas tullut useita. Ajatuksia, tietoja ja kokemuksia vaihtaen on mahdollista rakentaa ”isänmaan ja ihmiskunnan” turvallisuutta ja parempaa huomista.
Kiitokset Tatu Tynille ”ihmeellisten asioiden” mainitsemisesta = ”Kun meitä ei uhata, tuhoamme omilla toimilla tulevaisuutemme, kuten Finnairin Aasian lennot” (+ poliittiset ja taloudelliset Kiina-suhteet). Samoin Esa Heikkiselle hänen muistutuksestaan = ”Kun tämä sodankäynti joskus loppuu on Venäjä edelleen naapurinamme.” Olen Heikkisen kanssa samaa mieltä, että Turkin ja USA:n ”suhmurointia” kannattaa seurata tarkoin . Jotain hämärää on siinä, että USA ei ole käyttänyt Turkin painostamisessa sitä ”vahvaa vipuvartta”, johon Suomen valtiojohto luotti ja jota kilvan kehui viime kesän ja alkusyksyn.
Itsenäisen Suomen kohdalla todellisena ongelmana ei ole sotilaallinen uhka. Matti Villikari ja muut NATO-uskoiset saavat vapaasti olla asiasta eri mieltä ja pelätä Putinia niin paljon kuin haluavat. Joka tapauksessa Suomessa on osattu pitää hyvää huolta puolustustahdosta ja puolustuskyvystä.
Putinin aloitettua viime helmikuussa laajan hyökkäyksensä Ukrainaan selvisi hyvin nopeasti Venäjän asevoimien surkea tila ja paljon oletettuakin heikompi suorituskyky. – USA:n NATO-joukkojen ex-komentaja kenraali Frederick ”Ben” Hodges lopetti kesän päätteeksi lyhyeen Saksan asevoimien ykkösmiehen kenraali Zornin jossittelut Venäjän uhkasta Suomen suunnalla toteamalla, että ”Finland alone would crush Russian forces.”
Vaikka pitäisi kenraali Hodgesin arviota hieman ylimitoitettuna, on tosiasia, että – 1) Putinin Venäjällä ei ole tarvetta eikä edes kykyä yrittää itsenäisen Suomen valtaamista ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa, mutta – 2) NATO-Suomea odottavat Kremlin etukäteen lupaamat ”sotilastekniset ja muut yllätykset”, joita Suomen presidentti ja pääministeri ovat nimittäneet ”ilkeyksiksi”. Kuten olen toistuvasti kirjoittanut, ”yllätykset ja ilkeydet tulevat olemaan pitkäaikainen rasite pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa olevalle maalle. Natosta ei ole apua näiden sotaa alempiasteisten ”yllätysten” ja ”ilkeyksien” estämisessä.”
En suosittele NATO:n itärajan siirtämistä ainakaan ennen kuin Putin on saatu kaadettua Ukrainan ”erikoisoperaationsa” mahdottomuuteen. – Toisen konfliktirintaman avaaminen Suomen suunnalle on virhe, josta hyötyy Putinin propagandakoneisto. Jopa taktisen ydinaseen käyttö Ukrainassa tai muualla Euroopan alueella (Suomi ml) helpottuu.
Ilmoita asiaton viesti
Aarno Vehviläinen: ”1) Putinin Venäjällä ei ole tarvetta eikä edes kykyä yrittää itsenäisen Suomen valtaamista ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa”
Tähän on hyvin vastattu Valtioneuvoston selvityksessä Govorit Moskva – Moskova puhuu, lainaus sivulta 160:
”Krimin miehityksen jälkeen Venäjällä ei enää ole elintärkeitä etuja rajojensa ulkopuolella. Kazakstanin Baikonurin avaruusasema, Baltian satamat tai Valko-Venäjän rautatiet eivät voi olla syynä sotilaallisille toimille. Moskova voidaan pakottaa puuttumaan Neuvostoliitosta vapautuneiden valtioiden asioihin vain yhdessä tapauksessa: mikäli ulkomailla olevat venäläiset yhteisöt joutuvat sorron kohteeksi. Kaikissa muissa tapauksissa Venäjä välttää osallistumista konflikteihin rajojensa läheisyydessä.456”
Suomea ei uhata tällä hetkellä Venäjän puolelta. Päin vastoin, haluavat vaalia hyviä suhteita, joita Suomella on Venäjän kanssa ollut. Suomi itse tekee itselleen vahingollisia tulkintoja. Yksi esimerkki on venäläisiin ihmisiin kohdistuva viha, jota esimerkiksi perussuomalaisten puolelta lietsotaan. Tällaisella politiikalla vahingoitamme vain kansallisia intressejämme – tämä ilmeisesti on sätkynukkeina toimivien poliitikkojemme naruja ulkomailta vetelevien tarkoituskin…
Ilmoita asiaton viesti
”Matti Villikari ja muut NATO-uskoiset”
Kiitos, olen tosiaan tyytyväinen siitä, että olen myötävaikuttanut siihen, että valtaosa suomalaisista on tullut ”NATO-uskoon”.
”Jopa taktisen ydinaseen käyttö Ukrainassa tai muualla Euroopan alueella (Suomi ml) helpottuu.” Ja tämä uhka johtuu suomalaisten Nato-uskosta, Ukrainan alueellakin?
Ilmoita asiaton viesti
”Valmiutemme ja suorituskykymme ovat Euroopan parhaimmistoa.”
Tämä lienee oikean suuntainen arvio. Nykyinen puolustuskykymme riittänee torjumaan koko maan valloittamisen – mutta Nato-jäsenyys estäisi kaikki valloitusyritykset etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a. Ukrainan armeija oli sodan alkaessa huomattavasti vahvempi ja paremmin varustettu kuin Suomen armeija on parhaillaan. Tämän päälle Ukraina on saanut aseapua arvoltaan monikymmenkertaisesti sen, minkä Suomi pystyy vuosittain käyttämään kalustohankintoihin. Kenraalilla on vähän virheelliset käsitykset maiden sotilaallisista voimasuhteista.
Ilmoita asiaton viesti
Joudun jälleen toistamaan jo moneen kertaan käsiteltyjä perusasioita. Mutta toistojen avulla oppiminen etenee, kuten jokainen sotilaskouluttajakin tietää.
1. Itsenäisen Suomen suurena ongelmana ei todellakaan ole sotilaallinen uhka, koska – a) Putin ei ole Pohjolaan ryntäilemässä ja koska b) Suomessa on osattu pitää hyvää huolta puolustustahdosta ja puolustuskyvystä.
Venäjän Federaatio on ollut koko olemassaolonsa ajan (yli 30 vuotta) tyytyväinen Pohjolassa vallinneeseen strategiseen asetelmaan (rauhallinen ja vakaa tilanne, jossa Suomi on hoitanut ajankohtaisen tilanteen vaatimusten mukaisesti itsenäiselle valtiolle kuuluvat valvonta ja valmiusvelvoitteet).
2. On väärin verrata Suomea Ukrainaan, jossa USA /NATO:n sovittamattomat ristiriidat Putinin Venäjän kanssa ovat jatkuneet ja kiihtyneet jo 10 vuoden ajan. Suomen ja Pohjolan alueella ei ole mitään samanlaisia kiistan ja jatkuvan vihanpidon aiheita tai tavoiteltavissa olevia etuja Putinille kuin Ukrainassa on ollut ja on jatkossakin.
Luonnollisesti Arno Kotrolla ja muilla halukkailla NATO-uskoisilla on vapaa oikeus verrata Suomen tilannetta Ukrainan tai minkä tahansa maan tilanteesen. Mutta ei siinä vertailussa ole kovin suurta järkeä. Samoin ei ole mieltä väitteissä / luuloissa, että Putinin 24.2.2022 aloittama laaja hyökkäys tuli ”yllätyksenä”. Jokainen tilanteen kehittymistä huolella seurannut tiesi, että hyökkäys tulee. Vain tarkka H-hetki oli epäselvä. Todennäköisesti myös Suomen valtiojohto oli saanut vastaavat ennakkotietiedot ja -varoitukset, jotka oli ilmoitettu NATO-maiden johtajille.
3. Suomen suuri ja lähivuosina ratkaisematon ongelma on ylivelkainen ja kurjistuva julkinen talous. Siihen NATO-jäsenyys ei valitettavasti auta, koska uusien Suomelle kertyvien velvoitteiden vuoksi puolustusmenot entisestään kasvavat. Innokkain NATO-puolue esittää vaihtoehtobudjetissaan, että menoja lisättäisiin pysyvästi 2,5 – 3 %:n bkt-tasolle. – Hullua, mutta totta. Velat muuttuvat saataviksi, kun NATO-huuma on päällä.
Arno Kotrolle totean vielä, että Ukrainan upea ja idearikas taistelu perustuu täysin länsimaista saatavaan apuun. Toistaiseksi on selvittämättä, kuinka kiinteästi Ukrainan jo vuonna 2021 (vuosi ennen Venäjän hyökkäystä 24.2.2022) käynnistämä toiminta mm. Krimin takaisinvaltaamiseksi kytkeytyy presidentti Bidenin ”salaiseen suunnitelmaan” (The secret planning that kept the White House a step ahead of Russia / Washington Post 26 May 2022). – – Suomen osalta on ilmeistä, että valtiojohtomme ”natottui” jo reilusti ennen kuin eduskunta edes aloitti jäsenyyden ”nopeutetun valmistelun” huhtikuun alussa 2022. = ”Biden wooed Finnish President Sauli Niinisto to Nato”, kuten USA:n ulkoministeri Blinken arvioi. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/nato-suomi-on-osa-presidentti-bidenin-salaista-suunnitelmaa
Matti Villikaria opastan sen verran, että Putinin propagandakoneiston ja Kremlin lupaamien ”yllätysten” suhteen olennaista ei ole suomalaisten NATO-usko. Ratkaiseva asia on ”NATO:n itärajan siirtäminen satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen”. Putin taputtaa pieniä verisiä kätösiään, kun hän voi vihdoinkin osoittaa kansalleen konkreettisesti, kuinka ”aggressiivinen NATO vyöryy itään ja uhkaa ’Äiti-Venäjän’ olemassaoloa”. – – Putinin kannalta on kiusallista, että Venäjän kaltaisessa maassa tarvitaan joukkotuhoaseiden käyttöön laaja kansalaisten ja duuman hyväksyntä.
Ilmoita asiaton viesti
Koetanpa minäkin sitten toistoa, jos se toimisi myös sotilaskouluttajaan: NATO:n itäraja ei Suomen jäsenyyden myötä ole siirtymässä metriäkään nykyistä lähemmäs Pietaria. Natomaa Viron raja on jo nyt lähempänä Pietaria kuin Suomen raja. Google Mapsin mukaan etäisyys Pietarista Narvaan on 159 km ja etäisyys Pietarista Nuijamaan rajavartioasemalle on 173 km.
Ilmoita asiaton viesti
Turha toivo, toisto ei lisää ymmärrystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kutsut Suomea NATO-jäsenyyshakemuksen jälkeen hauskasti ”suojaa anelevaksi reppanaksi”. Mikä olisi mielestäsi hyvä kutsumanimi Suomelle, jos pelkäisimme Kremlin lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä” ja peruisimme hakemuksemme?
Ilmoita asiaton viesti
Toistot ovat tarpeen NATO-keskusteluissa. – Jani Korhosen esille ottamia etäisyyksiä Viron rajalta Pietariin on ehditty käsitellä jo moneen kertaan. – – Miten näille näppärille ”mittamiehille” saisi opetettua, että Venäjällä jauhavassa Putinin propagandassa EI kiinnitetä huomiota faktoihin, vaan sellaisiin löydöksiin, joita voidaan hyödyntää kansan manipuloinnissa ja NATO-vihan kasvattamisessa.
Toistan seuraavan vastauksen:
1. Nato-Viron raja on todellakin lähempänä Pietari kuin Suomen raja. Ja NATO-Norjan raja on lähempänä Muurmanskia kuin Suomen raja. Kun näin on ollut jo ennen kuin Putin aloitti 10 vuotta sitten propagandansa ”aggressiivisesti itään vyöryvää NATO:a kohtaan”, on helppo ymmärtää (jos haluaa ymmärtää), ettei kyseisistä paikallaan olleista ja edelleen olevista rajoista ole lisäarvoa Putinin propagandamyllyyn. – – Sen sijaan NATO:n itärajan siirtäminen Suomen suunnalla ”satoja kilometrejä itään Pietarin kupeeseen” on valtava tuki Putinin propagandakoneistolle.
Mikäli Putin halutaan kaataa, en suosittele huonosti harkittua ja vielä huonommin ajoitettua NATO:n itärajan siirtämistä.
2. Kremliä ei pidä pelätä. Pelko alentaa arviointi- ja suorituskykyä. Vie voimat vahvoiltakin yksilöiltä. Saa jopa kokonaisen kansakunnan tekemään huonosti harkittuja ja vielä huonommin ajoitettuja päätöksiä. Niinhän kävi Suomelle viime keväänä. Ja nyt olemme odotelleet NATO:n ulkoeteisessä ”mallimaa” Turkin (+ Unkarin) suosiollisia päätöksiä jo yli puoli vuotta.
Jani Korhosen tiedustelemasta Suomen kutsumanimestä (tai eri tilanteisiin sopivista nimityksistä alati muuttuvassa maailmassa) voitaisiin järjestää se NATO-asioihin neuvoa-antava kansanäänestys, josta tasavallan presidentti ja muut poliittiset johtajat puhuivat vielä vuosi sitten.
Kun ”mallimaa” Turkin päätös aikanaan tulee, odottavat NATO-Suomea jäsenyyden ilot. Kuten olen blogissani kirjoittanut, Suomi saa jäsenyyden bonuksina Kremlin jo lupaamia ”sotilasteknisiä ja muita yllätyksiä”. Kyseiset ”yllätykset”, joita presidentti Niinistö ja pääministeri Marin ovat kutsuneet ”ilkeyksiksi”, tulevat olemaan pitkäaikainen rasite pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa olevalle maalle. Natosta ei ole apua näiden sotaa alempiasteisten ”yllätysten” ja ”ilkeyksien” estämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän kyllä, että Putinin propagandassa ei kiinnitetä huomiota faktoihin, mutta ajattelin, että sinä voisit ne omissa kirjoituksissasi huomioida sen sijaan, että veisaat samaa virttä ”NATOn itärajan siirtymisestä”. Jos olet sitä mieltä, että Suomen ei Putinin propagandan takia pidä liittyä NATOon, niin sano se suoraan.
Minä olen kuitenkin sitä mieltä, että Suomen ei pidä tehdä turvallisuuspoliittisia päätöksiään Putinin propagandan perusteella. Toivon, että enemmistö suomalaisista olisi samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kirjoitin: – Mikäli Putin halutaan kaataa, en suosittele huonosti harkittua ja vielä huonommin ajoitettua NATO:n itärajan siirtämistä.
Pyydän ottamaan huomioon, että
1) Ukrainan upea ja idearikas taistelu on täysin riippuvainen länsimaiden tuesta ja aseavusta. Suurin tukija on USA, joka on valitettavasti sisäisesti epävakaa ja siten epäluotettava.
2) USA:n asevoimien ykkösmies kenraali Mark Milley toi jo pari kuukautta sitten esiin huolensa pitkittyvän sodan mielekkyydestä ja suositteli diplomatian keinoja: – “When there’s an opportunity to negotiate, when peace can be achieved, seize it. Seize the moment.”
3) Myös Ukrainan asevoimien komentaja kenraali Valeri Zaluzhnyi on useissa joulukuun haastatteluissa todennut realistisesti ulkomaisen avun ja tuen kestävyysongelmat pitkittyvässä sodassa.
Suomessa kuten muissakin länsimaissa media ruokkii tehokkaasti NATO-huumaa ja sotaintoa. Toivomme kaikki Ukrainan nopeaa voittoa (sitä minäkin toivon). Valtaosa on ”valmis taistelemaan vaikka viimeiseen ukrainalaiseen saakka” ja uskoo, että ”kun kaikki toivovat, niin Ukraina varmasti voittaa”. Lisäksi Suomessa uskotaan (halutaan uskoa), että ”kun pommista (ydinaseista) ei puhuta, pommi pysyy poissa”. Näin ei kuitenkaan ole. – – https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarno-vehvilainen/kumpi-puhuu-totta-ydinaseesta-usan-presidentti-biden-vai-suomen-niinisto
Mikäli Putin halutaan kaataa, ei hänen propagandakoneistolleen saa antaa pienintäkään tukea. NATO:n itärajan siirtäminen on virhe, joka helpottaa Putinin asemaa. – – Putinin pitää antaa ”kypsyä ja nääntyä” epäonnistuneen Ukrainan ”erikoisoperaation” myötä. Venäjän kansa kyllästyy pitkittyvään sotaan Ukrainassa ja talouspakotteiden ja muiden sanktioiden aiheuttamiin ongelmiin, jotka alkavat tuntua arkipäivän elämässä.
En suosittele huonosti harkittua ja vielä huonommin ajoitettua NATO:n itärajan siirtämistä, jonka Suomen NATO-jäsenyys aiheuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
En tajua, miten NATO jäsenyydestä kieltäytyminen ei olisi tukea Putinin propagandalle. Jos minä olisin Putin, niin hyödyntäisin sen tekemällä viimeisellekin venäläiselle selväksi, miten suuri sankari olen estäessäni NATOn laajentumisen. Sen jälkeen voisin entistä suuremmalla kansan tuella alkaa löytää Suomesta natseja.
Ilmoita asiaton viesti
Muutenkaan en oikein ymmärrä pointtiasi. Pyydät ottamaan huomioon, että USAn asevoimien ykkösmies suosittelee diplomatian keinoja, mutta toisaalta kirjoitat, että Putinin pitäisi antaa kypsyä ja nääntyä pitkittyvän ”erikoisoperaation” myötä. Ei Putin kypsy eikä näänny, jos Ukraina tekee rauhan.
Enkä minä ainakaan välttele ydinaseista puhumista. Venäjällä on ydinaseita, ja se on verhotusti uhkaillut voivansa käyttää niitä. Se on mitä parhain argumentti Suomen NATO-jäsenyyden puolesta. NATO voisi antaa meille jotain mahdollisuuksia ydinaseiden torjuntaan ja ainakin vähintään kauhun tasapainon tuovan vastapelotteen.
Ilmoita asiaton viesti
Oppiminen etenee toistojen avulla, kuten tässä eilen illalla alkaneessa keskusteluketjussa on moneen kertaan todettu. – Samanaikaisesti tiedämme, ettei opettaminen (saati oppiminen) onnistu pakolla. Ellei Jani Korhonen tai joku muu halua ymmärtää, että kylmän sodan aikaan vallinnut ”kauhun tasapaino” ei enää toimi, ei ymmärtämiseen voi pakottaa.
Kirjoitin eilen blogissani seuraavasti:
• Vaarallisinta on usko ”ydinsateenvarjoon”, jonka kuvitellaan suojaavan eurooppalaisia Nato-maita Venäjän taktisilta ydinaseilta. Todellisuudessa ydinasesuojaa ei ole. USA ei halua vaarantaa taloudellisia etujaan ja kansallista turvallisuuttaan Euroopan puolesta. Suomessa ei tiedetä (lue: ei haluta tietää), että 2000-luvun kehitys on murentanut kylmän sodan aikaisen kauhun tasapainon. Venäjällä on ylivoima taktisen tason ydinaseissa.
• Kenraali Kenneth McKenzie, joka kantoi palveluksessa ollessaan yötä päivää kaulassaan USA:n presidentin ydinasekoodia, kuvasi tilannetta osuvasti: – ”The U.S. has superiority in conventional arms, while Moscow has more tactical nuclear weapons— and more options to deliver them.” – Suomen NATO-uskon sokea piste on nimenomaan taktinen ydinase.
Kohdassa ”Suomen NATO-uskon sokea piste on nimenomaan taktinen ydinase” on linkki tarkempaan tietoon, jonka perusteella on pääteltävissä, että ”kauhun tasapaino” on pahoin murentunut ja uhka ydinaseen käytöstä vaarallisesti kasvanut.
Vastaavasti polku tarkempaan tietoon löytyy kirjoitukseni muista suorista linkeistä muun muassa Korhosen esille ottamaan Suomen NATO-jäsenyyden vaikutuksesta Putinin propagandaan. – Kuitenkaan, kuten on jo todettu, ketään ei voi pakottaa ymmärtämään eikä lukemaan, ellei asianomainen itse halua.
Lopuksi toisto tärkeästä asiasta: = Toivottavasti huhtikuun alussa valittavat uudet kansanedustajat perehtyvät edeltäjiään paremmin Euroopan turvallisuuden koviin tosiasioihin. ”Me emme tienneet” ei sovi selitykseksi NATO-höperyydelle, jonka seuraukset saattavat olla kohtalokkaita Suomelle ja Euroopalle. – Vuosikymmenen tärkeimmän ratkaisun on syytä olla keskeisenä aiheena kevään eduskuntavaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Aaro Vehviläinen: – ”USA ei halua vaarantaa taloudellisia etujaan ja kansallista turvallisuuttaan Euroopan puolesta.”
Tässä on erinomaisen tärkeä pointti NATO-jäsenyyden puolesta. USA ei ehkä halua vaarantaa taloudellisia etujaan ja kansallista turvallisuuttaan Euroopan puolesta (vaikka senkin se on jo ainakin kerran II maailmansodassa tehnyt), mutta se on luvannut vaarantaa ne NATOn jäsenten puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkilän lupaukseen ei ole luottamista.
– Vietnam
– Afghanistan
– Irak
– Syyria
– Iran
Mitä niitä nyt onkaan? Lupauksia ja petoksia riittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein = ”USA on luvannut vaarantaa ne NATOn jäsenten puolesta.”
USA:n lupauksien todellinen arvo vaihtelee alati muuttuvien tilanteiden mukaan.